De weg naar het noorden door Naima El Bezaz

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 809 woorden
  • 15 augustus 2006
  • 17 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 17 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1995
Pagina's
131
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De weg naar het noorden
Shadow

Ghali, een jonge werkloze Marokkaan, hoopt op een beter leven in Europa. Hij komt in contact met lieden die lotgenoten tegen betaling Europa binnensmokkelen. Hij verkoopt de sieraden van zijn moeder om de reis naar het noorden te kunnen bekostigen.

In Parijs gaat hij bij een jeugdvriend wonen en vindt hij werk als afwasser in een Egyptisch restaurant. Allengs wordt du…

Ghali, een jonge werkloze Marokkaan, hoopt op een beter leven in Europa. Hij komt in contact met lieden die lotgenoten tegen betaling Europa binnensmokkelen. Hij verkoopt de sierad…

Ghali, een jonge werkloze Marokkaan, hoopt op een beter leven in Europa. Hij komt in contact met lieden die lotgenoten tegen betaling Europa binnensmokkelen. Hij verkoopt de sieraden van zijn moeder om de reis naar het noorden te kunnen bekostigen.

In Parijs gaat hij bij een jeugdvriend wonen en vindt hij werk als afwasser in een Egyptisch restaurant. Allengs wordt duidelijk dat het leven als illegaal weinig kansen biedt op een betere toekomst. Ghali raakt verstrikt in een netwerk van chantage, hasjhandel en schijnhuwelijken en moet noodgedwongen verder naar het noorden vluchten. Gehard door zijn belevenissen in Frankrijk en gedesillusioneerd door het verraad besluit hij in Nederland niemand meer in vertrouwen te nemen. Eenzaam en op zijn hoede vecht hij voor een beter bestaan.

De weg naar het noorden door Naima El Bezaz
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Persoonlijke beoordeling

Het onderwerp van het boek is overduidelijk immigratie. Het gaat over een persoon, Ghali, die werkeloos is. Hij woont in Marokko. Hij wil meer geld verdienen en een nieuw bestaan opbouwen in West-Europa, waardoor hij het aan durft om Marokko te verlaten. Ik vind het onderwerp wel interessant, mijn moeder geeft Nederlands aan nieuwkomers. Dat betekent dus, dat zij heel veel met zulke mensen in contact komt, het is haar werk om ervoor te zorgen dat zij inburgeren in Nederland. Ik hoor hier veel over en daarom leek het me wel een interessant onderwerp om over te lezen. Het onderwerp ligt dus niet buiten mijn belevingswereld, ik maak er eerder veel uit mee. Ik hoor wel eens verhalen over de levensloop van mensen die deze keuze durven te maken.

De belangrijkste gebeurtenis in het boek, is dat Ghali besluit om Marokko te verlaten. Hierdoor verandert zijn hele leven; hij verlaat zijn complete familie, om een nieuw bestaan op te bouwen in een wereld die hij helemaal niet kent. De gebeurtenissen blijven me best boeien, maar ze zijn af en toe wel cliché. Zo gaat Ghali zwart werken, omdat hij illegaal in Frankrijk is. Dat is niet echt origineel. Er zitten wel genoeg gebeurtenissen in het boek, om het boeiend te houden. Er zit ook een logisch verband in de gebeurtenissen. Ghali komt steeds dichterbij een normaal bestaan in West-Europa.


De hoofdpersoon, Ghali, vind ik wel een held. Hij durft het aan om in zijn eentje, onder barre omstandigheden, af te reizen naar een compleet andere wereld. Ik kan me alleen niet goed in hem verplaatsen. Ik zou het nooit aankunnen om mijn hele familie te verlaten, in ruil voor een economisch betere situatie. Ik vind dat geld niet gelukkig maakt. Ik vind ook dat Ghali behoorlijk naïef is. Hij ziet niet in dat hij zaken doet met criminelen. Personen die ervoor zorgen dat personen illegaal de grens over kunnen, zijn gewoon mensenhandelaren. Dat is bij de wet verboden en dat zou Ghali zich moeten realiseren.

De bouw van het verhaal is absoluut niet moeilijk. Het is eerder simpel, het is niet geschreven in de chronoligische volgorde. Aan het begin zit Ghali in de situatie, waarin zijn vriend doodgestoken wordt. Pas aan het einde van het verhaal komt dit weer terug. Tussendoor maakt hij de reis van Marokko naar Nederland, via Frankrijk. Het verhaal komt wel snel op gang en het hangt goed samen. Het is een spannend boek, maar er zitten wel teveel clichés in.

De tekst is helemaal niet moeilijk om te lezen. Er zitten geen moeilijke woorden in en de zinnen zijn niet te lang. Het eigenaardige van het taalgebruik vind ik het niveau. Een kind uit groep 8, die goed ontwikkeld is in Nederlands, zou dit boek best kunnen lezen. Het taalgebruik is te simpel voor een volwassene.

De weg naar het noorden is een mooi boek. Het verhaal is goed geschreven en best spannend. Er zitten alleen teveel clichés in en het taalgebruik is te simpel, om het boek echt tot een literair hoogtepunt uit te roepen.

Analyse van een roman

Algemene gegevens:
Naima el Bezaz, De weg naar het noorden (1995)
142 blz./leestijd 4,5 uur

Inhoud:
Een jonge werkloze Marokkaan wil een nieuw bestaan opbouwen in West Europa, maar dat is moeilijker dan hij verwachtte. Hij leeft rond als een illegaal.

Personages:
Ghali: Hoofdpersoon, gaat weg uit Marokko. Een jaar of 20, werkloos en getrouwd met Fatima. In Marokko krijgt hij een nieuwe identiteit: Mohammed ben Salem.
Fatima: De vrouw van Ghalil, zij is een kreng, maar verdient het geld.

Omar: De oom van Ghali. Hij probeert Ghali te waarschuwen voor Yassine. Ghali woonde in Marokko bij zijn oom.
Yassine: Drugsbaron en mensenhandelaar. Hij zorgt ervoor dat Ghali naar het westen kan. Bijnaam de Zwarte Cobra.
Hakim: ver familielid van Ghali, die hem helpt als hij in Parijs gaat wonen. Ghali vindt bij hem onderdak, Hakim zorgt voor een baantje voor Ghali.
Karim: Dubbelganger van Ghali. Als hij dood wordt gestoken, neemt Ghali stiekem zijn paspoort over en is hij niet langer meer illegaal.

Tijd en ruimte:
tijd: 1990 - 1995
Ruimte: Marokko, Parijs, in het restaurant in Parijs, Amsterdam.

Vertelperspectief:
Ik-vertelsituatie

Titelverklaring:
Ghali wil een nieuw bestaan opbouwen in West-Europa, daarvoor moet hij dus naar het noorden reizen: de weg naar het noorden.

Thema en motieven:
Thema: De weg van een jonge Marokkaan om een nieuw bestaan op te bouwen in een betere economie.
Motieven: Werkeloosheid, illegaliteit, criminaliteit, uitzichtloosheid.

Genre :
Genre: non-fictie
Ondertitel: geen

Stijl:
Vrij eenvoudig verslag van iemands leven.

Spanning:
De vraag of Ghali toch goed terecht zal komen en of hij niet gepakt zal worden door de politie.

Waardering:
De recensent is negatief. Het boek bevat teveel clichés, het is saai en het taalgebruik is te gemakkelijk. Ik ben het daar niet helemaal mee eens, ik vind het wel meevallen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weg naar het noorden door Naima El Bezaz"