Die zomer door Wanda Reisel

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Die zomer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 588 woorden
  • 5 april 2018
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
36 keer beoordeeld

Boekcover Die zomer
Shadow

In deze virtuoze coming of age-roman schetst Wanda Reisel op onstuimige wijze de seksuele verwarring van een zeventienjarige.

In deze virtuoze coming of age-roman schetst Wanda Reisel op onstuimige wijze de seksuele verwarring van een zeventienjarige.

In deze virtuoze coming of age-roman schetst Wanda Reisel op onstuimige wijze de seksuele verwarring van een zeventienjarige.

Die zomer door Wanda Reisel
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Dana Davidson is een 16-jarig meisje zonder enige interesse in seks. Dana gaat met haar beste vriendin Tessa naar Parijs. Tessa flirt altijd met jan en alleman. Dana en Tessa ontmoeten twee Tunesische jongens en Tessa besluit met één van de jongens in bed te duiken. Dana voelt zich alleen en verlaten, ze besluit dan ook om terug te gaan naar Amsterdam. Dana gaat op bezoek bij haar docent biologie, Ted.  In die tijd is het een rage dat leerlingen seksuele handelingen verrichten met hun docent. Dana krijgt al snel door dat Ted allerlei seksuele handelingen bij haar wil verrichten. Dana krijgt te horen dat Tessa weer terug is. Onmiddellijk wordt Dana verdrietig door Tessa opgebeld: Dana moet onmiddellijk naar haar toe komen. Tessa vertelt dat ze onder invloed van LSD verkracht is door een jongen. Dana voelt zich meteen schuldig en ook de moeder van Tessa geeft haar de schuld. Later blijkt dat Tessa alles had verzonnen. Dana gaat naar een feestje waar Ted ook is, maar gaat naar huis vanwege allerlei seksuele dingen op het feest. Ted was teleurgesteld en belt haar de volgende ochtend op. Ze gaan samen naar Bloemendaal en hebben net geen seks in de duinen, omdat Dana dit niet wilt. Kort hierna krijgt Dana te horen dat haar broer Daaf verongelukt is, hij ligt in een coma. Na zijn coma herinnert Daaf alleen nog Dana. Als Dana weer thuis is, kruipt ze samen met Daaf in bed. Hij is moe en wil wat rusten. Als Dana tegen hem aankruipt wordt ze geil en krijgt ze allerlei fantasieën. Daaf wordt ook geil, en samen bedrijven ze de liefde. Dana wordt ontmaagd door haar eigen broer.

Het idee

Liefde is iets verwarrends maar ook heel leuks. Aan het begin van het verhaal is Dana nog een naïef meisje die de liefde verheerlijkt. Ze heeft het idee dat de liefde iets fijns is, en dat er geen negatieve bijkomstigheden bij de liefde zitten. Al snel komt ze erachter dat de liefde niet alleen maar leuk is. Ze gaat zich wat meer volwassen gedragen en ontwikkelt ze zich op seksueel gebied tot een vrouw. Dana is heel erg op zoek naar liefde. Deze is niet zomaar overal te vinden, seks wel maar echte liefde niet. Ze vindt het leuk om zichzelf volledig aan iemand over te kunnen geven.

Motieven

Coming of age: In coming of age staat de ontwikkeling richting volwassenheid centraal. De zeventienjarige hoofdpersonage Dana in dit verhaal, ontwikkelt zich langzaamaan op seksueel gebied waardoor ze steeds meer volwassen wordt.

Seksualiteit: In het verhaal speelt seksualiteit een grote rol. Zowel Tessa als Dana zijn constant met seks bezig. Tessa is op seksueel gebied al verder ontwikkeld dan Dana, maar Dana is constant bezig met zich te ontwikkelen op seksueel gebied. Ze gaat steeds een stapje verder. Met verschillende jongens en mannen zoent ze en verricht ze seksuele handelingen. Uiteindelijk wordt Dana ontmaagd door haar broer, incest.

Ruimte

Er zijn geen speciale ruimtes die in het boek uitstonden. Wel is de scene waarbij Dana en Ted in de duinen zitten me goed bijgebleven. Dit is zowel positief als negatief. Dit was niet per se een belangrijke scene binnen het verhaal. Wel vond ik het een situatie waarin Dana zich heel goed staande kon houden. De ruimte, de duinen, gaf een andere sfeer aan de gehele situatie. De duinen staat voor vrijheid, Dana heeft de vrijheid om weg te rennen wanneer ze wil. Dit maakt de situatie minder bedrukkend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die zomer door Wanda Reisel"