De wetten door Connie Palmen

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover De wetten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2190 woorden
  • 29 januari 2014
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
1 keer beoordeeld

Boekcover De wetten
Shadow

25 jaar geleden verscheen De wetten, een van de succesvolste literaire Nederlandse debuutromans aller tijde. Binnen een jaar werden er meer dan 400.000 exemplaren van verkocht en het boek kende een internationale zegetocht: het won het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut, werd vertaald in 25 landen, werd verkozen tot European Novel of the Year 1992…

25 jaar geleden verscheen De wetten, een van de succesvolste literaire Nederlandse debuutromans aller tijde. Binnen een jaar werden er meer dan 400.000 exemplaren van verkocht en h…

25 jaar geleden verscheen De wetten, een van de succesvolste literaire Nederlandse debuutromans aller tijde. Binnen een jaar werden er meer dan 400.000 exemplaren van verkocht en het boek kende een internationale zegetocht: het won het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut, werd vertaald in 25 landen, werd verkozen tot European Novel of the Year 1992 en werd genomineerd voor de International IMPAC Dublin Literary Award.

 

Na 25 jaar is De wetten, Connie Palmens sublieme roman over een vrouw die in zeven jaar tijd zeven mannen ontmoet, nog altijd een reeks liefdesgeschiedenissen en tegelijk een unieke bildungsroman.

 

Na De wetten, schreef Connie Palmen (1955) nog vijf andere romans, een novelle, essays en het Logboek van een onbarmhartig jaar.

De wetten door Connie Palmen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1          Primaire gegevens

Connie Palmen

De wetten

Amsterdam, Januari 1991

2          Inhoud (samenvatting)

In dit boek ontmoet de hoofdpersoon, Marie De Wit, in elk hoofdstuk een nieuwe man. In totaal zeven. Elke man fascineert haar steeds opnieuw en laat haar hart ophol slaan, totdat ze er toch vaak weer achter komt dat het toch geen combi is.

Hoofdstuk l de astroloog

Als eerste ontmoet de hoofdpersoon in 1980 de astroloog, wanneer ze aan het werken is in een modern antiquariaat in de Pijp. Terwijl ze een brief aan het schrijven is naar een oude bekende, komt de astroloog binnen. Ze komen aan de praat en Marie raakt al snel gefascineerd door deze man. Dat komt omdat hij meteen haar sterrenbeeld raadt en daarna haar persoonlijkheid ontleedt door middel van haar horoscoop. Hierna noemt hij haar Monsieur Lune.

De astroloog heeft een erge voorkeur voor Frankrijk. Hij gaat hier dus ook vaak naartoe, Marie gaat nooit mee. Daardoor zien ze elkaar soms tijden niet. Ook is de astroloog een eenzame en in zichzelf getogen man, hij kan ‘de onverschilligheid van het lot’ niet verdragen. Daarom leest hij alles af uit de astrologie, hiermee kan hij zijn leven (en dat van anderen)zin geven.

Hoofdstuk ll de epilepticus

Als tweede ontmoet ze de epilepticus. Ze ontmoet de epilepticus Daniël Daalmeyer in 1981 tijdens een hoorcollege over Der Zauberberg van Thomas Mann. Marie had tijdens deze cursuslessen nooit echt aandacht aan Daniël geschonken tot de derde cursus les toen hij haar een pen te leen vroeg. Marie leent niet graag haar pennen uit want ze heeft alleen maar mooie pennen, en liegen dat ze er geen extra bij zich had, daar is ze ook niet zo goed in. Dus bukte ze al naar haar tas om een pen te pakken en gaf deze aan Daniël. Tijdens deze les gebeurt er iets met Daniël, hij is het niet eens met de spreken, Stefan Duden. Daniël staat op en roept iets naar Stefan, waaruit lijkt dat ze elkaar kennen. Hetgeen wat Marie dan denk is: daar gaat mijn pen… Toen het hoorcollege af was gelopen liep Marie naar huis. Onderweg zag ze Daniël voor haar lopen, ze denkt nu kan ik mijn pen terugvragen. Maar opeens ziet ze hem struikelen en hij zakt door zijn knieën. Marie loopt naar hem toe om te vragen of ze kan helpen. Na een minuut gaat het weer en staat hij op. Toen zag ze net haar kans om haar pen te vragen maar Daniël zei: Theresa, je verdient een borrel! Zo belandt ze die middag in een klein cafeetje waar Daniël over zichzelf gaat vertellen. Ze spreken hierna nog vaker af. Dan komt ze erachter dat Daniël zijn ziekte als een wezen ziet en dat hij daardoor met verbazing en nieuwsgierigheid naar zichzelf kan kijken. Ook dat hij inderdaad de spreker Stefan Duden kende. Dit is namelijk de bewoner van het huis waar hij op zolder woont.

Hoofdstuk lll de filosoof

Een tijdje later in de winter van 1982 gaat ze filosofiecolleges volgen van professor De Waeterlinck. Vanaf het moment dat hij het podium op komt en begint te praten, heeft ze een gevoel voor hem. Mede omdat hij ‘het gezicht’ heeft. Wanneer hij in de pauze de zaal rond kijkt, kruisen hun blikken elkaar. Na deze eerste ‘ontmoeting’ gaat ze steeds op dezelfde plaats in de zaal zitten om telkens de blik van De Waeterlinck haar kant uit te zien gaan. Tijdens de colleges was er ook altijd een groepje oudere mensen aanwezig. Deze kregen na een tijdje door dat De Waeterlinck af en tot zijn ogen lang op Marie gericht had. Soms staarden ze haar dan schaamteloos aan.

Doordat ze met De waeterlinck blikken uitwisseld en gaat nadenken over de eerste blik. Komen bij Marie gedachtes te boven over haar verhouding met Maurits, haar leraar maatschappijleer op school.

Na de kerstvakantie kwam Marie de school binnen, op een aanplakbiljet las ze dat ze in een andere zaal moest zijn. Tot haar schrik was deze zaal veel kleiner met in het midden een groepje tafels waaraan het groepje oudere mensen al zat. Toen ze binnen kwam werd ze hartelijk begroet Vanaf dit moment kon ze De Waeterlinck ook van dichtbij bestuderen.

Toen ze weer een paar colleges verder was vroeg ze of ze tentamen kon doen bij De Waeterlinck. Na dit tentamen stelde De Waeterlinck voor om wat te gaan drinken, dit herhaalde zich daarna meerdere keren.

Tijdens deze colleges was er één man uit het groepje ouderen verliefd geworden op Marie. Zijn gevoelens waren erg serieus maar Marie voelde die niet…

Hoofdstuk lV de priester

Door De Waeterlinck is haar aangeraden om eens naar een meer eigentijdse collega te gaan: Clemens Brandt. Wanneer Clemens Brandt haar heeft terugge-e-maild, getroffen door haar aandacht, gaat ze bij hem langs. Wanneer hij de deur opent, bedenkt ze zich dat ze nog nooit zo’n lelijke man gezien heeft. Hij ziet er viezig uit en heeft een bochel. Wel klikt het tussen hun qua gedachtes en gesprekken, waardoor er nog meerdere afspraken volgen. Na deze eerste afspraak noemt hij haar Em. Op een avond belanden ze zelfs in bed, daarna voelt Marie alleen walging.

Hoofdstuk V de fysicus

Dit hoofdstuk begint met de begrafenis van de astroloog. Een paar dagen voor de begrafenis krijgt Marie thuis een brief gestuurd. Deze brief is geschreven door een vriend van de astroloog waar hij vaak een tijdje verbleef als hij in Frankrijk was. Deze vriend: Hugo Morland vraagt om af te spreken voor de begrafenis om haar een beetje te leren kennen omdat de astroloog het zo vaak over haar had gehad. Doordat Hugo haar alleen kende als monsieur Lune, noemt hij haar ook Lune.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Vanaf het moment dat ze elkaar in de hal van zijn hotel ontmoetten, is Marie al gefascineerd door deze man. Tot de dag van de begrafenis van de astroloog woont hij bij haar. Zo vraagt ze op de avond nadat ze een dag naar het strand geweest zijn, of hij haar wil inwijden in de liefde. Na deze avond gaan ze tot de begrafenis nog maar één keer de deur uit, alleen om etenswaren te kopen. Na de begrafenis gaat Hugo weer terug naar Frankrijk, naar zijn vrouw. Dit is ook het einde van de verhouding.

Hoofdstuk Vl de kunstenaar

Op een vrijdagmiddag wanneer ze voor het laatst in het antiquariaat gaat werken, komt er een ietwat eigenaardige man binnen. Marie is door deze man al even helemaal uit haar doen. Maar voor de rest doet ze hier niets mee. Na een tijd komt op TV een uitzending met een interview met twee kunstenaars waaronder ook Lucas Asbeek. Als zij deze avond gaat kijken, ziet ze dat de man die een paar maanden geleden in het antiquariaat kwam dé Lucas Asbeek is. Lucas Asbeek is een kunstenaar die haar al tijden aangreep. Lucas Asbeek had haar (voordat hij op TV was geweest) al geïnspireerd voor haar doctoraalscript. Wanneer ze voor dit examen slaagt en klaar is met haar opleiding, wordt er nog na geborreld. Tijdens deze borrel ziet ze een man staan, ze loopt op hem af en ze spreken wat af. Deze man is Lucas Asbeek.

Als ze een aantal keer met elkaar hebben afgesproken en vaak ook nachten bij elkaar doorbrengen, voelt het toch niet helemaal fijn. Ze vinden dat de ander te goed is en dat ze zij zelf de ander niet gelukkig kunnen maken. Lucas blijft zich terugtrekken en uiteindelijk moet Marie door fysieke uitputting de strijd opgeven.

Hoofdstuk Vll de psychiater

In het laatste hoofdstuk schrijft ze monologen naar een psychiater, door haar ook wel genoemd: professionele luisteraar. Ze heeft hulp ingeroepen omdat ze geen betekenis meer kan geven aan haar eigen leven. In deze monologen vertelt ze over de afgelopen jaren, over wat ze heeft meegemaakt en over de mannen. Dan vraagt ze zich of alleen andere haar bestaan een betekenis kunnen geven. Ze schrijft ook dat ze zich afzet tegen de mannen die de wetten maken.

Na een aantal weken bedankt ze de psychiater voor het laten schrijven en dat hij haar verhaal een betekenis heeft kunnen geven. En zo neemt ze afscheid van de psychiater en daarmee sluit het boek op 6 oktober 1986.

3.         DE VERDIEPING

3.1       Compositie en tijdsverloop

Het verhaal speelt zich af van 1980 tot 1986. Dit wordt duidelijk aangegeven doordat de hoofdpersoon steeds aangeeft welke datum het is.

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Er zijn een paar kleine flashbacks in het verhaal. Het boek heeft een gesloten einde.

3.2       Ruimte

Heel het verhaal speelt zich af in Amsterdam, in de plaats waar de hoofdpersoon woont. In Amsterdam speelt het zich af in: collegezalen, universiteitsgebouwen, De Pijp en een paar cafeetjes.

3.3       De wijze van vertellen

Het is een ik-verhaal. De hoofdpersoon leer je heel goed kennen. Van de mannen waar ze mee omgaat, kom je ook wel wat te weten maar dan vanuit Marie.

3.4       Thema

Het thema van dit verhaal is: Het zingeven aan het leven. Marie probeert met elke man opnieuw zin te geven aan haar leven, deze mannen proberen dat ook. En uiteindelijk is het voor Marie de enige manier op haar leven zin te geven: schrijven.

3.5.      Personages

Marie Deniet

Marie Deniet is de hoofdpersonage. Als het verhaal begint is ze 24 jaar. Marie is een intelligente vrouw en wil graag alles weten.

De astroloog

Miel van Eysden is een beetje eenzame man. Hij heeft een voorkeur voor Frankrijk. En omdat hij zijn leven niet zelf kan verklaren, zoekt hij alles uit in de sterren

De epilepticus

Daniël Daalmeyer, hij onderzoekt zijn ziekte zodat hij structuur krijgt in zijn leven.

De filosoof

Guido de Waeterlinck is een spreker. Hij werkt vooral inspirerend op Marie haar studie

De priester

Clemens Brandt is een ex- priester nu is hij schrijver. Clemens brandt is een lelijke man met een bochel. Hij stimuleert Marie haar schrijverschap.

De fysicus

Hugo Morland is een mooie Fransman. Hij leert Marie de onhoudbaarheid van de wetten.

De kuntenaar

Lucas asbeek is de eerste man die haar laat voelen wat echte liefde is.

De psychiater.

Deze was het luisterende oor wat Marie nodig had.

3.5.      Titel, ondertitel en motto

Motto: ‘als ik val, zal ik huilen van geluk.’ Samuel Beckett

Connie Palmen heeft dit als motto gekozen, omdat de hoofdrolpersonage aan het einde van het boek zich als het ware laat vallen. Ze legt zich erbij neer dat niet alles kan zijn wat ze wilt en dat ze de liefde niet vindt. Uiteindelijk als ze zich ‘laat vallen’ valt er een last van haar schouders af waardoor ze opgelucht en gelukkiger is.

4.         Relatie tussen tekst en auteur

Connie Palmen en Marie Deniet zijn allebei in 1955 geboren. Connie Palmen heeft filosofie en letterkunde gestudeerd. Filosofie komt helemaal terug in het boek. Want Marie Deniet studeert ook filosofie. De naam Marie is afgeleid van een van de namen van Connie Palmen: Maria.

Het onderwerp van dit boek komt voort uit de gedachte van Connie Palmen. Zij begreep niet hoe het mogelijk was dat degene die geen boeken lezen toch een mening, overtuiging of idee over hoe de wereld in elkaar hoort te zitten hebben. Sommige mensen lijken de wetten van nature in zich te hebben, zei Connie Palmen.

Dit hangt dus samen met de hoofdpersoon die dat probeerde uit te zoeken.

5.         De persoonlijke beoordeling

Ik vond het een fijn boek om te lezen. Eerder had ik al een ander boek van Connie Palmen gelezen wat me ook beviel, dus ben ik daarna dit boek gaan lezen. Soms moest ik wel even nadenken tijdens het lezen omdat er dan bepaalde dingen stonden die ik niet helemaal begreep zoals sommige filosofische uitspraken. Maar dat het dan soms een beetje moeilijk was vond ik ook niet erg want ik houd wel meer van moeilijke, interessante boeken dan voorspelbare boeken.

Ik vond het een fijn boek om te lezen. Eerder had ik al een ander boek van Connie Palmen gelezen wat me ook beviel, dus ben ik daarna dit boek gaan lezen. Soms moest ik wel even nadenken tijdens het lezen omdat er dan bepaalde dingen stonden die ik niet helemaal begreep zoals sommige filosofische uitspraken. Maar dat het dan soms een beetje moeilijk was vond ik ook niet erg want ik houd wel meer van moeilijke, interessante boeken dan voorspelbare boeken.

De verhaallijn vond ik ook leuk en interessant: opzoek naar de wetten. Want dit is ook een onderwerp waar je over na kunt denken, dat vind ik leuk als je over een boek na kunt denken.

De personages vond ik leuk omdat ze zo afwisselend waren. Marie blijft steeds hetzelfde maar ontmoet steeds andere karakters, waardoor het verhaal dan ook weer verandert, daardoor blijft het lezen ook leuk en wil je verder lezen.

Bij dit boek had je ook als je aan het lezen was wilde je ook verder om te weten hoe het af zou lopen.

6.         Literaire vormen

Het boek is proza, het is een psychologische roman. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De wetten door Connie Palmen"