Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De weduwnaar door Kluun

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover De weduwnaar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1815 woorden
  • 28 februari 2014
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 8
3 keer beoordeeld

Boekcover De weduwnaar
Shadow

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, gesch…

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks …

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, geschreven in de hem kenmerkende stijl: direct, nietsontziend en heel erg grappig. Het is een ontroerend mooi verhaal over een vader die samen met zijn dochtertje de dood van zijn veel te jong gestorven vrouw verwerkt, in een camper aan de andere kant van de wereld.

De weduwnaar door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene informatie

Titel

De weduwnaar

Schrijver

Kluun

Uitgever

podium

Jaar van uitgave

2006

 

Waarom dit boek?

Dit boek werd mij aangeraden door de bibliothecaresse om te lezen voor school. Eerst wou ik er komt een vrouw bij de dokter lezen maar die hadden ze niet meer en ze zei dat ze het vervolg persoonlijk leuker vond. Zelf heb ik de film niet gezien maar wist wel waar het verhaal over ging. 

Samenvatting

Deel 1 Stijn

Carmen is net overleden aan haar borstkanker. Stijn is bezig met de voorbereidingen voor haar begrafenis. Op haar begrafenis houdt hij een toespraak en zegt op het einde ‘’ ik zal goed voor je dochter zorgen’’. Hier komt hij verder in het verhaal steeds op terug.

Na haar begrafenis gaat het minder goed op zijn werk. Hij heeft samen met Frenk het bedrijf marketingbureau Mekr in uitvoering. Stijn neemt voor een paar maanden een afstand. In die dagen gaat hij veel feesten af, daar worden veel drugs gebruikt. Stijn gebruikt zelf ook veel drugs vaak krijgt hij die van zijn stapvriend Ramon.  Meestal gaat hij stappen met Ramon, Natasja ( is een stagiaire bij het bedrijf van Stijn en Frenk)  en de Dolly’s. De Dolly’s zijn vriendinnen van Natasja die precies op elkaar lijken. Stijn noemt ze ook echt Dolly 1 Dolly 2 enz.  Hij merkt dat zijn ‘’naam’’ als weduwnaar aantrekkelijk is voor vrouwen en probeert ze zo het bed in te praten. Het stel Anne en Thomas geven Stijn steeds adviezen. Ze zijn erg tegen de leefgewoontes van Stijn. Vooral toen hij tijdens de kanker van Carmen vreemd ging met Roos. Stijn heeft na de dood nog steeds contact met Roos maar wil niet dat mensen dat nog weten omdat ze geen stel zijn.

Stijn gaat met Frenk en Maud (ex van Stijn, werkt ook in het bedrijf) naar Ameland. Stijn en Maud hadden beloofd, op verzoek van Frenk, dat ze geen drugs zouden gebruiken. Toch doen ze dat. Maud en Stijn hebben seks op de bank nadat ze cocaïne hebben gesnoven. Frenk betrapt ze en verlaat woedend het eiland.

Vlak na Ameland gaat Stijn met Ramon, Natasja en de Dolly’s naar Ibiza. Daar word veel gedronken, gesnoven en gefeest. Hier krijgt hij ook een sms’je van Frenk, die hij sinds Ameland amper heeft gesproken, dat hij niet meer verder wil zo. Als Stijn later op Ibiza te horen krijgt dat de Twen Towers zijn neergestort na een terroristische aanval, beseft hij dat er een dreiging is tot oorlog en hij zijn dochter Luna in Nederland heeft achtergelaten terwijl hij stond te feesten op Ibiza (ik zal goed voor je dochter zorgen).

Hij neemt het eerste vliegtuig terug. Roos adviseert hem om naar zijn therapeut Nora te gaan. Nora heeft Stijn ook geholpen tijdens de kanker van Carmen. Nora laat heb inzien dat Luna de gene is die Stijn uit zijn probleem gaat helpen door de liefde die hij voor haar heeft. Ze adviseert hem op met Luna naar Australië te gaan. Stijn boekt gelijkt een reis eerst naar Thailand en daarna Australië. Hij vraagt Roos ook die komt een dag later aan.    

Deel 2 Stijn, Luna en Roos

Luna vindt het leuk dat Roos naar Thailand komt. De eerste dagen zijn fantastisch. Roos kan alles geven wat Stijn wil ook op het gebied van seks. Bovendien heeft Stijn nu geen cocaïne meer nodig.
Maar dat slaat in een keer om. Dat komt omdat alle vrienden van Roos weten dat ze in Thailand zit en dat nemen ze Stijn kwalijk zo vlak na de dood van Carmen. Luna word ook gebeten door een aap in de dierentuin. Haar vinger moet gehecht worden. Stijn is bang dat ze infecties oploopt. Daarom moet ze ook in Australië nog injecties nemen. Luna en Stijn gaan verder naar Australië en laten Roos in Thailand achter. Het lijkt definitief over tussen Stijn en Roos.

Deel 3 Stijn en Luna

In Australië heeft Stijn een camper gehuurd. Ze hebben alle tijd voor elkaar. Maar er een wet is dat kinderen niet in een café mogen en niet mogen duiken. Daarom moet Stijn het doen met een boottocht alleen Luna wordt al snel ziek. Later als Stijn met Luna achterop door de zee rijdt heeft Luna het helemaal naar haar zin. Stijn heeft alle tijd voor haar.

Stijn moet eerst wennen aan de tijd en ruimte. Later komt hij een gescheiden vrouw tegen die er op uit is op Stijn het bed in te krijgen. Stijn word gered doordat Luna de kamer in komt. De volgende dag trekken ze verder. Ze worden aangehouden en Stijn krijgt een paar boetes vanwege te snel rijden en het niet dragen van zijn gordel. Omdat hij geen contant geld bij zich had word de camper in beslag genomen en moet maar zien hoe hij verder komt.

Later komt hij een oud stel tegen in de bus van een excursie. Hij raakt aan de praat met de man en hij vertelt over zijn verleden. Dat hij vroeger ook vreemd is gegaan. Maar toen zijn vrouw erachter kwam is hij voor zijn relatie gaan vechten. Het zet Stijn aan het denken en hij verlangt steeds meer naar Roos die niets van zich wil laten horen. Maar Roos vertelt in een mail dat Stijn bang is voor de liefde en dat ze heeft gezocht naar de Stijn die hij was toen ze elkaar leerde kennen. De mail komt hard aan. Later beseft Stijn dat hij altijd al bang is geweest voor de liefde. Alleen de laatste twee weken van Carmen daarna is hij er weer voor weggelopen. In een droom die Stijn heeft ziet hij Carmen knikkend toestemming geven voor Roos. Stijn wil Roos weer naar Australië halen en Luna is het daar mee eens. Roos kan met een omweg komen. Op het vliegveld halen ze haar op. De toekomst gaat beginnen.

 

Mijn mening

Ik vond het eerste deel best heftig maar ook wel begrijpelijk. Ik snap dat Stijn zichzelf was verloren na de dood van Carmen, maar de manier waarop vond ik best heftig. Ik kwam best moeilijk het boek in. Ik moest vooral wennen aan de manier waarop Kluun schrijft. Op de twee bladzijdes begint er een nieuw hoofdstuk dus het gaat best snel. Je merkt wel heel erg dat het een vervolg is. Ik moest steeds terug bladeren naar de korte samenvatting wie nou wie was en wat ook al weer de band was tussen hun. Daarmee merkte ik wel dat ik eigenlijk beter eerst er komt een vrouw bij de dokter kunnen lezen. Maar ik vond het wel mooi dat je zo erg in de put kan raken en met alles wat Stijn had mee gemaakt toch nog een soort van happy end hebben. Je bent dus nooit te laat om van het leven te leren.

De tijd

Het speelt zich in het jaar 2001 uit. Dat weet ik omdat de terroristische aanval op de Twen Towers er in voorkomt. Verder word er veel terug gedacht aan wat er met Carmen is gebeurt. Het verhaal loopt op chronologische volgorde, er word dus wel veel aan het verleden gedacht of de vorige avond maar het is geen flashback. Er gaat ongeveer een jaar voorbij in het boek vanaf de dood van Carmen.

De plaats

Het eerste deel speelt zich vooral af in cafés, bij Stijn thuis of buiten in Amsterdam. Ook komt er een deel op Ameland en Ibiza voor. In de andere delen gaat Stijn met Luna en Roos naar Thailand om vervolgens samen met Luna een rondreis te maken in Australië.

Thema

Het Thema van het verhaal is denk ik dat je na een heftige gebeurtenis, zoals in dit geval je vrouw verliezen aan kanker, je zelf kan verliezen in alcohol, seks en drugs. Iedereen verwerkt het op zijn eigen manier ook als je het probeert te ontwijken. Maar ook dat je moet kijken naar wat je nog wel heb en niet alleen maar wat je hebt verloren. Zo kan je dochter die amper kan praten je laten inzien hoe veel liefde je eigenlijk nog hebt ook al ben je een grote liefde verloren, er is altijd nog iets om voor te leven.

Hoofdpersonen en Bijfiguren

Hoofdpersoon

Stijn: is een man in de dertig die zijn vrouw heeft verloren aan kanker. Hij stopt zijn verdriet weg in alcohol, drugs en vooral veel seks. Hij werkt iedereen tegen zich met name Frenk. Op Ibiza realiseert hij dat hij aan Carmen heeft belooft goed voor hun dochter te zorgen. Hij houdt veel van Luna en keert terug naar Nederland. Zijn wereld draait nu op Luna. In Australië beseft hij zich hoe dom hij is geweest. Vooral na de e-mail van Roos die hem aan het denken zet. In de mail staat dat hij bang is voor de liefde en vastigheid en daarom doet hij het vooral met meisjes zonder inhoud.

Bijfiguren

Luna: is de dochter van Stijn en Carmen. Carmen heeft een toen ze ziek was een dagboek voor haar geschreven. Ze beseft dat ze geen moeder meer heeft maar laat dat eigenlijk niet merken. Ze geniet van de aandacht. Ze laat Stijn inzien wat hij nog heeft maar beseft dat zelf natuurlijk niet.

Roos: is de vrouw waar Stijn mee vreemd ging in de tijd dat Carmen ziek was. Stijn kwetst Roos omdat hij na de dood van Carmen niet aan zijn gevoelens wil toegeven. Na Thailand denken ze allebei dat het over is tussen hun maar Stijn probeert toch steeds contact te zoeken met elkaar.

Frenk: heeft samen met Stijn het bedrijf marketingbureau Mekr in Uitvoering. Hij redt zichzelf prima zonder vrouwen. Hij was er altijd voor Stijn en Carmen. Hij is erg gekwetst omdat Stijn zich niet aan de afspraken heeft gehouden en praat daarom amper tegen Stijn.

Maud: is een ex van Stijn en werkt ook in het bedrijf. Ze gingen vaak samen met Frenk eten. Is ook een beste vriendin van Carmen geweest. Ze is wel makkelijk het bed in te praten.

Anne: heeft twee kinderen met Thomas en was een van de beste vriendinnen van Carmen. Ze is het niet eens met hoe Stijn leeft en geeft hem vaak moeder adviezen. Hier ergert Stijn zich dood aan maar soms ziet hij in dat ze wel gelijk heeft.

Thomas: is de man van Anne. Vroeger waren hij en Stijn beste vrienden maar dat is minder geworden nadat hij getrouwd was.

Natasja: is een stagiaire bij het bedrijf van Frenk en Stijn. Ze is een van de standaard stapvrienden van Stijn. Ze duikt wel regelmatig het bed met hem in.

Ramon: is een stapvriend van Stijn. Hij had geen echte band met Carmen. Hij brengt Stijn ook regelmatig aan drugs.   

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weduwnaar door Kluun"