Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De wijde blik door Willem Jan Otten

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover De wijde blik
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1260 woorden
  • 3 maart 2008
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
17 keer beoordeeld

Boekcover De wijde blik
Shadow
De wijde blik door Willem Jan Otten
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verklaring titel:
De titel van het boek is ‘De Wijde Blik’ en slaat terug op Susan. Susan was de illusie van Lex dat hij iets kon meedelen van Rozemond. ‘Ik begon te beseffen hoe diep de temperatuur van mijn verzachtingen over mezelf in de loop der jaren was gedaald. Die daling was begonnen tijdens de cursus van Rozemond, in de week waarin ik gevangen werd in Susans wijde blik’. Susan had, net als haar vader, een wijde, zeegrijze blik. Lex was in tegenstelling tot Susan ontzettend scheel. Susan zag altijd alles en had dus een hele wijde blik, maar die verliest ze in de loop der tijd. Niet alleen door haar val op haar stuitje waardoor ze blind wordt, maar ook doordat ze weigert de waarheid in te zien. Lex beschrijft Susan als een ‘wijdogige vrouw’.

Genre:

Het boek is een roman.

Opgedragen aan:
Het boek is aan niemand opgedragen.

Thema:
Overspel en letterlijke en figuurlijke blindheid in een relatie.

Opbouw van het boek:
Het boek bestaat uit een proloog, 6 gedeeltes die onderverdeeld zijn in hoofdstukken en een epiloog. Die 6 gedeeltes hebben een titel en de hoofdstukken zijn genummerd. De titels van de gedeeltes zijn: ‘het geheim van de scène’, ‘het tegenhok’, ‘het idee hè’, ‘afscheid van afscheid, ‘het eerste kiertje van de dag’ en ‘de maandagen’.

Tijd:
Het boek wordt niet chronologisch verteld. Het verhaal begint met een proloog, waarin een belangrijke gebeurtenis wordt geschetst, die in het verleden is gebeurd vanuit het vertelperspectief van de hoofdpersoon. Het boek besluit met een epiloog. Het lijkt alsof de hoofdpersoon verslag doet van de gebeurtenissen, alsof hij rechtstreeks tegen de lezer aanpraat, en weet dat hij bekeken wordt.

Vertelde tijd:
De vertelde tijd is ongeveer 3 jaar.


Vertelsituatie:
In dit boek lees je vanuit de ik-verteller. Je leest alles vanuit de gedachtegang van de hoofdpersoon, Lex.

Ruimte:
Het verhaal speelt onder andere zich af in Amsterdam, Groningen, thuis bij Susan en Lex en in de boot van Joan.

Karakters, personages:
Lex: Hij studeerde Filmkunde en was erg onder de indruk van Rozemond. Hij ontmoet Susan, wat de vriendin van Rozemond blijkt. Later krijgen ze een relatie en 2 kinderen: Tijmen en Jelle. Hij werkt bij de krant als filmbespreker. Hij ontmoet Joan in het filmmuseum en later gaat hij vreemd met haar voor ruim een half jaar. Hij ontwikkelde zich als een Rozemond figuur die ook vreemd ging terwijl hij een vrouw had. Wanneer Susan blind is en hij later opgebiecht heeft dat hij vreemd is gegaan, verlaat Susan hem en gaat weer met Rozemond leven. Lex is een karakter.
Susan: De vroegere vriendin waar Rozemond vreemd mee ging. Hun relatie gaat uit, krijgt een relatie met Lex en ze krijgt 2 kinderen van hem. Op een dag raakt ze blind. Ze is eigenlijk dubbel blind, want ze wil niet zien dat Lex vreemd gaat. Later als ze het te weten komt proberen ze nog een half jaar bij elkaar te blijven, maar dan gaat ze terug naar haar vroegere Victor Rozemond.

Joan: 10 jaar jongere Indonesische vrouw dan Lex. Aan het eind ongeveer rond de 38. Ze is geen karakter. Ze heeft een verhouding met Lex en is kunstenares, wonend op een boot.
Rozemond: Anekdotisch, monotoon, praatziek en heeft 2 kinderen. Hij schrijft scenario’s en essays en was de eerste Nederlandse schrijver geweest die zich heeft afgevraagd wat het betekent dat film en fotografie bestaan.

Stijl:
Het boek is niet moeilijk om te lezen. De zinsbouw is makkelijk en het woordgebruik ook. Toch maakt de schrijver op sommige momenten veel gebruik van beeldspraak zoals metaforen, hierdoor wordt het verhaal soms lastig te begrijpen.

TEKSTBELEVINGSVERSLAG:

Het onderwerp:
Het onderwerp van dit boek is overspel en het letterlijk en figuurlijk blind zijn in een relatie. Dit was het eerste boek wat ik las wat over overspel ging. Vroeger heb ik natuurlijk wel is boeken gelezen over een meisje wat met een jongen zoende wat niet haar vriendje was, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met dit. Ook heb ik nog nooit een boek gelezen over iemand die blind is.
Ik ben aan het denken gezet door het blind worden van Susan. Zij heeft het er heel erg moeilijk mee en heeft moeite om gezichten voor zich te kunnen zien en ze wil zich alles zo goed mogelijk herinneren. Ik begrijp dat zij het heel erg moeilijk heeft met haar blindheid omdat ze eerst namelijk nog ziende was. Dat aspect heeft me erg aan het denken gezet.


De gebeurtenissen:
Dit boek gaat erg om de gebeurtenissen, maar ook spelen de gedachten een belangrijke rol. De gebeurtenissen zijn erg geloofwaardig. Zo valt Susan, de vrouw van Lex, op haar stuitje en hierdoor raakt zij blind. Zij heeft moeite om eraan te wennen dat zij nu niets meer kan zien. Beide hoofdrolspelers, Lex en Susan, plegen overspel, ook dit is iets wat geloofwaardig is omdat je er vaker van hoort. Zij hebben beide een ander. Van Lex lees je de gedachten en dus ook zijn gedachten over Joan, de vrouw waarmee hij vreemd gaat. Deze gedachten zijn erg belangrijk. Van Susan kom je er pas later achter dat ook zij een ander heeft.
Deze gebeurtenissen, het overspel en het blind worden, staat centraal in het boek en nemen een belangrijke rol in. De gedachten spelen een belangrijke rol omdat je het verhaal leest vanuit Lex en dus zijn gedachten meekrijgt.

De opbouw:
De opbouw van het boek is in het begin een beetje lastig om te volgen. Als je het eenmaal door hebt, is het niet zo moeilijk. Er zitten namelijk een aantal flashbacks in het verhaal en dat is in het begin een beetje verwarrend.
De opbouw is daarentegen wel erg begrijpelijk. Zonder die flashbacks zou je het verhaal niet begrijpen. Het effect van die flashbacks is, dat er soms wat verwarring ontstaat omdat je niet zo goed weet of het nu een terugblik is of niet, maar als je dat door hebt, zorgt het voor ondersteuning van het verhaal.

De personages:
Het belangrijkste personage in dit boek is Lex. Je leest het verhaal vanuit hem. Zijn gevoelens en gedachten spelen dus de belangrijkste rol. Met hem kan ik me niet echt identificeren. Hij verzwijgt een hele lange tijd voor zijn vrouw dat hij vreemd gaat. Zelf vind ik altijd dat eerlijkheid heel belangrijk is in een relatie en ik kan me dus ook niet identificeren met Lex. Dat komt natuurlijk ook omdat ik nog nooit in zo’n soortgelijke positie heb gestaan.
De personages reageren wel voorspelbaar op bepaalde gebeurtenissen. Susan heeft het erg moeilijk met haar blindheid en kan er moeilijk aan wennen. Dit is natuurlijk een voorspelbare gebeurtenis. Iedereen kan begrijpen dat het niet niks is om van de een op de andere dag blind te worden. Ook reageert de vriendin van Susan voorspelbaar. Violet heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel tegenover Susan en zij zorgt ook vaak voor de zoontjes van Lex en Susan. Dit is een voorspelbare gebeurtenis omdat het logisch is dat een vriendin vaak te hulp schiet wanneer er problemen zijn.


Conclusie:
Ik vond het boek niet echt leuk om te lezen. Er zit niets geen spanning in en de enige reden dat ik het doorlas was omdat ik het boek uit wilde hebben.
Het boek verschilt wel van andere die ik heb gelezen. Dit is het eerste boek wat ik gelezen heb waar overspel zo centraal stond. De meeste boeken die ik lees, zit toch een gedeelte van spanning in en in dit boek helemaal niet. Ik geeft toch de voorkeur aan boeken met meer spanning. Dit was echt ontzettend saai.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De wijde blik door Willem Jan Otten"