Desnoods met geweld door Jan de Zanger

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1025 woorden
  • 19 augustus 2006
  • 24 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 24 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1986
Pagina's
132
Geschikt voor
bovenbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Desnoods met geweld
Shadow
Desnoods met geweld door Jan de Zanger
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
1. Mijn mening:
Ik vond het een heel leuk en spannend boek. Het is soms een beetje vaag omdat je in het begin van het boek een paar keer een flashback had. Ik vond het leuk omdat het over racisme gaat en dat spreekt mij op zich wel aan. Het is ook een heel realistische boek omdat de dingen in het boek ook in het echt gebeuren of kunnen gebeuren. Het enige nadeel aan het boek was dat er best veel spelfouten in zaten en de volgorde soms een beetje verwarend was.
2. Titelverklaring:
De schrijver heeft denk ik voor deze titel gekozen omdat Lex (1 van de hoofdpersonen) tegen het discriminerende groepje ‘White Power’ is. En hij wil ze te pakken krijgen, ook al moet het ‘Desnoods met geweld.’

3. Genre:
Het boek hoort tot de genres: roman en racisme omdat er in het boek veel liefde in voorkomt en ook zijn er veel discriminatieproblemen.
4. Belangrijkste gebeurtenissen en tijd/ruimte:
Er zijn in het verhaal meerdere belangrijke gebeurtenissen, als Sandra en Oktay in elkaar worden geslagen, dit gebeurt ’s nachts op de straat. En elke keer als er op de school teksten worden gespoten/gevonden, dit gebeurt bij/in school en dit gebeurt ‘s nachts. En in het winkelcentrum als Lex, Sandra en een paar jongens met ‘White Power’ gaan vechten, en even later word ‘White Power’ opgepakt en door het gevecht komt Lex in het ziekenhuis terecht.
5. Onderwerp/thema van het boek:
Het boek heeft meerdere onderwerpen: racisme, liefde, geweld. De hoofdgedachte van het boek is: racisme is slecht en je moet het proberen op te lossen en vooral niet mee gaan doen als er iemand gediscrimineerd wordt.
6. Hoofdpersonen:
De hoofdpersonen in het verhaal zijn: Lex, Sandra, Mart, Inez en Robert Donkers.
Lex Verschoor:
Lex is 17 en word in het verhaal 18. Hij zit in 4-atheneum op het ‘Scholengemeenschap Westerveld’. Hij heeft verkering met Sandra. Lex is een aardig persoon maar kan soms opvliegerig zijn. Ook is hij doorzetten hij zal en moet weten wie Sandra in elkaar hebben geslagen. Hij heeft donkerblond haar en blauwe ogen.
Sandra Noya:

Sandra is een meisje met een donkere huidskleur, ze heeft zwart steil haar. Ze heeft een Indonesische vader en een Nederlandse moeder. Ze zit ook in 4-atheneum. Ze is een trots en lief meisje. Ze wordt de ‘leider’ van de groep die tegen ‘White Power’ gaat strijden.
Mart Houtman:
Mart is degene waardoor Lex op het spoor van ‘White Power’ komt. De vader van Mart heeft een boekenhandel. Hij zit ook bij Lex in de klas.
Inez: Inez is het vijftienjarige zusje van Anneke. Samen met Lex spoort ze ‘White Power’ op. Ze wordt in de loop van het verhaal ook verliefd op Lex. Er wordt verteld dat Inez heel knap is maar ze wordt niet echt beschreven.
Robert Donkers:
Hij is de tekenleraar op de school van Lex. Hij is ook lid van ‘White Power’.
7. Samenvatting van het boek:
Sandra Noya vind een dreigbriefje in haar tas en er staat op: “Onze school is een blanke school! Rot op!”. Dezelfde dag staat er op alle borden in de school een geheimzinnig teken. Een soort bliksemflitspijl in een rood omrande cirkel. Een paar dagen later wordt Sandra ’s avonds aangevallen op straat in elkaar geslagen door 6 of 7 jongens die zich “White Power” noemen. Zij vinden dat Nederland een blank land is en het ook moet blijven. Lex Verschoor, het vriendje van Sandra, krijgt de dreigbrieven ook. Er staat op: “Geen blanke handen op bruin vlees”. Als er nog meer erge dingen gebeuren en Sandra hem niet meer wil zien omdat hij blank is besluit hij er iets aan te doen. Hij komt er achter dat “White Power” niet uit 7 maar uit meer dan 100 mensen bestaat. Van de honderd doen er maar 18 het vuile werk, en hij volgt ze samen met Inez, een zus van zijn klasgenoot. Hij betrapt ze en komt in een vechtpartij terecht. Hij komt in het ziekenhuis, en White power wordt gearresteerd.
8. Bedoeling van de schrijver:
Ik denk dat de bedoeling van de schrijver is dat je mensen moet respecteren, en niet iemand op het uiterlijk gaan beoordelen. En dat niet iedereen hetzelfde is.
9. Fragment:
Ik heb dit fragment gekozen omdat het een leuk stuk is, en omdat hier een deel van ‘het gevecht’ word verteld. Ik vond dit een mooi stuk omdat het boek hier eigenlijk omdraait en dit voor mij toch wel een aanleiding kon zijn om het boek te gaan lezen. Het fragment staat op blz. 6 omdat ik dit moest kopiëren.
10. Andere Mening:
Ik heb de mening van Indra van 3 vwo, ik vond dit wel leuk om te vergelijk met mijn eigen mening en ben het ook met haar eens. Zij zei het volgende: Ik vond het een interessant en spannend boek. Je vroeg je af hoe het zou aflopen en daarom zat je vol spanning te wachten op het einde. De personages waren interessant. Het was interessant om te zien hoe ze op de dingen zouden reageren. Het boek was in het begin moeilijk doordat er best wel wat flashbacks in zaten, maar later werd het boek makkelijker omdat er nu bijna geen flashbacks meer in voorkwamen.
Dit is de internetsite: http://www.scholieren.com/boekverslagen/6881.
11. Informatie over schrijver:
Zijn naam is voluit: Jan Ferdinand de Zanger. Hij is geboren op 4 juli in 1932, zijn geboorteplaats is Schiedam. Hij is overleden op 14 januari 1991 en is dus 59 jaar geworden. Na de oorlog werd Jan de Zanger om aan te sterken door zijn ouders naar Denemarken gestuurd. In Nederland behaalde hij zijn h.b.s.-diploma en daarna ging hij weer naar Scandinavië, waar hij verschillende baantjes had. Hij studeerde Nederlands en was van 1957 tot 1977 leraar in Schiedam en Lochem. Omdat Deens zijn tweede moedertaal was geworden begon hij in de jaren '60 boeken en verhalen te vertalen; niet alleen uit het Deens, maar ook uit het Zweeds en het Duits. Later begon hij ook zelf te schrijven. In 1967 verscheen zijn eerste gedichtenbundel. Zijn eerste kinderboek kwam pas 14 jaar later uit. Intussen was hij in 1977 gaan werken bij een organisatie op het gebied van lees- en literatuuronderwijs. Hij overleed tijdens een bezoek aan Denemarken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Desnoods met geweld door Jan de Zanger"