De weg naar het noorden door Naima El Bezaz

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover De weg naar het noorden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1093 woorden
  • 27 oktober 2003
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
94 keer beoordeeld

Boekcover De weg naar het noorden
Shadow

Ghali, een jonge werkloze Marokkaan, hoopt op een beter leven in Europa. Hij komt in contact met lieden die lotgenoten tegen betaling Europa binnensmokkelen. Hij verkoopt de sieraden van zijn moeder om de reis naar het noorden te kunnen bekostigen.

In Parijs gaat hij bij een jeugdvriend wonen en vindt hij werk als afwasser in een Egyptisch restaurant. Allengs wordt du…

Ghali, een jonge werkloze Marokkaan, hoopt op een beter leven in Europa. Hij komt in contact met lieden die lotgenoten tegen betaling Europa binnensmokkelen. Hij verkoopt de sierad…

Ghali, een jonge werkloze Marokkaan, hoopt op een beter leven in Europa. Hij komt in contact met lieden die lotgenoten tegen betaling Europa binnensmokkelen. Hij verkoopt de sieraden van zijn moeder om de reis naar het noorden te kunnen bekostigen.

In Parijs gaat hij bij een jeugdvriend wonen en vindt hij werk als afwasser in een Egyptisch restaurant. Allengs wordt duidelijk dat het leven als illegaal weinig kansen biedt op een betere toekomst. Ghali raakt verstrikt in een netwerk van chantage, hasjhandel en schijnhuwelijken en moet noodgedwongen verder naar het noorden vluchten. Gehard door zijn belevenissen in Frankrijk en gedesillusioneerd door het verraad besluit hij in Nederland niemand meer in vertrouwen te nemen. Eenzaam en op zijn hoede vecht hij voor een beter bestaan.

De weg naar het noorden door Naima El Bezaz
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens Titel: De weg naar het noorden
Auteur: Naima El Bazaz
Aantal bladzijden: 131
Jaar eerste druk: 1995
Oorspronkelijke taal: Nederlands Hoofdpersonen Ghali: Karakter: Na de dood van zijn moeder werd hij ondergebracht bij zijn oom Omar en zijn familie. Hij is getrouwd met de dochter van Omar Fatima. Hij is werkloos en hoopt op een betere toekomst in Europa. In Europa aangekomen blijkt het allemaal niet zo mooi te zijn. Daar heet hij Mohamed ben Salem volgens zijn valse paspoort. Als Karim vermoord wordt denken ze dat hij Karim is en Karim Mohamed is. Hierdoor krijgt hij een derde naam. Fatim : Karakter: Zij is de vrouw van Ghali maar houdt niet van hem. Zij zorgt voor het inkomen van haar familie. Wordt in de steek gelaten door haar Ghali
Leila: Karakter: Zij is het zusje van Fatima, die verliefd is op Ghali en samen met hem naar Europa wil.
Inhoud Ghali is een 22-jarige werkloze Marokkaan die leeft van het geld dat zijn vrouw, Fatima, verdient. Zij is de dochter van Omar, en hij is weer een oom van Ghali. Na de dood van Ghali's moeder woont hij bij hen in huis. Ghali heeft geen uitzicht op een baan. In een theehuis komt Ghali zijn oude jeugdvriend Sadi tegen. Hij Verteld hem dat hij werkloos en graag voor een betere toekomst naar Europa zou willen. Sadi brengt hem in contact met Yassine, hij zou Ghali kunnen helpen. Yassine wil hem voor veel geld helpen aan een 'betere toekomst' in Europa. Om aan geld te komen verkoopt Ghali de sieraden van zijn overleden moeder. Hij krijgt een vals paspoort waarin hij Mohamed ben Salem heet. En vertrekt zonder dat zijn vrouw het weet richting het noorden. Omar en zijn andere dochter Leila weten dit wel. Al snel blijkt dat Yassine een mensensmokkelaar is en daarnaast ook een drugssmokkelaar is. Ghali moet een busje vol geladen met drugs vervoeren richting Frankrijk. Hij verstopt in de wagen van een Duits stel wat drugs. Aan de grens kent Yassine zijn mensen en hij zorgt ervoor dat het jonge Duits stel door de douane wordt gecontroleerd zodat Ghali rustig door kan rijden. In Frankrijk vervoert Yassine zelf de drugs naar de kopers. Ondertussen brengt Sadi Ghali naar de flat van een ver familielid Hakim, hij helpt hem aan onderdak en kan hem helpen aan een baantje als afwasser in het restaurant waar Hakim als kok werkt. Wanneer Yassine lastig begint te worden brengt Hakim Ghali naar Amsterdam. Hij krijgt daar onderdak van Karim, die erg veel op Ghali lijkt. In de proloog wordt Karim al vermoord door een stel racisten en wordt Ghali in elkaar geslagen. Waarna de rest van het verhaal als flashback verteld wordt. Totdat Ghali wakker wordt in een ziekenhuis en wordt aangesproken met de naam Hamidane, dit blijkt de achternaam van Karim te zijn. Ze hadden porongelijk elkaars jassen aangetrokken. Ghali heeft nu de identiteit van Karim en is nu niet langer illegaal. Thema en motieven Thema: Illegale immigratie, want Ghadi doet er alles voor om naar Europa te komen. Legaal of illegaal maakt niks uit. Als het niet legaal kan, dan maar illegaal. Motieven: * Werkloosheid, Ghali heeft in Marokko geen uitzicht op een baan. * Emigreren, de hoop op een betere toekomst elders. * Risico, hij weet niet of hij Yassine kan vertrouwen. * Criminaliteit, Ghali komt in de onderwereld terecht. * Uitzichtloosheid, hij is radeloos, hij weet niet of hij in Nederland moet blijven of terug moet naar Marokko. Genre Fictie of non-fictie: non-fictie omdat het in de werkelijkheid dagelijks ook voor kan komen. Epiek, lyriek, dramatiek: Epiek
Soort verhaal: Sociale roman Titelverklaring Titel: De weg naar het noorden
Verklaring: Veel werkloze Marokkanen dromen van een rijker en beter bestaan in West Europa. Om dit ideaal te bereiken kiezen zij voor De weg naar het noorden. Tijd en plaats Tijd: Het verhaal is niet chronologisch. Het begin van het boek begint met een flashforward. Je leest dan een spannend stuk van het einde van het verhaal. Om dit te kunnen begrijpen moet je het hele boek uitlezen. Er is ook sprake van een flashback in het verhaal. De vertelde tijd is ongeveer 6 maanden. Plaats: Het verhaal speelt zich af op de volgende plekken: - Meknes. - Spanje - Parijs ( Frankrijk) - Amsterdam. Opbouw Chronologisch of niet – chronologisch: Het verhaal is niet chronologisch. Het begin van het boek begint met een flashforward. Je leest dan een spannend stuk van het einde van het verhaal. Om dit te kunnen begrijpen moet je het hele boek uitlezen. Er is ook sprake van een flashback in het verhaal. Het verhaal heeft een gesloten einde.
Open plekken en spanning Het boek was niet echt spannend. Maar dat is ook niet de bedoeling van het boek. Spannende stukken zijn bij de douane beambte in Spanje en op het einde van het verhaal wanneer Ghali en Karim worden aangevallen door de Nederlandse jongens. Vertelperspectief Het verhaal is geschreven in een ik-perspectief je ziet alles door de ogen van Ghali. Beoordeling Ik heb dit boek gelezen omdat de hele klas het boek moest lezen. Toen heb ik eerst de achterkant van het boek gelezen en het leek me wel een leuk boek om te lezen. De eerste paar hoofdstukken vond ik het nog wel leuk maar halve wegen vond ik het wat minder leuk worden. Ik vind het boek van “de weg naar het noorden” wel een realistisch verhaal omdat het bijna elke dag wel eens gebeurt dat er iemand uit een vreemd land weg gaat uit zijn of haar land en ergens anders in een ander land een beter bestaan wil opbouwen en soms lukt dat en soms lukt dat niet. En het gebeurt ook wel bijna elke dag dat er met mensen wordt gesmokkeld en dat lijkt me niet zo leuk als dat met mij zou gebeuren. Ik vond het een wel een leuk boek om te lezen want ik vond het makkelijk te lezen ik vond het niet langdradig ik vind dit soort verhalen wel leuk en makkelijk om te lezen. Ik zou het boek niet zelf hebben gekozen omdat ik vond dat de titel:”de weg naar het noorden” een beetje een saaie titel. Overige gegevens Naima El Bezaz is geboren in Meknès, Marokko, in 1974. In 1878, toen Naima 4 jaar oud was, emigreerde ze met haar moeder naar Nederland. Haar vader woonde en werkte hier al, namelijk in Alphen aan de Rijn. Naima studeert rechten aan de universiteit van Leiden. In haar vrije tijd schrijft ze. De weg naar het noorden is tot nu haar enige boek. Zover ik weet.

REACTIES

J.

J.

Er staat in het verslag dat het non-fictie is maar dat klopt niet omdat het ook geen zakelijke tekst is en je kan er niks van leren.

Het is is Realistische Fictie

Jelle

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weg naar het noorden door Naima El Bezaz"