Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De witte stad door J. Bernlef

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover De witte stad
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 365 woorden
  • 5 april 2018
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 8
1 keer beoordeeld

Boekcover De witte stad
Shadow
De witte stad door J. Bernlef
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De totaal witte kamer – Gerrit Kouwenaar

Samenvatting

De dichtbundel van Gerrit Kouwenaar is in eerste instantie geschreven voor Paula. De dood van deze geliefde is de aanleiding geweest voor het schrijven van de bundel. De bundel is hierom ook doortrokken van sterfelijkheid. In één van zijn gedichten, ‘winter staat stil’, geeft hij aan hoe graag hij zou willen dat de winter, de sterfelijkheid stil staat. Had hij nog maar enkele momenten met zijn vrouw die zij konden herbeleven. De bundel begint met de moeilijk te verwerken dood en hoe moeilijk deze is te verwerken. Hierna maakt hij duidelijk hoe graag hij zou willen dat de sterfelijkheid niet bestond. Als laatste laat hij de acceptatie zien die nodig is om het verdriet te kunnen verwerken. Hoe moeilijk ook, zal iedereen de naderende dood moeten accepteren. De chronologische volgorde is dan ook:

 

De idee

De dood zal altijd blijven naderen, we moeten het dus maar gewoon accepteren. De titel van de eerste gedichten is dan ook ‘een glas om te breken’. Het gaat hem er niet om of een glas halfvol of halfleeg is. Het feit blijft dat het glas breekbaar is. Hoe leuk of slecht je het ook hebt, de dood zal altijd blijven naderen. Het belangrijkste gedicht, en eveneens de titel, is ‘de totaal witte kamer’. Dit gedicht gaat over de acceptatie van de dood. De kamer wordt met zwart bevuild door de loop van de jaren, maar door hem weer opnieuw wit te verven kunnen mooie herinneringen weer opnieuw beleefd worden. De bundel gaat om het niet meer kunnen beleven van deze gebeurtenissen met een geliefde.

 

Motieven

Dood en sterfelijkheid: het enige motief, en waar de gehele bundel om draait, is de dood. Deze dood is het meest aanwezige van de bundel. De dood wordt benadrukt door woorden als winter en ijs, de koude woorden zorgen voor de sfeer van de bundel. Er zijn vele verschillende gedichten, die anderen woorden gebruiken, maar allemaal duiden ze op de dood. Door hoe hij hiermee is omgegaan en hoe de acceptatie beschrijft, hoopt hij anderen te helpen.

 

Ruimte

In het boek worden geen ruimtes beschreven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De witte stad door J. Bernlef"