De zoon uit Spanje door Tessa de Loo

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover De zoon uit Spanje
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • havo/vwo | 1774 woorden
  • 22 oktober 2016
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5
4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2004
Pagina's
173
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De zoon uit Spanje
Shadow

Een man heeft niet lang meer te leven. Voor zijn laatste verjaardag speuren zijn kinderen hun rebelse broer Bardo op, die dertig jaar eerder door zijn vader het huis uit is gezet en nooit is teruggekeerd. De bedoeling is dat vader en zoon zich - voor het te laat is - met elkaar verzoenen. Maar de verschillen zijn niet zomaar te overbruggen: de schijnbare zekerheden va…

Een man heeft niet lang meer te leven. Voor zijn laatste verjaardag speuren zijn kinderen hun rebelse broer Bardo op, die dertig jaar eerder door zijn vader het huis uit is gezet e…

Een man heeft niet lang meer te leven. Voor zijn laatste verjaardag speuren zijn kinderen hun rebelse broer Bardo op, die dertig jaar eerder door zijn vader het huis uit is gezet en nooit is teruggekeerd. De bedoeling is dat vader en zoon zich - voor het te laat is - met elkaar verzoenen. Maar de verschillen zijn niet zomaar te overbruggen: de schijnbare zekerheden van het leven in een verzorgingsstaat botsen met de ongebondenheid van Bardo. Een nog altijd sluimerende vete tussen hem en zijn oudste broer dreigt weer op te spelen. En wie moet straks hun vader op zijn sterfbed verzorgen?

De zoon uit Spanje door Tessa de Loo
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Titelbeschrijving:
Tessa de Loo, De zoon uit Spanje. Uitgeverij De arbeiderspers. Amsterdam 2004.

Samenvatting:
Het verhaal speelt zich af op waarschijnlijk de laatste verjaardag van pa, genaamd Gerlof de Windt. Pa is erg oud en hij heeft een ziekte waardoor de werking van zijn spieren uitvalt. Zijn vrouw Ida is lang geleden omgekomen bij een verkeersongeval. Ida en Gerlof hebben vier kinderen: Edwin, Hilde, Frank en Bardo. Bardo heeft, toen hij negentien jaar oud was, zijn ouderlijk huis verlaten na een ruzie met zijn vader waarbij zijn vader had gezegd dat Bardo niet meer terug hoefde te komen. Na deze ruzie is Bardo vertrokken naar Zuid-Europa en is ook nooit meer terug gekomen, tot de dag dat Hilde, die als enige nog contact met hem had, hem uitnodigde voor de verjaardag van pa. De ruzie ging over het feit dat Bardo een 16 jarig meisje Floor zwanger had gemaakt en Floor was kort daarvoor nog de vriendin van Edwin, de broer van Bardo. Hoewel Bardo vertrokken was, bleef Floor in het ouderlijk huis van Bardo wonen en haar zoontje leefde maar 1 dag, hij was te vroeg geboren. Later trouwde ze met Edwin en ze kregen een dochter, Steffie.

Bardo heeft ondertussen een vrouw Dolores en twee zoons, Ramon en Felipe. Bardo leefde als muzikant en hij verzorgt nu bomen. Hij ziet het leven als 1 groot avontuur, waarin hij veel reist omdat hij niet van gebondenheid houdt en hij ziet ook de dood als 1 groot avontuur. Edwin stelt zich erg vijandig op, hij is bang dat zijn vrouw voor de tweede keer voor zijn broer zal vallen. Floor is op dat moment erg ongelukkig en gebruikt verschillende antidepressiva.

Pa heeft verzorging nodig omdat hij zelf niks meer kan doordat zijn spieren niet meer bewegen en aangezien alleen Hilde af en toe tijd heeft, biedt Bardo zich aan om voor pa te zorgen zodat hij niet naar een verzorgingstehuis hoeft. Na de verjaardag van pa, blijven Bardo en Floor alleen achter. Het oude vuur tussen hun laait weer op en ze hebben seks. Edwin, die ongerust thuis zit waar zijn vrouw blijft, rijdt terug naar pa’s huis en hij treft Floor en Bardo beide naakt aan. Hij neemt Floor mee naar huis en de volgende ochtend neemt hij Hilde en Frank mee naar het huis van pa. Hier ontstaat een ruzie. Edwin neemt het Bardo kwalijk voor overspel met zijn vrouw en Bardo beschuldigt Edwin voor verwaarlozing van zijn vrouw. Edwin eist dat Bardo vertrekt en dat doet hij ook.

Floor besluit Bardo achterna te reizen zodra Steffie klaar is met haar schooljaar. Steffie wil haar neefjes dolgraag zien. Ze zeggen niks tegen iemand en op het moment dat ze vertrekken naar Spanje laat Floor een afscheidsbrief voor haar man achter waarin ze vertelt dat ze niet meer van hem houdt.
Pa heeft altijd gesprekken gevoerd met Ida en hij vertelde tegen haar wat er in zijn leven allemaal gebeurde en hij verzon zelf haar antwoord terug. Uiteindelijk sterft hij in een ziekenhuis. Er wordt niet verteld hoe lang hij daar gelegen heeft of wie hem verzorgd heeft.

Verhaalanalyse:
Waarover wordt verteld?
Gebeurtenissen:
 
1) Bardo maakt Floor zwanger en ze komt bij hem in zijn ouderlijk huis wonen.
2) Bardo krijgt ruzie met zijn vader en hij vertrekt. Hij leeft een nomaden bestaan in Zuid-Europa. Ida en Hilde houden nog wel contact met hem.
3) Floor krijgt een relatie met Edwin en samen krijgen ze Steffie.
4) Ida overlijdt.
5) Pa wordt ziek en zijn aankomende verjaardag is waarschijnlijk zijn laatste.
6) Hilde nodigt Bardo uit op de verjaardag van pa en hier komen oude herinneringen en gevoelens weer boven.
7) Edwin betrapt de naakte Floor en Bardo.
8) Edwin eist dat Bardo onmiddellijk vertrekt.
9) Floor en Steffie reizen Bardo achterna.
10) Pa sterft in een ziekenhuis.

Personages:
Pa heeft niet lang meer te leven en is nogal chagrijnig doordat hij niks meer kan, maar ook door alles wat hij heeft meegemaakt, bijvoorbeeld het verliezen van zijn vrouw Ida en hij heeft zichzelf nooit kunnen vergeven dat hij zijn zoon het huis uit heeft gestuurd. Door de komst van Bardo is hij verward, hij is boos dat zijn zoon nooit eerder teruggekomen is, maar hij is ook blij dat hij zijn zoon weer ziet.

Bardo is iemand die volop van het leven geniet en elke dag ziet als een avontuur. Hij heeft een andere levensstijl dan zijn broers en zus en daardoor ook een andere gedachtegang. Dit is te merken aan de reactie die hij geeft op Edwin als hij zegt dat hij overspel heeft gepleegd met zijn vrouw. Bardo vindt dat Floor niet het bezit van Edwin is en dat het overspel niks te maken had met Edwin, maar dat het iets was tussen Bardo en Floor.

Steffie is de dochter van Edwin en Floor. Ze heeft het gevoel dat niemand in haar familie haar iets vertelt en ze begrijpt niet waarom haar vader zo bot en afstandelijk tegen Bardo reageert. Ze is erg gefascineerd door de verhalen die Bardo vertelt en ze wil hem dan ook graag een keer bij hem op bezoek in Spanje.

Floor was eerst de vriendin van Edwin, daarna van Bardo en uiteindelijk is ze getrouwd met Edwin. Ze hoopte de aantrekkingskracht die ze bij Bardo had terug te vinden in Edwin omdat het broers waren. Haar huwelijk maakte haar alleen maar ongelukkiger en uiteindelijk ook depressief. Als Bardo terugkeert voor de verjaardag van pa, heeft ze weer het gevoel dat ze gelukkig kan zijn en daarom reist ze hem uiteindelijk achterna.

Edwin is erg vijandig ingesteld wat betreft Bardo en hij houdt van economie en beurskoersen en deze houdt hij dan ook 24 uur per dag in de gaten.

Frank is modefotograaf en reist erg veel. Hij gaat liever discussies uit de weg en vindt ruzies vreselijk. Hij probeert zich in die situaties dan ook in te beelden dat hij ergens anders is en houdt zich liever buiten die discussies.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Frank is modefotograaf en reist erg veel. Hij gaat liever discussies uit de weg en vindt ruzies vreselijk. Hij probeert zich in die situaties dan ook in te beelden dat hij ergens anders is en houdt zich liever buiten die discussies.

Hilde is psychiater als beroep. Door de vijandigheid van Edwin tegen Bardo betwijfelt ze het of ze er wel goed aan gedaan heeft om Bardo uit te nodigen en op die manier een familiereünie te organiseren. Hierdoor begint ze te twijfelen aan haar zelf en ook aan haar vermogen als psychiater.

Setting:
Het is niet duidelijk wanneer dit verhaal zich afspeelt, maar ik denk rond deze tijd. Bardo is met het vliegtuig hierheen gekomen en dat was heel vroeger nog niet zo in trek. Pa wordt verzorgd door de wijkverpleging en hij kan eventueel naar het verzorgingstehuis, dat is ook wel een beetje van deze tijd.

Dit wil je ook lezen:

Het verhaal speelt zich af in Nederland, op de verjaardag van pa. Hier worden vele jeugdherinneringen opgehaald en soms vertellen Steffie of Floor hun deel van het verhaal als ze in de bus zitten, onderweg naar Spanje.

Hoe wordt verteld?
Tijd:
De verteltijd is bij mij ongeveer 6 uur geweest. De vertelde tijd is vanaf het moment dat Bardo vertrok tot het moment dat pa overleed. Dit zal ongeveer 30 jaar zijn geweest, want Bardo kwam na 30 jaar na zijn vertrek weer terug bij zijn ouderlijk huis.

Volgorde:
‘De zoon uit Spanje’ is een niet-chronologisch verhaal. Het verhaal wordt steeds afgewisseld door een ander persoon die zijn blik op de situatie laat merken. Ook worden er steeds flashbacks gegeven naar het moment dat Bardo verdween of dat Bardo een relatie had met Floor. Ook worden er flashbacks gegeven door pa naar het moment dat Ida overleed en hoe het leven er daardoor uitzag.

Motieven:
Een voorbeeld van een verhaalmotief is het gevoel van angst door onder andere Edwin. Hij is bang dat Floor weer voor Bardo zal vallen, wat ook het geval is. Pa is bang voor de dood, maar als Bardo belooft dat hij hem zal helpen als pa er klaar voor is, stelt hem dat een beetje gerust.

Verhaallijnen:
Het verhaal bestaat uit 16 verhaallijnen. Elk verhaallijn wordt weer verteld door een ander hoofdpersoon, hoe zij de situatie ervaren en geven daarbij flashbacks naar het verleden.

 

Wie vertelt?
Schrijver en verteller:
De schrijver is dus Tessa de Loo en de verteller verschilt in dit boek. Dit boek heeft een meervoudige ik-vertelinstantie. Het boek wordt vertelt door Pa, Edwin, Frank, Hilde, Steffie of Floor.

Aanwijzingen van de schrijver.
Titelverklaring:
De titelverklaring in dit boek is vrij duidelijk, de zoon uit Spanje is natuurlijk Bardo. De kern van dit verhaal is de verdwijning van Bardo en de relaties tussen Bardo, Floor en Edwin.  Dit wordt allemaal duidelijk op de verjaardag van pa waar Bardo terugkeert en daarom heet dit boek dus ‘De zoon uit Spanje’.

Ondertitel en motto
Dit boek heeft geen ondertitel en ook geen motto.
 
Plaats in de literatuurgeschiedenis:
Het verhaal is volgens mijn mening in deze tijd ontstaan. In het boek worden beurskoersen genoemd, die per seconde kunnen verschillen. Het beleggen en dus de beurskoers is best wel belangrijk in deze tijd. Ook is pa van mening dat deze generatie niks meer voor zijn familie over heeft en dat alles maar draait om geld en werken. Hij vindt dat hij er ook altijd voor zijn familie was wanneer dat nodig was, waarop Edwin reageert dat daarvoor tegenwoordig instanties zijn. Die instanties, zoals een verpleegtehuis en de wijkverpleging, is ook kenmerkend voor deze tijd.

Eindoordeel:
Het verhaal was in het begin erg lastig te volgen, omdat het verhaal door verschillende personen wordt verteld, waardoor het lastig is om meteen te begrijpen over welke gebeurtenis er wat verteld wordt. Maar het leuke hiervan is dat je hierdoor wel meer te weten komt over het karakter van iedere hoofdpersoon en daardoor ook de gedachtegang van deze personen. Waarom de een heftiger reageert op een bepaalde situatie dan de ander. Bijvoorbeeld: Hilde wil totaal geen ruzie en probeert alles dan ook altijd te sussen, terwijl Bardo alle problemen graag gelijk uit de lucht wil hebben en die confrontatie dan ook aangaat. Doordat je meer te weten komt over het karakter van deze personen, kun je je als lezer ook meer inleven in de situaties.

In dit verhaal zit niet heel erg veel spanning. Ik denk dat dat komt omdat het niet echt een heel aangrijpend verhaal is en hoe het hele verhaal in elkaar steekt, waarom Bardo vertrokken is bijvoorbeeld, komt aan het eind van het boek pas aan het licht. Hierdoor begrijp je het verhaal niet helemaal en kun je je wat dat betreft weer wat minder inleven in het verhaal. Doordat de rode draad aan het eind van het boek pas duidelijk wordt, wordt het boek wat abrupt afgemaakt. Dat vind ik wel jammer.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zoon uit Spanje door Tessa de Loo"