De vriendschap door Connie Palmen

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2377 woorden
  • 4 juli 2007
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 7 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1995
Pagina's
310
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
Trouw Publieksprijs (1996 Winnaar)

Boekcover De vriendschap
Shadow

Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catherina Buts en de zware, woordblinde Barbara Callenbach, is De vriendschap een roman over de betekenis van andere verbintenissen, waaronder de oudste en meest mysterieuze die wij kennen: die tussen lichaam en geest. De vriendschap gaat over het verlangen om je te hechten, over de angst voor bind…

Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catherina Buts en de zware, woordblinde Barbara Callenbach, is De vriendschap een roman over de betekenis van…

Naast het verhaal van het hechte verbond tussen de iele, taalbehendige Catherina Buts en de zware, woordblinde Barbara Callenbach, is De vriendschap een roman over de betekenis van andere verbintenissen, waaronder de oudste en meest mysterieuze die wij kennen: die tussen lichaam en geest. De vriendschap gaat over het verlangen om je te hechten, over de angst voor bindingen, over verslavingen en obsessies, over de familie, het lot en de keuze, over schuld, schaamte, angst en over de noodzaak van verandering.

De vriendschap door Connie Palmen
Shadow
1.
a) De schrijfster van het boek is Connie Palmen
b) Titel: De vriendschap
Uitgever: Prometheus
Plaats: Amsterdam
Jaar van uitgave: 1999
Druk: 30e druk
Aantal bladzijden: 311
c) Genre: het is een roman.

2. Het verhaal wordt verteld door Catherina Maria Buts, oftewel Kit. In het begin van het boek is zij 10 jaar en zit ze in de 4e klas van de basisschool, groep 6. Ze denkt veel na over God, geluk en de dood. Ze hecht zich snel aan dingen en is ook erg aanhankelijk. Ook houdt ze altijd rekening met de gevoelens van anderen, vooral haar moeder. Ze vindt dat haar moeder veel te goed voor haar en haar 2 broers is.

Deel I Dingen en woorden

Kit is een gevoelig meisje van 10 jaar dat in 1965 op een basisschool voor meisjes zit. Het verhaal begint enkele weken voor het einde van het schooljaar, op de dag dat Kit op het schoolplein een vreemd, nieuw meisje ziet. Kit vindt haar erg opvallend, het meisje draagt een zwarte wollen winterjas die tot op haar enkels reikt, terwijl tegen de twintig graden loopt. Bovendien staat ze daar uitdagend, trots en onverschillig, zo iemand heeft Kit nog nooit gezien. De plek waar het meisje staat is de plek voor de ‘slome meisjes.’ Kit wil zich op het eerste moment niet hechten omdat haar moeder haar daarvoor heeft gewaarschuwd, maar vanaf het begin weet ze dat het vreemde meisje heel bijzonder is en wil ze ontzettend graag haar vriendin worden. Maar het wordt al snel zomervakantie en Kit heeft nog geen contact gehad met het Ara. Op de eerste schooldag na de vakantie maakt Kit een tekening voor Ara en geeft haar die op school. Wanneer Ara wegloopt om bij het muurtje te gaan staan loopt Kit achter haar aan, en vanaf die dag zijn ze onafscheidelijk. Kit komt al die tijd alleen maar bij Ara thuis, Ara komt nooit bij Kit. Ara heeft dyslexie, ze haalt letters door elkaar, een soort woordblindheid dus en Kit helpt haar met taal. Als Kit voor het eerst bij Ara thuis komt is ze erg onder de indruk van Ara’s moeder. Ara lijkt helemaal niet op haar moeder en haar moeder geeft haar erg veel liefde. Kit heeft een soort schriftje bijgehouden waarin ze van alles over Ara en haar opschrijft. Maar Ara wil niet dat er dingen over haar instaan, omdat ze ‘Kit niet vertrouwt.’ Dat doet Kit erg veelpijn. Op haar elfde verjaardag nodigt Kit Ara als eerste uit. Maar Ara heeft geen zin in de meisjes uit de vijfde, die allemaal huichelen om op Kit’s verjaardag te mogen komen. Kit bewondert Ara enorm en hoewel ze erg verschillend zijn, sluiten ze een bloedbroederschap, ook om te laten zien dat Ara haar echt kan vertrouwen. Kit leeft ontzettend mee met haar moeder, vooral tijdens het eten. Ze zegt erg vaak hoe lekker het is en hoeveel moeite haar moeder zich altijd doet en hoe goed ze voor haar kinderen is. Kit wordt 12 jaar en ook dan komt Ara niet op haar feest. In de lente van 1967 zit Kit in de 5e klas en merkt ze dat de 6e klas de school gaat verlaten, Ara dus ook. Ara gaar naar de Mulo, een school die bij hun in het dorp is, waar Kit erg blij mee is omdat ze Ara dan gewoon kan blijven zien.
Als Kit in de 6e zit wordt ze aangerand door haar oom Stan, door deze gebeurtenis vindt ze het niet fijn als jongens haar aanraken, hier blijft ze haar hele leven last van houden. Op de ochtend van haar 12e verjaardag krijgt Kit van Ara een dagboek, en vanaf nu weet Kit dat ze die dag pas echt begint met ouder worden.

II Eten en drinken
Het tweede deel begint met de dag waarop Kit voor het eerst ongesteld wordt. Ara ziet dit als iets wat puur natuur is en voelt zich altijd helemaal zuiver van binnen, maar Kit vindt het een maandelijkse lijdensweg. Ara beschouwt de pijn als een uitvlucht waardoor ze onbelemmerd en zonder schuldgevoel grenzeloos veel kan eten. Omdat Kit een grote mond heeft wordt ze op de MAVO ieder jaar weer uitgekozen tot klassenleidster. Hierdoor moet ze het klassenboek bijhouden en anderen helpen met hun problemen. Dit zijn vooral meisjesproblemen. Kit merkt dat de meeste meisjes de jongens niet het liefst zo snel mogelijk kwijt willen, zoals zij, maar ze juist zo lang mogelijk bij zich willen houden. In het jaar dat ze naar de pedac gaat krijgt ze iets met Matthias en draagt ze een plissérok. De vakken die ze echt leuk vindt zijn pedagogiek en psychologie. Op de MAVO had Kit een Nederlands leraar, Barten, en als ze een opstel schrijft over ‘Partir c'est mourir un peu’ roept hij haar na de les bij zich en vraagt waarom ze zo weinig doet voor school, dat ze veel beter zou kunnen. Kit zegt dat ze alleen stomme vakken leuk vindt. Barten zegt daarop dat je leren ook kunt leren. De volgende dag geeft hij haar zijn afstudeerscriptie pedagogiek. De scriptie gaat over ‘lastpakken,’ kinderen die vervelend zijn in lessen, omdat ze zich vervelen, maar niet omdat ze het te moeilijk vinden, maar te gemakkelijk.
In november 1974, ze is dan pas 19 geworden, wordt Kit niet meer ongesteld. Ze krijgt van de dokter medicijnen voorgeschreven, waardoor ze aankomt, de kuur slaat echter niet aan en ze krijgt nog een kuur, waardoor ze uiteindelijk 53 kilogram weegt. Dan wordt ze ontmaagd door een eendenbek. Omdat Kit zoveel dikker is geworden vindt ze dat ze weer moet afvallen, ze telt alleen nog maar calorieën en valt weer af. Ze heeft een eetstoornis, en daardoor moet ze naar een psychiater.
Kit heeft ook problemen gehad met Karel, de vriend van haar broertje, die haar huilend smeekte eens lief tegen hem te doen. Karel was dus verliefd op Kit, en kon het niet verdragen dat zij niks van hem weten wilde. De psychiater zegt haar dat ze het vervelend vindt om als vrouw begeerd te worden. Ze vraagt aan Ara of dat zo is en Ara antwoord dat Kit begeert wil worden om haar geest en niet om haar lichaam. Kit en Ara hebben vaak meningsverschillen en praten dan vaak weken niet met elkaar.

Kit wordt voor het eerst dronken in discotheek de Think. Daar neemt ze voor het eerst een Cuba Libre, en merkt dat het invloed heeft in haar hoofd. De eerste paar glazen drank smaken haar niet, maar het gaat haar niet om de smaak, het gaat haar om het effect. Ze wil steeds meer drinken om grenzen te bereiken van haar schaamteloosheid en onverschilligheid. Ze valt in slaap op de wc en Ara haalt haar er vanaf, vanaf dan is het weer goed en Kit gaat steeds meer drinken. Kit kan goed leren en wil wetenschapper worden die van verslaving haar obsessie maakt.
Vanaf 1976 maken Kit en Ara samen reizen. Ze komen in allerlei landen, Spanje, Frankrijk, Griekenland, en altijd waren er honden. In 1977 wordt Kit 21 en die verjaardag heeft ze de ergste ruzie met Ara tot dan toe. ’s Ochtends komt ze nog langs maar ’s avonds belt ze af omdat ze ziek is. Kit gelooft haar niet en haar moeder zegt dat ze haar moet laten voor wat ze is. Op de vierde dag na de ruzie belt Ara op om te vragen of Kit komt eten. Dat doet ze en ze neemt zich voor om alles wat haar dwarszit te zeggen. Dat doet ze uiteindelijk niet. De dag na de ruzie neemt Kit zich voor om te gaan studeren in een verre stad, zover mogelijk van iedereen vandaan.

Deel III Werk en liefde
In dit deel is Kit 30 en vertelt ze dat ze nog nooit liefdesverdriet heeft gehad. Ze woont in een kleine kamer en heeft al 10 jaar lang een minnaar, Bruno. Deze heeft haar een week geleden verlaten voor een andere vrouw die wel met hem wil trouwen. Kit wil zich niet binden. Ook Ara krijgt een vriend, Bing. Toen Kit 26 was is ze afgestudeerd in de psychologie en 2 jaar daarna in de filosofie en ze werkt 1,5 jaar als universitair docent aan de psychologische faculteit. Hier mag ze 80% van de tijd werken aan promotie onderzoek, de rest van de tijd geeft ze les. Ara heeft samen met Bing een boerderij waar ze honden traint tot blindengeleidehond of politiehond. Kit schrijft veel brieven aan Ara maar Ara schrijft er nooit ene terug, omdat ze bang is voor haar eigen onvolmaaktheid. Kit vindt dat onzin maar Ara schrijft toch nooit terug. Dit komt doordat zeh aar vader eens een brief had geschreven, en die had ze weer teruggekregen met alle spelfouten verbeterd, het zag eruit als een bloedbad. Kit gaat altijd eten bij Hendrik, een goede vriend van haar. Hij stelt haat voor aan Thomas, een man die ontzettend veel lijkt op Ara, qua figuur. Het is een heftige relatie maar als Thomas naar New York vertrekt maakt Kit het uit. Aan het eind van het boek schrijft Kit een brief aan Ara, als een soort essay. Hierin legt ze alles uit, wat ze heeft bestudeert, over de binnen- en buitenkant van een mens en over verslavingen. Ze zegt dat Ara verslaafd is aan eten, en dat zij zelf verslaafd is aan drank.
Op dat moment neemt ze meer afstand van Ara, ze ziet in dat ze best meer afstand kan nemen en ook zonder Ara de moeite waard is. Als Kit niet bij Ara weggaat, dan gaat Ara ook niet bij Kit weg. Ze snapt dat Ara zei dat ze haar niet vertrouwde om Kit op die manier aan zich te binden. Maar zoveel macht als Ara over haar had zal ze niet meer toestaan.

3.

1) Het verhaal speelt zich af tussen 1965, als Kit 10 jaar is, en 1985, als Kit 30 is. Het verhaal speelt zich af bij Kit en Ara thuis, op school (dit is in een klein boerendorp) op vakantie, in het kamertje waar Kit woont (dit is in Amsterdam) en bij de dokter.
2) - Catherina Buts (Kit) is de hoofdpersoon die het verhaal vertelt. Ze is erg klein, 1.38 m, en weegt 26 kg. Ze heeft blond haar en groene ogen. Je komt erg veel van haar te weten, wat ze ziet en wat ze denkt. Ze is erg gevoelig en wil mensen laten weten dat ze van hen houdt, vooral van haar moeder. Ze geeft haar veel complimentjes, vooral over het eten en denkt altijd hoe moeilijk haar moeder het heeft. Ze denkt veel over dingen na en wil alles precies uitdenken voordat ze iets zegt, want mensen die iets zeggen zonder daarbij na te denken vindt ze maar dom. Ze heeft een goed gevoel voor taal en vindt het leuk om Ara daarmee te helpen, want die heeft daar veel moeite mee. Ze denkt veel na over God en vooral over de dood, maar ook over geluk. Op een gegeven moment vindt ze dat het nu wel tijd is om de dood eens te ervaren. Wat ze uiteindelijk niet heeft gedaan. Als ze kind is verlangt ze erg naar het ouder worden. Ze denkt dat bepaalde dingen haar leven opeens een andere wending geven, zoals ongesteld en ontmaagd worden. Uiteindelijk draait dit op niks uit. Op lichamelijk gebied begint ze erg te twijfelen en raakt verslaafd aan alcohol, om maar niet na te denken over het lichamelijke. Ze heeft nooit lange relaties en kan eigenlijk nooit echt verliefd zijn en van iemand houden, omdat ze al haar liefde aan Ara geeft.
- Barbara Callenbach (Ara) is de vriendin van Kit. Ze heeft problemen met taal omdatze dyslectisch is en Kit helpt haar hiermee. Toen ze 12 was is ze een bloedbroederschap aangegaan met Kit, en dit betekent veel voor haar. Ze gelooft nu dat Kit haar niet zal verlaten, hoewel ze er wel nog bang voor is. Ara is nogal lomp, ze is 1.61 m lang en nogal groot en dik voor haar leeftijd. Ze heeft ravezwart haar en grijze ogen.
-De moeder van Kit is een erg lieve vrouw die alles voor haar kinderen overheeft. Daarom voelt Kit zich vaak schuldig omdat zij nooit helpt in het huishouden, hoewel haar moeder er ook nooit naar vraagt.
- Bruno:De eerste minnaar van Kit. Hij is 41 jaar, getrouwd en heeft twee kinderen. Later gaat hij scheiden en wil hij trouwen met Kit, maar Kit wil dit niet, ze wil zich niet binden.
- Thomas:Thomas is de eerste echte vriend van Kit, hij lijkt veel op Ara, is ook zo grot en lomp.
- De broertjes van Kit: Willem, Peter en Christiaan; zij zijn niet zo belangrijk in het boek, maar Kit gedraagt zich meer als jongen dan als meisje omdat ze twee oudere broers heeft en veel met hen optrekt.
3) Het hele verhaal wordt verteld vanuit de ogen van Kit. Hierdoor kom je vooral veel te weten van haar gedachten.
4) Het kwijtraken van een vriendschap: Ara is erg bang dat Kit haar verlaat.
Ook alleen zijn en veel nadenken zijn belangrijke motieven, omdat Kit veel nadenkt over het leven en de dood, en over verslavingen.
5) Vriendschap: dit is het belangrijkste onderdeel van het boek, het is ook de titel.
6) De titel van het boek is ‘De Vriendschap.’ Het is een heel letterlijke titel omdat het hele boek over de vriendschap tussen Ara en Kit gaat, en hoe deze zich ontwikkelt.
7) Het is een nogal verwarrend boek, ik vind dat alles door elkaar geschreven staat. Dan heeft ze het eerst over de dag waarop ze in een vrouw veranderde, en vervolgens komt een heel stuk over waarom de jongens zoveel lastiger zijn dan zij.

4.

1) Ik vind eigenlijk het hele boek wel ontroerend, omdat Kit en Ara zo diep gaan met hun vriendschap.
2) Ik vond het stuk over de bloedbroederschap wel mooi. (blz. 81) Ze kan van puur geluk niet slapen, en ze schrijft met haar eigen bloed een tekst op papier.
3) Alle delen die over psychologie gingen vond ik minder interessant omdat ze zo langdradig waren en ik al snel de draad kwijt was.
4) Het is een herkenbaar thema, iedereen weet wel wat vriendschap hebben en vriendschap kwijtraken inhoud.
5) Het boek is niet zo heel moeilijk geschreven hoewel sommige zinnen wel erg lang waren.
6) Ik vond het een goedboek, hoewel ik het soms te langdradig vond.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De vriendschap door Connie Palmen"