Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Die dag aan zee door Peter van Gestel

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Die dag aan zee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1544 woorden
  • 19 april 2009
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7
22 keer beoordeeld

Boekcover Die dag aan zee
Shadow
Die dag aan zee door Peter van Gestel
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens:
Titel : Die dag aan zee.
Schrijver : Peter van Gestel.
Illustrator : -
Uitgever : B.V. Singel
Datum : 29 Februari 08

1. Ik heb dit boek gekozen, omdat ik het besteld had bij Lijsters. Ik hou wel van geheimzinnige boeken, boeken waarin erge dingen gebeuren enz.. Dit boek is spannend omdat de hoofdpersoon Sip met de vraag zit of haar broer Cham nou wel of niet er voor heeft gezorgd dat hij verdronk. Het is natuurlijk erg dat haar broer Cham is verdronken. Dit boek heeft iets ergs en geheimzinnigs, waardoor het mij leuk leek.

2. De hoofdpersoon uit het boek heet Sibille [ Sip ] Zij is 0-12 jaar en heeft de volgende eigenschappen: Sip is altijd 5 jaar jonger dan haar broer Cham. Cham is haar gekke broer. En alleen van haar. Ze kan er niet tegen als Cham op een dag thuis komt met een vriendinnetje. Zij is eigenlijk een beetje het lievelingetje van haar ouders. Haar broer Cham drinkt alleen maar is van school getrapt en verdwijnt soms zomaar een paar dagen. Maar toch is Sip stapelgek op haar broer. Sip zelf is een gewoon meisje. Met vriendinnen en wil nog niet nadenken over wat er later gaat gebeuren. Maar ze word toch een keer 12! Na het overlijden van Cham word Sip erg arrogant. Ze denkt alleen maar aan zich zelf. Maakt ruzie met alles en iedereen. Het maakt haar allemaal niks meer uit.


3. Zij maakt het volgende verhaal mee : Sip is helemaal gek op haar broer Cham. Ook al is die niet altijd even aardig. Eigenlijk is hij nooit aardig. Alleen op de dag van zijn overlijden. Ze heeft dan een heel gesprek met hem. Over van alles en nog wat. Maar ze voelt zich niet lekker en wil slapen. Cham wil zwemmen. Ook al is het heel erg koud. Sip zwaait nog even naar Cham maar is toen in slaap gevallen. Een paar uur later wordt ze wakker. Cham zijn kleren liggen nog naast haar. Maar hij is er niet. Ze raakt helemaal overstuur en schreeuwt zo hard als ze kan, en ze loopt iedereen omver. Ze komt bij de politie te recht. Die bellen haar ouders. Haar ouders maken zich niet zo’n zorgen. Want Cham is wel vaker zomaar weg geweest. Haar vader blijft nog even zoeken. En haar moeder en zij gaan naar huis. ’s Avonds laat is haar vader nog niet terug.
Op die avond word zij ook voor het eerst ongesteld. Haar vader komt met een wit gezicht midden in de nacht thuis. Ze was meteen klaar wakker. Ze hoorde haar ouders praten. Cham was dood. Zijn lichaam had pa gevonden in de zee.
Vanaf dat moment is niks meer het zelfde geweest.
Sip wordt constant boos op haar ouders. Na de begrafenis gaat haar moeder een weekje naar Frankrijk. En zij gaat naar haar oma. Daar gaat het langzamerhand beter met haar.
Op een avond ging ze weer naar haar vader toe. Daar had ze een lang gesprek mee.
Toen ze gingen slapen is zij naar de zee vertrokken. Ze was boos op zich zelf en stond al tot haar middel in het water toen haar vader haar terug riep. Op het strand hadden haar vader en zij voor het eerst een gesprek over Cham.

4. De persoon die ik het liefst uit het boek wil zijn is eigenlijk niemand. Dit wil ik zijn omdat …
Ik wil eigenlijk niemand zijn. Want alle personen in het boek verliezen iemand waar van ze houden.. Cham! Maar als ik echt zou moeten kiezen zou ik voor Cham kiezen.
Hij doet wat hij zelf wil. Soms is dat niet goed. Maar hij had geen onplezierig leven. Hij vond het goed gaan. En daar gaat het om..
Hij heeft een moeder waar van hij houd. Een zusje Sip die heel erg veel van hem houd. Hij ook van haar maar hij laat het niet zo zien. En met zijn vader heeft hij niks.
Ik zou hem niet in het echt willen zijn omdat hij is verdronken. Misschien per ongeluk of misschien expres.


5. Het mooiste stuk uit het boek vind ik de laatste dag waarop Cham nog leeft. Hij heeft een erg lang en leuk gesprek met Sip. Terwijl ze dat bijna nooit hadden. Ze hadden lol met elkaar voor het eerst in een lange tijd. Maar daarna heb je meteen het zieligste gedeelte uit het boek. Want Cham verdrinkt.
En het blijkt dat er meer mensen van hem houden dan Sip zelf had gedacht.

6. Toen ik het boek koos en erin begon te lezen, verwachtte ik dat er een misdrijf gepleegd was. Dat een meisje Sip aan het slapen was terwijl haar broer Cham ondergeduwd/vermoord werd en in het water werd gegooid. En dat het meisje gaat onderzoeken wat er gebeurd is en of zij het had kunnen voorkomen.
Nu ik het boek uit heb weet ik : dat Sip is gaan slapen en dat Cham is gaan zwemmen en toen verdronk. Of hij zelfmoord heeft gepleegd of dat hij er niks aan kon doen zou niemand ooit te weten komen!

7. Mijn menig over de titel en de omslag is de omslag is niet met veel franje. Het lijkt daarom niet op een kinderboek. De voorkant ziet er heel oppervlakkig uit. Het is niet een duidelijk voorkant. Je zit meisjes benen de zee en het strand. Ze hadden er misschien de kleren van Cham bij kunnen maken. Of de paal waar de fiets van Cham tegenaan stond.

8. Ik zou dit boek niet aan een ander aanraden omdat het nog al lang draderig is. Pas bij de laatste 3 hoofdstukken verdrinkt Cham. En veranderd er wat aan het verhaal. Het is wel een leuk boek maar wat er bij de laatste 3 hoofdstukken gebeurt had beter al in het midden of eerder kunnen gebeuren. Je moet je aandacht goed bij het verhaal houden als je het leest. En het duurt ook best wel lang voor dat je het uit hebt.

9. Wat ik verder nog wil zeggen is . dat het een boek is over het hele leven van Sip, Cham, Pa & Ma. Want in het begin van het boek is Sip 0 en op het einde 12 jaar.

10. Ik ga een opdracht uitvoeren met kaartje nummer 5

Toen ik het wist, en de rug van pa zag en het gezicht van ma, wilde ik me overal verstoppen waar het maar kon, ik gilde niet, ik stikte zowat.

Pa vertelde aan ma dat hij Cham had gevonden. Ma was opgelucht, tot dat pa vertelde dat Cham dood was. Hij had hem ergens in de bosjes gevonden. Met alleen zijn zwembroek aan. Cham was dood dat zag hij meteen. Over zijn hele lichaam was opgedroogd bloed, en overal had hij blauwe plekken. Hij zag er heel toegetakeld uit. Alleen die laatste zin had Sip gehoord.
Cham zag er toegetakeld uit, ze herhaalde die zin een paar keer. Cham zag er toegetakeld uit..

Sip had al een voorgevoel gehad dat er iets goed mis was. Cham zou haar nooit in haar eentje op het strand achter laten! Ze ging weer in bed liggen.
Ze dacht diep na, had ze in haar slaap nog iets opgemerkt? Waardoor was ze eigenlijk wakker geworden? Hoe dieper ze nadacht hoe meer ze zich herinnerde. Ze was moe door het lange kijken in de zon en door de drank van gisteren. In haar droom had ze Cham Help en Sip horen schreeuwen. Was dat eigenlijk wel een droom? Of was het echt. Vlak daarna was ze wakker geworden. Maar er was niemand, alleen Chams kleren.
Het stuk daarna kan ze zich goed herinneren, ze rende tussen de mensen door opzoek naar Cham. Maar ze kon hem niet vinden. Ze was bij de politie terecht gekomen, en vervolgens waren haar ouders gekomen en lag ze nu in bed. Ze wou meteen naar haar ouders toe rennen. Maar ze was moe, opeens was ze moe geworden.
En haar keel werd dicht geknepen, schreeuwen lukte niet.
Ze dacht : “Cham wil vast niet dat ik het vertel!”
Sip viel in slaap. Ze werd pas heel laat wakker… Ze fietste meteen naar de zee toe. Ze was er zeker van dat Cham zijn fiets er nog stond. En inderdaad de fiets stond er nog.
Maar waar waren zijn kleren eigenlijk? Sip wist het niet, en besloot om naar huis te gaan en Pa de fiets op te laten halen. Onderweg kwam ze iemand tegen die het zelfde oude jack als Cham aan had. Ze was zo in gedachten verzonken dat ze het eerst niet zag. Pas toen ze de jongen voorbij gefietst was. Ze draaide meteen om, ze herkende de jongen. Hij zat op de school van Cham, nou ja voor dat Cham er van af was geschopt. Ze herkende zijn lach.
Opeens uit het niets kwamen er allemaal gedachtes terug. Ze hoorde dingen, maar ze zag alleen maar zwart. Weg wilde ze! WEG! Ze fietste zo hard als ze kon. Toen ze eenmaal thuis was viel ze dood moe op bed. Ze viel nogmaals in slaap. Ze droomde over de jongen.
Toen ze wakker was zat haar moeder naast haar bed. Wat deed zij hier nou?! Ma wou weten wat er aan de hand was. Sip twijfelde of ze het ging vertellen.
Ze deed het. Ze vertelde het hele verhaal in één hele lang teug…

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die dag aan zee door Peter van Gestel"