De zesde mei door Tomas Ross

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2877 woorden
  • 7 april 2007
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 14 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2003
Pagina's
296
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Gouden Strop (2003 Winnaar)

Boekcover De zesde mei
Shadow
De zesde mei door Tomas Ross
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A. Zakelijke gegevens

Titel: De zesde mei

Auteur: Thomas Ross

Jaar van uitgave: 2003

Uitgeverij: De Bezige Bij

Plaats van uitgave: Amsterdam

Aantal bladzijden: 295

B. Eerste persoonlijke reactie

Ik verwachte dat het boek zou gaan over waarom Pim Fortuyn vermoord zou zijn. Het verrassende van dit boek is dat je er achter komt dat Binnenlandse veiligheidsdienst geweten heeft dat Pim vermoord zou worden.
Omdat ze Pim Fotuyn een bedreiging vonden voor de samenleving in Holland.

Van het boek had ik verwacht dat het meeste zelf verzonnen zou zijn, maar door echte gebeurtenissen in het verhaal zoals het taarten gooien op Pim Fortuyn en de bedreigende telefoontjes. Misschien is een groot deel ook wel niet waar meer het is wel iets wat in het echt ook zou kunnen gebeuren. Dus je leeft je helemaal met het verhaal in.

C. Korte samenvatting van de inhoud

De hoofdpersoon van het boek is Anke Luyten. Anke is een vrouw van ongeveer 30 jaar. Ze is opgegroeid in een streng gereformeerd gezin, waar ze van baalde. Door deze strenge opvoeding had ze weinig contact met andere jongeren. Als ze via haar beste vriendin, Peter en Volkert ontmoet loopt het fout. Direct na haar eindexamen trekt ze bij hem in in zijn kraakpand. Ze helpt hem ook met zijn acties tegen dierenleed. Bij een overval op een laboratorium wordt ze opgepakt en veroordeelt voor medeplichtigheid van moord. Ze zit 2 jaar in de gevangenis, waaruit ze wegens goed gedrag eerder wordt ontslagen. Ook heeft ze in de gevangenis haar studie gedaan en is ze Meester in de Rechten. Nederlands Recht.
Anke is een echt karakter en komt zo ook realistisch op je over. Ze denkt en handelt als andere, en gewone mensen. Wel kan ze goed liegen en is ze erg gevoelig. In dit verhaal is ze een hoofdpersoon, het draait voornamelijk om haar gevoelens en haar leven.
Ze heeft een goede relatie met Erdogan, waar ze stiekem ook wel een beetje verliefd op is. Een goede vriendschappelijke relatie heeft ze ook met Thera, haar maatschappelijk werkster. Een angstige en haatdragende relatie heeft ze van Dam en Jim de Booy, omdat deze mensen steeds haar verleden proberen op te halen. Terwijl zij het liefst met een schone lei was begonnen.
Andere belangrijke personen in het boek zijn: Peter Heemskerk, Thera van Rijswijk, Jim de Booij, Erdogan, Van Dam en Volkert van der Graaf. Peter is een oude vriend van Anke, maar toen Anke in de gevangenis zat is Peter haar nooit op komen zoeken. Als ze vrij komt uit de gevangenis. Wordt ze overgehaald door Van Dam om terug te keren naar haar ouder vrienden Peter en Volkert, omdat die verdacht worden van een moord op een milieuambtenaar. Verder heeft de BVD, Binnenlandse Veiligheidsdienst, haar een bandje laten horen met de stem van Peter en nog iemand. Op dat bandje wordt gesproken over dat ze iemand willen doodschieten. Anke moet dus uitzoeken wie ze neer willen schieten. Erdogan is Anke’s nieuwe buurman. Als snel raakt Erdogan verliefd op Anke, maar Anke verhuist en Erdogan blijft achter met Freddy, Anke’s nerts, en met leugens. Anke heeft hem namelijk verteld dat ze op is gepakt wegens een drugsdeal in plaats van medeplichtigheid van moord. Thera van Rijswijk is de maatschappelijke werkster van Anke. Zij helpt Anke met haar problemen, maar het belangrijkste vind Thera dat Anke gewoon tegen iedereen de waarheid zegt en niet met leugens blijft rondlopen. Als Erdogan erachter komt dat Anke tegen hem heeft gelogen komt hij Jim de Booij tegen, de fotograaf. Samen komen ze erachter wat het echte verhaal is achter Anke Luyten.

De belangrijkste gebeurtenis vind ik toch wel dat Pim Fortuyn doodgeschoten wordt. Daar draait het hele verhaal om. Fortuyn wordt pas doodgeschoten op een van de laatste pagina’s in het boek. Je ziet in het verhaal wat er voorafgaand aan de moord is gebeurd. Als je het boek leest weet je niet dat ze Fortuyn gaan vermoorden. Het is jammer dat het op het waargebeurde verhaal is gebaseerd anders was het echt een raadsel geweest. Nu wist ik voordat ik het boek ging lezen al dat Fortuyn dood geschoten zou worden. En dat Volkert dat zou doen. Verder waren er nog gebeurtenissen die heel het boek herhaald bleven worden. Dat was bijvoorbeeld dat Anke en nog 4 andere bij een laboratorium apen hadden los gelaten en dat die apen de bewaker dood hadden gemaakt. Anke heeft heel het verhaal door nachtmerries over die nacht en wil het liefst haar verleden zo snel mogelijk vergeten.

Het leven van Anke verandert wel in de loop van het verhaal. Ze wil het liefts haar verleden vergeten, maar als iedereen in haar omgeving haar laat herinneren aan haar verleden is dat best moeilijk. Als ze vrij komt gaat ze in Den Haag wonen op advies van Thera. Ze zou daar volgens Thera niet herinnerd kunnen worden aan haar verleden. Totdat Jim de booij ontdenkt dat hij Anke eerder heeft gezien en dat Anke een vriendin is van Peter Heemskerk, de jongen die zijn Hasselblad kapot heeft gegooid. Anke laat zich in het verhaal overhalen om voor de BVD te gaan werken. Ze gaat terug naar Peter en Volkert en moet uit gaan zoeken wie die andere stem is op het bandje en wie ze willen gaan vermoorden. Anke wil hier eerst niet aan meewerken maar als ze hoort dat zo haar strafblad opgeheven wordt stemt ze er toch mee in. Later wil ze vaak stoppen met de actie, maar omdat ze een contract ondertekend heeft, op haar verzoek, moet ze doorgaan tot eind mei of totdat ze eindelijk de goede informatie heeft. Verder liegt ze tegen veel mensen, tegen Erdogan over haar verleden en tegen haar nieuwe werkgeven. Ze vertelt bijna niemand over haar strafblad. Anke wil nooit haar vrienden verraden. Dat was ook de reden dat ze alleen in de gevangenis zat en dat die andere mensen die mee deden aan de actie op het laboratorium niet in de gevangenis zaten. Ook is ze niet van plan om Peter te gaan verraden als ze iets weet. Op het einde in het verhaal wil ze maar al te graag dat Peter opgepakt wordt en hoopt ze dat hij nooit meer vrijkomt.
De gebeurtenissen spelen zich in verschillende plaatsen in Nederland af. Eerst gaat Anke in Den Haag wonen bij Thera in de Buurt en daar woont dus ook Erdogan. Later gaat ze voor de BVD in Wageningen wonen waar Peter ook woont. En waar het bedrijfspand van VMO, Vereniging Milieu Offensief, staat waar Peter en Volkert werken en waar Anke ook gaat werken. Als ze Petra ontmoet, de vrouw van Volkert. Zegt zij later dat ze in Harderwijk moet komen wonen voor een halfjaar. Haar Afrikaanse buurvrouw is toch voor een halfjaar naar Afrika en ze zocht nog niemand die op het huis en haar kat kon passen. Anke gaat dus binnen een korte tijd voor de derde keer verhuizen, maar nu naar Harderwijk. Het laatste deel van het boek speelt zich af op het Mediapark in Hilversum waar Fortuyn uiteindelijk vermoord wordt door Volkert van der Graaf.
De gebeurtenissen spelen zich een paar jaar geleden af. Fortuyn is in 2002 neergeschoten. In 1999 is Anke gearresteerd en is ze in de gevangenis beland. In de periode van 1999 tot 2002 wordt het verhaal verteld. 1999 wordt uitgebreid besproken wat er allemaal is gebeurt met het Biomedical Research Centre Primates, het laboratorium waar de apen ontsnapt waren.

D. Bespreking van de volgende verhaalaspecten

Soort inleiding (informatief of opening in de handeling)
De inleiding van het boek is een opening in de handeling. Want als je het boek begint te lezen dan gaat het al meteen over een telefoongesprek die afgeluisterd wordt.

Soort einde (open of gesloten)
Het boek heeft een gesloten einde. Op het eind in het boek is er een conclusie getrokken en daaruit blijkt dan wie schuldig is en waarom diegene Pim vermoordt heeft. Daarom vind ik het een gesloten einde.

Hoofdpersonen (innerlijk-uiterlijk-leeftijd)
De hoofdpersonen in het boek zijn Anke, Erdogan en Jim de Booy. Over hen lees je meer dan over andere personages. Je leest hun gevoelens en meningen.

Anke is ongeveer 30 jaar. Ze is opgegroeid in een streng gezin, waar ze van baalde. Door deze strenge opvoeding had ze weinig contact met andere jongeren. Als ze via haar beste vriendin Peter en Volkert ontmoet gaat het fout. Na haar eindexamen trekt ze bij hem in. Bij een overval op een laboratorium wordt ze opgepakt en veroordeelt voor medeplichtigheid van moord. Ze zit 2 jaar in de gevangenis, maar wegens goed gedrag mocht ze naar huis.
Anke kan goed liegen en is ze erg gevoelig. Het verhaal draait om Anke, het gaat over haar gevoelens en haar leven.
Met Erdogan heeft ze een goede relatie, ook is ze verliefd op hem. Ook kan ze goed met Thera, haar maatschappelijk werkster. Een angstige en haatachtige relatie heeft ze met van Dam en Jim de Booy, omdat zij graag met een schone lei begint. Maar zij halen steeds oude slechte herinneringen op.

Jim de Booy is 50 jaar. Hij is persfotograaf, maar hij verlangt terug naar vroeger. De nieuwe ontwikkelingen staan hem niet aan. Dit is ook de reden waarom hij ontslag neemt bij de Volkskrant. Jim is getrouwd met Trude, zij is zijn tweede vrouw. Met zijn eerste vrouw heeft hij een gehandicapt dochtertje. Zij zit in een opvangthuis.
Jim is een echt karakter in dit verhaal, zijn gevoelens en meningen daar lees je ook over. Jim is een creatieve man en doet zijn vak erg goed.

Erdogan is een Turkse jongen van 30 jaar. Hij is geboren in Turkije en naar Nederland verhuist.
Vroeger woonde hij in arme wijk, nu is hij bankmedewerker en verdient hij geld. Hij heeft een liefdes relatie met Anke. Maar twijfelt over haar gevoelens voor hem.

Peter Heemskerk is de ex-vriend van Anke en hij bereid het plan met Volkert voor om Fortuyn te vermoorden. Hij heeft duidelijk geen schuldgevoel, evenals geen respect voor Anke. Hij heeft haar niet gevraagd hoe het in de gevangenis was, kwam haar niet opzoeken, en heeft haar zelfs opgehangen.

Volkert van der Graaf is de uiteindelijke moordenaar van Pim Fortuyn. Hij is een milieuactivist en doet blijkbaar alles om zijn doelen te bereiken. Hij is dus in zekere zin wel belangrijk omdat hij de oorzaak is van de moord waar het boek om draait. Verder kom je niet veel over hem te weten.

Pim Fortuyn is ook een van de belangrijkere personen in dit boek. In het boek is hij gewoon zo als hij in het echt zich ook was.

Thema
Het is een verzonnen maar toch realistisch verhaal over hoe de moord op Pim Fotuyn gebeurt zou kunnen zijn.
Verder is het een detective met actie.

Tijd (wanneer en hoe lang speelt het verhaal zich af)
Het verhaal begint in Januari en eindigt op 6 mei. Dat zijn dus ongeveer 5 maanden. Het speelt zich af in deze tijd omdat het verhaal voor een deel waar gebeurd is en dat was in 2002. Het speelt zich dus 5 jaar geleden af.

Chronologisch of niet?
Het verhaal verloopt wel chronologisch. Er wordt wel gebruik gemaakt van flashbacks, maar dan wordt dat duidelijk aangegeven door dat er boven staat “Tijdmachine”. Tijdens die flashbacks gaat het over de jeugd van de hoofdpersonen. Verder verloop het verhaal gewoon achter elkaar, en als er een tijd weg gelaten wordt dan is dat nooit meer dan een week.

Verhaalperspectief
Het verhaal wordt vertelt uit een ik-persoon. Dus het verhaal verloopt door de ogen van de ik-persoon.
Maar je leest het verhaal wel uit verschillende perspectieven. Dan lees je door de gen van Anke dan van Erdogan en de rest van de hoofdpersonen. Ook is er een gewone verteller die verteld over gebeurtenissen zoals bij vergaderingen. Je weet dan niet wie het verteld. Maar het is dan gewoon de verteller van het boek.

Ruimte (omgeving waarin het verhaal zich afspeelt)
Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in Den-Haag. Verder zijn er dan nog plaatsen zoals, Anke’s kamer en de buurtcafé waar ze wel eens komt. Ook speelt het af op haar werk en in haar appartement. Ook lees je over het terrein waar Jim zijn fotoarchief heeft. Verdere plaatsen zijn Wageningen en Doetinchem.

E. Grondige beschrijving van je leeservaringen

Onderwerp
Het onderwerp van het boek is heel simpel. Het gaat dus over de dood van Pim Fotuyn. Het gaat erom wie het heeft gedaan en waarom diegene het heeft gedaan.

Gebeurtenissen
Belangrijke gebeurtenissen zijn:
- Het moment wanneer Anke bij Peter intrekt.
- Wanneer Anke opgepakt wordt wegens medeplichtigheid voor moord.
- En de belangrijkste gebeurtenis is wanneer Pim dood geschoten wordt.
- En tot slot wanneer Volkert de dader blijkt te zijn.

Personages
Andere personages naast de hoofdpersonen zijn:
- Thera (de maatschappelijk werkster van Anke)
- Wim Kok
- Ad Melkert
- Rechercheur Van Dam

Bouw
De bouw van het boek is normaal. Het bestaat uit hoofdstukken. Tussendoor staat er af en toe een klein stukje dag boek in of een “Tijdmachine”. Die Tijdmachine gaat over de jeugd van de hoofdpersonen. Het is een soort terug blik op de levens van hun.

Taalgebruik
Het taalgebruik is vrij makkelijk. Verder wordt er normaal Nederlands gesproken maar er komen ook engelse woorden in voor. De personages praten netjes, maar er zijn ook personages met straat taal of met grof taalgebruik.

F. Twee verwerkingsopdrachten

Verwerkingsopdracht
In mijn gelezen verhaal lees je door de ogen van verschillende personen.
Je leest door de ogen van Anke, Erdogan, Peter, Volkert en etc.

Dat betekend dat wanneer je over een persoon leest dat je dan ook leest hoe die persoon over iets of iemand denkt. Maar niet alleen meningen en gedachten kom je zo te weten. Maar ook de gevoelens van de personen.

Soms brengt het verwarring in het verhaal omdat je eerst geloofd wat bijvoorbeeld Anke zegt en denkt en daarna hoor je een compleet andere mening en dan weet je even niet meer wie de waarheid spreekt en wie niet. Meerdere gevolgen hiervan zijn dat je ook nieuwsgierigere wordt na wat andere denken en voelen.

Het verhaal wordt verder verteld door een alwetende verteller, maar ook dat niet alleen. Soms wordt het verhaal verteld door een van de lijsttrekkers die ook hun kant van het verhaal willen vertellen. Wat zij vinden van Pim, de moord etc.

De gevolgen van de vele verschillende vertellers zijn dat het soms ingewikkeld bij te houden wie er ook alweer aan het vertellen is.
Maar als je het verhaal goed leest en onthoud wie er ook alweer aan het vertellen is dan moet het wel lukken.

Verwerkingsopdracht

Het verhaal van Tomas Ross “De zesde mei” heeft mij zeker wel aan het denken gezet.
Eerder toen het in 2002 gebeurde heb ik er ook al veel over nagedacht.
Maar nadat je zon boek gelezen heb ga je er toch meer over na denken en bekijk je het ook meer van andere kanten en snap je ook sommigen meningen van anderen. Hoe zij er over denken.
Het boek is dan niet helemaal waar, en er staan dingen in die niet gebeurt zijn.
Maar toch is het heel erg geloofwaardig. Ook omdat er juist andere dingen in staan die niet echt gebeurt zijn maakt ‘t het verhaal heel erg mooi en zo zijn er nog meerdere dingen waar je over na kan denken.
Dingen waar ik vooral over na ben gaan denken zijn over wat je nou eigenlijk in het leven wel en niet kan zeggen. Je kan je mening wel uiten omdat NL een vrij land is. Maar je moet ook andere mensen in hun waarde laten en niet kwetsen. Van het boek leer je vooral dat je op zulke dingen moet letten.
Zo zie je maar, net zoals in het boek dat als je op een verkeerde manier je mening uit dat het zelf zo erg uit de hand kan lopen.
Zelf heb ik met dit onderwerp niet vaak of veel mee te maken gehad.
Maar wel dat ik in mijn omgeving mensen hun mening hoor zeggen die eigenlijk ook niet kan. Ik vind best dat ze hun mening mogen geven maar niet als ze er andere mensen mee kwetsen.
Verder heb ik natuurlijk heel veel over dit onderwerp gelezen. Want toen het gebeurde stond het in alle kranten. Het was ook op televisie en op de radio.
Ook niet alleen over de moord op Pim Fotuyn heb ik gelezen maar ook over andere mensen die dit overkomen is.
G. Nabeschouwing

Ik vind het gekozen boek van mij wel leuk. Ik heb per ongeluk het thema detectives gekozen dus ik moest er wel een van Tomas Ross lezen. Ik hoorde van andere mensen dat dit boek wel leuk was en ook leuk omdat die grotendeels waar gebeurt is.
Ik heb nog niet meerdere boeken van Tomas gelezen maar mijn eerste indruk van dit boek is wel positief. Verder ben ik geen lezer dus zal ik ook geen andere boeken van hem lezen.
Ik vond het wel een goed boek, het heeft ook een mooi verhaal en het is ook erg realistisch.

De reden van de moord en het verhaal daarbij heeft mij zeker wel aan het denken gezet.
Je ziet het onderwerp vanuit andere perspectieven en komt zo ook meer te weten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zesde mei door Tomas Ross"