De vos van de Biesbosch door Ad van Gils

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover De vos van de Biesbosch
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 515 woorden
  • 1 april 2009
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
21 keer beoordeeld

Boekcover De vos van de Biesbosch
Shadow
De vos van de Biesbosch door Ad van Gils
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting
Het is eind 1944, de geallieerden komen steeds dichter in de buurt van de Biesbosch. De duitsers zijn terug gedrongen tot aan Nijmegen. De duitsers die tenoorden van de grote rivieren zijn gelegerd kunnen alleen nog via West- en Noord-Nederland naar Duitsland. Maar de bruggen over de ri- vieren worden konstand gebombardeerd dus moeten de Duitsers zich terug trekken naar de Biesbosch.Onder die mensen zit N.S.B luitenant Richard Bloks, de aartsvijand van de hoofdpersoon Dirk Kromvoort, mede omdat hij al lang jacht maakt op zijn joodse vriendinnetje genaamd Judith en haar fa- milie. Dirk houd zich samen met zijn vrienden (Chiel van Kerkum, Jan Zoete en Piet van Dijk) scheul in een oude woonboot. Als Dirk en zijn vrienden naar Dordrecht gaan botst hij op Bloks en krijgt de kans om hem neer te schieten, maar toch doet hij dat niet. Ondertussen zit Judith ondergedoken bij een boerderij in de Achterhoek. Als er plotseling een paar Duitsers de boerderij komen controleren kunnen alleen Judith en de andere kinderen die er ondergedoken zitten vluchten. Als ze later terugkomen zijn hun ouders al meegenomen door de Duitsers. Dirk wil Judith en Bloks gaan zoeken en leent dan een duitse motor van een vriend van hem genaamd Martien van Lent. Samen met ene de Kok die zijn familie wil bevrijden rijden ze naar de Ach- terhoek maar ze worden niet opgehouden omdat iedereen denkt dat ze duit- sers zijn. Als ze bij een boerderij aankloppen blijkt Judith daar ondergedoken te zitten en heeft Dirk haar gevonden. Met een list proberen ze de familie de Kok te bevrijden, ze gaan met een duitse leger truck naar de gevangenis toe en doen net alsof ze Duitsers zijn en de familie de Kok mee moet nemen. De list lukt en dan rijden ze met z'n allen terug naar de Biesbosch.

Over de auteur
Ad van Gils is pas gestart met schrijven toen hij vijfenveertig was. Hij heeft streek- en volks-romans, jeugdboeken, educatieve lektuur voor de Stichting Volwassenen Educatie, bijdragen voor het Wereld Natuur Fonds, korte ver- halen en feuilletons geschreven. Hij heeft zelf de Tweede Wereldoorlog mee- gemaakt. In Tilburg heeft hij zelf meegemaakt het te kort aan voedsen, aan fatsoenlijke kleding, broers die onder moesten duiken voor de bezetters, een onderwijzer die in N.S.B.-uniform voor de klas stond, zijn vader die werd opgepakt omdat hij zich bezighield met het drukken van valse persoons-bewijzen en een tante die doodgeschoten werd bij een aanval van Engelse vliegtuigen. Hij heeft ook een bombardement op het vliegveld van Gilze-Rij- en gezien en een trein vol joodse landgenoten die op weg waren naar de vresselijke vernietigingskampen. Toen is bij hem opgekomen om te gaan schrijven over deze spannende en dramatische tijd. Hij heeft geprobeerd om, voor al voor de jeugd, een beeld te schetsen van de oorlogstijd.


De hoofdpersoon
De hoofdpersoon is Dirk Kromvoort, hij is ongeveer 21 jaar oud.

Eigen mening
Het is een leuk boek om te lezen ( ik heb het zelfs 3 keer gelezen ) omdat er veel stukjes inzitten waardoor je het gevoel krijgt dat je echt in het boek zit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De vos van de Biesbosch door Ad van Gils"