Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De zoon uit Spanje door Tessa de Loo

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover De zoon uit Spanje
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 767 woorden
  • 28 april 2008
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
22 keer beoordeeld

Boekcover De zoon uit Spanje
Shadow

Een man heeft niet lang meer te leven. Voor zijn laatste verjaardag speuren zijn kinderen hun rebelse broer Bardo op, die dertig jaar eerder door zijn vader het huis uit is gezet en nooit is teruggekeerd. De bedoeling is dat vader en zoon zich - voor het te laat is - met elkaar verzoenen. Maar de verschillen zijn niet zomaar te overbruggen: de schijnbare zekerheden va…

Een man heeft niet lang meer te leven. Voor zijn laatste verjaardag speuren zijn kinderen hun rebelse broer Bardo op, die dertig jaar eerder door zijn vader het huis uit is gezet e…

Een man heeft niet lang meer te leven. Voor zijn laatste verjaardag speuren zijn kinderen hun rebelse broer Bardo op, die dertig jaar eerder door zijn vader het huis uit is gezet en nooit is teruggekeerd. De bedoeling is dat vader en zoon zich - voor het te laat is - met elkaar verzoenen. Maar de verschillen zijn niet zomaar te overbruggen: de schijnbare zekerheden van het leven in een verzorgingsstaat botsen met de ongebondenheid van Bardo. Een nog altijd sluimerende vete tussen hem en zijn oudste broer dreigt weer op te spelen. En wie moet straks hun vader op zijn sterfbed verzorgen?

De zoon uit Spanje door Tessa de Loo
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel: De zoon uit Spanje
Auteur: Tessa de Loo.
Eerste uitgave: 2004

Bespreking van de inhoud
a. Personages
Pa (Gerlof de Windt): Pa is ziek. Hij heeft een ziekte waarbij zijn spieren een voor een uitgeschakeld worden. Hij zal niet rustig aan zijn einde komen, want dat gebeurt wanneer zijn ademhalingsspieren het gaan begeven. Hij denkt dat hij binnenkort de pijp uitgaat. Hij vraagt op een gegeven moment Bardo dan ook of hij een dokter kan regelen voor euthanasie want hij heeft geen zin om langzaam te stikken. Maar hij is niet bang voor de dood. Hij is een beetje een mopperig ventje. Zijn vrouw Ida is al overleden en hij praat regelmatig met haar over de gebeurtenissen in zijn laatste maanden.
Bardo: Bardo is de zoon die vroeger in zijn jonge jaren het huis uit is gestuurd door pa. Dat was omdat hij Floor bezwangerd had. Eigenlijk liep hij ook weg omdat hij niet wist wat hij met de situatie aanmoest. Bardo werd door pa altijd als zijn slimste zoon gezien. Toen hij weggestuurd was, is hij in Spanje gaan wonen. Hij een echte levensgenieter. Hij vindt dat zijn broers en zussen het veel te druk hebben en dat ze daarom geen tijd hebben om van het leven te genieten. Zijn beroep is bomenonderzoeker, tot grote ergernis van pa. Hij ziet bomen echt als levende wezens met gevoelens.

Floor: Floor was vroeger het vriendinnetje van Edwin. Maar toen is ze verliefd geworden op Bardo. Hij heeft haar heel jong zwanger gemaakt van Steffie. Toen Bardo Floor had verlaten heeft ze troost gezocht bij Edwin. Ze dacht dat hij misschien op Bardo leek omdat ze broers zijn maar het tegendeel is waar. Als ze Bardo dan op de verjaardag van zijn vader weer ziet is ze weer erg onder de indruk van hem. Ze is ongelukkig in haar huwelijk met Edwin en Bardo ziet dat.
Edwin: Edwin is een echte workaholic. Hij doet iets economisch met aandelen enzo. Hij checkt op elk moment van de dag de aandelenkoersen. Hij lijkt in geen enkel opzicht op zijn broer Bardo. Hij heeft eigenlijk een hekel aan hem. Ze hadden vroeger altijd ruzie en toen Bardo Floor van hem had afgepakt is hij Bardo nog meer gaan haten. Hij keurt alles wat Bardo doet en vindt af.
Steffie: Steffie is het de dochter van Floor en Bardo. Maar omdat Bardo destijds is vertrokken, is ze opgevoed door Floor en Edwin. ze vindt oom Bardo geweldig en wil graag naar hem toe in Spanje, wat Edwin natuurlijk afkeurt.
Frank: Frank is een homoseksuele modefotograaf die de hele wereld afreist voor zijn werk. Hij heeft een hekel aan alles wat volgens hem lelijk is. Hij ergert zich bijvoorbeeld aan de kledingstijl van zijn zus Hilde.
Hilde: Hilde is psychiater. Zij is denkt daarom vaak dat alles goed kan komen. Zij is de bedenker van de reünie op pa’s verjaardag. Ze probeert telkens alles te sussen.

b. Tijd
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Het verhaal begint met wanneer Floor en Steffie naar Spanje reizen en Floor terugdenkt aan pa’s laatste verjaardag. De rest van het verhaal is dus eigenlijk een flashback. Dat verhaal wordt elk hoofdstuk door een andere hoofdpersoon verteld en dan worden er telkens stukjes herhaald maar dan vanuit het perspectief van die persoon gezien. Aan het eind gaat het weer over Floor en Steffie op reis naar Bardo in Spanje. Het is dus niet chronologisch. Het is moeilijk te zeggen hoeveel tijd er is verstreken. Als je zegt dat het de tijd is dat Floor terugdenkt aan de verjaardag, zijn het maar enkele uren. Maar de flashback beslaat ongeveer twee dagen. Ik denk dat het de tijd is dat Floor terugdenkt, dus enkele uren.

c. Ruimte
Als Floor en Steffie op reis zijn, speelt het verhaal zich af in de bus, ongeveer rond de grens van Spanje. De verjaardag van pa speelt zich af in pa’s huis.

d. Perspectief
het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de ik-verteller. De ik-verteller is telkens een andere hoofdpersoon.

e. Thema
Familie en liefde. De familie komt weer bij elkaar op de laatste verjaardag van pa, waar de verdwenen broer Bardo weer herenigd wordt met de familie. Er wordt gediscussieerd over wie er voor pa moet zorgen op zijn sterfbed. Je ziet hoe ze over elkaar denken en hoe verschillend de karakters van de hoofdpersonen zijn, ook al zijn ze broers en zussen. Vooral de karakters van Edwin en Bardo staan elkaar tegen.
Het gaat ook over de liefde tussen Bardo en Floor vroeger en nu, en over de liefde van Edwin voor Floor.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zoon uit Spanje door Tessa de Loo"