Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Desert flower door Waris Dirie

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Desert flower
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas tto vwo | 1211 woorden
  • 6 juli 2014
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
63 keer beoordeeld

Boekcover Desert flower
Shadow
De wereldwijde bestseller 'Mijn woestijn' is Waris Diries opmerkelijke verhaal over haar jeugd, de schoonheid van Somalië, haar vlucht naar het Westen, de glamour van de modellenwereld en haar uiteindelijke missie als woordvoerster van de Verenigde Naties. Als nomadendochter werd zij in de Somalische woestijn op traditionele wijze besneden. Jarenlang zwee…
De wereldwijde bestseller 'Mijn woestijn' is Waris Diries opmerkelijke verhaal over haar jeugd, de schoonheid van Somalië, haar vlucht naar het Westen, de glamour van …
De wereldwijde bestseller 'Mijn woestijn' is Waris Diries opmerkelijke verhaal over haar jeugd, de schoonheid van Somalië, haar vlucht naar het Westen, de glamour van de modellenwereld en haar uiteindelijke missie als woordvoerster van de Verenigde Naties. Als nomadendochter werd zij in de Somalische woestijn op traditionele wijze besneden. Jarenlang zweeg zij hierover, uit schaamte en onmacht, maar tegenwoordig trekt Dirie als speciaal VN-ambassadeur ten strijde tegen de nog altijd wijdverspreide genitale verminking van vrouwen. Waris Dirie werd geboren in Somalië, maar vluchtte op latere leeftijd naar het Westen. In haar tweede boek, 'Dochter van de nomaden', reist zij terug naar Somalië om zichzelf, haar familie en haar volk opnieuw te ontdekken.
Desert flower door Waris Dirie
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1 Titelbeschrijving

Auteur: Waris Dirie en Cathleen Miller

Titel: Mijn woestijn

Oorspronkelijke titel: Desert Flower

Oorspronkelijke uitgave:  Waris Dirie,1998

Oorspronkelijke taal: Engels

Vertaald door: Jorien Hakvoort en Albert Witteveen

Uitgeverij: Arena Amsterdam,1998

Gelezen druk: eerste druk uit  1998

ISBN: 978 90 6974 725 5

 

2 Achtergrondinformatie auteur

Andere boeken van Waris zijn:

Dochter van nomaden

Onze verborgen tranen

Brief aan mijn moeder

Mijn thuis

 

Wie is Waris Dirie?

Waris Dirie werd in 1965 geboren, in de somalische woestijn bij de grens van Etiopië, als dochter van nomaden. Op haar vijfde levensjaar werd ze besneden,die ze na een ontstekingsperiode overleefde. Op dertienjarige leeftijd besloot Waris te vluchten omdat ze te horen kreeg dat ze met een oude man moest trouwen. Ze ging naar een tante en oom. In die tijd moest haar oom ,die net was aangesteld als ambassadeur van Somalie in  Londen vertrekken. Waris ging mee om te helpen in de huishouding. Nadat haar oom terug moest naar Somalie,is Waris achter gebleven waar ze begon te werken als een model. In 1991 verhuisde ze naar New York. In 1994 werd ze door Kofi Annan aangesteld als speciaal ambassadrice van de VN, om het fenomeen van vrouwenbesnijdenissen en de strijd ertegen wereldwijd bekend te maken. In 2002 stichtte ze de Waris Dirie Foundation, waarop ze zich sinds 2003 volledig toespitst; zodoende oefent ze haar functie voor de VN niet meer uit.

 

3 Leeservaring

Nadat ik  het boek voor de eerste keer heb gelezen vond ik het  erg spannend, heel erg ontroerend. De titel vond ik al interessant toen ik het zag, ik wilde weten wat het inhield. Het verhaal was zo mooi dat ik het binnen een dag heb uitgelezen.Hoe het een waargebeurd verhaal is, was ik erg nieuwsgierig om het te lezen. Ik heb veel geleerd uit het boek. Ik vind het erg moedig van schrijfster wat ze op papier heeft gezet en hoe ze die genitale verminking heeft overleeft. Toen ik hoofdstuk 4 las waar ze uitgebreid vertelt hoe er wordt besneden moest ik tranen laten vallen. Ik plaatste me in dat stukje en maakte met het der mee.  Je vraagt jezelf als meisje af hoe je het zou doen als zoiets met jou zou gebeuren. Het was de moeite waard om het boek te lezen.

 

4 Herkenning

Toen ik het boek las moest ik denken aan het boek Verminkt  van Khady. Deze twee boeken bespreken  hetzelfde  probleem, namelijk besnijdenis bij vrouwen. Ik moest denken aan de verhalen die we altijd horen over besnijdenis in de Afrikaanse landen. Hoeveel meisjes/ vrouwen lijden, die pijn, die verminking die ze levenslang moeten verdragen. En als eentje geen geluk heeft gaat zij dood. Gelukkig hebben wij dat niet in ons land. Ik weet niet hoe die mens zoiets ooit in hun hoofd hebben gehad om te doen. Er zijn zoveel vrouwen die lijden aan dit ding. En er zullen nog meer lijden, want men gaat ervan uit dat het een traditie  is en die traditie moet blijven bestaan.

 

5 Analyse

Inhoud

Waris is als klein meisje in Somalië in de woestijn geboren. Ze leeft in een nomadenfamilie. Als ze 5 jaar is wordt ze besneden met een scheermesje. Als ze ongeveer 13 is wordt ze door haar vader  uitgehuwelijkt aan een man van 60 jaar. Waris wilde niet trouwen met die oude man mee eens. Om aan het huwelijk met de oude man te ontsnappen, loopt ze weg, ze gaat naar de grote stad. Na haar ontsnapping uit de woestijn komt ze uiteindelijk in Londen terecht, waar haar oom ambassadeur is. Daar blijft ze eerst vier jaar opgesloten in de ambtswoning. Ze spreekt geen Engels en moet de hele dag schoonmaken en koken. Als haar oom weer vertrekt naar Somalie, wil Waris niet mee terug, ze besluit in Londen te blijven en daar carriere maken. Ze heeft geen paspoort en is dus illegaal in Londen. Om geld te verdienen gaat ze in McDonald’s werken en wonen in een hele goedkope flat. Daar krijgt ze ook haar vrienden.Maar ondertussen blijft ze het meisje dat ooit in de woestijn is besneden en elke maand weer vergaat ze een week van de pijn als ze ongesteld is en ook plassen was ook niet makkelijk. Eindelijk heeft ze besloten om op bezoek te gaan bij de arts om zich te laten opereren. Ze wordt ontdekt als model en kon daar geld mee verdienen. Ze heeft een aanbod gehad van BBC om een programma te maken over zichzelf, haar leven en ging op z’n manier terug naar haar geboorteland  waar ze haar moeder weer heeft ontmoet na 15jaar.  Terug in New York heeft ze Dana ontmoet met wie ze een kind heeft gehad, een jongen. Omdat Waris zelf zoveel problemen heeft gehad en toch nog steeds wel heeft , wil ze dit voorkomen voor anderen. Ze laat zich interviewen over haar besnijdenis. Dit levert veel reacties op. Waris wordt ambassadeur voor de VN – campagne tegen vrouwelijke genitale verminking.

 

Verhaalfiguren

Waris Dirie, zij is de hoofdpersoon en zij vertelt uit gebreid over haar leven.

Fattuma Ahmed, de moeder van Waris ; zij komt niet zo vaak voor in het verhaal maar  toch vind ik der belangrijke figuur.

Marilyn, is beste vriendin van Waris

Julie, andere vriendin van Waris

Halwu, vriendin van Waris

 

Nigel, Waris met hem getrouwd om haar paspoort te kunnen krijgen

Donna Summer, de vader van Waris’ zoon.

 

Ik vind Waris heel erg tof. Heel veel respect voor die vrouw wat ze allemaal heeft meegemaakt. Er zijn vele anderen die zoiets meemaken, maar heel veel ver schoppen ze het niet.

 

Aan een kant vind ik dat de moeder van Waris wel goed heeft gehandeld toen ze haar dochter heeft geholpen om te vluchten. Zij zelf is getrouwd met een man die ze wilde. Zij zelf is gevlucht. Aan de andere kant vind ik het erg risicovol. Ze wist niet waar  der dochter naar toe zou gaan en wat er allemaal met der zou gebeuren. Gelukkig was Waris dapper genoeg om het te kunnen overleven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Aan een kant vind ik dat de moeder van Waris wel goed heeft gehandeld toen ze haar dochter heeft geholpen om te vluchten. Zij zelf is getrouwd met een man die ze wilde. Zij zelf is gevlucht. Aan de andere kant vind ik het erg risicovol. Ze wist niet waar  der dochter naar toe zou gaan en wat er allemaal met der zou gebeuren. Gelukkig was Waris dapper genoeg om het te kunnen overleven.

 

Marilyn , Julie & Halwu hebben allemaal een goede job gedaan. Zij hebben Waris voortdurend geholpen.

Ik vind Nigel heel erg idioot. Hij heeft zich zelf aangeboden om Waris te helpen. Ze wilde niet eerst, maar aangezien hij de broer van haar vriendin was heeft ze ingestemd. Maar met al die regels enzo is  hij heel erg laf geworden. Hij nam der paspoort gewoon zodat ze nergens kon gaan.

Donna Summer was haar liefde, haar eerste liefde. Hij was er voor der en hij begreep haar situatie volkomen.

 

Meerwaarde

Dit verhaal ontleent zijn meerwaarde aan het feit dat het een echt verhaal is. Wanneer je het leest kan je je niet voorstellen hoe een mens zoiets heeft meegemaakt.  Ze heeft alle gebeurtenissen in volgorde geschreven.

Doordat het verhaal chronologisch is verteld is het makkelijk om te begrijpen. Je weet precies wat er gaat gebeuren.

Waar de spanning verhoogd is :

  • In hoofstuk 4 wordt er uitgebreid gesproken over de besnijdenis van meisjes, hoe alles wordt gedaan. Heel erg huiverig om te lezen.
  • De hereniging met haar moeder. Een van de hoogte punten van het verhaal.

Het verhaal heeft een onverwacht einde, ik had meer verwacht aan het eind.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Desert flower door Waris Dirie"