Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De zesde mei door Tomas Ross

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover De zesde mei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2607 woorden
  • 30 november 2011
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
13 keer beoordeeld

Boekcover De zesde mei
Shadow
De zesde mei door Tomas Ross
Shadow
A.) Verwachtingen en eerste reactie.

Verwachtingen:

Ik heb het boek gelezen, omdat we op school een site bekeken in de klas en de lerares zei dat dit een goed boek was. Toen ben ik op internet wat gaan opzoeken over het onderwerp : de dood op Pim Fortuyn. Toen ik las op de achterkant van het boek wilde ik wel eens weten waarom en hoe hij was vermoord. Er stond al op door wie hij vermoord was, maar nog niet hoe. En dat maakte het voor mij spannend, omdat ze al een kleine tip gaven, maar toch ook nog veel achterhielden. Ook staan er een paar stukken over andere personen die te maken hebben met het verhaal, ik wou graag weten wat die er mee te maken hadden. Ik verwachtte dat het een spannend boek zou worden, met een leuke verhaalvorm. En dat ik veel zou leren rond de politieke moord. Ook verwachtte ik dat het een interessant onderwerp was, want de dood en zulke dingen oplossen spreekt me erg aan.

Eerste reactie:
Toen ik het boek begon te lezen snapte ik er niet zo heel veel van, want het zijn drie of vier verhalen door elkaar die allemaal naar het zelfde gaan: de dood op Pim. Later begon ik te snappen dat het verschillende verhaallijnen waren en die later weer terug kwamen in een ander hoofdstuk. Ik vond het zoals ik al verwachte een leerzaam boek, ik ben nou te weten gekomen wie hem heeft vermoord en hoe. Door na de radio-uitzending bij BNN op het plein hem neer te schieten. Ik vond het wel stom, dat ze wel wisten dat ze hem gingen vermoorden, maar er niets aan deden. Ze lieten alles toe, er was wel veel politie en mensen bij betrokken. Het was zeker zoals mijn verwachting: spannend. Anke de hoofdpersoon doet een geheime missie bij haar ex-vriend Peter, maar dat weet hij niet. Dus doet ze soms dingen achter zijn rug, en dat is spannend, want ze mag niet betrapt worden.



B.) Beknopte samenvatting en analyse.

Samenvatting:

Het verhaal heet verschillende verhaallijnen. De belangrijkste is toch wel die van Anke Luyten. Ze heeft een paar jaar vast gezeten wegens medeplichtigheid van een moord. Ze heeft destijds in de gevangenis rechten gestudeerd. Als ze vrijkomt gaat ze in Den Haag wonen. Ze heeft dat appartement door een maatschappelijke medewerkster Thera. Die blijkt later bij de recherche te werken. Die ook betrokken zijn bij de moord. Ze leer al snel haar buurman kennen en gaat er zelfs ook een keer me naar bed. Hij heet Erdogan Demir. Op een dag wordt Anke aangesproken door ene Van Dam. Hij informeert over Peter. Haar ex-vriend. Hij heeft toen die bewaker vermoord, waar zij medeplichtig bij was. Een paar weken later wordt ze nog is door die man aangehouden. Hij vraag of ze wil infiltreren bij Peter Heemskerk. Het schijnt dat hij aanstichter is van een paar moorden. Maar ze willen vooral wie hij wil gaan vermoorden en met wie. Ze hebben namelijk een stukje afgeluisterd van hem. Anke moet uit vinden wie het heeft gedaan. Ze gaat dan in Wageningen wonen en gaat ook werken bij de VMO, waar Peter en Volkert (ze denken dat hij de andere stem is op het bandje) werken. Ze doet er van alles aan om er achter te komen, maar ze komt niet verder. Als ze in Harderwijk gaat wonen, naast Volkert, gaat ze in zijn huis en vind daar een map, waar het in staat. Het gaat om Pim Fortuyn, ze willen hem op 6 mei vermoorden. Ze komt er achter op 5 mei en verwittigt Van Dam. Omdat Anke in elkaar is geslagen door Peter helpt Erdogan haar met bellen naar Van Dam en haar terug op de been te krijgen. Als het 6 mei is proberen ze allemaal zoveel mogelijk te doen om hem tegen te houden, behalve de politie. Terwijl ze het wisten werd Pim vermoord op 6 mei door Volkert… Jim de Booy is fotograaf bij de Telegraaf, waar hij later ontslag neemt, en fotografeert veel Pim Fortuyn. Hij herkend op een dag Anke en gaat haar geschiedenis in. Samen met Erdogan probeert hij te ontdekken wat er aan de hand is en wat Anke doet. Dat doet hij door in zijn archieven te kijken en research. Hij speelt een belangrijke rol in het verhaal. Hij doet, een beetje het zelfde als Van Dam, achterhalen wat Anke aan het doen is en voor wat.


Analyse:

Opbouw:

Het boek is verdeeld in zeven delen die op zijn beurt weer verdeeld zijn in hoofdstukken. En in die hoofdstukken zie je steeds een ander persoon zijn kant. Dus dat is bijvoorbeeld die van Anke, Pim, Peter of Volkert. Daarnaast staat er soms tussen de hoofdstukken: tijdmachine. Dat komt er een stukje in het verleden van die persoon wat te maken heeft met waar het dan over gaat.

Tijd:
Het verhaalt speelt zich af in 2002, het stopt op 6 mei 2002 op de politieke gebeurtenis,de dood van Pim Fortuyn. De tijdsduur van het verhaal is een klein half jaar ongeveer. Er wordt ook veel overgeslagen als er niets belangrijks gebeurt rond de moord(tijdsprongen). Als er wel iets belangrijkst gebeurt wordt er heel nauwkeurig verteld. Je zit er echt dicht op(vertragingen). Dit is in elk hoofdstuk het geval die worden heel goed uitgelegd. Je merkt wel dat er een stuk over wordt geslagen tussen de hoofdstukken. Het verhaal is niet chronologisch. Het wordt af en toe doorbroken door een flashback dat afwijkt van de tekst volgorde. Dat geven ze aan door er boven te zetten: tijdmachine. Het boek begint gewoon bij het begin en heeft een gesloten einde vind ik. Je weet wel wie hem vermoord heeft en je weet ook waar en waarom hij dat gedaan heeft. Hoofdzakelijk vanwege zijn uitspraken over hoe hij dacht.

Plaats en ruimte:
Het verhaal speelt zich af op verschillende plaatsen (Den Haag, Hilversum, Wageningen en Harderwijk). De ruimte wordt nooit echt zo heel specifiek uitgelegd of beschreven. Dit speelt een minder belangrijke rol in het verhaal. Je leest af en toe wel is een klein tikkeltje informatie over de ruimte, maar niet echt dat je alles precies weet.

Perspectief en verteller:
Het perspectief ligt op de hij- of zij-figuur. De schrijver vertelt het verhaal en je ziet het niet uit iemand zijn ogen. Hij vertelt de gedachten van de personen en hij gebruikt veel hij of zij en nauwelijks ik. Het boek bevat een personale verteller, want de persoon die het verhaal verteld is niet de schrijver van het boek, maar heeft ook geen rol in het verhaal. Het verhaal wordt verteld zoals de informatie is gegeven van de personen die bij de moord betrokken waren.

Personages:
Anke:Is de persoon die hoofdzakelijk aan bod komt in het verhaal en de belangrijkste rol draagt. Ze is een milieuactiviste, haar ex-vriend Peter zit daar ook bij. Zij moet er voor zorgen dat ze te weten komen wie er dood moet. Ze maakt veel ontwikkelingen mee in het boek ze wordt zelfbewuster en ze weet wat ze niet en wel wil. Ze is een round character. Je maakt bij haar alles van dichtbij mee wat ze doet en laat.


Jim de Booy: Is de meest belangrijke persoon in het verhaal na Anke. Hij is persfotograaf bij de Volkskrant. Jim is eveneens als Anke een round character. Je komt alles over hem te weten wat hij denkt en doet rond de moord op Pim Fortuyn. Hij probeert in het verhaal te achterhalen wat Anke allemaal doet, voor wie en voor wat ze dat doet. Dat probeert hij samen met Erdogan.

Erdogan Demir: Deze jongeman is de buurman van Anke in Den Haag en werkt bij een bank. Erdogan is het eerste flat character wat we tegen komen in het verhaal. Je ziet hem niet dichtbij maar meer van veraf. Hij maakt weinig ontwikkelingen door en doet gewoon wat die moet doen en wil doen. Je komt ook weinig gedachten over hem te weten. Nochtans kom je wel weer gevoelens te weten.

Volkert van der Graaf: Is de persoon die Pim heeft vermoord. Hij is net als Peter een milieuactivist. Hij doet gewoon wat hij moet doen in het verhaal. Je komt niets over hem te weten. Zeker niet over wat hij denkt en voelt. Hij is meer een type. Hij heeft maar een karaktertrek en dat is: zelfbewust.

Peter Heemskerk: Is een eveneens als Volkert en Anke een milieuactivist. Hij is de ex-vriend van Anke. Samen met Volkert heeft hij een plan om iemand te vermoorden. Hij gaat bij Anke terug wonen en is nog verliefd op haar, maar hij weet niet dat Anke is om informatie te winnen over het telefoongesprek. Hij is een round en flat character vind ik. Je komt wel gevoelens en gedachten over hem te weten, maar zijn karakter wordt niet echt duidelijk in het verhaal. Maar hij is zeker geen type.

Pim Fortuyn: Is toch een belangrijk persoon in het boek, want het draait tenslotte allemaal om hem. Hij is lekker vrij van meningsuiting en zegt ook gewoon wat hij denkt. Je komt vooral feiten over hem te weten, want wat in het boek gezegd wordt vertelde hij vast ook in de werkelijkheid. Hij is een round character, want je komt alles over hem te weten, hoe hij is en hoe hij denkt over alles.

Vriendin van Volkert en Sjoerd: Dit zijn zeker types je komt niet veel over hun te weten en denken en zeggen nauwelijks iets in het verhaal. Ze spelen gewoon als bijfiguur in het verhaal, als aanvulling.

Van Dam en Thera: deze werken allebei voor de recherche. Thera is tevens een maatschappelijke werker die Anke helpt met het uit de gevangenis te komen en haar alles weer gewend te maken. Ze komt verder niet echt veel in het verhaal voor, ze is wel een type. Van Dam daar en tegen is een flat character. Je weet precies wat hij wil bereiken en over hoe hij daar over denkt. Je komt ook verschillende kanten van zijn karakter te weten. Zo is hij zelfverzekerd, doel bewust en een strever.

Motieven:
Liefde: de liefde van Peter en Anke die vroeger er veel was, maar als ze in de gevangenis komt overgaat. En als ze terug er uit is en bij hem moet gaan onderzoeken het bij Peter weer wel terug komt. Ook zeker tussen Anke en Erdogan. Die vanaf het begin elkaar al een beetje leuk vinden.
Verraad, bedrog: dat doe Anke zeker, ze verraad eigenlijk Peter en Volkert die een moord gaan plegen. Dat moet ze dan wel van Van Dam, maar ze verraad hem wel. Dat doet ze allemaal stiekem zonder dat Peter het door heeft. Ze bedriegt Peter ook wel door dingen te doen achter zijn rug die hij helemaal niet weet.
De kale kop van Pim Fortuyn is zeker een motief (symbool) in het boek. Daaraan herken je dat het over Pim gaat zonder dat zijn naam genoemd moet worden.

De kever van Anke is er zeker ook een. Als er in het verhaal staat dat er een kever rijdt dan gaat het over Anke. Die kever had ze al voordat ze de gevangenis in ging.
De motor van Jim. Jim reed altijd op de motor een daaraan herkende je in het verhaal dat het wel over hem ging als ze bijvoorbeeld zeiden dat er iemand op de motor reed.
Vriendschap: in het verhaal is ook zeer veel vriendschap. Zo heeft Anke met Peter een vriendschap, maar met Erdogan ook. Voor Peter en Erdogan is het meer liefde en bij Anke soms ook bij Erdogan, maar Anke heeft veel vriendschap in het verhaal wat vaak te merken is.


Thema:

Ik vind dat het thema van het boek is: dood. Dat vind ik, omdat heel het boek draait om de dood van Pim Fortuyn. Het boek is geschreven dat het de aanleiding beschrijft van de dood. Anke moet er namelijk proberen te achterhalen wie er dood moet. Dat blijk Pim te zijn. Ook de moord op de bewaker van het dierencentrum, die Peter vermoord heeft, heeft met het verhaal te maken. Anders had Anke nooit vast gezeten.

Titel:
De titel komt natuurlijk terug op de dag dat Pim Fortuyn is vermoord. Het boek heet de zesde Mei. Die dag is ook de politicus Pim Fortuyn vermoord, waar het boek nou juist om gaat. Daarom is de titel vrij logisch.

Motto:
Op het begin van het boek voor het verhaal begint staat: Voor Theo van Gogh. Theo was zo iemand als Pim. Ze hadden dezelfde ideeën over bepaalde dingen. Later is Theo ook vermoord vanwege zijn opvattingen en dingen die hij zei. Hij is ongeveer voor dezelfde reden als Pim Fortuyn vermoord. Theo van Gogh was een regisseur, scenarioschrijver, programmamaker en columnist.


C.) Eindoordeel en evaluatie.

Eindoordeel:

Verhaalfiguren: Ik vind de verhaalfiguren goed bedacht, omdat de personen echt realistisch zijn. De personen zijn feiten in het boek. Het is echt zo dat Pim Fortuyn vermoord is door Volkert van de Graaf. De andere personen zijn misschien niet bij de echte naam genoemd, maar die zullen wel echt mee gespeeld hebben rond de gebeurtenis. Dan wel onder een andere naam of hun echte naam. De figuren vind ik dus mooi en goed bedacht, omdat ze echt op feiten gemaakt zijn.

Structuur: Ik vind de structuur van het boek goed. Het is mooi opgebouwd en overzichtelijk. Het boek is ingedeeld in hoofdstukken en delen. En het is ook altijd duidelijk wanneer er een flashback is en wanneer er een andere persoon aan bod komt. Namelijk elk hoofdstuk gaat weer over een andere persoon. En die personen komen steeds terug om de drie of vier hoofdstukken.
Stijl: Ik vind het een lekker boek om te lezen, omdat het makkelijk geschreven is. Het boek bevat niet veel moeilijke woorden, en zo wel is de betekenis wel uit de tekst af te leiden. Ik vind het knap van de schrijver dat hij van zoveel feiten een goed verhaal maakt. Het boek bevat veel feiten en de schrijver heeft daar een mooi verhaal van gemaakt. Het boek is een beetje speels gemaakt door de schrijver, maar het doel er achter is nog steeds duidelijk. De zinnen zijn goed leesbaar, niet te lang en ook niet moeilijk.
Gebeurtenissen: De gebeurtenissen zijn echte feiten en dat blijft ook zo in het boek. Dat maakt het boek wel mooi dat de gebeurtenissen ook echt gebeurd zijn.
Ik vind het goed dat de schrijver de gebeurtenissen echt laat in het boek. Zo leer je ook nog is wat van het boek. Je komt dus veel meer te weten over de politieke moord op Pim. Je komt te weten waarom, hoe en door wie. Het is door Volkert en met een pistool als hij klaar is met een radio-uitzending. Het was, vooral de opmerkingen die Pim maakte.


Evaluatie:

Ik vond het maken van het verslag niet zo heel moeilijk, ondanks de eerste keer op zo’n manier. Ik ben er wel lang mee bezig geweest, maar wilde het zo goed en uitgebreid mogelijk doen. Met behulp van andere boekverslagen zou het wel iets makkelijker zijn geworden. Ik heb zelf niet echt veel op internet gekeken voor boekverslagen. Ik doe het liever zelf en kijken of ik het dan ook snap wat er in moet en alles zelf een beetje uitvogelen vind ik leuk. Ik vond het ook leuk om te lezen, want ik houd van boeken waarin iets opgelost moet worden. Verder ben ik ook veel meer te weten gekomen over politiek en de moord rond Pim Fortuyn. Ik vond het een zeer geslaagd boek om mijn eerste boekverslag over te maken!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zesde mei door Tomas Ross"