Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De weduwnaar door Kluun

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover De weduwnaar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 3550 woorden
  • 9 mei 2013
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover De weduwnaar
Shadow

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, gesch…

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks …

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, geschreven in de hem kenmerkende stijl: direct, nietsontziend en heel erg grappig. Het is een ontroerend mooi verhaal over een vader die samen met zijn dochtertje de dood van zijn veel te jong gestorven vrouw verwerkt, in een camper aan de andere kant van de wereld.

De weduwnaar door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Kenmerkende situaties voor  Stijn

Dit is een beetje lastig te verwoorden, omdat elke situatie kenmerkend is voor Stijn. Vooral in het begin zijn alle situaties verhouding, vreemdgaan en seks situaties. Allemaal een beetje hetzelfde dus.

Situatie één

Stijn heeft net zijn vrouw Carmen verloren. Hij organiseert een prachtige begrafenis en besluit een paar maanden vrij te nemen. Samen met vrienden Frenk en Maud vormt hij de eetclub. Een club voor de Nabestaanden. Frenk weet niet dat Maud en Stijn niet van elkaar kunnen afblijven en dat Maud na een eetclub sessie altijd bij Stijn blijft slapen. Op een dag besluiten ze met z’n drieën eropuit te trekken naar Ameland. Frenk heeft sterk verboden dat er drugs wordt mee genomen. Maar daar houdt Stijn zich niet aan. Het is allemaal erg gezellig, tot Frenk Stijns kamer binnen komt en hem betrapt. Stijn heeft aan de coke gezeten en is juist hevig de liefde aan het bedrijven met Maud. Frenk kan dit niet hebben en vertrekt.

Ik denk dat deze situatie heel kenmerkend is voor Stijn omdat hij het weer eens niet kan laten te vluchten in het hebben van seks en het gebruik van drugs. Ik denk dat dit ook een belangrijk thema is in het boek: escapisme: het vluchten in seks en/of drugs.

Situatie twee

Deze situatie is een soortgelijke gebeurtenis. Waarom ik deze situatie heb gekozen is omdat het einde een andere wending neemt.

Stijn is met een paar vrienden naar Ibiza. Ook dit is weer een vorm van escapisme. Hij vlucht weer voor de pijn van het verlies van zijn vrouw. Deze vakantie is nog heftiger dan die op Ameland. Zijn ‘vrienden’ zijn: Nathalie (stagière waar hij vaak mee naar bed gaat), Ramon (stap vriend) en de Dolly’s (schaapachtige meiden die er niets op tegen hebben met Stijn het bed in te duiken). Deze vakantie bestaat uit zuipen, snuiven en ‘neuken’, zoals dat meerdere keren in het boek wordt herhaald. Ze kunnen niet van elkaar afblijven. Heel af en toe duikt Luna op in zijn gedachten die hij thuis heeft gelaten, en brengt een vlaag van schuldgevoelens mee. Hij zou op Luna passen, voor haar zorgen, maar alles wat hij doet is zijn leven verkloten. Als er plotseling twee vliegtuigen in de ‘two towers’ vliegen, weet Stijn het plotseling zeker. Hij moet en zal voor Luna gaan zorgen want hij heeft het Carmen beloofd. Ook dit is weer een belangrijk thema in het boek: de relatie tussen vaders en dochters.

Ik denk dat dit ook weer kenmerkend is voor Stijn. Het schuldgevoel na het verwaarlozen van een belofte. Hij houd ontzettend veel van Luna en hij heeft het Carmen beloofd. De zin die tientallen keren door het boek geweven zit om Stijn eraan te herinneren dat hij niet de enige is die er bestaat: ‘En ik zal goed voor je dochter zorgen.’ Dat is naar mijn mening ook erg kenmerkend voor Stijn: hij is een egotripper. Een vuile vieze egotripper. Hij denkt puur en alleen aan zichzelf en vergeet soms dat er iemand is die zijn liefde en aandacht het meeste nodig heeft: zijn dochtertje Luna.

Situatie drie

Stijn en Luna zijn inmiddels al maanden in Australië. Stijn heeft eindelijk meer dan genoeg tijd om zijn verdriet te verwerken en te rouwen en Luna heeft haar pappa lekker voor zich alleen. Hoewel Stijn steeds gelukkiger wordt in Australië, wacht hij nog steeds op de vrouw die zijn leven gaat veranderen. Maar ze komt maar niet. Ook spookt Roos nog steeds door zijn hoofd, hij sms’t haar meerdere keren en twijfelt er zelfs aan om haar te laten over vliegen wat hij toch niet doet. Op een dag ontmoet hij een getrouwd stel. Als hij in gesprek raakt met de man, komt hij erachter dat deze man ook vaak is vreemdgegaan. Hij vertelt Stijn dat hij vroeger een womanizer was en dat zijn vrouw zo veel van hem hield dat ze het eerst accepteerde dat hij naast haar met andere vrouwen het bed deelde. Maar na twee kinderen te hebben gekregen werd het moeilijker voor haar. Dus begon hij het te verzwijgen om haar geen pijn te doen. Als ze hem op een dag betrapt besluit haar man toch voor haar te kiezen.

Als Stijn verbaasd vraagt waarom hij toch bij haar is gebleven, antwoord de man emotioneel:

‘Becouse I  love her, mate.’

Stijn realiseert zich dat hij een kans heeft laten gaan met Roos. Dat het echt iets had kunnen worden. Dus belt hij haar op, vertelt haar dat hij van haar houdt en laat haar over vliegen. Eind goed al goed.

Ik denk dat dit ook weer kenmerkend is voor Stijn. Vluchten voor zijn gevoelens en er dan achter komen dat hoe harder hij er voor weg rent, hoe sneller zijn gevoelens hem inhalen. Hij zegt meerdere keren bang te zijn voor de liefde. Maar waarom, dat wordt niet duidelijk. Hij zegt nooit met één vrouw te kunnen leven en sluit zijn ogen voor wat hij niet wil zien. Maar hij vergeet soms dat hij helaas zijn hárt niet kan sluiten voor wat hij niet wil vóélen. In een brief schrijft Roos dat Stijn een muur op heeft gebouwd en telkens als het tussen hem en Roos echt begon te worden, hij haar keihard wegduwde. Dat wat daar tussen hen opbloeide hij telkens weer vernietigde. Ik denk dat dat inderdaad is wat Stijn deed. Hoewel hij een enorme egoïst was, kon hij het Carmen niet aan doen wél trouw te blijven aan Roos, maar niet aan Carmen zelf. Hij probeerde dus letterlijk zijn relatie met Roos te ‘verneuken.’  Hij probeert zichzelf wijs te maken dat Roos niet meer in zijn leven hoort en niet van haar houdt. Maar dat is niet zo. Hij houdt wel van haar.

Het karakter van Stijn

Als ik heel eerlijk ben vind ik Stijn echt een idiote, egocentrische, vieze, vuile klootzak. Ten minste, dat was een van de eerste dingen die ik van hem dacht. Hij kon zijn handen maar niet thuishouden en dacht alleen aan zichzelf. Daarom heet het eerste deel ook ‘Stijn’. Alles draait om hem.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Oh, wat kon ik me soms aan hem ergeren. Aan hoe hij over dingen dacht, aan wat voor dingen hij deed…

Helaas heb ik het eerste deel, kevbdd niet gelezen, dus wordt mijn karakter beschrijving puur gebaseerd op dit boek. Het schijnt dat het eerste boek nóg groffer is. Ik denk dat Stijn heel veel mensen heeft pijn gedaan. Hij zegt dat dat niet is wat hij wil, maar hij blijft het doen.

Soms vroeg ik me af hoe zijn ouders hem hebben opgevoed. Wat een egotripper is hij zeg. En dan te bedenken dat dit echt is gebeurt. Of ten minste gebaseerd is op echte gebeurtenissen.

Stijn zit vol heftige emoties. Liefde, haat, zelfhaat, egoïsme, verdriet, boosheid en fustratie. Die gevoelens wisselen elkaar razendsnel af. Hij wind geen doekjes om wat hij denkt. Nee, hij gooit gewoon alles op tafel, scheldt er op los en deelt met plezier zijn wildste fantasieën.

Ik vond het echt smerig om te lezen hoe hij elke vrouw een beurt gaf. Echt om van te walgen. Alsof hij voor je gaat staan en zo: hoppa al zijn groffe gedachtes ongegeneerd in je gezicht smijt. Hij hoefde ze heus niet zo levendig te beschrijven, want ik werd er telkens weer aan herinnerd dat ik beslist niet de belangrijkste doelgroep was voor wie Kluun dit heeft geschreven.

Volgens Stijn, en dus de schrijver zelf, gaat iets van negentig procent van de mannen vreemd. Negentig! Hoe is dat mogelijk? Is het dan echt onmogelijk om van één persoon te houden? Daarbij, in het boek gaat Stijn met wel tien verschillende vrouwen naar bed. Hoe hij dat voor elkaar krijgt is mij een raadsel, want de man op de achterkant is in mijn ogen helemaal geen aantrekkelijk iemand. Oké spuuglelijk is anders, maar wat die vrouwen in hem zien begrijp ik niet. Misschien is dit meer een mannen boek. Hoewel het makkelijk leest en op sommige momenten heus wel grappig is, vond ik Stijn toch een naar persoon. Pas ergens op de helft werd het beter. Toen hij besloot voor zijn dochter te kiezen in plaats van voor de seks. Toen ik dit citaat las, was ik eerlijk gezegd toch een beetje verbaasd:

‘Ik begin me te realiseren dat als Carmen gezond was gebleven, ik er zélf ooit vandoor was gegaan. Bij een van mijn slippertjes was ik onvermijdelijk een keer verliefd geworden en was dan naar die ander gevlucht, omdat het met Carmen ‘toch niets meer voorstelde.’ Hoe bizar het ook klinkt, eigenlijk moet ik de kanker dankbaar zijn. De kanker heeft onze liefde gered.’

Hoe sterk was de liefde tussen hem en Carmen hij er van overtuigd is op één van zijn verhoudingen verliefd te worden?

Of dit stukje:

‘Ik wíl helemaal niet mijn hele leven seks hebben met één vrouw. Het idee dat ik trouw móét zijn voelt als een handrem op mijn leven. Dat kan niet de bedoeling zijn van de liefde.’

Ik weet niet zo goed wat ik hier van moet denken. Misschien moet hij, als hij haar hoe dan ook laat vallen maar helemaal geen relatie beginnen. Scheelt een hoop pijn. Ik denk dan ook dat Stijn zichzelf erg snel kwijtraakt. Ik denk dat hij soms vergeet wie hij écht is. Gelukkig is daar Luna, zijn schattige dochtertje dat hem laat weten hoe het is om toch nog echt van iemand te houden. Hoewel Stijn dol is op zijn dochter, laat hij zijn gevoelens wel eens de vrije loop en doet hij haar daar ontzettend pijn mee. Vooral dit stukje maakte mij ontzettend kwaad op Stijn: Hij had net te horen gekregen dat Roos een mailtje had gestuurd en was vast beraden om dat nú te gaan lezen. Luna had daar echter geen zin in:

‘Luna, ik tel tot rie.’

Ze begint nog harder te huilen.

‘Één…’

Het huilen gaat over in gillen.

‘Twee…’

Ze schudt met haar hoofd als een bezetene.

‘Drie!’

Ik pak haar vast bij een arm. Ze probeert op het gras te gaan liggen. Godverdomme, het is dat er allemaal mensen staan te kijken, anders gaf ik haar ter plekke een vreselijke hengst.

Woedend trek ik haar mee. Ze gilt hysterisch, terwijl ik haar als een pop achter me aansleep. Ik pak haar gezicht tussen mijn vingers. ‘Ga je nu verdomme normaal doen?!?’ schreeuw ik in haar gezicht.

‘Nee!!!’ Schreeuwt ze terug. Hardhandig draai ik haar om en geef haar een pets op haar billen. Ze schrikt even kijkt me dan boos aan.

‘Ik…hi…ik wi-hil naaahaaar mama toe..hoe’ (…)

‘Je kunt niet naar mama toe!’ Hoor ik mezelf schreeuwen. (…)

‘Mama is hartstikke fucking dood!’ (…..)

Arme Luna. Zo moet je niet tegen je kind schreeuwen, ook niet als je kwaad bent. Je moet je frustraties niet af reageren op iemand anders, en al helemaal niet op zo’n onschuldig persoon als een kind van drie en een half.

Hoe dan ook, Luna moet wel erg van haar papa houden, want ze vergeeft het hem gelijk als hij zijn verontschuldiging aanbied voor het slaan. Hoewel het duidelijk is dat Stijn ontzettend veel pijn heeft, vind ik nog niet dat hij Luna daar mee moet confronteren.

Verder is Stijn wel een lieve papa. Hij doet zijn best, leest voor, gaat met haar naar speeltuinen, naar de macdonalds, leert haar zwemmen en nog veel meer. Volgens zijn therapeute Nora, kan Luna hem veel meer geven dan hij denkt, en dat is zo. Nooit twijfelt hij eraan of hij wel van Luna houdt. Nooit vraagt hij zich af of zijn leven beter zou zijn zonder haar, wat hij bij vrouwen wel doet.

Ik kijk Luna aan. ‘Dus u wilt naar zee,

prinses?’ 

Ze knikt.

Plotseling begin ik te gillen als een bosaap en ren ik met de fiets aan mij hand richting zee. Luna schatert het uit. ‘Nee, nee, niet de zee in!’

schaterlacht ze.

‘Harder pap, harder!’

Ik slaak oerkreten, trap nog wat harder en fiets een stukje verder het water in.’’

Stijn werkt ontzettend veel met beeldspraak en vergelijkingen waar ik niets van snap. Hij verwijst ontzettend veel naar voetbal en dat kan mij over het algemeen gestolen worden. Op bijna elke bladzijde staat wel een vreemde vergelijking. Bijvoorbeeld:

- Ik ben nog afweziger dan Liam Galleagher tijdens optredens van Oais

- Tanja’s verhaal interesseert me minder dan de uitslag van Telstrar-Top Oss.

Werkelijk geen idee wat hiermee bedoeld wordt.

Omdat ik weet dat dit een semi-autobiografisch boek is, heb ik wat research gedaan en ben erachter gekomen dat Stijn in het echt Raymond van de Klundert heet (Kluun) en Carmen Judith. Zijn dochter heet Eva en Hoe Roos heeft weet ik niet, maar ik neem aan dat dat Nathalie moet zijn, want met haar heeft hij een kind. (Roos, 2 jaar).

In grote lijnen klopt het denk ik wel wat er in het boek gebeurt. Wat ik persoonlijk wel een beetje vreemd vind is dat dit boek voor Eva is geschreven. Ze is nu een jaar of tien, maar als ze ouder wordt en het boek leest, wat moet ze daar ooit van denken? Oké het tweede gedeelte zou best ontroerend kunnen zijn, maar dat eerste gedeelte? Over het wilde seks leven van haar vader? Hoe moet het ooit voor haar zijn om zijn uitgebreide beschrijven te lezen? Ik zou er van walgen. Ik heb ook wat foto’s opgezocht. Vooral naar Carmen was ik erg benieuwd omdat hij het er vaak over heeft hoe prachtig ze is. Ik vind haar eerlijk gezegd een hele gewone vrouw. Op een foto waar ze nog jonge is, vind ik haar enigszins op een wat minder mooie Meryl Streep lijken.

Ergens aan het einde van het boek, schrijft Roos een mail naar hem waarin ze goed beschrijft hoe Stijn in elkaar zit.

‘Je vertelde me ooit dat je, toen er pas kanker was ontdenkt bij Carmen jaloers naar een giechelend bejaard stel  bij Albert Heijn keek en toen besefte dat je dat nooit met Carmen ging meemaken. Daar is iets dubbels aan. Je verlangt naar zo’n langdurige, intense liefde, maar als het aan jou ligt is het hele leven tevens een aaneenschakeling van het nieuwe, van openingsfases. Slippertjes, tijdelijke verhoudingen en one-night stands: ze zijn opwindend, spannend, geil en ego-strelend. Maar jij maakt er een levensstijl van, een levensstijl die jouw dwingt om continu toneel te spelen.’

Ik denk dat dit inderdaad het geval is. Hij verbergt telkens wie hij echt is voor degene van wie hij houdt. Hij wil profiteren van Roos haar ‘warmte’ maar het liefst zonder verdere gevolgen, zonder beloftes en verprlichtingen. Gewoon een vrije relatie: elkaar zien wanneer ze er zin in hebben. Maar Roos kan daar niet meer zo goed tegen denk ik. Ze wil de échte Stijn. Niet de Stijn die ze met zo veel mensen moet delen. Ze wil hem voor haar alleen. Dus sms’t ze op een dag:

‘Ik kom vanavond niet. Als ik je warmte niet krijg, hoe ik ook je kou niet.’

Wat ik persoonlijk heel logisch van haar vind. Toch blijft Roos zielsveel van Stijn houden, hoe hard ze ook probeert hem te vergeten. Op een dag krijgt Stijn een droom waarin Carmen het goedkeurt dat hij iets met Roos krijgt.

Dit is een belangrijk moment in het boek, want hierna besluit Stijn dat hij voor Roos moet kiezen.

‘Langzaam komt het bootje dichterbij. De contouren van het silhouet worden duidelijker. Het is een vrouw (…)

In het bootje zit Roos. Verbaasd draai ik mijn hoofde naar Carmen. En weer naar Roos. En terug naar Carmen. Ik wil iets zeggen, maar Carmen legt haar vinger op mijn mond, glimlacht en knikt alleen.

Voorzichtig klim ik over de reling van de vuurtoren. Ik kijk nog een keer om. En dan ga ik op de reling staan, kijk naar het bootje dat beneden in de zee dobbert, sluit mijn ogen, spreid mijn armen en, terwijl het angstzweet op mijn voorhoofd staat, spring ik.’

Mening (woorden: 662, zonder citaat)

Voor ik dit boek heb geleend van de bieb heb ik enkele recensies gelezen. Er waren veel mensen die het ontroerend vonden, maar er waren ook veel mensen die het teleurstellend, voorspelbaar, te grof, zonder diepgang of het slecht geschreven vonden. Toen het boek uit kwam waren er heel wat vernietigende kritieken op gegeven.

De voorkant vind ik erg mooi vormgegeven. Gewoon het totaalplaatje ziet er mooi uit. Ik heb het boek in de middag opgehaald en had het laat in de avond uit. Dat kwam niet doordat ik het een geweldig boek vond, want dat is niet zo. Ik wilde het gewoon uit hebben, er klaar mee zijn. Het leest wel als een trein (J). Er waren een paar stukjes waar ik enigszins een glimlachje bij kon produceren, maar tranen had ik niet. Ik vond ook de schrijfstijl niet per ce bijzonder. Heel gewoon.

Hoewel ik voornamelijk in de eerste helft van het verhaal weinig tot geen sympathie kon op brengen voor Stijn, kan ik me voorstellen dat er toch veel lezers zullen zijn die een traantje zullen moeten weg pinken als Stijn de verzorgende vader gaat uithangen, net zoals hij zorgde voor Carmen in het eerste boek.

Ik weet niet precies hoe het verhaal van kevbdd verloopt, maar ik weet wel in grote lijnen waar het over gaat en ik denk dat Kluun dit boek als een soort tegenhanger wil gebruiken. Om te laten zien dat hij ook gevoelig is, dat hij een goede vader kan zijn en dat hij zijn ‘leven weer op de rails’ probeert te krijgen. Ik denk dat voor veel mensen het wel fijn is dat dit boek er is, zodat ze de gebeurtenissen in het eerste deel beter een plekje kunnen geven. Er zullen heel wat doorweekte bladzijdes ontstaan zijn in het eerste boek, misschien zelfs doorlopen zinnen omdat het zo pijnlijk duidelijk was dat Carmen het niet zou overleven. Dat door de directe schrijfwijze van Kluun mensen echt geraakt werden door de heftige gebeurtenissen. En dat begrijp ik wel.

Ik weet niet precies hoe het verhaal van kevbdd verloopt, maar ik weet wel in grote lijnen waar het over gaat en ik denk dat Kluun dit boek als een soort tegenhanger wil gebruiken. Om te laten zien dat hij ook gevoelig is, dat hij een goede vader kan zijn en dat hij zijn ‘leven weer op de rails’ probeert te krijgen. Ik denk dat voor veel mensen het wel fijn is dat dit boek er is, zodat ze de gebeurtenissen in het eerste deel beter een plekje kunnen geven. Er zullen heel wat doorweekte bladzijdes ontstaan zijn in het eerste boek, misschien zelfs doorlopen zinnen omdat het zo pijnlijk duidelijk was dat Carmen het niet zou overleven. Dat door de directe schrijfwijze van Kluun mensen echt geraakt werden door de heftige gebeurtenissen. En dat begrijp ik wel.

Hoe dan ook, ik denk dat ik het boek wel zou aan raden aan andere mensen, omdat het makkelijk leest, er veel gebeurt en het op sommige stukjes grappig en ontroerend kan zijn. En hoewel het best een zwaar thema is: het verwerken van het verlies van een dierbare, is het toch behoorlijk luchtig gehouden. Zonder extreme depressiviteit. Toch kreeg ik soms erg genoeg van Stijn’s karakter. In het echte leven had Jaap, de vader van Carmen (Judith dus) het niet zo op Stijm (Kluun). Hij vertelde aan het blad privé:

“Er is een tijd geweest dat Judith en Kluun echt van elkaar hebben gehouden. Maar hoe lang dat heeft geduurd? Een dochter vertelt niet alles over haar huwelijk aan haar vader. Als we bij haar op bezoek kwamen was Kluun er vrijwel nooit. Op een gegeven moment, en dat was lang voordat er bij haar kanker werd geconstateerd, had Judith ook door dat hij een andere vrouw had. En toen ze kanker kreeg kon ze niet meer dan dat accepteren.”

Er zitten geen levenslessen in, geen psychologische of filosofische hersenspinsels, nee hij is gewoon direct en zegt waar het op staat. Dat zal voor veel mensen wel fijn zijn denk ik.

Daar waar ik het juist fijn vind om te lezen hoe Stijn zijn leven probeert te verbeteren en weer gelukkig wordt, vinden andere lezer het slaapverwekkend om te lezen hoe hij zielsgelukkig samen met zijn dochtertje gaat zwemmen in een meer, of hoe ze met een waterijsje in hun hand genieten van het uitzicht. Het rauwe taalgebruik dat in het begin nog wel de boventoon lijkt te houden, zakt steeds meer af. Dit wordt door sommigen gezien als een pijnlijke constatering dat er zonder zieke vrouw weinig van Kluun over blijft. Misschien ben ik nog te jong om dat te begrijpen. Ik weet het niet. Ik vind het nou eenmaal veel interessanter om te lezen hoe Stijn zijn camper kwijtraakt en samen met Luna door de graanvelden wandelt op zoek naar een camping -of hoe hij erachter komt dat hij toch werkelijk van iemand kan houden-, dan te lezen hoe hij met zijn smerigste woordenschat beschrijft hoe hij een Dolly een beurt geeft. Maar ja… dat ben ik.

Ik denk dat dit boek vooral wordt gelezen door mensen die willen weten hoe het leven van de hoofdpersonages van tragische sprookje ‘komt een vrouw bij de dokter’ verder gaat, smachtend naar een happy end. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weduwnaar door Kluun"