De weduwnaar door Kluun

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover De weduwnaar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1285 woorden
  • 15 juni 2010
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
12 keer beoordeeld

Boekcover De weduwnaar
Shadow

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, gesch…

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks …

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, geschreven in de hem kenmerkende stijl: direct, nietsontziend en heel erg grappig. Het is een ontroerend mooi verhaal over een vader die samen met zijn dochtertje de dood van zijn veel te jong gestorven vrouw verwerkt, in een camper aan de andere kant van de wereld.

De weduwnaar door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Primaire gegevens

Titel: De Weduwnaar

Auteur: Raymond van de Klundert, ofwel Kluun

Uitgever: Podium

Jaar van uitgave: 2006

Aantal bladzijden: 265

Waarom gekozen ?

Ik heb dit boek gekozen omdat ik het eerste deel, ‘Komt een vrouw bij de dokter’, al had gelezen. De schrijfstijl van Kluun spreekt mij erg aan en daardoor was ik zeer benieuwd naar zijn vervolgboek. Ook vind ik dat Kluun een uitgesproken gevoel voor humor heeft, hoe hij dingen kan omschrijven, ik vind het allemaal geweldig. Ik heb nu in totaal 3 boeken van Kluun gelezen en ga zeker ‘Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ ook nog lezen. Kluun zijn boeken worden door recensisten finaal de grond in gestampt, maar toch verkopen zijn boeken als een sneltrein. En ik geef de recensisten ook groot ongelijk.

Op de voorkant van het boek staan Kluun en zijn dochtertje op het terras van Schiphol waar je uitkijkt over de plek waar de vliegtuigen aankomen, in ieder geval daar lijkt het erg op.

Wat verwacht je?

Ik verwacht dat het net zo’n mooi boek is als het eerste deel, ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Ik ga dit boek lezen omdat de humor en schrijfstijl van Kluun mij erg aanspreken. Ook hoop ik dat Stijn samen komt met Roos, de vrouw waar hij in het eerste deel mee vreemd ging, en dat hij dan stopt met vreemd gaan.

Eerste reactie achteraf

Ik vond het boek leuk maar niet zo leuk als ‘Komt een vrouw bij de dokter’, omdat er in ‘De Weduwnaar’ niet zoveel gebeurt als in ‘Komt een vrouw bij de dokter’. In ‘De Weduwnaar’ gaat het grootendeels over Stijn en Luna hun reis in Australië. Wel is de verwachting dat Stijn en Roos samenkomen uitgekomen, dit vond ik erg leuk. Want ik verwachtte het ook al een beetje.

Verwerkingsopdracht

Ik heb gekozen voor verwerkingsopdracht A6:

Een goede titel voor een roman bedenken is niet zo makkelijk. Een goede titel kan te maken hebben met een belangrijke gebeurtenis uit het boek of een belangrijk personage, maar ook met een veelzeggend detail. Een goede titel is altijd kernachtig geformuleerd, maakt de lezer nieuwsgierig en zegt vaak iets over het thema van het boek. Verklaar de titel van het boek en bedenk, rekening houdend met het voorafgaande, drie alternatieve titels. Licht per titel toe, waarom je het een goede titel vindt.

De oorspronkelijke titel is De Weduwnaar, dit omdat Stijn na de dood van Carmen een weduwnaar is geworden. Ik vind dit niet een heel erg spannende titel en daarom doe ik mijn best om een leukere verzinnen (misschien zet hij die er wel op met een nieuwe druk! Haha.)

- Komt een man bij de therapeut.

Ik heb voor deze titel gekozen omdat het verwijst naar het eerste deel, ‘Komt een vrouw bij de dokter’, waarin Carmen ontdekt dat ze kanker heeft. In het tweede deel ‘De Weduwnaar’ gaat Stijn naar een therapeut die hem probeert te helpen met zijn problemen en die hem aanraadt om wat tijd voor zichzelf te nemen, waarop Stijn besluit naar Australië te gaan met Luna.

- De zonnegodin.

Dit omdat Luna ‘zonnegodin’ betekendt. De reden waarom ik die titel kies is omdat Stijn in het boek heel veel tijd met Luna doorbrengt en een afspraak heeft gemaakt met Carmen dat hij goed voor Luna moet zorgen. Luna speelt een grote rol in het leven van Stijn en daarom vind ik het wel een goede titel.

- Het leven na een kankertijd.

Deze titel heb ik gekozen omdat Stijn zijn leven met Carmen toen bleek dat ze kanker had een kankertijd noemde. En in ‘De Weduwnaar’ gaat hij verder met zijn leven en lijkt ‘Het leven na een kankertijd’ mij dus een toepasselijke titel.

Persoonlijke beoordeling

Onderwerp

Het was een leuk boek want, de humor van Kluun is echt super grappig. Ik vond het interessant om te lezen hoe Stijn de dood van zijn vrouw Carmen verwerkt. Het genre is naar mijn mening een roman, want zo wordt alles beschreven en verteld. De titel ‘De Weduwnaar’ is gekozen omdat Stijn in dit vervolg op ‘Komt een vrouw bij de dokter’ een weduwnaar is, want zijn vrouw Carmen is in het eerste deel overleden. Ik vind dit een toepasselijke titel, maar niet echt een heel aantrekkelijke. Het thema van het boek is naar mijn mening rouw, want Stijn is in rouw door de dood van Carmen.

Gebeurtenissen

Er zijn een aantal volgens mij belangrijke gebeurtenissen in het verhaal, ik zal ze chronologisch opsommen:

- Wanneer Roos aan Stijn adviseerdt om naar een therapeut te gaan, want deze therapeut adviseerdt Stijn om wat tijd voor zichzelf te nemen.

- Wanneer Roos en Stijn in Thailand zijn, want dan wordt Stijn zat van Roos en is hij blij dat hij van haar af is.

- Wanneer Stijn en Luna in Australië zijn, want dan beseft Stijn terloops hoe gek hij op Roos is.

- Wanneer Roos een vernietigende mail naar Stijn stuurdt waar hij nog dagen van onder de indruk is. Hij beseft namelijk waar hij zijn hele leven bang voor is geweest, Liefde.

- Wanneer Stijn accepteerdt dat hij verliefd is op Roos en haar in zijn leven laat.

Personen

Hoofdpersonen:

- Stijn, hij is een gevoelige man die zijn gevoelens opzij probeert te drukken. Het is een moderne man die zich kleedt naar de laatste modetrends. Hij maakt een verandering door in het verhaal, want hij is in het begin een regelmatige vreemdganger die liegt en bedriegt, maar hij komt er achter dat zijn hart bij Roos ligt en houdt op met vreemdgaan en liegen en bedriegen.

- Luna, de dochter van stijn. Het is een schattig dochtertje die niet heel goed door heeft wat er allemaal gebeurt, ze verandert niet echt in het verhaal.

- Roos, de ‘vriendin’ van stijn. Roos is hartstikke verliefd op Stijn maar wil niet in onzekerheid leven en beëindigt daarom een tijdje het contact. Maar als Stijn er achter komt dat hij bij Roos wil zijn, laat ze dat wel toe.

Bijpersonen:

- Frenk, de beste vriend en zakenpartner van Stijn. Hij runt samen met Stijn ‘Merk in uitvoering’ het is een sociale man maar als hij Stijn betrapt met Maud is hij erg boos.

- Maud, de ex-vriendin en collega van Stijn waar hij wel eens mee vreemd gaat. Het is een sociale vrouw.

- Natas, een collega van stijn. Hij gaat vaak met haar vreemd. Het is een jong meisje van rond de 20.

- De dolly’s, zo noemt hij een stelletje meisjes die vriendinnen zijn van Natas. Ze lijken allemaal erg veel op elkaar vandaar dat hij ze dolly’s noemt.

- Ramon, een stap maatje van Stijn. Hij gaat veel met Stijn op stap en gebruikt samen met hem drugs. Hij houd ook wel van vrouwen en gaat vaak met Stijn achter de vrouwtjes aan. Ik schat hem net zo oud als Stijn.

Opbouw

Het verhaal wordt chronologisch verteld, er zijn natuurlijk wel gedachtengangen naar het verleden maar geen flashbacks. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, Thailand en Australië. Het is ongeveer 4 tot 6 jaar geleden. Je beleeft het verhaal vanuit het perspectief van Stijn. Het is een open einde want Stijn en Roos komen samen en je weet niet hoe hun toekomst verder is.

De titelverklaring heb ik al gedaan onder het kopje onderwerp.

De verteltijd is ongeveer 6 uur, de vertelde tijd ongeveer één jaar.

Taalgebruik

De schrijfstijl van Kluun daar kan ik heel kort over zijn, ik vind het echt een geweldige man. Hij schrijft echt hartstikke leuk en hoe hij alles verwoordt vind ik echt in één woord geweldig. Er komen vrij weinig dialogen in voor, er wordt heel erg veel gedacht door Stijn. Er wordt wel veel beschreven, zo kon ik mij goed inbeelden hoe alles er uit zag.

REACTIES

V.

V.

Handige link, heb hem zelf ook gebruikt. http://www.xead.nl/recensie-van-de-weduwnaar-

11 jaar geleden

J.

J.

goed uitgewerkt maar er staan wel veel grammaticafouten in hoor. hij stuurdt moet toch echt zijn hij stuurt

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De weduwnaar door Kluun"