Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De zesde mei door Tomas Ross

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover De zesde mei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2506 woorden
  • 12 januari 2011
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
10 keer beoordeeld

Boekcover De zesde mei
Shadow
De zesde mei door Tomas Ross
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Beschrijving en persoonlijke reactie


1. Primaire Bibliografie (titelbeschrijving)


2. Motivatie boekkeuze

Ik heb dit boek gekozen omdat het mij werd aangeraden door verschillende personen. Er werd mij verteld door onder andere mevrouw van Kerkhoven en meneer van Hoorn dat het een spannend boek was. Ik wilde niet zo’n saaie roman kiezen met een diepgang zonder bodem waarin niks gebeurt, dus ik dacht dat dit wel een leuk boek voor mij zou kunnen zijn.

3. Samenvatting inhoud

Samenvatting
Het boek is verdeeld in drie verhaallijnen. Het eerste verhaal gaat over ene Anke Luyten. (In de andere hoofdstukken is Pim of een van zijn mede lijsttrekkers aan het woord, ook is er nog een andere lijn in het verhaal, hierin is Jim de Booij de verteller, uiteindelijk speelt hij toch een vrij belangrijke rol in het boek.). Anke luyten is een jonge dame en heeft drie jaar vastgezeten vanwege medeplichtigheid bij een moord. Ze heeft ooit, met vrienden, een laboratorium gekraakt waar apen werden gebruikt als proefdieren. Toen de apen bevrijd werden kwam er een bewaker om het leven. De bewaker werd doodgeschoten door Peter Heemskerk, die toen der tijd de vriend van Anke was. Peter heeft, terwijl Anke vastzat en Peter vogelvrij rondliep, nooit iets van zich laten horen. In de cel heeft Anke rechten gestudeerd. Toen ze vrijkwam is ze in Den Haag gaan wonen en daar leerde ze al gauw haar onderbuurman kennen. Het was Erdogan Demir, een turk, die heel erg goed is ingeburgerd en ook werk heeft. Hij weet ook heel veel over de vaderlandse geschiedenis. Ze hebben meteen de eerste avond al seks alleen kan Anke het niet aan, want ze moet alsmaar aan Peter denken. Op een dag wordt ze aangesproken in een café waar ze elke dag zit. Ze wordt aangesproken door iemand van de politie, of ze misschien ene Peter Heemskerk kent. Natuurlijk kent ze die, maar uit angst rent ze zo hard als ze kan weg. Waarom volgen ze haar?


Ongeveer een paar weken later wordt ze aangehouden door de politie in de auto terwijl ze niet eens te hard reed. Ze wordt meegenomen en onderweg maakt ze kennis met rechercheur van Dam, die haar enkele gruwelijke foto’s laat zien. Moord en andere dingen komen aan te pas. Het schijnt dat Peter hier de stichter van is. Ze wordt gevraagd om te infiltreren in de VMO waar Peter werkzaam is. Ze hebben een telefoongesprek afgetapt, waarbij de stem van Peter en nog iemand anders te horen is. De stem van Peter zegt dat er iemand dood moet! Anke besluit om toch te gaan infiltreren, wat ze eigenlijk in eerste instantie niet van plan was, maar nu heeft ze een kans om wraak te nemen op Peter. Ze gaat naar Wageningen waar Peter woont en komt al meteen in aanraking met Peter als ze naar het café gaat waar Peter iedere maandag om 17.00uur komt. Ze mag bij de VMO gaan werken, voor enkele kleine klusjes. Haar missie is natuurlijk om erachter te komen wie er vermoord gaat worden en wanneer en door wie. In eerste instantie kan ze er niet achter komen, maar op 5 mei, als ze ondertussen Volkert en haar vriendin Petra heeft leren kennen en in Harderwijk woont, breekt zo op een middag in bij Volkert en vind een rode map. Daarin staat dat ze op 6 mei Pim Fortuyn willen vermoorden, op het mediapark waar Pim van 16.00uur tot 18.00uur aanwezig zou zijn voor een Interview. Zo snel als ze kan probeert ze weg te komen, maar dan staat ineens Peter voor haar neus. Ze rent zo snel mogelijk naar haar huis toe, maar helaas weet ook Peter het huis binnen te dringen. Peter slaat dan Anke in elkaar en hangt haar op. Gelukkig is Erdogan al tijden bezig geweest om te achterhalen waar Anke is, omdat Erdogan hartstikke verliefd op Anke is. Erdogan, ziet bij het huis van Anke, Peter wegrennen en gaat achter Peter aan. Op het station belt Peter met Volkert en vertelt hem dat Anke de rode map in handen heeft gehad en dat hij haar niks heeft gedaan, maar alleen heeft opgesloten. Erdogan gelooft dit niet en gaat vliegensvlug naar het huis van Anke waar hij net op tijd is om Anke van de dood te redden. Anke verteld Erdogan dat ze de politie moet waarschuwen omdat Pim Fortuyn de volgende dag zou worden vermoord. Op zes mei, proberen ze alles te doen om het tegen te houden, behalve de politie, terwijl ze er vanaf wisten. Pim Fortuyn werd vermoord door Volkert



4. Eerste persoonlijke reactie

Ik begon aan het boek met het idee dat het waarschijnlijk wel een leuk en spannend boek was. Het thema was een complottheorie, de tekst op de achterkant van het boek ging over infiltreren, moord en verraad, en op de voorkant stond een pistool geïllustreerd. Dus ik dacht, dit boek heeft alle ingrediënten voor een echte pageturner… helaas was dit dus niet het geval te zijn. De eerste pagina’s dacht ik nog dat het gewoon nog eventjes de inleiding was die een beetje saai was. Maar naarmate het verhaal vorderde werd het er eigenlijk niet spannender op.



B. Verdiepingsopdrachten

1. Open plekken

het boek heeft niet zo veel open plekken, omdat je eigenlijk al de hele tijd weet dat Pim Fortuyn word vermoord, en dat het een complot zou zijn. Ook weet je dat Volkert van der Graaf de dader was. De grote vraag was natuurlijk nog wel wie achter het complot zat. Maar daar kwam je eigenlijk ook wel snel achter. Op pagina 217 stond voor mij het duidelijke bewijs dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) er achter zit. “het is serieus, zegt hij. Niet alleen omdat hij nu al tweemaal openlijk stelling heeft genomen tegen de Joint Strike Fighter, en heeft gepleit voor het afschaffen van lucht- en landmacht, maar hij stelt zoals u weet ook het NAVO-lidmaatschap ter discussie. En hij is tegen troepen naar Afghanistan. ‘Goddomme’ zegt de topman opnieuw terwijl hij gaat zitten en de koffie inschenkt. ‘soms zou je willen dat er in dit land een gek als Lee Harvey Oswald rondliep’. Hij kijkt over zijn bril en grimast. ‘ik heb dit niet gezegd.’” Pagina 217-218. Dit was voor mij het duidelijke bewijs dat de BVD achter het complot zat. Verder zit er nog op het einde van het boek een korte, open plek (ik noem het een korte open plek omdat je vrij snel er alweer achter kwam wat er aan de hand was). Dit was op het moment dat Anke in de spullen van Volkert van der Graaf zat te neuzen, en Erdogan bij dat zelfde huis ineens een silhouet van een man voor het raam zag. Dit was voor mij het spannendste moment van het boek, omdat je niet wist wat er nu met Anke zou gebeuren.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens


2. Personages

Anke
Anke is opgegroeid in een streng gereformeerd gezin, waar ze zelf niet achterstond. Door deze strenge opvoeding had ze weinig contact met andere jongeren. Als ze via haar beste vriendin Peter en Volkert ontmoet loopt het fout. Direct na haar eindexamen trekt ze bij hem in bij zijn kraakpand. Ze helpt hem ook met zijn acties tegen dierenleed. Bij een overval op een laboratorium wordt ze opgepakt en veroordeelt voor medeplichtigheid van moord. Ze zit 20 maanden in de gevangenis, wegens goed gedrag wordt ze eerder ontslagen. Als ze vrijkomt is ze 26 jaar oud.

Anke is een echt karakter en komt zo ook realistisch op je over. Ze denkt en handelt als andere, en gewone mensen. Wel kan ze goed liegen en is ze erg gevoelig. In dit verhaal is ze een hoofdpersoon, het draait voornamelijk om haar gevoelens en haar leven.

Ze heeft een goede relatie met Erdogan, waar ze stiekem ook wel een beetje verliefd op is. Een goede vriendschappelijke relatie heeft ze ook met Thera, haar maatschappelijk werkster. Een angstige en haatdragende relatie heeft ze van Dam, omdat hij steeds haar verleden proberen op te halen. Terwijl zij het liefst met een schone lei wil beginnen.

Anke maakt een duidelijke ontwikkeling door, tegen het eind van het verhaal is ze veel zelfstandiger geworden en heeft ze meer een eigen uitgesproken mening ontwikkeld. Anke heeft een normaal uiterlijk, geen opvallende uiterlijke kenmerken, behalve dat ze heel opvallende turquoise ogen heeft. Ze is niet lelijk, eerder knap zelfs.


Jim de Booy

Hij is een man van een jaar of 50. Van beroep is hij persfotograaf, maar hij verlangt erg terug naar vroeger. De nieuwe ontwikkelingen in zijn vak staan hem niet aan. Dit is ook de reden waarom hij ontslag neemt bij de Volkskrant. Jim is getrouwd met Trude, dat is zijn tweede vrouw. Met zijn eerste vrouw heeft hij een zwaar gehandicapt dochtertje. Zij zit in een duur opvangthuis.

Jim’s gevoelens en meningen komen goed naar voren in het verhaal. Hij heeft een vriendschappelijke relatie met Erdogan, met hem gaat hij op zoek naar het verleden en heden van Anke. Het is een actieve man die passie heeft voor zijn vak. Hij is wel vaak erg koppig, dat is ook de reden waarom hij vaak onenigheden met zijn omstanders heeft.


Erdogan Demir

Erdogan is een Turkse man van ongeveer 30 jaar oud. Hij is geboren in Turkije op jonge leeftijd naar Nederland verhuist. Hij vindt dat buitenlanders zich moeten inzetten voor de inburgering en is daarom erg begaan met het verleden en heden van Nederland.

Vroeger woonde hij in arme wijk in Den Haag, nu is hij bankmedewerker en verdient hij goed geld. Hij heeft een relatie met Anke. Maar hij twijfelt of zij hetzelfde voelt als hij voor haar voelt. De vriendschap die hij opbouwt met Jim is meer van persoonlijke aard. Het is een zeer belangrijk persoon in het boek, maar over zijn gevoelens en gedachten kom je net wat minder te weten dan over die van Anke en Jim.


Pim Fortuyn

Hij is een van de belangrijkere personen in dit boek. In het boek is hij gewoon zo als hij in het echt zich ook voordeed, hij nam geen blad voor de mond. Het is wel leuk om een persoon die in de werkelijkheid ook heeft bestaan, in boek te zien omdat je dan alle dingen die hij zegt opvat als werkelijkheid, terwijl het eigenlijk allemaal verzinsels van de auteur zouden kunnen zijn. Een aantal hoofdstukken is hij aan het woord. Hij vertelt dan wat zijn visie is op bijvoorbeeld andere lijsttrekkers, op bedreigingen en op de verkiezing in het algemeen. Fortuyn zie je wel een ontwikkeling doormaken. In het begin is hij heel zelfverzekerd over wat hij heeft gezegd en gedaan, later gaat hij twijfelen over zichzelf. Hij vraagt zich af of dit nu wel is wat hij werkelijk wil, en hoe hij al zijn uitgesproken plannen waar moet maken.


Peter Heemskerk

Hij is de ex-vriend van Anke en hij smeed plan met Volkert om Fortuyn te vermoorden. Hij heeft duidelijk geen schuldgevoel, ook heeft hij geen respect voor Anke. Hij heeft haar niet gevraagd hoe het in de gevangenis was, kwam haar niet opzoeken, en heeft haar zelfs opgehangen. In mijn ogen is het een losbandige man die een beetje een extremist is. Buiten dat kom je weinig over hem te weten.



3. Titelverklaring

De titel ‘de zesde mei’ slaat op de datum waarop Pim Fortuyn is vermoord door Volkert van der Graaf. Op deze dag kwamen Anke en Jim er ook achter dat de BVD Volkert van der Graaf gewoon hun gang lieten gaan voor hun eigen belang, maar noodgedwongen moesten zwijgen.



4. Vertelperspectief
Het vertelperspectief ligt in dit verhaal bij verschillende personen. Het verhaal switcht per hoofdstuk tussen de hoofdpersonen. Je leest het verhaal door de ogen van de hoofdpersonen. Je beleeft alles hoe zij dingen zien en denken. Je zit als het ware in het hoofd van de hoofdpersonen. Dit zorgt ervoor dat je als lezer je goed kunt identificeren met de hoofdpersoon wat ook meer gevoelens voor de personages opwekt. Ook zorgen de stukjes tekst uit de ‘tijdmachine’ dat je wat meer over het verleden leert over sommige personen, en zo dus weet waarom ze sommige dingen doen zoals ze doen.



5. Thematiek

liefde: een belangrijk onderdeel in het verhaal. Anke houdt in het verhaal van Erdogan, maar niet op de zelfde manier zoals Erdogan van haar houdt. Terwijl Erdogan echt op haar verliefd is. Omdat hij zoveel om haar geeft gaat hij ook op onderzoek uit naar haar achtergrond en naar haar verdwijning. Ook is er sprake van geweest van liefde tussen Peter en Anke, zij hebben vroeger een relatie gehad. In de loop van het verhaal komt die liefde langs Peters kant terug, terwijl Anke eigenlijk niks meer van hem wil weten, omdat Peter haar liet stikken in de gevangenis.


Wraak: Door te infiltreren bij Peter en de vmo, hoopt Anke wraak te kunnen te nemen op Peter. Peter die haar nooit heeft opgezocht in de gevangenis, en nooit gevraagd heeft hoe het nou werkelijk was in de gevangenis. Ze wil Peter vergeten en door hem te verraden hoopt ze een hoofdstuk in haar leven af te sluiten.


Haat: In dit boek lees je ook over de haat tegenover Pim Fortuyn. De haat van de milieuactivisten, maar ook de binnenlandse veiligheidsdienst ziet Pim Fortuyn als zo’n grote bedreiging. Ze laten het zelfs toe dat hij vermoord wordt. Hoewel dit misschien ook wel voornamelijk uit eigenbelang is (zie citaat bij Open Plekken). Ook is er de haat van Anke tegenover van Dam. Die haar aan het lijntje houd en dreigt haar aan te geven als je stopt met voor hem werken. Dit komt ook voor een groot deel voort uit angst. Anke doet alles voor hem omdat ze bang voor hem is, ze wil niet nog een keer in de cel.



6. Eindoordeel

Als ik heel eerlijk ben vond ik het boek best wel saai. Ik had echt veel beter verwacht, gezien de opmerkingen van leerlingen en docenten, en de tekst op de achterzijde van het boek. Dit had in mijn ogen echt beter gekund. Er zaten wel een paar spannende stukjes in het boek, maar die waren wel op een hand te tellen. Thomas Ross mag dan wel goed feit en fictie hebben kunnen vermengen, maar doordat hij een van de bekendste moord in Nederland van deze tijd heeft gekozen, was voor mij de climax eigenlijk al iets wat iedereen al wist die halverwege het boek zou zijn. Namelijk dat Pim Fortuyn zou worden vermoord door Volkert van der Graaf, en dat de BVD alles toeliet. Het enigste waar ik wel complimenten voor heb voor Thomas Ross, is dat hij mij toch heeft kunnen laten geloven dat die complottheorie echt heeft plaatsgevonden. En wie weet, misschien is het ook echt zo gebeurt, of in ieder geval ongeveer zo. Want het bewijs voor deze complottheorie was in sommige gevallen wel echt (zie 4e pagina met citaten). Het boek heeft mij dus wel laten twijfelen of dit allemaal echt zo is. En ik denk ook wel dat dit de bedoeling was van de schrijver. Alleen had hij het verhaal zelf wel wat spannender mogen maken.

Anke
Anke is opgegroeid in een streng gereformeerd gezin, waar ze zelf niet achterstond. Door deze strenge opvoeding had ze weinig contact met andere jongeren. Als ze via haar beste vriendin Peter en Volkert ontmoet loopt het fout. Direct na haar eindexamen trekt ze bij hem in bij zijn kraakpand. Ze helpt hem ook met zijn acties tegen dierenleed. Bij een overval op een laboratorium wordt ze opgepakt en veroordeelt voor medeplichtigheid van moord. Ze zit 20 maanden in de gevangenis, wegens goed gedrag wordt ze eerder ontslagen. Als ze vrijkomt is ze 26 jaar oud.

Anke is een echt karakter en komt zo ook realistisch op je over. Ze denkt en handelt als andere, en gewone mensen. Wel kan ze goed liegen en is ze erg gevoelig. In dit verhaal is ze een hoofdpersoon, het draait voornamelijk om haar gevoelens en haar leven.

Ze heeft een goede relatie met Erdogan, waar ze stiekem ook wel een beetje verliefd op is. Een goede vriendschappelijke relatie heeft ze ook met Thera, haar maatschappelijk werkster. Een angstige en haatdragende relatie heeft ze van Dam, omdat hij steeds haar verleden proberen op te halen. Terwijl zij het liefst met een schone lei wil beginnen.

Anke maakt een duidelijke ontwikkeling door, tegen het eind van het verhaal is ze veel zelfstandiger geworden en heeft ze meer een eigen uitgesproken mening ontwikkeld. Anke heeft een normaal uiterlijk, geen opvallende uiterlijke kenmerken, behalve dat ze heel opvallende turquoise ogen heeft. Ze is niet lelijk, eerder knap zelfs.


Jim de Booy

Hij is een man van een jaar of 50. Van beroep is hij persfotograaf, maar hij verlangt erg terug naar vroeger. De nieuwe ontwikkelingen in zijn vak staan hem niet aan. Dit is ook de reden waarom hij ontslag neemt bij de Volkskrant. Jim is getrouwd met Trude, dat is zijn tweede vrouw. Met zijn eerste vrouw heeft hij een zwaar gehandicapt dochtertje. Zij zit in een duur opvangthuis.

Jim’s gevoelens en meningen komen goed naar voren in het verhaal. Hij heeft een vriendschappelijke relatie met Erdogan, met hem gaat hij op zoek naar het verleden en heden van Anke. Het is een actieve man die passie heeft voor zijn vak. Hij is wel vaak erg koppig, dat is ook de reden waarom hij vaak onenigheden met zijn omstanders heeft.


Erdogan Demir

Erdogan is een Turkse man van ongeveer 30 jaar oud. Hij is geboren in Turkije op jonge leeftijd naar Nederland verhuist. Hij vindt dat buitenlanders zich moeten inzetten voor de inburgering en is daarom erg begaan met het verleden en heden van Nederland.

Vroeger woonde hij in arme wijk in Den Haag, nu is hij bankmedewerker en verdient hij goed geld. Hij heeft een relatie met Anke. Maar hij twijfelt of zij hetzelfde voelt als hij voor haar voelt. De vriendschap die hij opbouwt met Jim is meer van persoonlijke aard. Het is een zeer belangrijk persoon in het boek, maar over zijn gevoelens en gedachten kom je net wat minder te weten dan over die van Anke en Jim.


Pim Fortuyn

Hij is een van de belangrijkere personen in dit boek. In het boek is hij gewoon zo als hij in het echt zich ook voordeed, hij nam geen blad voor de mond. Het is wel leuk om een persoon die in de werkelijkheid ook heeft bestaan, in boek te zien omdat je dan alle dingen die hij zegt opvat als werkelijkheid, terwijl het eigenlijk allemaal verzinsels van de auteur zouden kunnen zijn. Een aantal hoofdstukken is hij aan het woord. Hij vertelt dan wat zijn visie is op bijvoorbeeld andere lijsttrekkers, op bedreigingen en op de verkiezing in het algemeen. Fortuyn zie je wel een ontwikkeling doormaken. In het begin is hij heel zelfverzekerd over wat hij heeft gezegd en gedaan, later gaat hij twijfelen over zichzelf. Hij vraagt zich af of dit nu wel is wat hij werkelijk wil, en hoe hij al zijn uitgesproken plannen waar moet maken.


Peter Heemskerk

Hij is de ex-vriend van Anke en hij smeed plan met Volkert om Fortuyn te vermoorden. Hij heeft duidelijk geen schuldgevoel, ook heeft hij geen respect voor Anke. Hij heeft haar niet gevraagd hoe het in de gevangenis was, kwam haar niet opzoeken, en heeft haar zelfs opgehangen. In mijn ogen is het een losbandige man die een beetje een extremist is. Buiten dat kom je weinig over hem te weten.



3. Titelverklaring

De titel ‘de zesde mei’ slaat op de datum waarop Pim Fortuyn is vermoord door Volkert van der Graaf. Op deze dag kwamen Anke en Jim er ook achter dat de BVD Volkert van der Graaf gewoon hun gang lieten gaan voor hun eigen belang, maar noodgedwongen moesten zwijgen.



4. Vertelperspectief
Het vertelperspectief ligt in dit verhaal bij verschillende personen. Het verhaal switcht per hoofdstuk tussen de hoofdpersonen. Je leest het verhaal door de ogen van de hoofdpersonen. Je beleeft alles hoe zij dingen zien en denken. Je zit als het ware in het hoofd van de hoofdpersonen. Dit zorgt ervoor dat je als lezer je goed kunt identificeren met de hoofdpersoon wat ook meer gevoelens voor de personages opwekt. Ook zorgen de stukjes tekst uit de ‘tijdmachine’ dat je wat meer over het verleden leert over sommige personen, en zo dus weet waarom ze sommige dingen doen zoals ze doen.



5. Thematiek

liefde: een belangrijk onderdeel in het verhaal. Anke houdt in het verhaal van Erdogan, maar niet op de zelfde manier zoals Erdogan van haar houdt. Terwijl Erdogan echt op haar verliefd is. Omdat hij zoveel om haar geeft gaat hij ook op onderzoek uit naar haar achtergrond en naar haar verdwijning. Ook is er sprake van geweest van liefde tussen Peter en Anke, zij hebben vroeger een relatie gehad. In de loop van het verhaal komt die liefde langs Peters kant terug, terwijl Anke eigenlijk niks meer van hem wil weten, omdat Peter haar liet stikken in de gevangenis.


Wraak: Door te infiltreren bij Peter en de vmo, hoopt Anke wraak te kunnen te nemen op Peter. Peter die haar nooit heeft opgezocht in de gevangenis, en nooit gevraagd heeft hoe het nou werkelijk was in de gevangenis. Ze wil Peter vergeten en door hem te verraden hoopt ze een hoofdstuk in haar leven af te sluiten.


Haat: In dit boek lees je ook over de haat tegenover Pim Fortuyn. De haat van de milieuactivisten, maar ook de binnenlandse veiligheidsdienst ziet Pim Fortuyn als zo’n grote bedreiging. Ze laten het zelfs toe dat hij vermoord wordt. Hoewel dit misschien ook wel voornamelijk uit eigenbelang is (zie citaat bij Open Plekken). Ook is er de haat van Anke tegenover van Dam. Die haar aan het lijntje houd en dreigt haar aan te geven als je stopt met voor hem werken. Dit komt ook voor een groot deel voort uit angst. Anke doet alles voor hem omdat ze bang voor hem is, ze wil niet nog een keer in de cel.



6. Eindoordeel

Als ik heel eerlijk ben vond ik het boek best wel saai. Ik had echt veel beter verwacht, gezien de opmerkingen van leerlingen en docenten, en de tekst op de achterzijde van het boek. Dit had in mijn ogen echt beter gekund. Er zaten wel een paar spannende stukjes in het boek, maar die waren wel op een hand te tellen. Thomas Ross mag dan wel goed feit en fictie hebben kunnen vermengen, maar doordat hij een van de bekendste moord in Nederland van deze tijd heeft gekozen, was voor mij de climax eigenlijk al iets wat iedereen al wist die halverwege het boek zou zijn. Namelijk dat Pim Fortuyn zou worden vermoord door Volkert van der Graaf, en dat de BVD alles toeliet. Het enigste waar ik wel complimenten voor heb voor Thomas Ross, is dat hij mij toch heeft kunnen laten geloven dat die complottheorie echt heeft plaatsgevonden. En wie weet, misschien is het ook echt zo gebeurt, of in ieder geval ongeveer zo. Want het bewijs voor deze complottheorie was in sommige gevallen wel echt (zie 4e pagina met citaten). Het boek heeft mij dus wel laten twijfelen of dit allemaal echt zo is. En ik denk ook wel dat dit de bedoeling was van de schrijver. Alleen had hij het verhaal zelf wel wat spannender mogen maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zesde mei door Tomas Ross"