De voorspelling door Evert Hartman

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 962 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 8 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1993
Pagina's
265
Geschikt voor
bovenbouw
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De voorspelling
Shadow
De voorspelling door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Informatie over de auteur:

Na de HBS en militaire dienst ging Evert Hartman sociale geografie studeren. Hij sloot deze studie in 1965 af, maar was toen al begonnen met lesgeven. Hij was docent aardrijkskunde op een middelbare school. Hij bleef lesgeven tot 1992, toen hij zich helemaal op het schrijven toelegde. Hij was in 1973 gedebuteerd met een roman voor volwassenen. Na nog drie romans verscheen in 1979 zijn eerste jeugdboek.

De boeken van Evert Hartman zijn spannend en zitten vol actie. Ze gaan over de belevingswereld van jongeren. De hoofdpersonen raken betrokken in een conflict waarin ze moeten kiezen: blijven ze trouw aan het gezag, of volgen ze hun geweten en gaan ze tegen dat gezag in? Door hun keuze komen ze in een positie waarin het soms lijkt of de hele wereld tegen hen is, maar ten slotte vinden ze toch een oplossing.


Boeken:
1979 Oorlog zonder vrienden
1980 Vechten voor overmorgen
1982 Het onzichtbare licht
1984 Gegijzeld
1986 Buitenspel
1987 Morgen ben ik beter (Prijs van de Nederlandse Kinderjury)
1988 Het bedreigde land
1989 De droom in de woestijn
1991 Niemand houdt mij tegen : een avontuur in de 22ste eeuw
1993 De voorspelling (Prijs van de Nederlandse Kinderjury)
1994 De vloek van Polyfemos (Prijs van de Nederlandse Kinderjury)

Samenvatting:

Het verhaal gaat over Sander, een achttienjarige student.
Sander komt laat thuis, hij heeft aardig wat gedronken in de kroeg. Kort na middernacht belt een man aan. Hij zegt dat hij Hadek heet, en verteld Sander dat hij nog veertien dagen te leven heeft. Ook zegt Hadek dat Sander de volgende dag een teken zal krijgen om te laten dat zijn boodschap echt is. Sander geloofd er niet veel van, en denkt dat dit een grap is die bij de ontgroening hoort.


De volgende ochtend als Sander naar school fietst, krijgt hij bijna een ongeluk. Hij denkt dat dit Hadeks teken is. Hij vertelt zijn verhaal aan een vriend, Lodewijk, maar die gelooft er niks van. Sander kan langzaamaan alleen nog maar aan Hadek denken, en wordt steeds meer gespannen en bang.
Op een avond gaat Sander naar een ontgroeningsavond van zijn studentenvereniging. Daar vertelt een dronken Lodewijk aan iedereen wat Sander hem heeft verteld. Een aantal studenten besluiten geesten te gaan oproepen. De geest verteld dat Sander dood zal gaan. Nu weet Sander het zeker: hij heeft zich niets verbeeld, Hadek bestaat echt! Later die avond wordt Sander bijna door een taxi aangereden. Hij kan Hadek geen moment uit z'n gedachten zetten, en wordt steeds banger.
Op weg naar z'n ouderlijk huis, ontmoet hij in de trein in dertien jarig meisje dat Danielle heet.
Op de terugreis ontmoet Sander Danielle opnieuw. Bij aankomst krijgt hij een lift van Danielle’s tante Angela. Ze nodigen Sander uit voor een etentje. In het restaurant vertelt Sander over het bezoek van Hadek. Angela raadt hem aan zich niet bang te laten maken. Dat stelt hem gerust.
Als Sander bij het studentenhuis terugkomt, wordt daar een soort rechtszaak tegen hem gehouden, omdat hij een aantal avonden van ontgroening heeft gemist. Ze besluiten: verbanning. Sander kan onder de uitspraak uit komen door een opdracht uit te voeren. Hij wordt geblinddoekt en naar een afgelegen plaats gebracht. Hij moet voor drie uur ‘s nachts bij de vereniging terug zijn. Sander slaagt erin dit te doen, doordat Angela en Danielle opduiken en hem een lift geven.

Na een tijdje komt Hadek weer aan de deur. Hij vertelt weer dat hij nog maar een paar dagen heeft. Sander valt hem aan, en Hadek vlucht. Sander maakt zich hierdoor minder druk om Hadek.

Tijdens een feest bij Lodewijk breekt er plotseling brand uit. Sander probeert te vluchten, en dankzij aanwijzingen van Danielle en Angela lukt dit ook.
De volgende dag wil Sander Danielle een cadeau geven om haar te bedanken. Maar als ze bij Danielle aankomt, blijkt dat niemand haar kent en ze nooit heeft bestaan.

Grondige leeservaring

De onderwerpen in dit boek zijn: angsten, paranormale verschijnselen en het studentenleven. Normaal interesseer ik me niet zo voor deze onderwerpen, maar toch vond ik het erg leuk om er over te lezen. Het is wel spannend om geesten enzovoorts op te roepen, maar toch zou ik het nooit doen. Het boek heeft me ook van geen van de onderwerpen nieuwe delen laten zien.

In het verhaal zitten veel gebeurtenissen. Maar ik denk dat de belangrijkste gebeurtenis in het boek meteen in het begin is, namelijk het moment dat Hadek de eerste keer bij Sander aan de deur komt. Want daar gaat het hele verhaal over verder. Ik denk dat het ook belangrijk is dat Danielle eigenlijk niet bestaat, maar het is wel vervelend dat het een open einde is. Nu moet je zelf gaan verzinnen waarom hij zich Danielle heeft ingebeeld.

De hoofdpersoon in dit verhaal is duidelijk Sander, omdat het hele verhaal om hem draait. Ik vind Sander niet zo heel sympathiek, want hij doet vaak erg boos en bot tegen vrienden van hem, en tegen z'n zusje en haar vriendje. Wat ik wel snap is dat hij ontzettend bang is, want het is natuurlijk raar als er ineens zo'n iemand voor je deur staat. Hadek is ook erg belangrijk, want hij verteld eigenlijk het belangrijkste van het verhaal, namelijk de voorspelling voor Sander. Er zijn veel bijfiguren, zoals Danielle, vader en moeder, Angela etc. maar van hun krijg je niets of nauwelijks iets te weten.

De bouw van het verhaal is logisch, want er zijn niet of nauwelijks sprongen voor of achteruit in het verhaal. Het verhaal gebeurt gewoon in deze tijd en je kunt je het ook goed voorstellen. Alleen het einde is vervelend, want dat is een open einde.

Het taalgebruik is makkelijk, goed rekening gehouden met het publiek. De woorden zijn simpel, en de gedachten van Sander komen ook overeen met de manier waarop hij praat en dingen zegt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De voorspelling door Evert Hartman"