De zoon uit Spanje door Tessa de Loo

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1170 woorden
  • 9 november 2006
  • 35 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 35 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2004
Pagina's
173
Geschikt voor
havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De zoon uit Spanje
Shadow

Een man heeft niet lang meer te leven. Voor zijn laatste verjaardag speuren zijn kinderen hun rebelse broer Bardo op, die dertig jaar eerder door zijn vader het huis uit is gezet en nooit is teruggekeerd. De bedoeling is dat vader en zoon zich - voor het te laat is - met elkaar verzoenen. Maar de verschillen zijn niet zomaar te overbruggen: de schijnbare zekerheden va…

Een man heeft niet lang meer te leven. Voor zijn laatste verjaardag speuren zijn kinderen hun rebelse broer Bardo op, die dertig jaar eerder door zijn vader het huis uit is gezet e…

Een man heeft niet lang meer te leven. Voor zijn laatste verjaardag speuren zijn kinderen hun rebelse broer Bardo op, die dertig jaar eerder door zijn vader het huis uit is gezet en nooit is teruggekeerd. De bedoeling is dat vader en zoon zich - voor het te laat is - met elkaar verzoenen. Maar de verschillen zijn niet zomaar te overbruggen: de schijnbare zekerheden van het leven in een verzorgingsstaat botsen met de ongebondenheid van Bardo. Een nog altijd sluimerende vete tussen hem en zijn oudste broer dreigt weer op te spelen. En wie moet straks hun vader op zijn sterfbed verzorgen?

De zoon uit Spanje door Tessa de Loo
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens:
1. Datum van het verslag : 21 oktober 2006
2. Titel : De zoon uit Spanje
3. Auteur : Tessa de Loo
4. Genre (genres) : Roman

Inhoud:
5. Gebeurtenissen
Gerlof de Windt, gepensioneerd leraar klassieke talen, is ernstig ziek. Zijn kinderen willen van zijn laatste verjaardag een fantastisch feest maken. Maar een fantastisch feest zonder Bardo kan niet. Bardo is 30 jaar geleden uit huis gezet, omdat Floor (zijn toenmalige vriendin) zwanger raakte van hem. Bardo is door heel Europa gereisd en woont inmiddels in Spanje. Hilde heeft samen met Floor besloten om Bardo ook uit te nodigen voor het feest.

Opeens komt Bardo op het feest binnenlopen. Hij is slordig gekleed en wil zijn vader zoenen, Gerlof weigert dit. Bardo vertelt zijn familie dat hij jaren heeft rondgezworven. Hij heeft nu rust gevonden door bomen te verzorgen. Later vertelt Bardo dat hij een Spaanse vrouw heeft en twee zoons. Dat is een grote verrassing voor Gerlof, heeft hij toch nog twee kleinzoons. Hilde vraagt aan haar broers wie er de laatste dagen voor pa gaat zorgen. Edwin en Frank zeggen dat ze er geen tijd voor hebben. Edwin komt met de oplossing dat vader in een verzorgingthuis moet worden opgenomen. Opeens zegt Bardo: “Ik verzorg pa wel”.

Dan nemen Frank en Edwin als eerste afscheid. Later vertrekt Hilde ook. Bardo en Floor blijven samen achter. Bardo maakt complimenten over Floor haar figuur. Dertig jaar geleden waren Bardo en Floor een verliefd stel. Floor werd zwanger van Bardo, terwijl ze nog maar 16 was. Abortus kwam niet ter sprake.
Bardo verleidt Floor op dat moment opnieuw. Het wordt een hele heftige seksuele ervaring. Floor valt in slaap. Opeens komt Edwin binnen stormen. Hij miste Floor en is teruggereden naar Gerlofs huis. Edwin heeft Bardo en Floor vroeger vaker betrapt bij het vrijen.

De volgende ochtend. Bardo zit met zijn vader over de dood te praten. Bardo vertelt pa dat hij de dood onder ogen moet zien, alleen dan kun je hem overwinnen. Hilde, Frank en Edwin zijn er nu over uit dat Gerlof naar een verzorgingstehuis gaat. Bardo zal terug moeten keren naar Spanje. Twee maanden later zit Steffie met haar moeder ook in de bus op weg naar Spanje. Edwin weet van niks. Floor heeft een briefje op de tafel gelegd met de tekst: “Ik volg de stem van mijn hart”. Het kind dat Floor 30 jaar geleden van Bardo heeft gekregen, is naar 1 dag in de couveuse overleden.
In het ziekenhuis gaat het steeds slechter met Gerlof. Hij praat nog met zijn overleden vrouw Ida. Aan het eind van het boek sterft Gerlof.

6. Thema
Het thema van het boek is relaties. Er wordt verteld over relaties tussen familieleden en over liefdesrelaties.

7. Personen
Hoofdpersoon: Gerlof de Windt (pa)
Belangrijke bijpersonen: Bardo, Hilde, Frank, Edwin, Floor, Steffie.
Gerlof de Windt is een tachtigjarige man met vier kinderen. Zijn vrouw is een aantal jaren geleden overleden aan een auto-ongeluk. Hij mist haar verschrikkelijk en praat nog altijd tegen haar. De laatste paar maanden gaat het niet zo goed met pa. Hij is al een tijdje ziek. Gerlof heeft een ziekte die zijn spieren ernstig aantast. Hij kan alleen nog maar zijn hoofd bewegen en zijn armen 5 cm optillen. Uiteindelijk moet hij in een rolstoel.
Bardo is de zoon van Gerlof. Bardo is 30 jaar geleden uit huis gezet door zijn vader, omdat Floor zwanger was geraakt van hem. Hij is toen door heel Europa gereisd en is uiteindelijk in Spanje gaan wonen. Hij behandelt zieke bomen.

Hilde is de enige dochter van Gerlof. Zij is therapeute van beroep. Zij is erg zorgzaam en bezorgd over pa. Ze probeert zoveel mogelijk voor hem te doen.
Frank is de jongste zoon van Gerlof. Hij werkt in de mode. Hij wil heel graag voor zijn vader zorgen, maar geeft toch zijn voorkeur aan zijn carrière.
Edwin is de oudste zoon van Gerlof. Edwin is getrouwd met Floor en heeft een dochter, Steffie. Hij is alleen maar bezig met zijn werk en met de beurskoersen.
Floor is de vrouw van Edwin. Ze slikt medicijnen en antidepressiva. Als ze Bardo weer ontmoet hebben ze urenlang alleen maar oog voor elkaar. Dat is de reden waardoor ze uiteindelijk Edwin verlaat.
Steffie is de dochter van Edwin en Floor. Zij is 16 jaar. Ze wil dolgraag met haar moeder mee naar Spanje.

Types zijn Hilde, Frank en Gerlof.
Echte karakters zijn Bardo, Edwin, Floor en Steffie.

8. Plaats
Het verhaal speelt zich af in Nederland. Er wordt wel verteld over Bardo die in Spanje woont, maar er wordt niets in Spanje afgespeeld.
Het verhaal speelt zich vooral af in de woningen van Gerlof en zijn kinderen, in het ziekenhuis en in de bus op weg naar Spanje.

9. Tijd
Het verhaal speelt zich af aan het eind van de 20e eeuw. Er wordt gesproken over mobiele telefoons. In de 19e eeuw was er nog geen spraken van mobiele telefoons.
De periode waarin het verhaal zich afspeelt, duurt 2 maanden.
Het boek is niet in chronologische volgorde verteld. Eerst wordt er verteld over wat er op dat moment gebeurd. Later wordt er teruggeblikt op gebeurtenissen 2 maanden daarvoor.

10. Begin
Het verhaal begint middenin de gebeurtenissen. Anders zou het boek al 30 jaar eerder zijn moeten begonnen. Want 30 jaar geleden is Floor zwanger geraakt van Bardo. Dat is een van de eerste gebeurtenissen. Een andere gebeurtenis die eerder is gebeurt is dat Ida is verongelukt.

11. Problemen en afloop
Het belangrijkste probleem is dat Gerlof op sterven ligt, maar Bardo zit in Spanje. Bardo komt speciaal voor Gerlof zijn verjaardag naar Nederland. Dan is het de vraag wie Gerlof moet verzorgen. Niemand wil dat doen. Bardo stelt voor om Gerlof dan maar te verzorgen. Uiteindelijk hebben ze besloten om vader in een verzorgingstehuis te laten opnemen. Nu gaat Bardo weer terug naar Spanje.
Het boek heeft een slechte afloop. Gerlof sterft op het einde van het boek en Floor gaat er met Bardo vandoor, terwijl ze er Edwin niets over heeft verteld.
Het boek heeft een open eind. Gerlof sterft op het einde, maar er kan van alles met de rest familie gebeuren.

12. Perspectief
Alle 16 hoofdstukken worden in het ik-perspectief verteld. Aan het begin van elk hoofdstuk wordt vermeld wie de verteller is. Niet bij alle hoofdstukken wordt door dezelfde ik verteld.

13. Titel
Familie de Windt viert vaders laatste verjaardag. Bij dit feest wordt de verdwenen zoon Bardo uitgenodigd. Bardo is 30 jaar geleden na een gebeurtenis het huis uitgezet door vader. Hij is door heel Europa gereisd en woont nu in Spanje.

Beoordeling:
14. Eigen mening
• Moeilijk te lezen, want er komen erg moeilijke woorden in het boek voor. Ik heb af en toe het woordenboek erbij moeten pakken om de betekenis van het woord op te zoeken. Af en toe moest ik ook terugbladderen om te kijken hoe het nou helemaal zat. De moeilijke woorden verwarde me soms.
• Interessant, want je leest vanuit verschillende perspectieven.
• Spannend, want je wilt weten of Gerlof op het einde van het verhaal nou sterft of dat hij misschien wel weer helemaal beter wordt. Je wilt steeds weten hoe het boek nou verder gaat.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zoon uit Spanje door Tessa de Loo"