Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De weduwnaar door Kluun

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
Boekcover De weduwnaar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 2029 woorden
  • 6 november 2013
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
3 keer beoordeeld

Boekcover De weduwnaar
Shadow

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, gesch…

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks …

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, geschreven in de hem kenmerkende stijl: direct, nietsontziend en heel erg grappig. Het is een ontroerend mooi verhaal over een vader die samen met zijn dochtertje de dood van zijn veel te jong gestorven vrouw verwerkt, in een camper aan de andere kant van de wereld.

De weduwnaar door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Biografie van Kluun :
Raymond van de Klundert is geboren in Tilburg, 17 april 1964 die boeken uitgeeft onder de naam Kluun. Eerst was hij actief in de marketing tot hij in 2001 op 36 jarige leeftijd zijn eerste vrouw genaamd Judith verloor aan kanker. Hij verkocht zijn marketing bureau en vertrok met zijn 3 jarige dochtertje naar Australië en verwerkte zijn ervaringen in zijn debuutroman er Komt een vrouw bij de dokter (2003). Het boek is het best verkochte Nederlandse debuutroman aller tijden: meer dan 1 miljoen exemplaren gingen inmiddels over de toonbank. De filmrechten werden binnen vier maanden verkocht aan Eyeworks en de roman wordt in het Duits, Engels, Frans, en meer dan 20 andere talen vertaald. Het boek stond onder andere in Taiwan, Slovenië en Zweden op nummer 1 in de fictie bestsellerlijsten. In het buitenland werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht. In 2006 won hij met het boek de NS Publieksprijs. Op zaterdag 28 november 2009 ontving Kluun uit handen van regisseur Reinout Oerlemans het 1 miljoenste exemplaar van Komt een vrouw bij de dokter in de vorm van een 'diamanten' boek. KEVBDD stond bijna vijf jaar vrijwel onafgebroken in de Bestseller60.

Waarom dit boek?
De reden dat ik dit boek uit heb gekozen is omdat het mij wel een interessant en spannend boek leek , omdat het een vervolg is op het boek er komt een vrouw bij de dokter. Ook zei een tante van mij dat ze dit boek een aanrader vond.

Mijn mening.
Ik vind het boek een aanrader!  Toen ik het begon te lezen dacht ik dat het een herhaling was van (de film) er komt een vrouw bij de dokter.  Als snel kwam ik erachter dat het niet echt een herhaling was maar een soort inleiding , omdat ze hebben er komt een vrouw bij de dokter heel kort samengevat waardoor je meer van het boek snapt , ik vond het wel fijn dat ze het begin gingen herhaling zodat je weer wist wat er speelde.  Het is ook een leuk boek omdat er ook humor inzit en het niet alleen onroerend is.  Ook had ik geen verwachting bij het boek waardoor het hele verhaal mee viel.

Samenvatting:
Het boek de weduwnaar gaat verder waar het boek komt een vrouw bij de dokter eindigt. Carmen is net overleden en zij staat opgebaard in de eigen woning. ’s Nachts gaat Stijn zijn bed uit om naar zijn overleden vrouw te kijken. Ook treft hij voorbereidingen voor de begrafenis. Stijn besluit een mooie toespraak voor haar te houden op de begrafenis. Aan het einde van de toespraak op de begrafenis beloofd Stijn voor hun lieve 3 jarige dochter te zorgen. Hier komen ze erg vaak op terug in het verhaal. Na de begrafenis van Carmen gaat Stijn meteen weer aan het werk en is hij bijna niet meer thuis. Hij gaat veel uit en gaat met verschillende vrouwen naar bed. Ook is hij veel op reis. Stijn is met Frenk en Maud naar Ameland, maar Stein en Maud moesten wel aan Frenk beloven dat ze geen drugs mee zouden nemen.  Meteen de allereerste avond komen ze die belofte al niet na en snuiven Maud en Stijn drugs en hebben ze seks op de bank waar Frenk wakker van wordt  , Frenk is woedend en gaat weg. Een week later gaat Stijn met Ramon, Natasja en een paar vriendinnen van Natasja naar Ibiza. De vriendinnen van Natasja noemen ze de Dolly’s.  De vriendinnen van Natasja zijn mooi en hebben altijd zin in seks. Wanneer ze uitgaan, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van drugs. Stijn merkt dat hij als weduwnaar een aantrekkelijk object voor bepaalde vrouwen is. Ondertussen probeert Frenkvia de telefoon en mail Stijn zover te krijgen dat Stijn de aandelen van zijn bedrijf verkoopt, want na het voorval op Ameland hebben ze geen fatsoenlijk woord met elkaar gewisseld.  Maar Stijn bouwt ondertussen een muurt om zich heen en begint steeds meer verschillende soorten drugs uit te proberen  op  Ibiza.Maar alles wordt ineens anders als de twee vliegtuigen zich in New York in de Twin Towers boren. Plotseling beseft Stijn dat hij Carmen beloofd heeft dat hij voor Luna zou zorgen. Hij beseft dat er acute oorlogsdreiging is en neemt het eerste de beste vliegtuig naar Amsterdam. Daar raadt Roos hem aan weer eens contact op te nemen met Nora, de therapeute die hem na het auto-ongeluk in “KEVBDD” er bovenop heeft geholpen. Nora wijst hem op de waarde van het leven in de persoon van Luna en adviseert hem om met haar de reis te maken naar Australië, iets wat ook Carmen heeft gedaan voordat ze een relatie kregen. Het zou hem wellicht kunnen helpen in de verwerking van het verleden. Hij boekt meteen voor een reis en gaat ook eerst nog een week naar Thailand. Dat kan hij niet voor zich houden en Roos begint te huilen om het feit dat hij weggaat. Dan krijgt Stijn een goed idee. Hij vraagt Roos ook mee te gaan naar Thailand: die laat er geen gras over groeien en boekt ook een vliegticket voor een Thaise reis. Ze zal een dag later aankomen. Stijn vertelt dit niet tegen Maud.
Luna vindt het best leuk dat Roos komt en de eerste dagen gaat het allemaal fantastisch. Ook op seksgebied is Stijn aan het opleven, omdat Roos hem alles kan geven wat hij wil. Bovendien heeft hij nu geen coke nodig om geil te worden. Maar ineens komt er een kink in de kabel. Stijn begrijpt dat zijn hele vriendenkring weet dat Roos ook in Thailand is en dat nemen ze hem erg kwalijk: zo kort na de dood van Carmen. De lol is er voor Stijn meteen af. Hij wordt er chagrijnig van en dat drukt het vakantieplezier. Luna wordt bovendien gebeten door een aap in de dierentuin en de flinke wond in de vinger moet gehecht worden. Stijn is bang dat ze een vervelende ziekte (hiv) kan oplopen en in Australië zal ze nog enkele injecties moeten krijgen tegen hondsdolheid. Luna die nog maar drie is, lijdt wel pijn. Vrijwel direct daarna gaan Stijn en Luna naar Australië en lijkt het afscheid tussen Roos en Stijn definitief te worden. Ze laten Roos in Thailand achter en gaan op weg naar Australië.
Ze hebben een camper gehuurd waarmee ze samen Australië door gaan trekken.Stijn en Luna  hebben het goed naar hun zin en worden steeds closer. Ondertussen begint Stijn Roos wel te missen en hij probeert haar te bereiken. Maar Roos wil met rust gelaten worden. Op een uitstapje ontmoet hij een stel uit Nieuw-Zeeland. Hij komt erachter dat de man vroeger ook niet trouw was aan zijn vrouw, maar dat hij uiteindelijk had besloten om de relatie te redden. Toen Stijn ook nog eens een mail van Roos kreeg, waaruit hij begreep dat zij vind dat hij bang voor de liefde is, word hem alles duidelijk. Die nacht droomt hij over Carmen die hem toestemming gaf in een relatie met Roos . De volgende ochtend besluit Stijn, na overleg met Lunabesluiten ze om Roos naar Australië te laten komen en samen kerst te vieren.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Samenvatting:
Het boek de weduwnaar gaat verder waar het boek komt een vrouw bij de dokter eindigt. Carmen is net overleden en zij staat opgebaard in de eigen woning. ’s Nachts gaat Stijn zijn bed uit om naar zijn overleden vrouw te kijken. Ook treft hij voorbereidingen voor de begrafenis. Stijn besluit een mooie toespraak voor haar te houden op de begrafenis. Aan het einde van de toespraak op de begrafenis beloofd Stijn voor hun lieve 3 jarige dochter te zorgen. Hier komen ze erg vaak op terug in het verhaal. Na de begrafenis van Carmen gaat Stijn meteen weer aan het werk en is hij bijna niet meer thuis. Hij gaat veel uit en gaat met verschillende vrouwen naar bed. Ook is hij veel op reis. Stijn is met Frenk en Maud naar Ameland, maar Stein en Maud moesten wel aan Frenk beloven dat ze geen drugs mee zouden nemen.  Meteen de allereerste avond komen ze die belofte al niet na en snuiven Maud en Stijn drugs en hebben ze seks op de bank waar Frenk wakker van wordt  , Frenk is woedend en gaat weg. Een week later gaat Stijn met Ramon, Natasja en een paar vriendinnen van Natasja naar Ibiza. De vriendinnen van Natasja noemen ze de Dolly’s.  De vriendinnen van Natasja zijn mooi en hebben altijd zin in seks. Wanneer ze uitgaan, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van drugs. Stijn merkt dat hij als weduwnaar een aantrekkelijk object voor bepaalde vrouwen is. Ondertussen probeert Frenkvia de telefoon en mail Stijn zover te krijgen dat Stijn de aandelen van zijn bedrijf verkoopt, want na het voorval op Ameland hebben ze geen fatsoenlijk woord met elkaar gewisseld.  Maar Stijn bouwt ondertussen een muurt om zich heen en begint steeds meer verschillende soorten drugs uit te proberen  op  Ibiza.Maar alles wordt ineens anders als de twee vliegtuigen zich in New York in de Twin Towers boren. Plotseling beseft Stijn dat hij Carmen beloofd heeft dat hij voor Luna zou zorgen. Hij beseft dat er acute oorlogsdreiging is en neemt het eerste de beste vliegtuig naar Amsterdam. Daar raadt Roos hem aan weer eens contact op te nemen met Nora, de therapeute die hem na het auto-ongeluk in “KEVBDD” er bovenop heeft geholpen. Nora wijst hem op de waarde van het leven in de persoon van Luna en adviseert hem om met haar de reis te maken naar Australië, iets wat ook Carmen heeft gedaan voordat ze een relatie kregen. Het zou hem wellicht kunnen helpen in de verwerking van het verleden. Hij boekt meteen voor een reis en gaat ook eerst nog een week naar Thailand. Dat kan hij niet voor zich houden en Roos begint te huilen om het feit dat hij weggaat. Dan krijgt Stijn een goed idee. Hij vraagt Roos ook mee te gaan naar Thailand: die laat er geen gras over groeien en boekt ook een vliegticket voor een Thaise reis. Ze zal een dag later aankomen. Stijn vertelt dit niet tegen Maud.
Luna vindt het best leuk dat Roos komt en de eerste dagen gaat het allemaal fantastisch. Ook op seksgebied is Stijn aan het opleven, omdat Roos hem alles kan geven wat hij wil. Bovendien heeft hij nu geen coke nodig om geil te worden. Maar ineens komt er een kink in de kabel. Stijn begrijpt dat zijn hele vriendenkring weet dat Roos ook in Thailand is en dat nemen ze hem erg kwalijk: zo kort na de dood van Carmen. De lol is er voor Stijn meteen af. Hij wordt er chagrijnig van en dat drukt het vakantieplezier. Luna wordt bovendien gebeten door een aap in de dierentuin en de flinke wond in de vinger moet gehecht worden. Stijn is bang dat ze een vervelende ziekte (hiv) kan oplopen en in Australië zal ze nog enkele injecties moeten krijgen tegen hondsdolheid. Luna die nog maar drie is, lijdt wel pijn. Vrijwel direct daarna gaan Stijn en Luna naar Australië en lijkt het afscheid tussen Roos en Stijn definitief te worden. Ze laten Roos in Thailand achter en gaan op weg naar Australië.
Ze hebben een camper gehuurd waarmee ze samen Australië door gaan trekken.Stijn en Luna  hebben het goed naar hun zin en worden steeds closer. Ondertussen begint Stijn Roos wel te missen en hij probeert haar te bereiken. Maar Roos wil met rust gelaten worden. Op een uitstapje ontmoet hij een stel uit Nieuw-Zeeland. Hij komt erachter dat de man vroeger ook niet trouw was aan zijn vrouw, maar dat hij uiteindelijk had besloten om de relatie te redden. Toen Stijn ook nog eens een mail van Roos kreeg, waaruit hij begreep dat zij vind dat hij bang voor de liefde is, word hem alles duidelijk. Die nacht droomt hij over Carmen die hem toestemming gaf in een relatie met Roos . De volgende ochtend besluit Stijn, na overleg met Lunabesluiten ze om Roos naar Australië te laten komen en samen kerst te vieren.

Genre.
Het boek is een psychologische roman , Omdat er word meer dan normaal de nadruk op het innerlijk van het karakter , motieven en omstandigheden gelegd.
Zo word er heel veel nadruk gelegd  op Stijn zijn omstandigheden.

Vertelsituatie.
Het verhaal wordt verteld door de  ogen van Stijn. Over hoe hij denkt, en wat hij voelt.  Het is dus ik-persoon/ik-perspectief. Als er in het verhaal iets door Stijn gezegd wordt, zie je daarna soms in schuingedrukte letters wat hij echt denkt. Bijvoorbeeld:
‘’ Stijn en Luna gaan het land uit, naar Australië. Ze staan voor de beambte.
De beambte bladert door naar Luna’s foto in het paspoort, en kijkt dan opnieuw naar mij. Wat we komen doen in Australië.
Ja hallo als ik dat eens wist!”

Personages
Stijn  : hij is een gevoelige man die zijn gevoelens opzij probeert te zetten. Hij is heeft zijn vrouw verloren  aan kanker en hij heeft een dochtertje genaamd Luna.  Het is een moderne man die zich kleedt naar de laatste modetrends. Hij woont in Amsterdam met Luna. Stijn liegt  en bedriegt maar dat veranderd als Stijn met Luna op reis is.

Luna : Luna is de dochter van Carmen en Stijn. Het is een schattig dochtertje die niet heel goed door heeft wat er allemaal gebeurt, ze verandert niet echt in het verhaal.

Roos : Roos is de ‘vriendin’ van Stijn. Roos is hartstikke verliefd op Stijn maar wil niet in onzekerheid leven en beëindigt daarom een tijdje het contact. Maar als Stijn er achter komt dat hij bij Roos wil zijn, laat ze dat wel toe.

Frenk: Frenk is de beste vriend en zakenpartner van Stijn. Hij runt samen met Stijn ‘Merk in uitvoering’ het is een sociale man maar als hij Stijn betrapt met Maud is hij erg boos.

Maud: Maud is de ex-vriendin en collega van Stijn waar hij wel eens mee vreemd gaat. Het is een sociale vrouw.

Natas : Natas is een collega van stijn. Hij gaat vaak met haar vreemd. Het is een jong meisje van rond de 20.

 De dolly’s : De dolly’s zo noemt hij een stelletje meisjes die vriendinnen zijn van Natas. Ze lijken allemaal erg veel op elkaar vandaar dat hij ze dolly’s noemt.

 Ramon : Ramon is een stap maatje van Stijn. Hij gaat veel met Stijn op stap en gebruikt samen met hem drugs. Hij houd ook wel van vrouwen en gaat vaak met Stijn achter de vrouwtjes aan. Ik schat hem net zo oud als Stijn.

Ruimte.
Het verhaal speelt zich af in:
*  Amsterdam; in hun huis, in cafés en in de uitgaansclubs.
* Ibiza; Stijn ging samen met het clubje van Natasja en Ramon naar Ibiza.
* Thailand; voordat Stijn samen met Luna naar Australië ging, gingen ze eerst nog met Roos naar Thailand.
* Australië; hier waren Stijn en Luna een paar maanden op reis.
Dit verhaal speelt zich grotendeels af in Australië, waar Stijn en Luna heengaan op reis. Australië geeft het verhaal een extra betekenis, want de schrijver vertelt ook veel over het landschap van Australië. Stijn gaat ook op zoek naar plekken waar Carmen vroeger geweest is.

Tijd.
Het is geen oud en historisch verhaal, omdat er ook moderne dingen in voorkomen zoals mobieltjes, computers, en vliegtuigen. Het verhaal is chronologisch, omdat het verhaal op een goede volgorde geschreven wordt zoals het ook in de werkelijkheid gebeurd is.
Het verhaal begint in juni 2001. Dat kan ik zien aan de datums in de e-mails. Wat opvallend is  dat het verhaal begint, 3 dagen na de dood van Carmen. Het verhaal gaat dus eigenlijk direct verder na komt een vrouw bij de dokter. Het verhaal eindigt rond kerst 2001. Er komen flashbacks in voor , bijvoorbeeld: Stijn die terugdenkt aan de tijd die hij had samen met Carmen.

Verteltempo.
Het boek begint in juni  2001 en eindigt rond de kerst in 2001. Het verhaal word dus verteld in ongeveer zes maand. Het verhaal word in tijdvertraging geschreven ,omdat er veel spanning in het boek word opgebouwd.

Titelverklaring.
De titel van de roman is gemakkelijk te verklaren. Na de dood van zijn vrouw Carmen , beschreven in “KEVBDD” is Stijn weduwnaar. Hoe hij die eerste maanden na de dood van zijn vrouw doorbrengt, is het onderwerp van de roman.

Thema.
Hoe moeilijk het voor een persoon is, als zijn partner is overleden. Hij weet niets met zich te beginnen en gaat aan de drugs. Pas later merkt hij, dat dit helemaal verkeerd is en gaat met zijn dochter naar Australië om van al dit los te komen en de dood van Carmen te verwerken.

Afloop
Het boek  eindigt als Roos in Australië is aangekomen en ze met zijn drieën  kerst gaan vieren.  Ook is het boek een open einde , omdat ze niet vertellen hoe het verder gaat me Roos,  Stijn en Luna.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weduwnaar door Kluun"