De weduwnaar door Kluun

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 3225 woorden
  • 4 december 2006
  • 74 keer beoordeeld
  • Cijfer 8
  • 74 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
265
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2007 Genomineerd)

Boekcover De weduwnaar
Shadow

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, gesch…

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks …

Na de dood van zijn vrouw Carmen stopt Stijn met werken en dompelt zich onder in het uitgaansleven van Amsterdam en Ibiza. Hij is geen nacht alleen. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Tot hij met zijn driejarige dochtertje naar Australië vertrekt.

De weduwnaar gaat verder waar Komt een vrouw bij de dokter - het spraakmakende debuut van Kluun - eindigde, geschreven in de hem kenmerkende stijl: direct, nietsontziend en heel erg grappig. Het is een ontroerend mooi verhaal over een vader die samen met zijn dochtertje de dood van zijn veel te jong gestorven vrouw verwerkt, in een camper aan de andere kant van de wereld.

De weduwnaar door  Kluun
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: De weduwnaar
Auteur: Kluun
Pseudoniem voor: Raymond van de Klundert
Aantal bladzijden: 268 bladzijden
Uitgever: Podium
Plaats van uitgave: Amsterdam
Druk: Zesde druk

Samenvatting:
Deel I
Dit deel begint met een tekstsong:
Kom niet bij me kloppen
De deur is op slot
Laat me nou eens pitten
Want ik ga kapot
( Doe maar, “Een nacht alleen”)

Carmen is net overleden en zij staat opgebaard in de eigen woning. ’s Nachts gaat Stijn zijn bed uit om naar haar te kijken. Ook treft hij voorbereidingen voor de begrafenis. Hij houdt ook een mooie toespraak voor haar. Hij belooft aan het einde van de toespraak voor Carmens dochter te zorgen. Hier wordt vaak op terug geslagen in het boek.

Het werken wil de eerste tijd maar niet vlotten. Op zijn werk zijn nog steeds Maud (zijn ex met wie hij nog wel eens seksueel contact heeft) en Natasja de stagiaire die niet uitblinkt in intelligentie, maar wel in seks. Natasja heeft een paar vriendinnen die door Stijn de ‘Dolly’s’ genoemd, omdat het eigenlijk allemaal klonen van elkaar zijn. Ze zijn mooi, hebben altijd zin in seks maar zijn ook een beetje schaapachtig. Wanneer ze uitgaan, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van drugs. Stijn merkt dat hij als weduwnaar een aantrekkelijke partij voor een bepaalde categorie vrouwen is. Ook het oude vriendenpaar Thomas en Anne geven hem steeds adviezen. Ze zijn altijd tegen het leven geweest dat Stijn heeft geleefd en waren zeer fel tegen zijn vele vreemdgaan in het eerste boek. Stijn kan het stel niet uitstaan en krijgt zeer tegen zijn zin een aantal m-a’tjes (m-a = moederlijke adviezen) van Anna.

Roos, een vriendin van Stijn, heeft natuurlijk ook steeds contact met hem, maar het lijkt erop alsof Stijn een muurtje om zich heen bouwt.
Stijn zelf begint steeds meer verschillende soorten drugs uit te proberen. Onder andere pilletjes die hij van zijn stapvriend Ramon krijgt en ook wordt er flink cocaïne gesnoven. Met Maud en Frenk (zijn zakencompagnons) gaat Stijn naar Ameland. Maud en Stijn moesten, voordat ze erheen gingen, Frenk beloven om geen drugs mee te nemen. Gelijk de eerste avond snuiven Maud en Stijn en hebben ze seks op de bank. Frenk wordt hier wakker van en stapt woedend op.
Gelijk de week hierna Gaat Stijn samen met Ramon en de ‘Dolly’s naar Ibiza. Ook hier wordt alleen maar gefeest, gezopen, geneukt en gesnoven. Stijn doet driftig mee. Ondertussen probeert Frenk, Stijn zover te krijgen dat Stijn de aandelen van zijn bedrijf verkoopt, want na het voorval op Ameland hebben ze geen fatsoenlijk woord met elkaar gewisseld.
Maar alles wordt ineens anders als de twee vliegtuigen de Two Towers vernietigen (op 11 september).
Plotseling beseft Stijn dat hij Carmen beloofd heeft dat hij goed voor Luna zou zorgen. Hij beseft dat er acute oorlogsdreiging is en neemt het eerste de beste vliegtuig naar Amsterdam. Roos meent dat Stijn weer eens naar Nora, een therapeute, moet gaan. Nora wijst hem op de waarde van het leven in de persoon van Luna en adviseert hem om met zijn dochter de reis te maken naar Australië, iets wat Carmen ook heeft gedaan voordat ze een relatie kregen. Het zou hem wellicht kunnen helpen in de verwerking van het verleden. Hij boekt meteen een reis en gaat ook eerst nog een week naar Thailand. Stijn krijgt een goed idee. Hij vraagt Roos ook mee te gaan naar Thailand: die laat er geen gras over groeien en boekt dezelfde avond ook een reis naar Thailand. Ze zal een dag later aankomen.

Dit deel heet Stijn, omdat alle gebeurtenissen om hem draaien. Hij is egoïstisch bezig met het verwerken van zijn verdriet door te vluchten (escapisme) in seks en drugs.


Deel II:
Motto van dit deel:
O wat hou ik van jou, denk ik in de hal
De hele wereld is daar waar wij tussen staan
En een stem zegt: willen alle passagiers
Voor de KL204 naar de uitgang gaan
Dan ga je door de pascontrole
Je kijkt nog even om en je zwaait naar mij
Ik glimlach, maar iets sterft in mij
Want ik weet ook, nou is het echt voorbij
(Peter Koelewijn “ KL204”)

Deel II is maar een klein deel: het vertelt de gebeurtenissen in Thailand op een klein romantisch eiland. Luna vindt het best leuk dat Roos komt en de eerste dagen gaat het allemaal fantastisch. Ook op seksgebied is Stijn aan het opleven, omdat Roos hem alles kan geven wat hij wil.
Ineens slaat hij om. Stijn begrijpt dat zijn hele vriendenkring weet dat Roos ook in Thailand is en dat nemen ze hem erg kwalijk: zo kort na de dood van Carmen. De lol is er voor Stijn meteen af. Hij wordt er chagrijnig van. Luna wordt bovendien gebeten door een aap in de dierentuin en de flinke wond in de vinger moet gehecht worden. Vrijwel direct hierna gaan Stijn en Luna naar Australië en lijkt het afscheid tussen Roos en Stijn definitief te worden. Het mottolied is heel erg van toepassing. Ze laten Roos in Thailand en alle andere in Amsterdam achter en gaan samen op weg naar Australië.

Dit deel heet Stijn & Luna en Roos: de titel geeft mooi weer hoe de verhoudingen liggen. Stijn en Luna zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden (&): door de vader en dochter relatie. De relatie met Roos (EN) is losser. Eigenlijk nemen Stijn en Roos afscheid van elkaar; voorgoed.

Deel III:
De tekstsong voor deel III is
We have all the time in the world
Time enough for life
To unfold all the precious things life has in store
And we got all the love in the world
And as time goes by you will find we need nothing more
And we got all the time in the world for love
Nothing more, nothing less
Only love, only love
( Fun Lovin’Criminals , “We have all the time in the world” )

In het grote land dat Australië hebben Stijn en Luna alle tijd voor elkaar. Stijn heeft een camper gehuurd. Het is maar een kleine camper en dat zou wel eens problemen kunnen geven. Bovendien kan Luna helemaal niet tegen autorijden en op de eerste dag gaat het al mis. De strenge wet in Queensland verbiedt kinderen in een café te komen, waardoor ze niet naar de kikkerrace kunnen kijken. Ze mag niet mee op een boot om te duiken in zee, zodat Stijn genoegen moet nemen met een excursie op een boot met een glazen bodem. Helaas, Luna is na een paar minuten al doodziek.
Er is wel een mooi moment wanneer hij op een fiets met Luna achterop de zee in fietst en hij het gevoel heeft dat zijn dochter en hij een eenheid vormen. Ze heeft het geweldig naar haar zin. Stijn heeft nu alle tijd voor zijn dochtertje. Ze zijn gek op elkaar.

Stijn moet erg wennen aan de ruimte in Australië en aan de speciale manier van leven van de autochtonen: ze zijn allemaal erg vriendelijk en nemen overal de tijd voor.
Intussen begint hij Roos te missen en hij neemt enkele pogingen om haar te smsen, maar Roos geeft aan dat ze met rust gelaten wil worden. Hij hoort via hotmail nog wel eens wat van zijn vrienden (Thomans en Anne, Frenk, Maud en Natasja) wat er allemaal in Amsterdam gebeurt: Frenk en Maud zijn na het seksincident op Ameland niet meer “on speaking terms”. Bovendien hebben Roos en Maud een afspraakje, terwijl ze eigenlijk concurrenten in de liefde zijn.

Wat seks betreft is Stijn helemaal op zichzelf aangewezen, want er zijn geen mooie vrouwen in de buurt. Na een ongeveer 2 maanden in Australië kom Stijn een vrouw tegen die wel het zien waard is. Ze is een gescheiden vrouw van Nederlandse afkomst die er nadrukkelijk op uit is om Stijn in haar Australische bed te krijgen, maar Stijn wordt gered door Luna die ineens in haar slaapkamer staat. De volgende dag vertrekt hij, om weer verder door te trekken door het land.
Hij wordt kort daarop aangehouden door de Australische politie en krijgt een fikse boete van $575 wegens het overschrijden van de maximumsnelheid en het niet dragen van de gordel. Omdat hij niet contant kan betalen, wordt de camper in beslag genomen en moet hij op een andere manier verder reizen.

Later reist hij per bus tijdens een excursie en op die manier ontmoet hij een stel uit Nieuw Zeeland. Hij vindt dat de twee oudere mensen heel lief voor elkaar zijn en als hij met de man aan de praat raakt, hoort hij van diens vroegere seksuele escapades. Hij heeft dus veel gemeen met Stijn. Maar toen zijn vrouw het merkte, had de Nieuw-Zeelander besloten een andere weg in te slaan. Hij wilde zijn relatie redden en had daarna niet meer naar andere vrouwen gekeken. Het is een wijze les voor Stijn die steeds meer naar Roos verlangt. Op een bepaald moment vertelt ze hem dat ze een e-mail gestuurd heeft. Stijn moet het gaan lezen en de e-mail maakt veel indruk, want Roos legt uit wat er met Stijn aan de hand is: hij is gewoon bang om zich te geven in de liefde. Het is een harde mail waarin Roos aangeeft dat ze gezocht heeft naar de warme Stijn die ze ooit gekend heeft en dat ze die niet meer kan vinden. Tijdens de reis beseft hij steeds meer wat Roos met de brief heeft bedoeld: zijn leven lang is hij eigenlijk bang voor de liefde geweest. Alleen de twee laatste weken van Carmens leven was het hem gelukt de liefde onder ogen te zien. Daarna was hij er weer voor gevlucht. Hij beseft dat hij met Roos een kans gemist heeft en tijdens de reis naar Byron Bay weet hij stapje voor stapje wat hij in zijn leven verkeerd heeft gedaan. In een droom ontmoet hij Carmen op een vuurtoren, die door te knikken laat zien dat ze wilt dat hij Roos, die in een bootje aan komt varen, een kans geeft. Nu weet hij het zeker en praat met Luna erover om Roos naar Australië te halen. Die vindt het een geweldig idee. Hij belt naar Roos en vraagt of ze met kerst wilt komen zodat hij haar kan laten zien hoeveel hij van haar houdt. Roos stemt in en met veel omwegen komt ze in Australië aan.
Dan komt ze door de toegangsdeuren: de toekomst is weer begonnen.

Het boek heeft dus een happy end in tegenstelling tot “KEVBDD”, dat eindigde met de dood van Carmen. Om die reden maakt de eerste roman dan ook toch meer indruk dan deze tweede.

Dit deel III zou mijn inziens daarom het beste getiteld kunnen zijn Stijn & Luna (& Roos). Immers, de hereniging wordt een feit.

Tijd en ruimte:
het begin van het boek vind plaats in Amsterdam, in het huis van Stijn waar Carmen ligt opgebaard. Daarna vind het vooral plaats in café’s, samen met Luna buiten of met een vrouw in bed. Een paar weken na Carmens dood gaat Stijn met Maud en Frenk naar Ameland en de week daarop met de ‘Dolly’s’ naar Ibiza. Na ongeveer 2 maanden vertrekt Stijn met Luna en Roos naar Thailand om vervolgens alleen met Luna door naar Australië te vliegen om daar rond te reizen. Er gaat ongeveer een klein jaar voorbij in het boek.

Verhaalfiguren:
Stijn:
De hoofdpersoon in beide boeken. Hij verliest zijn vrouw op zesendertig jarige leeftijd aan kanker. Alleen blijft hij achter met zijn dochtertje Luna. Toen Carmen nog leefde ging Stijn al heel vaak vreemd en dat blijft hij na haar dood doen. Hij durft het verdriet niet onder ogen te komen en verstopt zich onder de drugs, drank en veel seks. Door zijn gedrag werkt hij veel mensen zich tegen hem in het harnas onder andere zijn beste vriend Frenk. Totdat hij op een gegeven moment het licht ziet op Ibiza en zich realiseert dat hij Carmen beloofd heeft om goed voor hun dochtertje te zorgen. Hij pakt het eerste de beste vliegtuig naar huis naar zijn dochter. Hij houdt ontzettend veel van haar. Heel de wereld draait nu om haar. Als ze in Australië zijn beseft hij pas hoe stom hij zich gedragen heeft. En die e-mail van Roos zet hem helemaal aan het denken. Hij is bang voor liefde, de vastigheid, daarom doet hij het vooral met meisjes zonder inhoud.

Luna:
De dochter van Carmen en Stijn. Carmen heeft voor haar toen ze op sterven lag een boek gemaakt zodat ze alles kan terug lezen. Ze beseft wel dat ze geen moeder meer heeft maar laat het niet goed merken. Ik vind haar een sterk meisje. Af en toe lijkt het wel of zij voor haar vader zorgt. Ze geniet wel in volle teugen van zijn aandacht zeker als ze samen op het strand fietsen.

Roos:
In het vorige boek had hij een verhouding met haar. Ze hebben elkaar ontmoet bij carnaval. In het begin vindt ze het goed dat hij de liefde bij haar zoekt die hij bij Carmen mist, maar op een gegeven moment begint ze gevoelens voor hem te krijgen. Als Carmen overleden is wil Stijn niet aan zijn gevoelens toegeven en kwetst Roos daar mee. Na Thailand denken ze beide dat het over is, maar toch probeert Stijn contact met haar te krijgen. Ik vind Roos in het begin van het boek een beetje te soft. Ze laat veel toe van Stijn maar naarmate het boek wordt ze steeds sterker en is zij degene die geen contact meer wilt.
Quote: ‘Straks zit jij je hele leven met een schuldgevoel en voel ik me heel mijn leven een slet.’

Frenk:
Hij is samen met Stijn eigenaar van marketingbureau Mekr in Uitvoering. Hij is het tegenovergestelde van Stijn. Hij woont alleen in groot, mooi design huis en vermaakt zich zeer goed zonder vrouwelijk schoon. Hij was er altijd voor Carmen en Stijn als ze het zwaar hadden, maar ook voor de leuke dingen. Op Ameland houdt Stijn zich niet aan zijn afspraak en kwets Frenk daar zo mee dat hij zijn biezen pakt en niet meer fatsoenlijk tegen hem praat.
Quote: ‘Ik kan jullie toch niet alleen laten op Koninginnedag?’

Maud:
Ze is één van de vele ex-en van Stijn. Nu werkt ze bij Merk in Uitvoering. In de loop der jaren werd Maud ook één van de beste vriendinnen van Carmen. Na Carmens dood gingen Frenk, Maud en Stijn elke maandag samen eten. Als Frenk al naar huis was bleef Maud vaak nog even plakken. Maud is makkelijk in bed te krijgen maar wees Stijn af en toe ook de les en zorgt goed voor Luna.
Quote: ‘Ik durf Carmen niet meer onder ogen te komen.’

Carmens moeder:
Ze is al jong getrouwd en ook weer vroeg gescheiden. Ze wist van Stijns verhoudingen maar vergaf het hem meerdere malen omdat ze zag hoeveel hij van haar dochter hield. Na de dood van haar dochter e-mailt ze hem af en toe nog wel om te vragen hoe het met hem gaat.
Quote:’ik ben trots op je als schoonzoon. En nu wil ik koffie, rotjoch.’

Anne:
Zij was Carmen’s beste vriendin. Zelf heeft ze twee kinderen samen met Thomas. Na Carmen’s dood geeft ze Stijn af een toe een ‘ma-tje’ (moederlijk adviesje). Stijn ergert zich hier mateloos aan maar komt er af en toe wel achter dat ze gelijk heeft. In de loop van het boek verwaterd het contact tussen hen een beetje.
Quote: ‘Het is een klootzak Carmen, maar hij hóúdt wel van je.’

Thomas:
Hij is de man van Anne. Vroeger waren Stijn en hij beste vrienden maar sinds hij getrouwd is met Anne is hij veranderd in een standaard huisman. Hij begint een beetje kaal te worden, krijgt een ‘bierbuikje’ en is monogaam (ten minste dat zegt hij maar ondertussen geniet hij ook in volle teugen van het leven).
Quote: ‘Geen woorde tegen Anne over carnaval, hè!’

Natasja:
Ook wel: Natas of Tas genoemd. Ze is een stagiaire bij Merk en Uitvoering. Ze ziet er erg aantrekkelijk uit en heeft al meerdere malen het bed gedeeld met Stijn. Ze was een lid van de Dolly’s.
Quote: ‘Zin in iets spannends, Stijn?’

Ramon:
Hij is het stapmaatje van Stijn. Hij is de koning van de sportschool en de keizer van de XTC. Hij had niet echt een vriendschapsband met Stijn en Carmen.
Quote: ‘Vreemdgaan, dat hou je voor jezelf en voor je vrienden.’

Het echtpaar in Australië:
Hij komt ze tegen onderweg en raakt met ze aan de praat. Als hij ziet hoe gelukkig en verliefd ze samen zijn voelt Stijn toch wel een steek van jaloezie. Hij zou dat nooit worden met Carmen. Op een avond vraagt Stijn of de man wat komt drinken bij hem en al snel komt hij erachter dat deze man ook al een aantal affaires achter de rug heeft. Zijn vrouw heeft hem betrapt en hem voor de keuze gesteld. Stijn krijgt ontzettend veel bewondering voor deze man en zijn vrouw dat hij de mail van Roos ineens heel anders gaan bekijken.

Vertelwijze:
Alles wordt verteld vanuit Stijn.

Motieven:
Enkele motieven in de roman zijn:
- Overspel, toen Carmen nog leefde deed hij vaak aan overspel. Nu Carmen dood is doet hij het nog steeds tegenover Roos.
- Drugs – en alcholgebruik (xtc, coke): hij verdrinkt zich in het drugs – en alcohol. Hij wil niet aan het echte leven denken en gebruikt deze middelen om even uit zijn ware leven te stappen.
- Escapisme (de vlucht in seks en drugs, vertrek naar Ibiza en Australie): Hij gaat vaak op stap en gaat ook op vakantie met Maud en Frank naar Ameland.
- Liefde vader - dochter: Op Ibiza komt hij tot de conclusie hoeveel Luna voor hem betekend als hij de twee vliegtuigen in het World Trade Centre ziet vliegen. Ook in Australië overkomt hem dit gevoel dagelijks.
- Cultuurverschillen: als hij in Australië is wordt hij een beetje gek van alle regels die ze daar hebben en de andere cultuur.

Titelverklaring:
De titel van de roman is gemakkelijk te verklaren. Na de dood van zijn vrouw Carmen , beschreven in “Komt Een Vrouw Bij De Dokter” is Stijn weduwnaar. Hoe hij die eerste maanden na de dood van zijn vrouw doorbrengt, is het onderwerp van de roman.

Beoordeling:
Dit boek ben ik meer gaan lezen omdat ik zo onder de indruk was van ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’. Ik had me al minder van dit boek voorgesteld omdat het eerste boek over de ziekte en de dood van Carmen gaat en het tweede boek over het leven erna. Af en toe vind ik hem te grof. Zijn verhoudingen met al die vrouwen hoeven niet zo gedetaileerd beschreven te worden.
Hij neemt geen blad voor de mond en dat vind ik aan de andere kant ook wel weer goed in dit boek. Je krijgt een heel duidelijk beeld van zijn leven. Ik heb deze twee boeken heel snel uitgelezen want het boeit zo ontzettend. Het is ook fijn lezen dat het hele kleine hoofdstukjes zijn. Gelukkig is dit tweede boek geschreven want vond het einde van ‘KEVBDD’ best emotioneel en nu kan je de verhalen goed een plaatsje geven!
Ik raad echt iedereen aan om eens een keer deze boeken te lezen, het taalgebruik is goed te begrijpen en spreekt vast veel mensen aan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

V.

V.

http://www.xead.nl/recensie-van-de-weduwnaar-

Deze link verwijst naar een handige recensie, ik heb hem zelf ook gebruikt voor m`n leesdossierverslag.

10 jaar geleden

Andere verslagen van "De weduwnaar door Kluun"