Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De wetten door Connie Palmen

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De wetten
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 461 woorden
  • 8 december 2012
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
5 keer beoordeeld

Boekcover De wetten
Shadow

25 jaar geleden verscheen De wetten, een van de succesvolste literaire Nederlandse debuutromans aller tijde. Binnen een jaar werden er meer dan 400.000 exemplaren van verkocht en het boek kende een internationale zegetocht: het won het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut, werd vertaald in 25 landen, werd verkozen tot European Novel of the Year 1992…

25 jaar geleden verscheen De wetten, een van de succesvolste literaire Nederlandse debuutromans aller tijde. Binnen een jaar werden er meer dan 400.000 exemplaren van verkocht en h…

25 jaar geleden verscheen De wetten, een van de succesvolste literaire Nederlandse debuutromans aller tijde. Binnen een jaar werden er meer dan 400.000 exemplaren van verkocht en het boek kende een internationale zegetocht: het won het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut, werd vertaald in 25 landen, werd verkozen tot European Novel of the Year 1992 en werd genomineerd voor de International IMPAC Dublin Literary Award.

 

Na 25 jaar is De wetten, Connie Palmens sublieme roman over een vrouw die in zeven jaar tijd zeven mannen ontmoet, nog altijd een reeks liefdesgeschiedenissen en tegelijk een unieke bildungsroman.

 

Na De wetten, schreef Connie Palmen (1955) nog vijf andere romans, een novelle, essays en het Logboek van een onbarmhartig jaar.

De wetten door Connie Palmen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

De wetten:

 Marie Deniet is een studente die op zoek is naar wetten en regels die haar duidelijkheid en overzichtelijkheid moeten geven.

In zeven jaar ontmoet ze zeven verschillende mannen. Ze hoopt dat ze antwoord van haar vragen bij deze zeven verschillende mannen kan vinden, want ze denkt dat de wetten en regels door mannen bedacht zijn.

Eerst komt ze bij de astroloog, miel van eysden.: Hij onthult een wet zonder dat hij deels het beseft. Hij vertelt dat er twee bepalende factoren in Marie's leven zijn: haar niet te stuiten kennisdrift en het schrijverschap. Deze twee elementen spelen een belangrijke rol in de hele roman.

Als tweede is De epilepticus: Daniel Daalmeyer.: Daniels visie op de invloed van ziekten op iemands persoonlijkheid maakt grote indruk op Marie. Marie heeft zelf een huidaandoening dus ze herkent zichzelf in Daniels beschrijvingen.

 Ten derde de filosoof: Guido de Waeterlinck: Hij legt verbanden tussen allerlei filosofen waardoor Marie weer een nieuwe kijk krijgt op de werkelijkheid.

 De vierde is de priester Clemens Brandt: Hij en Maria filosoferen samen over de vraag wat een gewone tekst en wat een literaire tekst is.

Na het overlijden van de astroloog leert zij op de begrafenis de fysicus: Hugo Morland kennen.

Ze belanden samen in bed. Na drie dagen gaat Hugo weer terug naar Parijs. Marie heeft veel geleerd: naast het plezier van seks heeft ze ook de betrekkelijkheid van de natuurwetten leren te beseffen door Hugo's uitleg.

Dan komt de kunstenaar Lucas Asbeek, die ze leert kennen op de universiteit. Ze spreken af en beginnen een relatie. Marie houdt van Lucas. Lucas stopt zijjn kunstenaarscarrière. Hij is bang voor de oordeel van mensen, maar Marie vindt juist dat je de kunst met iemand moet delen. Relatie liep slecht af.

 Als laatste komt de psychiater: Marie heeft vier brieven geschreven waarin ze vertelt over de zoektocht naar de wetten.

Marie probeert de verhalen te combineren en ze komt tot conclusie dat de schrijfdraad voorkomt uit levenservaringen, maar dat haar eigen leven er niet door bepaald wordt. Het leven biedt haar mogelijkheden om te schrijven, waardoor ze het leven voor anderen betekenis kan geven. Na zeven jaar studie gaat ze nu eindelijk de keuze voor het schrijverschap maken. Ze mag niet in de ik-vorm gaan schrijven want dat is de enige wet waar ze werkelijk op stuit: “ Je moet jezelf doodmaken om te schrijven.”

In een interview van Connie Palmen heeft ze dit gezegd: “Schrijven, zeg ik, behoort voor mij tot het domein van de mannen.”

Dat komt terug in dit boek. Ze vertelt eerst dat de wetten door de mannen bedacht zijn.. Zij overheerst de literatuur. Dus ze behoort hierdoor tot het domein van de mannen. 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De wetten door Connie Palmen"