De vrije slavenjongen door Huib Billiet

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1554 woorden
  • 7 augustus 2006
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 5 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De vrije slavenjongen
Shadow
De vrije slavenjongen door Huib Billiet
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
A. Praktische gegevens

1. Bibliografische gegevens

De titel: De vrije slavenjongen

De auteur: Huib Billiet
De uitgever: Clavis
Jaar waarin eerste druk verscheen: Staat nergens of niet duidelijk vermeld, maar het copyright is 1994.

De door mij gelezen druk en de uitgave: Staat nergens of niet duidelijk vermeld, maar ik denk de eerste druk.
Aantal bladzijden: 85
Het genre: Mystiek

Hoeveel hoofdstukken: 19
Bijzonderheden: voor Mamá Maria José

Datum leesverslag: 05/06/06

2. Titelverklaring
De vrije slavenjongen is een duidelijke titel, omdat het gaat over een jongen die als niet-slaaf in een slavenkamp is geboren. Dus de titel draagt het hele boek.
Voor Mamá Maria José. Mamá Maria José was de moeder van de hoofdpersoon.
3. Tijd in geschiedenis
Het verhaal speelde zich ongeveer af in de 19e eeuw, want er komen koetsen in voor.
4. Tijdsduur
Ik heb er ongeveer 3 dagen over gedaan om het boek te lezen, en dat was 2 weken geleden. Het lezen duurde zolang, omdat het lezen van het boek behoorlijk saai was. Waarom ik het verslag nu maak is omdat de computer kapot was.
5. Ruimte
De belangrijkste en de meeste gebeurtenissen spelen zich af op een eiland in Zuid-Amerika, want er wordt verteld over de andere kant van het water en het zijn slaven uit Afrika. Ook wordt er verteld dat de slaven op een rietsuikerplantage werken.
6. Hoofdpersonen
Chenche (round): Chenche is de hoofdpersoon. Chenche is de eerste vrije slaaf op slavenkamp `landgoed de vrede´. De slaven denken dat hij gekomen is door de Afrikaanse god Munalembe. Dat komt omdat de slaven soms een groene fonkeling in zijn ogen zien. Zijn streven is terug naar Afrika te gaan.

Mundo (Klokkemundo) (round): Mundo is de Peetoom van Chenche. Mundo wordt ook wel Klokkemundo genoemd door Chenche, omdat hij in een klokkentoren werkt. Mundo is eigenlijk Munalembe, een god van de Afrikanen, want hij ging met Chenche verstoppertje spelen en Chenche vond Klokkemundo zelfs niet achter een simpel struikje, waar hij overduidelijk heen ging.
Mamá Micaela (round): Mamá Micaela is de peettante van Chenche. Mamá Micaela zag als eerste de groene fonkeling in de ogen van Chenche en zal dan alles doen om Chenche te beschermen.
De Zwarte Cid (round): De Zwarte Cid is leider en oprichter van het slavenleger.
De Zwarte Cid leert Chenche jagen. Chenche en zijn vader ontsnapte uit Landgoed De Vrede en werd ontvangen door De Zwarte Cid en zijn slavenleger.
B. Vertelwijze
1. Perspectief

Het perspectief is het auctoriaal perspectief, maar het hoofdfiguur wordt in het verhaal geboren. Dat komt omdat je anders de rest van het verhaal minder goed begrijpt. De auteur heeft dit perspectief gekozen, omdat andere perspectieven er niet in passen
2. Taalgebruik
De auteur gebruikt dure en moeilijke woorden om iets te beschrijven. Ik vind dit niet passen voor een C boek.
3. Beschrijving van personen of ruimte
De auteur besteedt weinig aandacht aan het beschrijven van personen en ruimte. De auteur beschrijft dingen beknopt. De auteur dat doet, omdat hij to-the-point wil.
C. Thematische aspecten

1. Thema


• Het onderwerp
Het onderwerp is mystiek.
• Het thema:
Het thema is rassendiscriminatie.
• De hoofdgedachte:
De hoofdgedachte is dat Chenche naar Afrika wil.
Het verhaal beschrijft namelijk dat hij geobsedeerd is door Afrika.
D. Structurele aspecten
1. De volgorde

Het boek is chronologisch verteld, dat maakt het boek saai en niet spannend.
De auteur gebruikt tijdvertraging bij belangrijke gebeurtenissen en tijdversnelling bij saaie en minder spannende gebeurtenissen.
De auteur gebruikt veel tijdversnelling, omdat er veel saaie en minder spannende gebeurtenissen afspelen.
2. De belangrijkste gebeurtenissen
De belangrijkste gebeurtenissen zijn:

De geboorte van Chenche
De groene fonkeling in Chenche’s ogen
De nare droom
De brand
Chenche en zijn vader vluchten
Chenche en zijn vader komen bij De
Zwarte Cid en zijn slavenleger
Chenche’s vader wordt gedood
De slavenkamp uitbraak
Mamá Micaela is teruggevonden
Terug in Afrika
Klokkemundo is Munalembe
3. De spanningsopbouw
Bij alle belangrijke gebeurtenissen lijkt het helemaal niet spannend. Behalve de laatste gebeurtenis, de betekenis drong eerst niet tot me door, omdat het zo mysterieus is.
4. Het begin
De opening is een informatieve opening. De functie daarvan is informatie geven over een paar personen.
5. Het einde
Dit boek heeft een open einde, want het heeft met een eerdere gebeurtenis te maken. Het einde is mysterieus, omdat het eindigt met een raar spreekwoord.
E. Mening
Ik heb dit boek gekozen, omdat het met slaven te maken had en het leek me wel grappig. Het boek vond ik saai en niet spannend. De auteur maakte de belangrijke gebeurtenissen niet spannend en daarom vind ik het boek slecht. Volgens mij waarschuwt dit boek tegen slavernij. Het einde verklaart eigenlijk het verhaal. De auteur schreef ook met dure en moeilijke woorden en dat vind ik niet passen bij een C boek. De schrijver beschrijft de personen en gebeurtenissen slecht; hij mocht er meer aandacht aan besteden. De indeling van het verhaal is wel goed, maar dat is nutteloos als het verhaal slecht is.
Kortom, het verhaal was niet spannend en saai.
F. Samenvatting
Chenche was de eerste vrije slavenjongen (hij was op een dag geboren dat iedereen op die dag geen slaaf was) Chenche’s moeder stierf vlak na de bevalling. Hij werd toen aan Mamá Micaela gegeven. Toen Chenche 2 oogsten oud was zag Mamá Micaela een groene fonkeling in de ogen van Chenche. Mamá Micaela was ervan overtuigd dat hij door Munalembe (een Afrikaanse god) gestuurd was. Toen Chenche oud genoeg was om te lopen, liep Chenche naar de klokkentoren, want het geluid van de klokken vond hij mooi. Boven in de klokkentoren vond hij Mundo, dat was de klokkenluider. Omdat Mundo klokkenluider was noemde Chence hem Klokkemundo. Hij droomde er vaak van dat hij naar Afrika ging met Mamá Micaela en zijn vader. Ook droomde hij ervan (hij kreeg een visioen) dat er brand op landgoed de vrede zou uitbreken en bleek later uit te komen. Ze wisten niet wie de brand gesticht had, dus kozen ze een zwangere vrouw uit en zeiden dat zij op de grond moest gaan liggen, daar kreeg ze allemaal zweepslagen totdat er iemand toegaf dat hij of zij het gedaan had. Toen gaf de vader van Chenche toe, omdat hij medelijden met haar had. Hij ging naar de geselkamer (de martelkamer) en hij zou de volgende dag worden opgehangen. Chenche verzon samen met Klokkemundo een plan. Chenche moest de sleutel van de Contra (de martelaar) stelen om zijn vader te bevrijden, dan zullen ze Klokkemundo in de gesel zetten en zouden Chenche en zijn vader de volgende dag met de vrachtkar mee worden gesmokkeld. Het plan lukte.
Halverwege de rit gingen ze van de kar, voordat ze ontdekt zouden worden. Toen kwamen ze bij een bos uit, en daar maakten ze slaapplaatsen. Opeens stonden er allemaal mannen met geweren en wapens om hun heen. Ze moesten meekomen naar een kamp. Het kamp van de Zwarte Cid en zijn slavenleger, daar waren allemaal gevluchte slaven. De Zwarte Cid leerde Chenche jagen, omdat hij de uitverkorene was. Op een dag ging De Zwart Cid met zijn vader mee om te plunderen. Maar hij kwam niet levend terug. Chenche ging met de Zwarte Cid weer naar landgoed de Vrede om de slaven te bevrijden. Chenche merkte dat Mamá Micaela en Klokkemundo verdwenen waren. Hij heeft daar gehoord dat Mamá Micaela meegevoerd naar de stad en Klokkemundo spoorloos was verdwenen.
Chenche verliet toen de groep en hij ging naar de haven om zijn Mamá Micaela te zoeken. Hij vond haar, maar Klokkemundo was nog steeds verdwenen. Toen Mamá Micaela genoeg geld had om naar Afrika te gaan met Chenche, gingen ze daarheen.
Een maal in Afrika aangekomen is Chenche naar de hut van Munalembe (mini tempel) op zoek. Chenche vertelde aan de dorpschef wie hij was. De dorpschef zei dat hij een giftest bij een kip ging doen om te controleren of Chenche de waarheid sprak. De kip leefde de volgende ochtend nog en hij moest een offer brengen om de hut van Munalembe binnen te komen.
De ogen van een aap of de staart van een antilope of een kop van een reuzeslang. Hij bracht de kop van een reuze slang mee, omdat hij van De Zwarte Cid geleerd had een slang te doden. Dan gaat hij naar binnen en knielt neer. In het midden van de kamer staat een grote metalen pot gevuld met aarde takken en beenderen van mensen. Hij moet eerst iets waardevols in de schaal leggen dan pas krijgt hij antwoord op zijn vragen. Hij wou vragen of het waar was van zijn vader en moeder, hij vroeg om steun van Munalembe en hij vroeg waar Klokkemundo is gebleven. Hij legde een ei, een sleutel en de hoed van Klokkemundo in de schaal. Toen kwam er een duister gestalte en liet zien dat het waar was van zijn ouders en kreeg steun en liet iets wazig beeld van Klokkemundo zien. Chenche vroeg of hij dood was en kreeg als antwoord: “Als de steen niet groen is dan is hij rood.” Chenche bleef doorvragen maar kreeg geen antwoord en hij verliet de hut. Toen hoorde Chenche: “t kalf moet uit zich zelf dansen.” Chenche haastte zich naar de hut en het gestalte was verdwenen en de hoed ook. Dat betekent dat Mundo zijn beschermgod was.
G. De auteur

Boeken van Huib Billiet:
Vreemde vogels op Cuba, Hasselt: Clavis, 1993 (jeugdboek)
De vrije slavenjongen, Hasselt: Clavis, 1994 (jeugdboek)
De afrekening, Hasselt: Clavis, 1995 (jeugdboek)
Veel liefs van lies, Hasselt: Clavis, 1997 (jeugdboek)
Dodende vlinders, Hasselt: Clavis, 2000 (jeugdboek)
Huib Billiet schrijft jeugdboeken en schrijft over Cubaanse muziek.
H. Literatuuropgave
Waar informatie vandaan:
http://home.scarlet.be/~tsd17276/index.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Lol, wat een waardering

15 jaar geleden

Andere verslagen van "De vrije slavenjongen door Huib Billiet"