Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

1. Zakelijke gegevens

Auteur: Naima El Bezaz

Titel: De weg naar het noorden

De weg naar het noorden, Contact, 1998-derde druk, 142 blz. (eerste druk 1995)

Genre: een realistische roman2. Eerste reactie

Keuze: dit boek kregen we van school en het was dus geen eigen keuze.

Inhoud: Ik vond het een heel goed boek, er wordt heel goed omschreven dat veel werkeloze buitenlanders van een beter bestaan dromen en hoe ze hier dan terechtkomen.3. A. Verdieping

a) het hele verhaal worst gezien vanuit de ikpersoon.b) - Ghali; hoofdpersoon. Hij is werkeloos en hoopt op een betere toekomst in Europa. In Europa blijkt het allemaal niet zo mooi te zijn.

- Fatima; vrouw van Ghali

- Omar; oom, voogd en schoonvader van de hoofdpersoon.

- Sadi; oude jeugdvriend van Ghali, oplichter, breng Ghali in contact met Yassine.

- Yassine; drugs- en mensensmokkelaar.

- Hakim; ver familielid van Ghali, zorgt voor een baan, en zorgt voor onderdak, brengt Ghali later naar amsterdam

- Karim; lijkt qua uiterlijk veel op ghali, geeft Ghali onderdak in amsterdam, hij wordt vermoord door racisten.

c) Ghali is een 22-jarige werkeloze Marokkaan , hij heeft geen uitzicht op een baan. Als hij op een dag Sadi tegenkomt verteld hij dat hij voor een betere toekomst naar Europa zou willen. Sadi brengt hem in contact met Yassine die hem voor veel geld wil ‘helpen’ aan een betere toekomst in Europa. Ghali verkoopt de sieraden van z’n overleden moeder, hij krijdt een vals paspoort waarin hij Mohammed ben Salem heet. Ghali moet een busje volgeladen met drugs vervoeren naar Frankrijk. In Frankrijk aangekomen brengt Sadi hem naar de flat van Hakim die hem een baantje als afwasser bezorgt in het restaurant waar hij werkt. Wanneer Yassine weer lastig begint te worden brengt Hakim Ghali naar Amsterdam. Hij krijgt onderdak van Karim, die erg veel op hem lijkt. In de proloog wordt Karim vermoord en Ghhali in elkaar geslagen. Waarna de rest van het verhaal als flashback verteld wordt. In het ziekenhuis wordt Ghali met Karims naam aangesproken, het blijkt dat ze porongeluk elkaars jassen aan hadden getrokken. Ghali heeft nu de identiteit van Karim en is niet langer meer illegaal.

d) Dat Ghali door Yassine wordt gebruikt en dus nooit een vrij leven zal lijden.

B. Verhaaltechniek

- Schrijstijl: niet-chronologisch, in de proloog wordt al het einde beschreven, het boek is dus een grote flaschback. In het boek wordt alles wel heel duidelijk beschreven, het is niet moeilijk te lezen, ook al is het wel een ingewikkeld boek.

- Ruimte: er is in het boek geen jaartal genoemd waarin het zich afspeelt, maar ik denk dat het wel rond deze tijd zal zijn. Het verhaal begint in meknès, daarna in Parijs en het boek eindigt in Amsterdam.

- Verhaalfiguren: Ghali; round character. Fatima; flat character. Sadi; flat character. Omar; flat character. Yassine; round character. Hakim, en Karim; flat character. (zie 3c)

- Situaties: in de beginsituatie wordt Ghali’s leven beschreven, een belangrijke situatie is het moment dat hij in contact komt met Yassine. Want door die ontmoeting verandert zijn hele leven. En de slotsituatie (proloog in dit boek) verandert er ook veel in het leven van Ghali hij is niet meer illegaal.

- Vertelwijze: ik-verhaalC. Themathiek

- Thema:onzekere toekomst

- Motieven:

 Werkeloosheid, Ghali heeft in Marokko geen uitzicht op een baan.

 Emigreren, De hoop op en betere toekomst.

 Risico, Hij weet niet of hij Yassine wel kan vertrouwen.

 Criminaliteit, Ghali komt in de onderwereld terecht.

 Uitzichtloosheid, Hij is radeloos, hij weet niet of hij in Nederland moet blijven of terug moet gaan naat Marokko.

- Verband titel en thema: veel werkeloze Marokkanen dromen van een rijker en betere toekomst in West Europa, en om dit te bereiken keizen zij voor De weg naar het noorden.4. Beoordeling

a. aangrijpend, ik vond het boek heel aangrijpend, het verhaal wordt heel goed beschreven en dat zet je aan het denken over illegalen in nederland.

b. De proloog, ik vind het erg dat mensen uit racistische gedachten iemand kunnen vermoorden.

c. Choquerend, door zo’n verhaal zie je pas hoe erg het er soms aan toe gaat in onze samenleving.

d. Nee, ik heb eigenlijk nog nooit een boek gelezen of een film gezien waarin ongeveer hetzelfde besproken wordt.

e. Het heeft me wel aan het denken gezet dat je wel moet oppassen met wie je je inlaat en wie je kan vertrouwen. En je je niet te naïef opstelt, zeker niet als het om je toekomst gaat.

f. Het taalgebruik is wel goed te begrijpen, niet veel moeilijke woorden. Alleen die buitenlandse woorden zijn erg lastig.

g. Ik vond het een goed boek. Het was goed te begrijpen en het onderwerp is heel goed beschreven, heel realistisch.

h. Ja, het is een mooi boek, er wordt goed beschreven hoe het leven van zulke mensen nou verloopt, het komt eigenlijk nooit helemaal goed, ze zijn altijd afhankelijk van andere mensen, en dat maakt het interessant.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Hi Liane,
Hierbij wil ik ja van harte bedanken. Je hebt me onzttend geholpen met het uitreksel De Weg Naar Het Noorden. Ik zat namelijk in tijdnoot.Ik hoop dat ik iets voor je kan betekenen.
Groet
Andre

16 jaar geleden