CYBERCRIME

Wij willen jouw mening over cybercrime! Klik op de link om deel te nemen aan het onderzoek.

MEEDOEN


Titel
 Mijn Woestijn

Auteur
 Waris Dirie en Cathleen Miller

Andere geschreven boek
Onze verborgen tranen

Kaft beschrijving
Op de omslag staat een afbeelding van het gelaad van de schijfster met erbover haar naam en die van de mede schrijfster. Eronder staan in witte letters de titel en ondertitel van het boek. Op de achterkant staat weer een foto van haar met eronder een korte samenvatting en een paar recensies.

Titel beschrijving
De titel “Mijn Woestijn” slaat natuurlijk op Waris die in de woestijn woonde. Ik denk dat het woordje “mijn” te maken heeft met, toen Waris terug ging naar de woestijn om haar moeder te zien. 

Samenvatting
Het verhaal begint in Somalië waar Waris Dirie woont met haar familie. Zij is een nomadendochter en heeft nog twee oudere en één jongere zus en twee jongere broertje. Zij zorgt voor de geiten van het kamp. Het is heel gebruikelijk in de samenleving dat een vrouw besneden wordt. Zo gebeurt dat ook met Wais.
Ze wordt besneden en is ervan overtuigd dat het één van de ergste dingen in haar leven is geweest. Tot op een zeker moment haar vader aankomt met een man van zestig waar mee zou moeten trouwen. Waris wilt niet, maar heeft er niets tegenin te brengen. Ze zegt tegen haar moeder dat ze het niet aankan en ze loopt midden in de nacht met behulp van haar moeder weg. Ze rent tot dat ze bij een snelweg aankomt waar ze besluit te liften, want ze is vast besloten bij haar tante in Mahadishu aan te komen. Ze bringt uit de vrachtwagen en loop verder. Dan komt ze aan bij een dorpje waar bij vrienden van haar familie terecht komt. Ze kan daar onderdak krijgen en blijft er een paar dagen. Dan vertreken ze weer….ze komt nu bij een grotere stad aan en vindt onderdak bij haar zus die enkele jaren terug ook weg was gelopen, omdat ze met iemand moest trouwen tegen haar zin in.
Haar zus vindt dat ze terug moet gaan en Waris trek weer verder, omdat ze die commentaar niet kan gebruiken. Zo kan ze met iemand verder mee rijden waar ze bij haar tante in huis trekt. Op een dag kwam er een vriend langs die van die tante vraagt of zij nog iemand weet die dienstmeid voor hem kan zijn in Londen. Hij is een Somalische ambasadeur in Londen en Waris gaat met hem mee. Niet al te makkelijk, want ze heeft geen paspoort. In Somalië kennen ze geen leeftijd, dus krijgt ze een paspoort waarin staat dat ze achtien jaar is. Ze weet dat ze in werkelijkheid nog geen achtien is al weet ze niet hoe oud ze echt is. Ze werk daar een aantal jaren als dienstmeid en op een dag moet de ambassadeur terug naar Somalië omdat hij plaats moet maken voor nieuwe. Hij wilt dat Waris ook terug mee  gaat, maar dat wilt ze niet en ze bijft na veel weken in London. Ze wordt door bepaalde mensen aangesproken en dat gaat allemaal heel snel. Ze begint een carrière als foto model, maar omdat ze geen geldig verblijfsvergunning heeft moet ze met iemand trouwen. Ze trouwt via een duffe advocaat met een man die later alcoholist blijkt te zijn. Intussen ontmoet ze een vriendin en die denk haar wel te kunnen helpen. Ze trouwt met de broer van haar vriendin en krijgt een geldig paspoort. De broer heeft niet verwacht dat hij verliefd op haar worden, maar dat gebeurt wel.
Intussen is ze een topmodel voor bekende merken en kan dus veel plaatsen terecht. In New-York ontmoet ze een lieve man met wie ze wil trouwen en krijgt dan ook een kind. Ze wordt Intussen ambassadrice van de organisatie tegen genitale vrouwverminking en zo leeft ze haar leven voort.

Verband tussen de kaft en de inhoud
Het verband tussen de kaft en de inhoud van het boek is, op de kaft staat de titel “Mijn Woestijn”  en de inhoud gaat werkelijk over woestijn.

Tijd
afspeel tijd: 1965
Vertelde tijd: ongeveer 31 jaren geleden

Flash back
Het boek bestaat uit herinneringen die niet echt heel erg op een rijtje staan. Er zit maar een tijdsprong in. Ze is onderweg naar de grote stad, en op een spannend punt wordt er terug gesprongen naar toen ze nog met haar familie was in de woestijn. Als ze in Londen is denkt ze ook wel vaak terug aan haar jeugd in Somalië maar dat is echt terug kijken.

Plaatsen
Het verhaal speelt zich af op verschillende plaatsen. In het begin in Somalië-Afrika daarna vertrek ze naar Londen en uiteindelijk komt ze in Amerika terecht.

Hoofdfiguur
De hoofdfiguur in dit boek is Waris Dirie, een nomadendochter uit Somalië.

Bijfiguur
De bijfiguren zijn: Waris moeder, Dana is de man met wie ze uiteindelijk trouwt. De belangrijkste bijpersonen zijn onder andere haar vriendin Marilyn, O’ Sullivan en Nigel.

Verband tussen de hoofd en bijfiguur
De hoofdfiguur had een relatie met een bijfiguur om een geldig verblijfsvergunning te krijgen.

Geschreven perspectief
Het boek is verteld door de schrijver, Waris Dirie het meisje wat in dit boek haar leven beschrijft.

Spannende  moment
Blz 1 t/m 232: Waris is een lieve knappe vrouw die van avonturen  van het leven houdt. Ze geeft veel om andere mensen. Ze is heel vooruitstrevend en wat zij wil zal dan ook gebeuren.Waris wil het maken in de modellenwereld en wil strijden tegen genitale verminking van de vrouw
Doordat ze zo zelfstandig is, kan ze heel veel voor elkaar krijgen, en dat is vaak een groot voordeel. Dat heeft een hele grote invloed op wat zij doet.
Het weglopen van haar huis is één van de grootste beslissingen van Waris
Het heeft als gevolg dat ze jaren moet lijden waar ze naderhand groots voor beloond wordt met haar carrière als fotomodel.
Waris leven heeft heelveel tegenslagen gekent en dat heeft mij laten weten, dankzij alles dat wij toch stappen moeten maken om vooruit te komen.

Saaie moment
Het boek bevat voor mij bijna geen saaie momenten omdat er altijd iets gebeurde, maar het feit dat ze altijd pech had met partners vond ik wel triest en saai. Uiteindelijk is zij toch in goeie hande terecht.

Mening
Tries gevoel omdat ik in eerste instantie nooit gedurfd zou hebben om weg te lopen, dus met die andere beslissingen zou ik dan al niks meer te maken hebben.
Motiverend gevoel omdat ik vind niet dat Waris echt veranderd, ze gaat misschien anders tegen dingen aankijken, maar veranderd is ze niet.
Ik vind haar een uiterst voorbeeldig persoon, ik heb heel veel respect voor haar, voor alles wat ze doet en alles wat ze gedaan heeft.
Ik vond me zelf terug in het boek omdat het een boek is die heel uitgebreid en duidelijk geschreven en doordat ze zich helemaal gaf kon je jezelf goed in haar verplaatsen.
Haar vader: een lieve man die veel naar hun geloof leeft.
 Haar moeder: een hele lieve vrouw die alles voor haar over heeft
Hele belangrijke, het belangrijkste in Waris’ leven.
Ik ben het er wel mee eens, die mensen volgen nou eenmaal hun geloof, maar ik ben zeker tegen genitale verminking van vrouwen.

Waar gebeurt verhaal
Het is een heel duidelijk onderwerp wat zeker veel mensen zal aangrijpen. Het is een waar gebeurd levensverhaal. Ik vind het persoonlijk een heel goed en aangrijpend onderwerp. Door dit boek ga je toch wel nadenken over dingen die gebeuren in de wereld. Doordat het onderwerp duidelijk en uitgebreid verteld wordt, kun je goed begrijpen wat zij voelt en wat er eigenlijk allemaal gebeurt.
De gebeurtenissen.
Het belangrijkste in dit boek is dat zij wegloopt van haar familie. Dat is toch wel één van de moeilijkste dingen voor haar geweest. Een ander belangrijke gebeurtenis is dat zij besneden wordt op een leeftijd van ongeveer 5. Het is een heel aangrijpend stuk. Het heeft veel indruk op mij gemaakt. Door die besnijdenis heb je toch zoiets van: hoe kun je iemand zoiets aandoen? Doordat de sfeer af en toe heel beknellend is, kun je de spanning bijna voelen. Het is een boek waarin de gebeurtenissen heel aangrijpend zijn, je kunt door die gebeurtenissen het boek bijna niet uit de weg komen.

Slot
Dit boek heeft een gesloten eind, zeker als je opnieuw bedenkt wat er allemaal echt gebeurd is. 
Het boek geeft aan dat als je ergens echt voor gaat dat je je doel dan echt kan bereiken.
Het boek is geen aanklacht tegen de Somalische cultuur maar het laat de leefgewoontes en haar ervaringen daar zien.
Ik ben eens met de slot van het boek omdat het echt de moeite waard dat ze haar succes heeft kunnen  bereiken en een gelukkig leven mag leiden.

Thema
Het is een biografie van het leven van Waris Dirie.

Boodschap
Dit boek is echt een aanrader om te lezen vooral aan de tieners, omdat dit je heel wijst maak dat het leven vol tegen slagen zit maar dankzij alle tegenslagen als een vliegtuig blijf stijgen.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.