Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De vriendschap door Connie Palmen

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De vriendschap
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 472 woorden
  • 9 september 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
8 keer beoordeeld

Boekcover De vriendschap
Shadow

Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catherina Buts en de zware, woordblinde Barbara Callenbach, is De vriendschap een roman over de betekenis van andere verbintenissen, waaronder de oudste en meest mysterieuze die wij kennen: die tussen lichaam en geest. De vriendschap gaat over het verlangen om je te hechten, over de angst voor bind…

Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catherina Buts en de zware, woordblinde Barbara Callenbach, is De vriendschap een roman over de betekenis van…

Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catherina Buts en de zware, woordblinde Barbara Callenbach, is De vriendschap een roman over de betekenis van andere verbintenissen, waaronder de oudste en meest mysterieuze die wij kennen: die tussen lichaam en geest. De vriendschap gaat over het verlangen om je te hechten, over de angst voor bindingen, over verslavingen en obsessies, over de familie, het lot en de keuze, over schuld, schaamte, angst en over de noodzaak van verandering.

De vriendschap door Connie Palmen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De Vriendschap
Schrijfster: Connie Palmen
Uitgever: Prometheus Amsterdam
Jaar uitgave: 1995
Genre: Psychologische roman

Toen ik op zoek was naar een leuk literatuur boek, vond ik uiteindelijk deze. Het leek me wel een leuk boek, omdat het over vriendschap zou gaan, zoals de titel al aangeeft. Het is een psychologische roman. Het boek is ingedeeld in 3 delen. Het eerste deel heet: Dingen en Woorden. Deel twee heet: Eten en Drinken. En deel drie heet: Werk en Liefde. De opbouw is in chronologische volgorde. Er zitten geen flashbacks in het verhaal. Het verhaal is hierdoor makkelijker te lezen. Nog een reden waarom het makkelijk leest, is de schrijfstijl van de schrijfster. Ze gebruikt vaak korte en duidelijke zinnen zonder moeilijke woorden. Het lijkt net alsof ze het zelf heeft meegemaakt, alles wordt in detail verteld en er zit veel gevoel achter. Je kan je ook goed in het verhaal inleven omdat het verhaal wordt verteld met een ik-perspectief; je beleeft goed wat Catherina meemaakt. Het zou best een realistisch verhaal kunnen zijn, omdat het ook in het echt zou kunnen voorkomen. De schrijfster wil met dit boek laten zien dat een vriendschap heel mooi kan zijn en ook heel lang kan duren.

Het verhaal begint als Catherina, de hoofdpersoon, in de vierde klas van de lagere school zit, aan het eind van het schooljaar 1965-1966. Catherina zag van een afstand een meisje staan, Ara. Ze keken elkaar een hele tijd aan en toen wist Catherina zeker dat ze vrienden zouden worden. Het volgende schooljaar zaten ze in een gezamelijke klas. Catherina in de vijfde en Ara in de zesde klas. Catherina had alleen maar oog voor Ara. Ze waren veel bij elkaar en werden elkaars beste vriendinnen, ook al waren ze in alle opzichten elkaars tegenpolen.


In deel 2 gaat het steeds slechter met hun vriendschap. Ze krijgen ruzie als Ara niet op de verjaardag van Catherina wil komen. Ara is jaloers op de andere vriendinnen van Catherina.

Ara wil Catherina voor haarzelf. Catherina gaat studeren in Amsterdam en neemt afstand van Ara. Catherina krijgt eet- en drankproblemen en Ara ook. Ara’s figuur begint steeds meer te lijken op die van Catherina. Terwijl Catherina juist zo gevallen was voor het figuur van Ara.

In deel 3 is Catherina lerares psychologie. Ara is dan hondentrainsters omdat ze beter met dieren om kan gaan dan met mensen. De grote liefde van Catherina wil gaan verhuizen naar Amerika en Catherina gaat met hem mee. Ze logeert eerst nog een week bij Ara. Dan vertelt ze dat Ara haar onzeker maakt. Het laatste subhoofdstuk is een brief van Catherina aan Ara, waarin ze al haar gevoelens beschrijft en zegt wat haar dwars zit. Ze sluit af met:

Ik hou van je
Zonder jou ben ik minder waard.
Als ik nu mijn wijsvinger in de lucht steek, doe jij dan ginder hetzlefde?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De vriendschap door Connie Palmen"