Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

De ziekte van Lodesteijn door Lévi Weemoedt

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover De ziekte van Lodesteijn
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 510 woorden
  • 27 maart 2001
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
18 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1986
Pagina's
127
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De ziekte van Lodesteijn
Shadow
De ziekte van Lodesteijn door Lévi Weemoedt
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
Uitgeverij: Uitgeverij Contact, 1986, A'dam

Titelverklaring: De leraar vreemde (oude) talen Lodesteijn raakt aan een emotionele ziekte ziekte/ergernis. Daarnaast wordt hij ook als "gek" behandeld.

Genre: het verhaal is een novelle.

Tijd:
Het verhaal speelt zich af in onze tijd.
Hij duurt ongeveer 6 jaar en het is chronologisch verteld.

Plaats:
Het verhaal speelt zich af op verschillende plaatsen: in Vlaardingen, in een RIAGG-gebouw, in een ziekenhuis, in Rome.

Hoofdpersoon:

de 35-jarige leraar klassieke talen, die zich ontzettend ergert aan zijn omgeving.

Bij-figuren:
Persijn} wiskundeleraar en rector.
Griffijn} natuurkundeleraar.
de Keyzer} internist.
van Wijnbergen} arts

Samenvatting:
Leraar vreemde talen Lodesteijn vindt het niet leuk als de school gaat verhuizen. Schooldominee ergert zich hieraan en hij is niet de enige. Lodesteijn is gehecht aan het oude, gammele noodgebouw bij de spoorlijn en waterweg in Vlaardingen, waarin hij al tien jaar werkzaam is. Hij heeft een afkeer van de nieuwe school, die van beton en glas is, versierd met een verticale grifgroene streep.

De feestelijke opening van het nieuwe gebouw verloopt een beetje chaotisch. Er wordt kritiek geleverd door Lodesteijn, die extra goed in de gaten wordt gehouden. Omdat hij de regels overtreedt, krijgt hij te maken met de rector. Zijn oude Gazelle-fiets wordt aan de ketting gelegd, omdat hij het op een verkeerde plaats had gezet. Hij raakt ook in conflict met Belijn de schooldominee over een lokaal, met een leerlinge over de bijbellezing en met natuurkundeleraar Griffijn. Na de kerstvakantie voelt hij zich steeds erger; de conflicten nemen toe. Naar aanleiding van een proefwerk vraagt de staf schorsing aan bij het bestuur. Tijdens het wandelen in de schrijfwarenafdeling in V&D krijgt Lodesteijn een black-out en komt in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam terecht. Internist De Keyzer maakt een hartfilmpje en stuurt hem naar huismet een apparaat die 24 uur de hartmeting moet meten. Hij ergert zich hieraan, haalt het apparaat van zich af en reist naar zijn lievelingsstad Rome.

Aan het begin van het nieuwe cursusjaar begint hij weer met werken. Als hij een paar dagen later met Belijn heeft gesproken, omdat een leerlinge over zijn lessen klaagt, wordt hij "aangeraden" met Van Wijnbergen te praten die hem weer doorstuurt naar het RIAGG. Als hij ziet dat het afschuwelijke gebouw nog erger is dan het nieuwe schoolgebouw, vertelt hij zijn arts Van Wijnbergen dat hij niet naar het RIAGG wil gaan. Dan komt hij in de ZVUT (zeer vervroegde uittreding) en ontvangt een week voor kerst zijn afkeuring. Dus is hij zo gezond als wat.


Thema:
De lijdensweg van een geestelijk gezonde die in de vernieling raakt door het lesgeven. In Rome is alles goed, maar zodra hij weer terug is in school is het direct al weer mis.

Motieven:
-onderwijs
-zwaarmoedigheid

Eigen mening:
In het begin waren de gedachten van Lodesteijn moeilijk te begrijpen, maarik ging me steeds meer met hem meeleven.
De hoofdgedachte van het boek begreep ik steeds beter, omdat ik de handelingen van Lodesteijn zeer juist vond. Het is ook een leuk boek, doordat het een realistisch vehaal heeft. Het is zeker goed te lezen en te begrijpen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De ziekte van Lodesteijn door Lévi Weemoedt"