De zonnewijzer door Maarten 't Hart

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1935 woorden
  • 12 juni 2007
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.5
  • 12 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2002
Pagina's
240
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De zonnewijzer
Shadow
De zonnewijzer door Maarten 't Hart
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
De Zonnewijzer
Auteur: Maarten ’t Hart
1e druk in 2002
door BV uitgeverij De Arbeiderspers in Amsterdam
In 2006 de grote lijsters versie uitgegeven door
Wolters-Noordhoff in Groningen.

Motivatie boekkeuze:
De leraar vertelde over een paar boeken die goed waren voor deze opdracht. Dit boek leek me erg leuk, en daarom heb ik deze gekozen.

Korte samenvatting:
Het boek gaat over Leonie Kuyper. Het begint allemaal op de begrafenis van Roos Berczy die aan een zonnesteek is overleden. Roos heeft alles aan Leonie nagelaten op de voorwaarde dat Leonie er alles aan moet doen om haar poezen te verzorgen op hun oude vertrouwde plaats, dus in het huis van Roos. De notaris vertelt Leonie dan dat ze het beste er helemaal als Roos uit kan gaan zien. Leonie doet dit dus ook. Na ongeveer een maand ziet ze er als roos uit. Na een poosje komt ze in aanraking met Freek, een vriend van Roos die ze nog niet kende. Freek denkt echter dat Roos geen natuurlijke dood is gestorven; hij denkt dat ze is vermoord. Dus gaan ze samen op onderzoek uit en zo komt Leonie steeds meer dingen over Roos te weten waar ze nooit van had kunnen dromen. Zo komt ze er bijvoorbeeld achter dat ze in een sm-club zat en dat ze Freek daar van kent. Als later blijkt dat Roos echt vermoord is, is Leonie ook haar leven niet meer zeker. Een half jaar na Roos’ dood, probeert de dader Leonie ook te vermoorden, omdat ze denkt dat Leonie te veel weet en zich daarom als Roos kleed. De dader wisselt als Leonie aan het winkelen is een doosje champignons om met een doosje waar gif in zit. Als Leonie die avond de champignons eet, proeft ze meteen dat er iets niet klopt en belt Freek op om dat te zeggen. Freek belt meteen een ambulance en zo kunnen ze voorkomen dat Leonie ook sterft. In het ziekenhuis krijgt Leonie te horen dat ze de dader te pakken hebben, maar ze weet al meteen dat ze de verkeerde te pakken hebben. Ze besluit geen aangifte te doen, doordat Riet haar daarvan weet te weerhouden. Riet gaat de dader opzoeken om te zeggen dat Leonie niet weet wie ze is en dan is het boek afgelopen. Riet is een vriendin van Leonie die op het lab werkt waar Roos ook werkte.

Eerste persoonlijke reactie:
Ik vond het boek echt een leuk boek. Ten eerste vond ik het interessant, het gaat toch een beetje om dat datura-extract waarmee roos is vermoord, en beetje scheikunde vind ik wel leuk. Ten tweede was het boek makkelijk te lezen, het las heel vlot door. Verder was het boek de hele tijd wel spannend. In het hele boek gaat het erom hoe Roos om het leven is gekomen, en als ze daar eenmaal achter zijn, moeten ze de dader nog achterhalen. Het verhaal was ook wel werkelijk. Het kan natuurlijk ook in het echt voorkomen. Alles kan echt gebeurd zijn. Het boek heeft mij wel aan het denken gezet, door het feit dat iemand waarvan men dacht dat ze een natuurlijke dood was gestorven, het toch een moord bleek te zijn. Dit kan natuurlijk ook in het echt gebeuren.


Ervaringsverslag:
Onderwerp
De titel komt van de zonnewijzer die in de tuin van het lab stond. Naast deze zonnewijzer stond de giftige Datura-struik, met een extract hiervan heeft iemand er voor gezorgd dat Roos overleed. Ook komt de titel van het feit dat in het begin iedereen dacht dat Roos was overleden aan een zonnesteek. Het onderwerp is denk ik de dood. Alles draait er in het boek om. Ze zijn tijdens het hele verhaal bezig met de dood van Roos. Ook maak je het rouwproces van Leonie van heel dichtbij mee. Ook krijg je mee hoe anderen het verwerken. Ik vond dit wel een interessant onderwerp. De dood is toch wel iets wat mij boeit, en ik heb al veel mensen om mij heen weg zien vallen, dus ik herken er wel veel in. Ik vind dat het onderwerp goed in het boek is uitgewerkt. Je hebt echt het gevoel dat je er middenin zit. Voor dat ik het boek had gelezen dacht ik dat het de katten waren die op mysterieuze wijze de dood van Roos hadden veroorzaakt. Hier bleek dus niets van te kloppen.

Gebeurtenissen
De belangrijkste gebeurtenis in dit boek is denk ik dat Leonie erachter komt, dat de Datura-struik giftig is, en dat de man haar de symptomen ervan verteld. Vanaf dit stuk, begint het verhaal echt te lopen en spannend te worden. En ook omdat ze al een hele tijd aan het zoeken zijn naar de doodsoorzaak, en dat was dus deze. Het is een einde van een spanningsboog. Maar in dit boek spelen niet de gebeurtenissen de belangrijkste rol, maar meer de gedachten en gevoelens vind ik. Je leeft echt met Leonie mee, hoe ze eerst een kloon van Roos wordt. En hoe ze er in gedreven is om de doodsoorzaak van Roos uit te vinden. Ik vond het wel heel shockerend dat iemand uit Roos’ eigen omgeving haar vermoord heeft. Het is wel een les dat je niet iedereen kan vertrouwen, ook al doen ze nog zo aardig. De gebeurtenissen in het boek bleven me tot het laatst boeien. Ik weet niet waarom, want zo spectaculair waren ze niet. Maar toch vond ik het boek tot het laatste moment spannend. Misschien was het ook wel spannend omdat je soms zelf verbanden moet leggen. Je moet even terug denken. Vaak wist ik dan al meer dan Leonie wist. Ik vond het wel leuk, want het is leuker als je zelf ook nog een beetje na moet denken, dan dat alles maar voorgekauwd is.

Personages
Nee, de hoofdpersoon noem ik niet echt een heldin. Ik vind haar wel heel dapper, dat ze zo in haar eentje die vrouw op het zoeken op die boot. En sowieso heel sympathiek dat ze zo veel voor haar overleden vriendin over heeft. Ze steekt er zoveel tijd en moeite in. Ik denk dat dit meer het rouwproces voor haar was. Je leert in het boek Leonie heel goed kennen, en Freek ook wel. Maar vooral Leonie, haar karakter wordt niet echt beschreven, maar je leert het gewoon, hoe ze is enzo. De personages in dit boek vond ik wel levensecht. Ik had echt het gevoel dat mijn buurvrouw Leonie was. Ik zat zeg maar helemaal in het verhaal. Ik vond het alleen een beetje raar van Leonie dat ze zich helemaal als Roos kleedde enzo. Stel je voor dat iemand uit je omgeving overleden is, en dat je hem dan opeens ziet lopen. Ik zou me kapot schrikken. Dus dat keur is af. Maar verder was ik het wel met al haar beslissingen eens. Waar ik wel heel raar tegenaan keek was de man die tal van video’s van Roos had. Ik denk dat die man echt niet goed wijs was ofzo. Anders doe je toch niet zo iets. Eerst dacht ik dat hij er iets mee te maken had, maar dit bleek dus niet zo te zijn. Dus snap ik nog niet waarom eigenlijk die man in het verhaal zat. Ik denk om de lezer te laten denken dat hij iets te maken had met de moord van Roos. Ik kan me wel heel goed verplaatsen in Leonie. Als mijn vriendin was overleden op een rare manier, en d’r was ook maar één twijfel dat het moord zou kunnen zijn geweest, dan zou ik precies het zelfde als Leonie doen. Soms vond ik Freek wel een beetje te ver gaan. Toen hij hoorde dat de persoon die Leonie had proberen te vermoorden, liet hij meteen de vrouw van het lab oppakken omdat zij ook een bril had. Maar die vrouw had juist het beste met Leonie voor en wou ook dat de dader van Roos bekend werd.


Taalgebruik:
Ik vond het taalgebruik in dit boek absoluut niet moeilijk. Ik kon alles makkelijk volgen. Alleen soms werden de dialoogjes iets te lang, en snapte ik niet zoveel meer van het gesprek. Dus soms zat er iets teveel dialoog, maar over het algemeen vond ik de verhouding wel goed. Je kon ook goed merken hoe de verschillende mensen waren. Freek praatte bijvoorbeeld heel anders dan Leonie. Dit vond ik wel grappig want dan krijg je ook een idee hoe hun stem ongeveer is. Ik vond het ook leuk dat in het boek een paar keer citaten van gedichten en liedjes staan. Das toch wel leuk onder het lezen door.

Verdiepingsopdracht
Opbouw
De zonnewijzer is gestructureerd in 26 hoofdstukken. Er is eigenlijk maar één verhaallijn. En dat is die van Leonie, die opzoek is naar de doodsoorzaak en dader van haar vriendin Roos. Er zijn verschillende spanningsbogen. De eerste spanningsboog is of Roos vermoord is of een natuurlijke dood is gestorven. Als Leonie erachter komt dat Roos wel vermoord is, is de vraag hoe ze vermoord is. De artsen hebben immers niets in haar lichaam kunnen vinden wat er op zou wijzen dat ze vermoord is. Als Leonie erachter is gekomen dat Roos door het Datura extract is omgekomen is de vraag wie het gedaan heeft. Het moet iemand zijn geweest van het lab waar roos werkte. Of in ieder geval iemand die veel verstand van scheikunde had en de werking van de Datura wist. Er liep eigenlijk steeds wel weer een spanningsboog, maar een andere. De laatste spanningsboog wordt niet beantwoord. Het is een op einde. Namelijk hoe de rechtzaak als die er komt zal lopen met de dader. Als deze een straf krijgt of niet. De functie van deze structuur is dat het verhaal de heletijd blijft boeien en dan je zelfs als je het boek uit hebt nog blijft denken over de afloop.

Vertelsituatie
Het verhaal heeft een ik-vertelsituatie. Alles zie je door de ogen van Leonie. Ik denk dat de vertelsituatie wel betrouwbaar is. Alleen ik snap niet hoe een vertelsituatie betrouwbaar kan zijn. Sorry, ik snap niet wat de bedoeling is. Ik denk dat deze vertelsituatie gekozen is, om zoveel mogelijk de gevoelens en gedachten op de lezer over te brengen. Om het verhaal zo dichtbij mogelijk te laten komen. Dat je echt in de huid van Leonie kruipt. En dat is volgens mij wel heel goed gelukt.

Secundaire literatuur:
Ik heb heel veel secundaire literatuur kunnen vinden op literom. Maar er staat haast niks in over structuur of perspectief. Er werd veel meer over het verhaal zelf verteld en kritiek daarop gegeven. Ik was het vaak niet met deze kritiek eens. Heel veel waren negatief. Ook las ik dat de zonnewijzer een thriller was. Nou, daar heb ik dus
niks van gemerkt. Ik vond er niks engs aan. Hieronder staan de titels van de secundaire literatuur, afkomstig van liteROM en internet.


Recensent: Luk De Geyter
Titel recensie: De zonnewijzer
datum: 31-12-2003

Theodor Holman
Poedermelk, nagellak en oorbellen
14-09-2002

Redactie
Tweede thriller van Maarten 't Hart : 'Je kunt niet aan jezelf ontsnappen'
12-09-2002

Peter van Vlerken
Maarten t' Hart weet alles van kunstnagels
06-09-2002

Janet Luis
Likkebaarden bij hakjes en parfum
30-08-2002

Aleid Truijens
Slechtigheid op z'n Maassluis': Maarten ’t Hart stopt het verlangen om een ander te zijn in een koddige thriller.
23-08-2002

Ingrid Hoogervorst
Kolderieke roman Maarten 't Hart
22-08-2002

Hans Werkman
Een zonnesteek op het strand van Katwijk.
17-08-2002

Bas van Putten
De mens blijft wie hij was : Maarten 't Hart weer een gretig verteller
16-08-2002

Max Pam
Travestie op het verkeerde been
16-08-2002

Jeroen Vullings
Potverpiel belatafeld
03-08-2002

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zonnewijzer door Maarten 't Hart"