De zondaars door Henry Sepers

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 505 woorden
  • 20 juli 2006
  • 1 keer beoordeeld
  • Cijfer 4
  • 1 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2005
Pagina's
205
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De zondaars
Shadow
De zondaars door Henry Sepers
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting:
Het verhaal gaat over Jurre van Lier. Hij heeft ooit een erfenis gekregen en hoefde daarom niet te werken. Zijn vrouw Mirza van Lier is kunstenares en schildert Jurre naakt.
Jurre heeft gesolliciteerd voor Nederlands docent op het Markerwaardcollege en is daar aangenomen. Voor zijn eerste dag heeft hij een op maat gemaakt pak gekocht. Maar op de eerste dag blijkt dit geen goed plan te zijn geweest. Iedereen draagt ‘gewone’ kleding. Hij probeert bij verschillende groepjes aan te sluiten. Uiteindelijk staat hij bij een groepje maar het gesprek kan hij niet volgen. Dan spreekt de nieuwe directeur, Rokus Veen. Het is wel duidelijk dat niemand erg op hem gesteld is.
Zodra hij thuis komt neemt zijn vrouw Mirza hem mee naar haar atelier, om hem weer te schilderen.

Zijn eerste kennismaking met zijn mentorklas gaat niet echt goed. Hij weet niet wat hij moet vertellen en kan de klas niet stil krijgen. Al snel valt hem een meisje op dat midden in de klas zit. Ze heet Myrthe Palm. Hij is al snel door haar geobsedeerd en alles wat met haar te maken heeft. En ziet haar zelfs aan voor zijn eigen verloren dochter, Lynn.
Hij probeert zelfs een relatie te beginnen met de moeder van Myrthe, Joke. Alleen maar om bij Myrthe in de buurt te komen.
Hij hoort ook verschillende geruchten dat Myrthe door hun wiskunde docent, Nico Veerman, seksueel geïntimideerd zou zijn. Deze geruchten neemt hij zeer serieus, en schrijft er een verhaaltje over dat hij naar de hele school stuurt.
Al snel heeft iedereen door wie het verhaaltje heeft geschreven en over wie het gaat.
Elke keer als Jurre weer wat nieuws hoort, schrijft hij een verhaaltje. De meeste mensen geloven hem eerst niet en negeren hem compleet. Maar al snel geloven al meer docenten hem.
Uiteindelijk gaat Nico voor een paar dagen naar huis, maar hangt zich zelf uiteindelijk op.
Mireille Desrailler, die ook bij hem op school les geeft, trekt voor een tijdje bij hem in als ze zwanger is. Mirza is op dat moment is Amerika, dus hij maakt van haar atelier een kamer voor Mireille.
Als Mirza terug komt, vind ze het gelukkig niet zo erg. Nu kan ze tenminste Mireille schilderen, een zwangere vrouw.

Maar nadat Mireille is bevallen en door Mirza wordt geschilderd, wil Jurre ook geschilderd worden. Hij neemt het kind van Mireille uit haar handen en gaat zelf staan. Hij wil met Lynn geschilderd worden, Mirza pakt het kind en geeft het terug aan Mireille.
Hij denkt aan zijn eigen kind, Lynn. Vlak voor haar geboorte had hij twee hoofdstukken geschreven voor zijn boek. Een uitgever die hij kende had het gelezen, en had hem al een contract aangeboden. Maar toen Lynn er was, kon hij niet meer werken doordat ze vaak moest huilen. Woedend was hij omdat zij het verpeste voor hem.

Titelverklaring:
De hoofdpersoon schrijft verhalen over andere leraren. Deze begaan in de verhalen allemaal zonden. De hoofdpersoon zelf begaat ook een zonde. Zij zijn dus allemaal zondaars.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.