Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Algemene Informatie

Titel: De zwarte met het witte hart
Auteur: Arthur Japin
Uitgeverij/Druk: Singel Pockets (samenwerking tussen: BV Uitgeverij De Arbeiderpers, Uitgeverij Archipel, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Nijgh & Van Ditmar en Em. Querido’s Uitgeverij BV) 35e druk 2005, 1e druk 1997
Bladzijden: 429 bladzijden

Samenvatting

Titel en Thematiek

Titelveklaring

Kwasi Boachi (Aquasi) is een zwarte man die als een blanke wordt opgevoed in Nederland, waardoor hij zich niet meer gedraagt zoals mensen in zijn geboorteland doen, maar als een Nederlander. Hij is vanbinnen in een Nederlander veranderd en vanbuiten is hij gewoon een zwarte man gebleven.

Motto

“De zwarte met het witte hart is een roman, maar de hoofdpersonen hebben echt bestaan. Hun levens heb ik gereconstrueerd aan de hand van feiten, zoals ik die heb aangetroffen in officiële en privé-documenten.”

“De geschiedenis van de prinsen van Ashanti is aan de vergetelheid ontrukt door Peter van den Akker. De meeste dank ben ik hem verschuldigd voor de passie waarmee hij in 1986, regelrecht uit Ghana, mij hun verhaal kwam vertellen en voor de wijze waarop hij mij later in Elmina en Kumasi rondleidde.”

Omslag

Op de voorkant zie je Aquasi Boachi met zijn twee jongste kinderen Aquasi Junior en Quamina Aquasina die op de foto zijn gezet. Aquasi is de hoofdpersoon van het boek en zijn kinderen waren belangrijk voor hem.

Thema

Kwasi (Aquasi) Boachi en zijn neef Kwame (Quame) Poku worden aan Nederland verkocht door de Ashantehene (die de vader is van Kwasi en de oom van Kwame). Waardoor ze moeten leren als Nederlandse jongens te functioneren. Wat natuurlijk zijn nodige problemen met zich mee brengt. Hun leven –vooral die van Kwasi- word in dit boek beschreven.

Motieven

Het verhaal verteld over de manier waarop Kwame en Kwasi werden geïntroduceerd in Nederland en haar gebruiken. Terwijl ze beide zo nu en dan terug verlangen naar hun geboorteland ergens in Afrika. Kwasi probeert zich uit alle macht aan te passen aan het nieuwe land in tegenstelling tot Kwame die zijn best doet om zijn Afrikaanse identiteit te bewaren. Waardoor er onenigheid tussen de neven en beste vrienden ontstaat.

Personen

Hoofdpersoon

Kwasi (Aquasi) Boachi
Kwasi Boachi word samen met zijn neef Kwame Poku naar Nederland gebracht, zonder dat ze er zelf inspraak in hebben. Waardoor ze in een vreemde cultuur worden opgevoed. Dit zorgt tot veel problemen.
Kwasi beschrijft vooral zichzelf in het boek, waar je hem door zijn acties en gedachten leert kennen, maar ook door brieven van anderen kom je meer over hem te weten.
Karakter, want je komt best wel veel over hem en zijn gedachtegang te weten.

Bijfiguren

Kwame Poku; neef van Kwasi en ook een karakter in tegenstelling tot de andere bijfiguren. Er staan bijvoorbeeld brieven van hem in, die naar Kwasi zijn gestuurd waarin hij over zijn leven verteld. Je komt dus erg veel over hem te weten, daarbij verteld Kwasi ook nog veel over hem. Hij was de opvolger van de Ashantehene, enkel volgde (een van) zijn jongere broers hem op omdat hij vervreemd was van zijn geboorteland en daar niet meer geaccepteerd werd.

Vorm en structuur

Taalgebruik

De taal is in dit boek prima te begrijpen. Er staan niet al te veel moeilijke woorden in, en vaak als ze er in staan worden ze wel verder uit gelegd. Sommige woorden komen uit het buitenland maar die zijn nog steeds wel te gebruiken.

Spanning

Ik vond het boek niet echt spannend, maar wel erg interessant om te lezen. Er is toch wel veel in hun leven gebeurd.

Chronologie

Geen chronologische volgorde

Mening

Ik heb het boek zelf gekozen op advies van mijn Nederlandslerares.
Ik verwachtte een redelijk indrukwekkend maar toch niet zo’n interessant boek, waarin het leven van twee prinsen werd beschreven. Ook verwachtte ik dat er veel informatie van Willem I in het boek zou staan omdat de prinsen aan hem waren geschonken. Terwijl hij er nauwelijks in voorkomt. Eigenlijk zijn de prinsen vooral verder opgegroeid in een kostschool.
De gebruiken van het volk waar Kwasi en Kwame waren opgegroeid verbaasden mij best wel. Daarbij kan ik mij niet voorstellen dat de Ashantehene, de leider van het volk tegen haast niemand praat maar in plaats daarvan een soort adviseur heeft die overal over beslist. Ook vond ik het best een zwaar verhaal, dat twee prinsen uit hun land worden gehaald en in Nederland aan nieuwe gewoontes moesten wennen, een nieuwe taal moesten leren en alle andere problemen die het oplevert maar voor lief moesten nemen zonder ook maar enige inspraak te hebben over hun toekomst. In die tijd was er klaarblijkelijk geen vrijheid. Dus ben ik tegenwoordig nog tevredener met het feit dat wij nu wel veel vrijheid hebben, en niemand of bijna niemand dat van ons af kan nemen.

Ik vond het erg indrukwekkend om een soort biografie te lezen over mensen die geleefd hebben 1800 en begin 1900. Waarvan de levens nogal veel traumatische gebeurtenissen hebben, en daarbij misschien nog wel verbazingwekkender nog eens zwarte mensen waren. Want vaak lees je geen biografie over negers die in die tijd leefden en geschreven is door iemand anders genaamd Arthur Japin. Toch vind ik het erg mooi dat het opgeschreven is zodat we dit verhaal niet zo snel vergeten. Daarbij verbaasde het mij ook dat ze gedeeltelijk werden geaccepteerd door de blanke adel. (Zoals Sophie dochter van Anna Paulowna en Willem II die een goede vriendin werd van Kwasi en vriendin Kwami en waar Kwasi nog even verliefd op was.)

Ik zou dit boek zeker adviseren aan andere leeftijdgenootjes. Vooral aan tieners die van geschiedenis houden die nog redelijk onbekend is. Maar ook de tieners die niet zo van geschiedenis houden kunnen het boek nog leuk vinden in mijn ogen. Toch moeten ze dan wel een dik boek aandurven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.