Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Dochter van de onderwereld door Theo-Henk Streng

Beoordeling 0
Foto van JJ
  • Boekverslag door JJ
  • 5e klas havo/vwo | 518 woorden
  • 20 mei 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Oorspronkelijke taal

Dochter van de onderwereld gaat over Nikki Verdonk. Zij is de enige dochter (enigste kind) van de topcrimineel Jaap Verdonk. Ze heeft het daar niet makkelijk mee, want iedereen kijkt haar erop aan dat haar vader van die criminele dingen doet. Toch leeft ze haar leven en af en toe een vechtpartijtje als mensen haar verantwoordelijk denken te moeten houden voor haar vaders daden.

Maar dan wordt Jaap Verdonk vermoord. Hij wordt doodgeschoten bij een tankstation en de politie start een onderzoek. Maar heel veel haast lijken ze daarmee niet te hebben. De politie heeft wel meer te doen dan de moord oplossen van een man die zelf ook niet helemaal goed was.

Nikki wil weten wat er gebeurd is. Samen met haar vriendje Jim gaat ze op onderzoek uit. Ze raakt verstrikt in een web van criminaliteit en komt terecht in de wereld van haar vader. De grote Marokkaanse topcrimineel Yasin Farouk zou wel eens de oplossing kunnen zijn. Hij heeft het al langer gemunt op Jaap en had veel ruzie met hem. Zou hij de dader zijn?

Maar Nikki sluit ook niet uit dat haar vaders enige echte vriend Mick ermee te maken heeft. Want Mick heeft heel andere plannen met de zaakjes dan dat Jaap had. En dat liep uit in ruzie.

Op het eind komt Nikki erachter dat er veel meer speelde. Er is sprake van een enorme database op de computer van Jaap. In die database zitten allerlei belastende verklaringen van grote figuren in de Nederlandse politie, maar ook over andere hoge figuren tot aan de regering aan toe. Deze informatie openbaar maken zal leiden tot een heuse bom. Wat doe je als je zo'n middel in handen hebt? En is dat misschien wel de echte reden voor de dood van haar vader?

Over het boek en thema

Het boek speelt zich af in de eenentwintigste eeuw in Nederland (Rotterdam om precies te zijn) en speelt zich in het heden af. Het boek vertelt over Nikki en is in de verleden tijd geschreven. Nikki is het hele boek de persoon die we volgen en er zijn geen andre perspectieven vanuit waar het verteld wordt. De sfeer van het boek vind ik verdrietig, spannend, boeiend en fascinerend, omdat je er niet bij stilstaat dat topcriminelen ook kinderen hebben. Dat thema heeft me tot nadenken gezet, want hoe zou ik het doen als mijn vader een crimineel was? 

Over de schrijver

Theo-Henk Streng schreef al eerder boeken over kinderen van criminelen. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar de onderwereld van Nederland, maar schreef ook over de maffia in Italië (Zwijgen is beter) en boeken over straatkinderen in Brazilië en over Kindsoldaten in Afrika. 

Mijn mening

Ik vind het een spannend boek en zou het aanraden aan mensen die niet graag lezen, maar toch iets moeten lezen. Je hebt het boek snel uit en maakt kennis met Nikki, die een bijzonder karakter heeft. Het boek bevat veel informatie en is ook voor mensen uit Rotterdam leuk om te lezen, omdat het in die stad speelt. Wie van een verrassend einde houdt, moet het boek zeker lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.