De zesde mei door Tomas Ross

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2430 woorden
  • 30 november 2006
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 17 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2003
Pagina's
296
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Gouden Strop (2003 Winnaar)

Boekcover De zesde mei
Shadow
De zesde mei door Tomas Ross
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titelbeschrijving

Thomas Ross, De zesde me. Amsterdam 2003

Korte motivatie van je boekkeuze

Ik heb dit boek gekozen, omdat het onderwerp me heel erg aansprak. Ik ging naar de bibliotheek en heb gewoon de bibliothecaresse om advies gevraagd. Zij raadde me dit boek aan. Ik lees graag Detective boeken en dit was toevallig een detective. Ook heb ik absoluut niets met Pim Fortuyn ik mocht die man gewoon niet, maar het leek me wel leuk om een boek te lezen wat over de moord rond Fortuyn ging. Ook de achterkant van het boek maakt me nieuwsgierig naar het boek.

Korte samenvatting van de inhoud

De hoofdpersoon van het boek is Anke Luyten. Anke is een vrouw van ongeveer 30 jaar. Ze is opgegroeid in een streng gereformeerd gezin, waar ze van baalde. Door deze strenge opvoeding had ze weinig contact met andere jongeren. Als ze via haar beste vriendin, Peter en Volkert ontmoet loopt het fout. Direct na haar eindexamen trekt ze bij hem in in zijn kraakpand. Ze helpt hem ook met zijn acties tegen dierenleed. Bij een overval op een laboratorium wordt ze opgepakt en veroordeelt voor medeplichtigheid van moord. Ze zit 2 jaar in de gevangenis, waaruit ze wegens goed gedrag eerder wordt ontslagen. Ook heeft ze in de gevangenis haar studie gedaan en is ze Meester in de Rechten. Nederlands Recht.

Anke is een echt karakter en komt zo ook realistisch op je over. Ze denkt en handelt als andere, en gewone mensen. Wel kan ze goed liegen en is ze erg gevoelig. In dit verhaal is ze een hoofdpersoon, het draait voornamelijk om haar gevoelens en haar leven.
Ze heeft een goede relatie met Erdogan, waar ze stiekem ook wel een beetje verliefd op is. Een goede vriendschappelijke relatie heeft ze ook met Thera, haar maatschappelijk werkster. Een angstige en haatdragende relatie heeft ze van Dam en Jim de Booy, omdat deze mensen steeds haar verleden proberen op te halen. Terwijl zij het liefst met een schone lei was begonnen.
Andere belangrijke personen in het boek zijn: Peter Heemskerk, Thera van Rijswijk, Jim de Booij, Erdogan, Van Dam en Volkert van der Graaf. Peter is een oude vriend van Anke, maar toen Anke in de gevangenis zat is Peter haar nooit op komen zoeken. Als ze vrij komt uit de gevangenis. Wordt ze overgehaald door Van Dam om terug te keren naar haar ouder vrienden Peter en Volkert, omdat die verdacht worden van een moord op een milieuambtenaar. Verder heeft de BVD, Binnenlandse Veiligheidsdienst, haar een bandje laten horen met de stem van Peter en nog iemand. Op dat bandje wordt gesproken over dat ze iemand willen doodschieten. Anke moet dus uitzoeken wie ze neer willen schieten. Erdogan is Anke’s nieuwe buurman. Als snel raakt Erdogan verliefd op Anke, maar Anke verhuist en Erdogan blijft achter met Freddy, Anke’s nerts, en met leugens. Anke heeft hem namelijk verteld dat ze op is gepakt wegens een drugsdeal in plaats van medeplichtigheid van moord. Thera van Rijswijk is de maatschappelijke werkster van Anke. Zij helpt Anke met haar problemen, maar het belangrijkste vind Thera dat Anke gewoon tegen iedereen de waarheid zegt en niet met leugens blijft rondlopen. Als Erdogan erachter komt dat Anke tegen hem heeft gelogen komt hij Jim de Booij tegen, de fotograaf. Samen komen ze erachter wat het echte verhaal is achter Anke Luyten.

De belangrijkste gebeurtenis vind ik toch wel dat Pim Fortuyn doodgeschoten wordt. Daar draait het hele verhaal om. Fortuyn wordt pas doodgeschoten op een van de laatste pagina’s in het boek. Je ziet in het verhaal wat er voorafgaand aan de moord is gebeurd. Als je het boek leest heb weet je niet dat ze Fortuyn gaan vermoorden. Het is jammer dat het op het waargebeurde verhaal is gebaseerd anders was het echt een raadsel geweest. Nu wist ik voordat ik het boek ging lezen al dat Fortuyn dood geschoten zou worden. En dat Volkert dat zou doen. Verder waren er nog gebeurtenissen die heel het boek herhaald bleven worden. Dat was bijvoorbeeld dat Anke en nog 4 andere bij een laboratorium apen hadden los gelaten en dat die apen de bewaker dood hadden gemaakt. Anke heeft heel het verhaal door nachtmerries over die nacht en wil het liefst haar verleden zo snel mogelijk vergeten.
Het leven van Anke verandert wel in de loop van het verhaal. Ze wil het liefts haar verleden vergeten, maar als iedereen in haar omgeving haar laat herinneren aan haar verleden is dat best moeilijk. Als ze vrij komt gaat ze in Den Haag wonen op advies van Thera. Ze zou daar volgens Thera niet herinnerd kunnen worden aan haar verleden. Totdat Jim de booij ontdenkt dat hij Anke eerder heeft gezien en dat Anke een vriendin is van Peter Heemskerk, de jongen die zijn Hasselblad kapot heeft gegooid. Anke laat zich in het verhaal overhalen om voor de BVD te gaan werken. Ze gaat terug naar Peter en Volkert en moet uit gaan zoeken wie die andere stem is op het bandje en wie ze willen gaan vermoorden. Anke wil hier eerst niet aan meewerken maar als ze hoort dat zo haar strafblad opgeheven wordt stemt ze er toch mee in. Later wil ze vaak stoppen met de actie, maar omdat ze een contract ondertekend heeft, op haar verzoek, moet ze doorgaan tot eind mei of totdat ze eindelijk de goede informatie heeft. Verder liegt ze tegen veel mensen, tegen Erdogan over haar verleden en tegen haar nieuwe werkgeven. Ze vertelt bijna niemand over haar strafblad. Anke wil nooit haar vrienden verraden. Dat was ook de reden dat ze alleen in de gevangenis zat en dat die andere mensen die mee deden aan de actie op het laboratorium niet in de gevangenis zaten. Ook is ze niet van plan om Peter te gaan verraden als ze iets weet. Op het einde in het verhaal wil ze maar al te graag dat Peter opgepakt wordt en hoopt ze dat hij nooit meer vrijkomt.
De gebeurtenissen spelen zich in verschillende plaatsen in Nederland af. Eerst gaat Anke in Den Haag wonen bij Thera in de Buurt en daar woont dus ook Erdogan. Later gaat ze voor de BVD in Wageningen wonen waar Peter ook woont. En waar het bedrijfspand van VMO, Vereniging Milieu Offensief, staat waar Peter en Volkert werken en waar Anke ook gaat werken. Als ze Petra ontmoet, de vrouw van Volkert. Zegt zij later dat ze in Harderwijk moet komen wonen voor een halfjaar. Haar Afrikaanse buurvrouw is toch voor een halfjaar naar Afrika en ze zocht nog niemand die op het huis en haar kat kon passen. Anke gaat dus binnen een korte tijd voor de derde keer verhuizen, maar nu naar Harderwijk. Het laatste deel van het boek speelt zich af op het Mediapark in Hilversum waar Fortuyn uiteindelijk vermoord wordt door Volkert van der Graaf.

De gebeurtenissen spelen zich een paar jaar geleden af. Fortuyn is in 2002 neergeschoten. In 1999 is Anke gearresteerd en is ze in de gevangenis beland. In de periode van 1999 tot 2002 wordt het verhaal verteld. 1999 wordt uitgebreid besproken wat er allemaal is gebeurt met het Biomedical Research Centre Primates, het laboratorium waar de apen ontsnapt waren.

Eerste persoonlijke reactie

Ik vind het een interessant boek, omdat het onderwerp me interesseerde. Vooral de dood van Pim Fortuyn ik wilde wel eens weten wat er allemaal aan de hand was. Ook heeft het boek me aan het denken gezet. Ik weet dat het een fictief verhaal is, maar toch ben ik wat dingen uit het boek op gaan zoeken op Internet en sommige dingen bleken ook gewoon waar te zijn, alleen zijn er details door de schrijven bij verzonnen. Het was ook een spannend boek vind ik, omdat er heel de tijd dingen gebeuren die je niet had verwacht dat zouden gebeuren, zoals dat de elektricien de nerts van Anke bij Erdogan heeft opgehangen met zijn telefoondraad. Het verhaal was ook geloofwaardig. Dat zie je wel, omdat ik ook dingen op ben gaan zoeken om te kijken of het nou feiten waren of dat het toch echt gebeurt is. Je kan je helemaal inleven in de personen van het boek. Als me dat lukt en als er dingen gebeuren die in het normale leven ook gebeuren vind ik dat het een geloofwaardig en een goed verhaal is. Ik vond het ook indrukwekkend, omdat ik niet had verwacht dat dit zou kunnen gebeuren in Nederland. De laatste politici die dood is geschoten voor Fortuyn was Willem van Oranje en dat was ongeveer 400 jaar geleden. Dat zoiets kan gebeuren in Nederland. En dat er milieuactivisten zijn die op alles zo tegen zijn en dat er daardoor veel leven weg worden genomen.

Verdiepingsopdrachten

1. De belangrijkste open plekken in het boek zijn: of de BVD nou echt achter de moord van Pim Fortuyn zat, of de telefoon van Erdogan nou afgeluisterd werd, wie de elektricien was die de nerts heeft opgehangen en waarom Peter nooit meer contact met Anke heeft opgenomen. Dit vind ik de belangrijkste openplekken van het boek. Uiteindelijk bleek toch dat de BVD achter de moord zat op Fortuyn, dat werd helemaal op het einde duidelijk. De rest van de open plekken die in genoemd heb blijven onduidelijk en onbeantwoord.
2. Anke Luyten: zij wil graag haar verleden vergeten, maar op deze manier lukt dat niet. Zij is een hoofdpersoon
Erdogan: De buurman van Anke, hij komt achter Anke’s leugens maar ondanks dat blijft hij toch verliefd op haar. Hij is een helper.
Jim de Booij: hij is een persfotograaf. Hij gaat Erdogan helpen met het oplossen van het raadsel rond Anke Luyten. Hij is ook een helper
Peter Heemskerk: hij is een oude vriend van Anke die bij een milieuactivisten beweging zit. Hij is medeplichtig aan een aantal moorden. Hij is een tegenstander.
Volkert van de Graaf: Hij werkt ook bij VMO net als Peter en Anke. Hij is ook een oude vriend van Anke en wordt ook verdacht voor een aantal moorden. Hij is een tegenstander.
Thera van Rijswijk: Zij is de maatschappelijk werkster van Anke. Thera wil Anke graag helpen met het uitvegen van haar verleden. Ze is ook werkzaam geweest bij de recherche en is aanwezig geweest bij de onderzoeken om de moord van de milieuambtenaar. Zij is een helper
Van Dam: Hij is degene die Anke overhaalt om terug te gaan naar Peter en Volkert om uit te zoeken wie ze willen vermoorden. Hij werkt voor de BVD. Aan het einde van het verhaal blijkt dat hij wist dat ze Fortuyn wilde vermoorden, maar ze hebben het gewoon toegelaten omdat ze anders dachten dat Fortuyn een bedreiging voor het volk zou worden. Hij is eerst een helper, althans zo lijkt het, en later is hij een tegenstander.
Pim Fortuyn: Hij is een lijsttrekker van de LPF, Lijst Pim Fortuyn. Hij wordt in het verhaal bedreigd en is vooral bezig met het winnen van de komende verkiezingen. Hij is het doel van het verhaal.

3. De presentatie van het verhaal wordt niet gedaan op chronologische volgorde. Tussendoor komen er allemaal stukken uit het verleden naar voren. De schrijver noemt die stukken de Tijdmachine. Zo vallen ze vaak terug op situaties uit het verleden. De volgorde van het verhaal wordt verder wel chronologisch verteld, behalve dan de stukken van de tijdmachine. Ik vind wel dat de schrijver het zo goed gedaan heeft. Als ik dan zag staan “de tijdmachine” wist ik al dat er een stukje uit het verleden zou komen. Dat is heel handig zodat je het verhaal beter snapt. Ook vind ik het in een verhaal altijd belangrijk dat het in chronologische volgorde verteld wordt.
4. Het verhaal wordt verteld uit een ik-perspectief. Dit betekent dat het verhaal door de ogen van de ikfiguur verteld wordt. Toch zijn er verschillend vertellers van het verhaal. Zo zie je het verhaal door de ogen van Anke, Erdogan, Jim de Booij en Pim Fortuyn. Ook is er een hoofdstuk waarin je als het ware als toeschouwer bij de vergadering van de BVD zit. Dit wordt een hij/zij-perspectief.
5. Er zijn verschillende motieven in dit verhaal, die je allemaal kunt opvatten als algemene motieven. Ik zal hier de belangrijkste motieven bespreken.
1. liefde: een belangrijk onderdeel in het verhaal. Anke houdt in het verhaal van Erdogan, maar als een vriend. Terwijl Erdogan echt op haar verliefd is. Omdat hij zoveel om haar geeft gaat hij ook op onderzoek uit naar haar achtergrond en naar haar verdwijning. Ook is er sprake van geweest van liefde tussen Peter en Anke, zij hebben vroeger een relatie gehad, al heeft Anke hem meer gebruikt om haar ouderlijk huis te ontvluchten. In de loop van het verhaal komt die liefde langs Peter’s kant terug, terwijl Anke eigenlijk niks meer van hem wil weten.
2. Wraak: Door te onderzoeken bij Peter en de VMO in het algemeen, hoopt Anke wraak te kunnen te nemen op Peter. Peter die haar nooit heeft opgezocht in de gevangenis, en nooit gevraagd heeft hoe het nou werkelijk was in de gevangenis. Ze wil Peter vergeten en door hem te verraden hoopt ze een hoofdstuk in haar leven af te sluiten.
3. Haat: In dit boek lees je ook over de haat tegenover Pim Fortuyn. De binnenlandse veiligheidsdienst ziet Pim Fortuyn als zo’n grote bedreiging dat ze zelf toelaten dat hij vermoord wordt. Ook is er de haat van Anke tegenover Peter en van Dam. Die haar aan het lijntje houd en dreigt haar aan te geven als je stopt met voor hem te werken. Dit komt ook voor een groot deel voort uit angst. Anke doet alles voor hem omdat ze bang voor hem is, ze wil niet nog een paar jaar in de cel.
De titelverklaring. Het boek heet ‘de zesde mei’, dat slaat op de dag waarop Pim Fortuyn vermoord is, namelijk op 6 mei 2002. Deze gebeurtenis staat centraal in het boek, er wordt naar deze dag toegewerkt. Zo krijg je een beeld over de redenen en motieven van zijn moord. Waarin een mogelijke verklaring wordt gegeven voor de moord.
6. Ik vond het echt een goed boek. Het is echt een aanrader. Je moet wel van Detective romans houden anders is er niets aan. Verder raad ik het aan, aan jongeren en volwassenen. Ik denk vanaf 14 jaar, omdat er ook wel moeilijke woorden in gebruikt worden, omdat het boek veel over de politiek gaat. Het was ook een makkelijk te lezen boek. Het is steeds spannend en dat maakt het zo dat je steeds door wil lezen. Ook vond ik het een goed boek, omdat een deel gebaseerd is op feiten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De zesde mei door Tomas Ross"