Dertien door Susanne Koster

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2537 woorden
  • 24 april 2007
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
179
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Dertien
Shadow
Dertien door Susanne Koster
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens
Titel : Dertien
auteur: Susanne Koster
Uitgeverij: Sjaloom
Uitgave: 1995
Bladzijdes: 179
Hoofdstukken: 23
Genre: Gezin en pubertijd

Samenvatting

De dertienjarige Willeke is altijd bij haar moeder blijven wonen, nadat haar ouders zijn gescheiden. Haar moeder heeft reuma en daarom moet ze ook mee helpen in het huishouden. Ze hebben vaak ruzie samen over het huishouden. Willeke vindt dat zij teveel moet doen en dat haar moeder zich aanstelt als ze zit te jammeren dat ze zo’n pijn heeft. Achteraf heeft Willeke dan weer vaak spijt van dat ze dat heeft gedacht. Op oudejaarsavond krijgen ze samen voor de zoveelste keer ruzie en besluit Willeke bij haar vader Henk, haar stiefmoeder Sandra en haar stiefzusjes Bernadette en Patti te gaan wonen. Als er daar na een paar dagen ook hevige ruzie komt, omdat ze zich niet als familielid voelt opgenomen, gaat ze een eindje fietsen. Ze gaat steeds naar hetzelfde bankje. Daar leert ze Marian kennen. Die zat die daar op HAAR bankje. Tijdens het gesprek vertelt Marian dat ze vindt dat Willeke op haar zusje lijkt die een paar geleden is overleden. Willeke vindt dit een compliment en wordt nieuwsgierig naar wat voor zusje dat geweest is. Marian geeft geen antwoord op de vragen die Willeke haar hierover stelt. Ze krijgen een goede band samen en als op een dag Willeke bij Marian is blijven slapen leert ze Maurice de broer van Marian kennen. Maurice heeft een vriend die René heet. Willeke is meteen verliefd op René. Maurice komt erachter dat Willeke verliefd is op René. Elke dag ziet Willeke dat René en Maurice op speelplein blowen. Soms krijgt zij ook een trekje. Willeke word kleine genoemd, omdat zij nog maar dertien is. De jongens zijn een stuk ouder. Op school gaat het steeds slechter omdat Willeke steeds meer blowt. Ook thuis zijn ze er achtergekomen en dat levert een fikse ruzie op. Willeke krijgt huisarrest en na schooltijd moet ze meteen naar huis komen. Op een dag merkt Willeke dat het al laat is om nog op tijd op school te komen. Ze ziet René. die haar aanbiedt om bij hem achter op de brommer mee te gaan. Willeke heeft geen helm, maar spring t toch achterop. Als ze ’s middags thuiskomt, is er weer ruzie, over haar. Ze vinden dat Willeke zich aan moet passen en dat ze niet zonder helm bij iemand achterop mag.
Als Willeke weer een keer bij Marian blijft slapen is René er ook. Willeke wordt door Marian weggestuurd om cola te gaan halen. Ze komt hierbij verlegen in gesprek met René, die haar begint te zoenen. Vanaf die avond hebben ze verkering. Willeke spijbelt steeds meer op school. Samen met René gaat ze naar een coffeeshop. Ze probeert René duidelijk te maken, dat ze ook zonder blowen bij René wil zijn.

René reageert niet en loopt weg. Als Willeke weer thuis komt, is Sandra woedend. Willeke heeft geblowd en dat is te zien ook. Ze krijgt een maand huisarrest.
Marian, René en Maurice willen Willeke blijven zien en staan iedere avond op de stoep. Vanuit haar raam kan Willeke met hen praten. Ze krijgt een week minder huisarrest, en gaat naar René toe. Ze komt hem tegen op straat, hij zei dat het uit was. Willeke is helemaal kapot van.

Als de moeder van Willeke hoort wat er allemaal is gebeurd, zoekt ze wee telefonisch contact met haar. Ze vraagt Willeke om voortaande donderdagen bij haar weer door te komen brengen na schooltijd. Dat wordt geregeld. Als ze op donderdag bij het huis van moeder aankomt, is er weer niemand thuis. Ze loopt door naar haar kamer en merkt dat Ruben daar is. Ruben is de nieuwe vriend van haar moeder.

Als Willeke boos reageert, antwoord Ruben dat Willeke’s moeder had gezegd, dat deze kamer van hem was, behalve op de donderdag. Als Willeke een week later weer op donderdag naar haar moeder toegaat, ziet ze Ruben achter een nieuwe computer zitten. Willeke Is totaal verrast. Hier zat zij al 2 jaar om te zeuren en Ruben had die computer nu gewoon gekregen? Als Willeke dan ook nog een briefje vindt waar haar moeder allerlei dingen op heeft gezet die ze moet doen, is ze woest. Hoe durft moeder zoiets te doen. Komt ze maar 1x in de week bij haar en dan is haar moeder er niet en moet zij allerlei huishoudelijke klussen doen. Totaal overstuur fietst Willeke weer naar het huis van haar vader.
Daar vertelt ze alles tegen haar stiefmoeder Sandra. Die de tijd neemt om naar haar te luisteren. Verdrietig gaat Willeke naar boven naar haar kamer. Het regent, maar ze doet haar raam open en gaat in het zitten. .Met een mesje snijdt ze zich voorzichtig in haar pols. Als haar vader op kaar kamer binnen komt gooit ze het mesje achter haar bureau en doet haar mouw over haar pols. Vader snapt niet waarom ze in het raam zit, terwijl het regent. Het einde van het gesprek loopt weer op een ruzie uit. Als vader weg is ziet Willeke dat ze zich niet diep genoeg gesneden heeft, want er kwam geen bloed uit haar pols.
Haar vader deed het raam, dicht en vroeg waarom ze het raam open had terwijl het regende. Het gesprek loopt weer op een ruzie uit. Als hij weg is kijkt ze naar haar pols. Ze heeft niet diep genoeg gesneden want er was geen bloed te zien.


Als ze de maandag erna weer naar school gaat en naar de wc mag, pakt ze in de wc het mesje opnieuw. Deze keer snijdt ze zich beter in haar pols. Zo’n kleine 2 minuten later ziet Susie in de WC wat Willeke heeft gedaan. Ze bindt de pols van Willeke af en gaat met haar naar de dokter. Als smoes hebben ze vertelt dat Willeke niet goed is geworden. Bij de dokter belt Susie Sandra op. Ze vraagt of ze het goed vindt dat Willeke bij haar blijft slapen. De moeder van Suzie, Aranka is ook thuis.
Samen leggen ze Willeke in bed.
De volgende dag, had Suzie’s moeder Aranka haar ziek gemeld op school.

Vader is gebeld door Aranka en komt langs bij Suzie. Hij zegt niet veel, maar reageert op het wegloopbriefje dat Willeke had achtergelaten thuis. Dat had nogal wat schrikreacties bij haar stiefzusters veroorzaakt. Bernadette was als eerste thuis gekomen en had het briefje gevonden. Samen met Patti was ze het hele dorp af gaan zoeken Gewillig gaat Willeke met haar vader mee. Bernadette en Patti zijn echt blij als ze Willeke thuis zien komen. Willeke reageert bot en zegt dat ze niet bij hun blijft. Pa en Sandra zijn er stil van geworden. Sandra pakt de hand van Willeke en aait er over heen. Dan ziet ze de rode streep die over haar pols loopt. Vader reageert geschokt. Willeke, hoe kun je zoiets doen? Vader en Sandra besluiten Willeke meer vrijheid te geven. Vanaf nu mag ze ieder weekend naar dorpsdisco. Om uit te gaan in Amsterdam vinden ze haar nog te jong. Vader neemt zijn dochter Willeke even mee voor een korte wandeling. Als Willeke terugkomt weet ze het zeker. Hier bij haar vader Henk en stiefmoeder Sandra blijft ze niet.

Moeder grijpt de gelegenheid aan om te proberen haar dochter weer voor zich te winnen. Willeke denkt terug aan wat ze allemaal heeft meegemaakt. aar moeder doet nu wel net of ze lief voor haar is, maar ze kan zich nog genoeg situaties herinneren waarin dat niet zo was. Zo trok ze haar een keer met haar haren naar de grond net zo lang totdat Willeke sorry zei. Vader was er toen tussen gesprongen. In Willeke ’s hoofd rammelt het aan alle kanten. Ze weet nu echt niet meer wat ze wil. Ze zit bij Marian op bed. Daar voelt ze zich goed bij. Marian zegt weinig. Als ze iets zegt is het ook iets zinnigs. . Vader en moeder zijn op school geweest. Rapport bespreking voor Willeke. Als ze doorgaat blijft ze zitten. Natuurlijk hadden die twee samen weer ruzie gekregen. Willeke zoekt haar muziek van The Doors weer op en vertelt Marian hoe haar intake-gesprek was geweest met de directeur van school voor de mavo.
Willeke vraagt later op de vond toch weer aan Marian waaraan haar zusje nu eigenlijk is overleden. Al die tijd dat ze haar nu kent, heeft ze het nog steeds niet verteld.
Op school verteld Willeke aan haar vriendin Susie dat ze naar Frankrijk op vakantie gaat. Willeke vindt Frankrijk wel leuk maar baalt van al die regeltjes die ook tijdens de vakantie gelden. Na schooltijd gaat ze langs bij Marian. Omdat Willeke het niet eens is met veel dingen, heeft ze Marian ingeschakeld om voor haar mee te zoeken naar een andere woonruimte. Die avond kijkt Marian geheimzinnig als Willeke bij haar langskomt. Marian heeft een kraakpand gevonden waar na de zomervakantie een plek vrij komt. Ze heeft aangegeven dat die plek voor haar vrijgehouden moest worden. Willeke ziet het wel zitten en laat diezelfde avond Marian bellen dat ze het doet. Marian is Willeke inmiddels gaan zien als haar zusje die dood is.
Willeke’s moeder wil ook met Willeke op vakantie. Ze heeft een huisje gehuurd aansluitend aan de periode dat ze met haar vader en stiefmoeder weg is. Ze stelt Willeke voor om Susie met haar moeder Aranka mee te nemen.

Susie is benieuwd naar de vakantieverhalen van Willeke na 4 weken Frankrijk. Willeke vond het een ramp. Ze mocht niet eens roken, laat staan blowen. De eerste week had ze zich nog wel aan de regeltjes gehouden. Daarna had Patti, die bij haar in de tent sliep zich versproken. Ze wilde niet meer bij Willeke in de tent omdat die stonk naar stickies. Willeke zegt blij te zijn als over 2 weken naar het kraakpand kan. Dan krijgt ze van Susie te horen dat ze er van Marian en haar niet heen mag want er woont een drugsdealer en een heroïneverslaafde.
Willeke vertrekt nu met haar moeder, Susie en Aranka voor de 2e vakantie. Ze is niet blij met de berichten dat haar vriendinnen liever niet hebben dat ze naar het kraakpand gaat. Willeke trekt zich daar niks van aan en wil Marian voorlopig liever niet meer zien.
Dat komt slecht uit. Moeder heeft Marian ook voor 2 dagen uitgenodigd. Als ze komt wordt Marian min of meer gedwongen haar geheim prijs te geven aan Willeke. Ze wil haar beschermen. Marian vertelt over haar zusje die zelfmoord heeft gepleegd. Ze had haar zusje nog net gered alleen moest ze haar beloven dat ze het nog niet tegen haar moeder vertelde. Toen Marian in slaap gevallen was heeft haar zusje alsnog zelfmoord gepleegd. Uiteindelijk met pillen. Het gebeurde in de tijd dat de ouders van Marian gingen scheiden.
Willeke is teleurgesteld in het feit dat Marian zo weinig vertrouwen in haar heeft. Dat ze denkt dat als zij in het kraakpand zit, ook gaat gebruiken.
Willeke wil Marian nooit meer zien. Ze rent naar buiten en rijdt weg op haar paard.


Intussen heeft Marian alles verteld tegen de moeder van Willeke. Ook over de zelfmoordpogingen van Willeke. Willeke voelt zich compleet verraden door haar beste vriendin Marian. Moeder stelt voor om met de teleurgestelde Willeke een stukje te gaan wandelen. Het gaat moeder niet makkelijk af. Ze heeft krukkennodig om dit te kunnen doen.
Onderweg rusten ze op een steen. Daar praten ze over hoe ze verder willen nu Willeke niet meer bij haar vader en stiefmoeder wil blijven wonen. Ook bij haar moeder thuis terugkomen is iets wat Willeke niet wil.
Aranka heeft voorgesteld dat Willeke voorlopig bij haar en Susie komt wonen. Ze kan meteen mee naar Aranka en Susie als ze zaterdag thuiskomen. Moeder gaat dan haar spullen welophalen bij vader. Willeke beseft dat ze dan haar vader voorlopig niet meer ziet. Zo had ze het nu eigenlijk ook weer niet gewild.

Willeke woont al een maand in het huis bij Aranka en Susie. Ze mag alles. Roken en bier drinken. Haar moeder hangt ieder dag aan de telefoon met goed bedoelde adviezen. Van haar vader, stiefmoeder, Bernadette en Patti heeft ze ook al een maand niets meer gehoord. Ze heeft zelf een brief gestuurd naar Bernadette. Die heeft gelukkig geantwoord. Nu weet ze dat haar konijn in elk geval in goede handen is.
Ze begreep uit de brief ook hoe haar moeder het gesprek had gevoerd met har vader. Dat Willeke en zij tijdens hun vakantie helemaal naar elkaar toe waren gegroeid en dat Willeke geen behoefte meer had aan een samen zijn met hun gezin.
Willeke baalt van de hele situatie. Zo heeft ze het nooit bedoeld. Ze wilde er niet meer wonen, maar geen contact is toch iets heel anders. Vorige week toen Willeke jarig was geweest, had ze niet eens een kaartje van haar vader gekregen. Susie adviseert haar om zelf contact met haar vader te zoeken, maar dat durft Willeke nog niet. Ze heeft nu elke week een behandeling bij het RIAGG. Daar kan ze haar problemen vertellen.. De ene keer doet ze het wel, de ander keer niet. Nu ze alle dingen mag doen die ze thuis niet mocht zoals drinken en blowen heeft ze er ineens veel minder behoefte aan. Met Susie kan Willeke het goed vinden. Willeke ontmoet nieuwe mensen in het Vondelpark. Ze heeft ze een jongen ontmoet die in een rolstoel zit, Gitaar om zijn nek de hele dag naar mensen te kijken. Op verzoek speelt hij gitaar. Moeder staat bij het RIAGG onder behandeling. Gelukkig op andere tijden vindt Willeke.
Het RIAGG zou ook graag een keer het verhaal van haar vader willen horen, maar dat laat moeder niet gebeuren. Willeke is de verhalen van haar moeder spuugzat en vraagt haar voorlopig even niet meer langs te komen. Marian heeft gebeld en wil graag langskomen. Willeke is hier niet aan toe. Ze vindt dat Marian haar veel verdriet heeft gedaan door het hele verhaal aanhaar moeder te vertellen. Wel is Willeke nog een keer teruggegaan naar het bankje waar ze samen zoveel uren hebben doorgebracht. Willeke zou willen dat ze het Marian kon vergeven. Ze vindt het erg dat er oprecht iemand is geweest die uit liefde voor haar heeft gehandeld en zichzelf daar zoveel pijn mee heeft gedaan. Willeke probeert de hele situatie een plek te geven door veel te schilderen. Het ene schilderij na het andere maakt ze van Marian. Willeke hoopt op een dag dat er ook een straaltje zon door haar geschilderd wordt in de stukken van Marian. Dat zou het moment kunnen zijn waarop ze haar vriendschap weer een plek heeft kunnen geven, want ze mist haar vriendin enorm.
Telkens verschijnt weer het beeld dat Willeke blijft zien van Marian. De trotse blik die plaats gemaakt had voor een angstig wit gezichtje. Het lijf van Marian dat kronkelde van verdriet.
Marian heeft Willeke lang als haar zusje gezien. Willeke had zich trots gevoeld bij deze woorden. Haar zusje wilde ze nu nooit meer zijn. Willeke wilde niemands zusje meer zijn. Niemands hartsvriendin en niemands dochter.

Ze wilde alleen nog maar gewoon Willeke zijn en wie dat is, weet ze niet meer, maar komt ze vast wel achter.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dertien door Susanne Koster"