Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De zesde mei door Tomas Ross

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover De zesde mei
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2578 woorden
  • 2 februari 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
15 keer beoordeeld

Boekcover De zesde mei
Shadow
De zesde mei door Tomas Ross
Shadow
A. Titelpagina
Naam: Marjolein van Vliet
Klas: 4vb
Docent: Mvr. S
Auteur: Tomas Ross
Titel boek: De zesde Mei
Uitgever: De Bezige Bij
Plaats uitgave: Amsterdam
Druk: 2de druk, mei 2003
Aantal bladzijdes: 295 pagina’s

B. Eerste reactie
Ik heb dit boek gekozen, omdat ik een detective zocht van een goed Nederlandse schrijver. De bibliotheek verwees mij naar Tomas Ross. Hier ben ik opzoek naar gegaan en heb meerdere boeken gevonden. Maar dit boek leek mij het interessants, omdat het over Pim Fortuyn ging.

Ik verwachte een verhaal met daarin de reden waarom Pim Fortuyn is vermoord. En hoe Volkert over Pim Fortuyn dacht.


Toen ik net begonnen was met lezen van dit boek, vond ik het boek saai. Maar ik moest het toch lezen dus heb ik doorgezet met het elke avond een half uur tot een uur te lezen. Steeds meer begon ik het verhaal leuker te vinden.

Ik had het op zich wel goed gegokt. Het verhaal werd op het begin verteld door 3 hoofdpersonen. En langzamerhand kwamen deze verhalen meer bij elkaar.

Het werk sprak me wel aan, zeker omdat ik van detectives hou.

Ik werd behoorlijk geraakt door het verhaal. Zeker wat er werd verteld over hoe de andere lijsttrekkers over Pim Fortuyn dachten. Ook dat hij zo erg werd bedreigd; de vele mails, brieven en ook het taart gooien werd verteld in het boek.

Het verrassende van dit boek is dat het beweerd dat de Binnenlandse veiligheidsdienst geweten heeft dat Pim Fortuyn 6 mei in het mediapark te Hilversum zou worden vermoord. De reden hiervan is omdat ze Pim Fotuyn een bedreiging voor de Nederlandse samenleving vonden.

C. Samenvatting van de inhoud
Het verhaal begint bij de vrijlating van Anke uit de Bijlmergevangenis. Zij heeft daar bijna twee jaar vastgezeten wegens poging tot moord. Samen met wat andere leden van de Vmo, een actiegroep die opkomt voor dierenleed, hebben ze actie gevoerd bij een laboratorium. Een journalist heeft haar die avond ook gefotografeerd, maar de foto’s zijn nooit gepubliceerd. Van de vijf deelnemers word alleen Anke opgepakt.

Anke heeft via haar maatschappelijk werkster Thera een appartement in Den Haag kunnen regelen. Ze probeert hier haar eigen leven weer op te pakken. Ze leert hier ook haar bovenbuurman Erdogan kennen.

In die zelfde tijd is Jim de Booy een befaamd fotograaf die op zijn motor het hele land doorkruist, voor zijn baan als pers fotograaf. Vooral Pim Fotuyn is een geliefd persoon, hoewel hij het niet eens is met zijn standpunt, als hij op een dag persoonlijke bestellingen moet afleveren stuit hij op de foto van Anke. Een vrouw waarvan hij zeker is dat hij haar de afgelopen week heeft gezien in een café in een Haagse wijk.

Anke heeft ondertussen gesolliciteerd voor een baantje als secretaresse bij een rechtbank. In de gevangenis heeft ze rechten gestudeerd, maar nooit zou ze advocaat kunnen worden vanwege haar strafblad. Ondertussen zit ze ook flink te dubben. Toen ze in het café zat heeft een politieman haar aangehouden en vertelt dat ze haar nodig hebben, om te infiltreren bij het Vmo. Daar werkt haar vroegere vriendje Peter, die verdacht wordt van moord. Ze weet niet zeker of ze dat wel wil en is tegelijkertijd ook bang.


Omdat Anke haar strafblad heeft verzwegen krijgt ze het baantje, wat eigenlijk niet meer inhoud dan papieren nieten en koffie zetten. Op een dag verschijnt een voor haar uit de gevangenis bekende vrouw op het kantoor, ze probeert haar te ontlopen en wanneer ze haar herkent blijft Anke glashard ontkennen. Ondanks alles is de directie toch te weten gekomen van haar strafblad en wordt ze die dag nog ontslagen. Op de terugweg wordt ze weer aangehouden door de een politieman, van Dam, die haar het verhaal van Peter vertelt. Ze verdenken hem en zijn vriend Volkert van een moord op een man in een bos. Ze willen graag dat Anke helpt en de zaak onderzoekt. Anke twijfelt eerst maar stemt een paar dagen later toch toe. Mede ondanks het feit dat ze haar strafblad dan vernietigen en dat ze er een grote som geld mee verdient.

Jim de Booy’s fototoestel wordt door een jongen in een zwart jack gestolen en even later kapot gegooid. Jim herkent hem als een van de jongens die samen met Anke de overvallen heeft gepleegd en besluit nog een keer naar de wijk te gaan waar hij haar het laatste heeft gezien. In de hoop het adres van die jongen te krijgen en hem zijn toestel te laten vergoeden.

Op een avond gaat Anke met Erdogan eten, met wie ze ook een goede band heeft opgebouwd, maar officieel hebben ze geen relatie. Tijdens hun etentje vertelt Anke aan hem dat ze voor werk voor onbepaalde tijd naar Praag gaat, omdat hij niet weet van haar criminele verleden. Erdogan vind het jammer maar accepteert het. Op hetzelfde moment komt Jim binnen, die Anke herkent en tegen haar begint over de overval op het laboratorium. Anke probeert alles te ontkennen maar houd dat niet vol. In paniek rent ze weg.

Een paar dagen later begint haar nieuwe leven in Amsterdam. Ze ontmoet Peter in zijn stamcafé en meteen klikt het weer. Hij verontschuldigt zich voor het feit dat hij haar nooit op is komen zoeken en verder praat hij er niet over. Anke kan een baantje krijgen bij het Vmo, maar ze weet weinig informatie los te krijgen. Als Peter op een avond bij haar langs komt gaan ze zelfs met elkaar naar bed. Hiervan baalt Anke ontzettend, en ze wil met de baan stoppen. Ze belt het noodnummer van van Dam en word een uurtje later opgehaald door een taxi. Ze weet niet dat Lilian, de vriendin van Peter, heeft gemerkt dat Peter vreemd gaat en haar achtervolgt. Op de plaats van bestemming aangekomen bespreekt ze het geval, maar van Dam wil nog niet dat ze stopt. Hij noemt dat een deel van de baan.
Als ze even naar de wc gaat, komt ze daar ineens Lilian tegen, die hun gevolgd is. Lilian heeft wel door dat Anke voor de politie werkt, en wil haar daarom vermoorden. Anke geeft Lilian in paniek een paar slagen met de wc-borstel tegen het hoofd en rent in paniek terug naar de taxi. In de taxi hoort ze van van Dam, dat Lilian dood is. Hier schrikt ze van, want dat kan haar weer in de bak krijgen. Van Dam dreigt dat hij haar op zou pakken als ze stopt. Anke is doodsbang en gaat door.

Ondertussen vind Erdogan het vreemd dat hij niks van Anke heeft gehoord, behalve enkele vreemde telefoontjes. Als op een dag de een telefoonbedrijf langskomt om de ruis op zijn net te controleren, en hij daarvoor ook eventjes bij Anke naar binnen moet, wordt in die tussentijd de Fred van Anke aan zijn telefoon opgehangen. Met de boodschap dat hij moet stoppen zich met niet met haar zaken moet bemoeien. Erdogan die erg geschrokken is belt in paniek Jim de Booy, die al meerdere keren iets heeft ingesproken op de voicemail van haar.
Samen komen ze erachter dat Anke voor de Bvd werkt en dat ze bij de Vmo onderzoek doet voor de politie. Als ze dan ook nog wordt gezien als een van taartengooiers, de Biologische Bakkers Brigade, op Pim Fortuyn is het genoeg voor Erdogan. Hij achterhaalt via de bank haar nieuwe adres en zoekt haar op. Anke die net het avontuur met Lilian te boven is, ziet hem voor haar huis staan, en voelt zich onveilig. Als ze ziet dat Erdogan weg gaat gaat ze naar binnen en neemt ze het aanbod van de net bevallen vrouw van Volkert. Ze mag drie maanden wonen in het huis van haar buurvrouw.

Als Erdogan merkt dat Anke hem weer is ontvlucht, wordt hij kwaad. Hij twijfelt eraan of hij haar moet helpen of moet laten gaan. Maar op dat moment wordt er gebeld vanuit Turkije dat zijn oudste broer erg ziek is en op sterven ligt. Hij gaat naar hem toe en pas als er twee weken later wordt aangebeld met de vraag of zijn bovenbuur ook thuis is, omdat haar vader is gestorven, besluit hij naar haar toe te gaan. Het is dan Bevrijdingsdag.

In dezelfde tijd probeert Anke weer een leven op te bouwen in de nieuwe wijk. Ze sluit vriendschap met de vrouw van Volkert en past regelmatig op haar dochtertje. De vrouw van Volkert vertelt haar enkele malen dat ze bang is, dat Volkert iets stoms gaat doen. Dat hij een pistool heeft, en dat ze een doos condooms heeft gevonden, vol met chemicaliën. Anke op haar beurt geeft dit weer door aan van Dam. Ook komt ze erachter dat Volkert en Peter schietoefeningen doen in een nabijgelegen bos.

Als ze op een dag de kat van Volkert op zijn dochtertjes kamer ziet, besluit ze de kat even weg te halen. Het meisje is namelijk allergisch voor kattenharen, ontdekt ze onder haar commode een map. In die map zit een plan om Pim Fortuyn te vermoorden, op maandag 6 mei, na het interview bij bnn. Anke is helemaal over haar toeren en belt het alarmnummer. Op dat moment komt Peter binnen. Hij is kwaad op haar omdat hij hen heeft bedrogen en overmeestert haar.
Op dat moment loopt Erdogan door de straat op zoek naar Anke. Hij ziet Peter uit haar huis rennen en een telefoongesprek volgen, waaruit hij opmaakt dat er iets naar met Anke is. Hij gaat haar huis binnen en bevrijd Anke van haar dood. Anke wil niet naar de politie, maar belt nog wel naar van Dam waar ze de boodschap van de moord achterlaat.
De volgende dag wil ze perse naar de park waar Pim Fortuyn vermoordt wordt, omdat ze wil zien hoe de politie Peter oppakt. Op de plek aangekomen ziet ze van Dam, maar ook Jim de Booy. Hij wil het mediapark op, maar mag dat om een of andere reden niet. Wel kan een jongen zonder perskaart of zoiets gewoon doorlopen van de politie. Anke herkent hem als Volkert. Een paar minuten later horen ze enkele schoten. Pim Fortuyn is doodgeschoten, terwijl de BvD wist dat dat zou gebeuren. Maar ze hebben het toegelaten, omdat ze hem zagen als een bedreiging voor de Nederlandse samenleving.

Aan het eind van het verhaal zijn er nog 2 epilogen, 1 over Jim de Booy. Epiloog 2 is een stuk verhaal over Erdogan en Anke, hoe zij samen het leven weer oppakken.

D. Thema en Motieven
Haat: De haat op Pim Fortuyn is verspreid over verschillende mensen. Je hebt natuurlijk de buitenlanders, de andere lijsttrekkers, Vmo en de Biologisch Bakkers Brigade.

Dood: Pim Fortuyn wordt vermoord, de man in het bos waarvan Peter en Volkert verdachten op zijn en de moord op de bewaker van het laboratorium.

Liefde: Hieronder kun je de relatie tussen Anke en Peter noemen. Maar ook dat Anke niks heeft gezegd over de moord op die bewaker bij het laboratorium, was uit liefde voor Peter. Ook de relatie van Anke met Erdogan kan je hieronder laten vallen. Ook wordt Erdogan verliefd op Anke, dit is ook de reden dat hij probeert haar achtergrond te achterhalen en dat hij haar blijft volgen. Doordat Erdogan haar blijft volgen red hij haar van de dood.

E&F. Twee verwerkingsopdrachten
Verwerkingsopdracht 23.


Streep door wat onjuist is.


Anke Luyten heeft drie jaar vast gezeten Waar/ Niet waar
Fortuyn’s vaste uitspraak is
‘Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg’ Waar/ Niet waar
Jim de Booy werkt bij de Telegraaf Waar/ Niet waar
Anke stelt 4 voorwaarden voor aan van Dam Waar/ Niet waar
Anke werd, net zoals Freddy, opgehangen
met een telefoonsnoer. Waar/ Niet waar
Fortuyn is homoseksueel. Waar/ Niet waar
Anke kent Peter vanaf haar geboorte Waar/ Niet waar
Fortuyn is gedood door 5 kogels. Waar/ Niet waar
De kat, in het huis van Margaritha, heet Mario. Waar/ Niet waar
Het café waar Anke Peter opwacht heet ‘Lang leve de lol’ Waar/ Niet waar

Anke Luyten heeft drie jaar vast gezeten Waar/ Niet waar
Fortuyn’s vaste uitspraak is
‘Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg’ Waar/ Niet waar
Jim de Booy werkt bij de Telegraaf Waar/ Niet waar

Anke stelt 4 voorwaarden voor aan van Dam Waar/ Niet waar
Anke werd, net zoals Freddy, opgehangen
met een telefoonsnoer. Waar/ Niet waar
Fortuyn is homoseksueel. Waar/ Niet waar
Anke kent Peter vanaf haar geboorte Waar/ Niet waar
Fortuyn is gedood door 5 kogels. Waar/ Niet waar
De kat, in het huis van Margaritha, heet Mario. Waar/ Niet waar
Het café waar Anke Peter opwacht heet ‘Lang leve de lol’ Waar/ Niet waar
Verwerkingsopdracht 28.
De titel van het boek luidt: De zesde mei. Dit is erg toepasselijk, want het boek lijdt uiteindelijk naar de dood van Pim Fortuyn. En op 6 mei 2002 werd hij dood geschoten in het mediapark in Hilversum om 18.06 uur.

Als je de titel lees weet je meteen waar het over gaat. Ook aan het plaatje kan je zien dat het om Pim Fortuyn gaat, dit komt doordat je zijn hand ziet en zijn pak met strepen. Zie hieronder voor het plaatje, deze vond ik op internet en lijkt erg op de voorkant van het boek die ik ook als plaatje hieronder heb.

De titel ben je niet letterlijk tegengekomen, maar het hele boek draait om die dag.


G. Eindoordeel
Ik denk dat dit boek wilt laten zien, waarom Volkert van der Graaf een hekel had aan Pim Fortuyn. Maar het boek laat ook zien hoe Pim Fortuyn leeft, hoe erg hij wordt gedreigd en hoe hij dacht over bepaalde mensen. Het boek laat eigenlijk best veel zien, en dat zou ook de bedoeling zijn geweest van de schrijver.

Bijzondere gebeurtenissen vond ik vooral hoe Freddy, de Fred van Anke, word opgehangen door een telefoonlijn. Maar ook dat Anke werd opgehangen door Peter. Ik snap niet hoe Peter dat heeft kunnen doen, vooral omdat hij op Anke verliefd is/was. Gelukkig was Erdogan net op tijd.

Over de titel van het boek heb ik al wat geschreven bij verwerkingsopdracht 28. Namelijk dat ik de titel erg goed bij het boek vind passen en dat het ook in een keer duidelijk is waar het boek over gaat.

Mijn mening over het boek:

Ik vind het een erg leuk boek en kan het zeker aanraden aan iemand die graag detectives leest. Ik vond op het begin vond ik het boek wel saai en langdradig. Daar had de schrijver wat meer afwisseling in moeten doen. Ook begreep ik op het begin niet dat het boek in 3 verschillende verhalen was gedeeld. Langzamerhand begon ik te begrijpen dat het boek steeds oversprong op een van de andere verhalen.

Zelf heb ik rond de verkiezingen niet veel opgelet. Dus wist ik niet veel over Pim Fortuyn. Dat is nu behoorlijk veranderd. Ik wist ook niet dat hij zo erg werd bedreigd. Wat in het boek ook naar vore komt is dat Pim Fortuyn twijfelt of hij verder wou gaan of niet. Hij wou misschien stoppen op zijn hoogte punt. Wat ook wordt verteld in het boek is dat Pim Fortuyn twijfelt of hij zijn ideeën echt waar kan maken als hij minster president zou worden. Dat had ik niet verwacht van de zo zelfverzekerende Pim Fortuyn. Het is dus ook een erg leerzaam boek, vooral als je de tijden rond die verkiezingen niet heb gevolgd.

Op de laatste bladzijdes van het boek vond ik het erg spannend, zo spannend dat ik toen mijn zusje mijn kamer in kwam om wat te vragen ik boos op haar werd. Zo erg in spanning was ik, ook al wist ik hoe het ging aflopen.

REACTIES

S.

S.

1. jim de Booy heeft Anke niet gezien in de café, maar eerder in het verhaal voor haar huis. (De café staat er wel in de buurt.)
En ze wist zowat ook zeker dat ze niet voor Van Der Wal zou gaan werken.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zesde mei door Tomas Ross"