De vloek van Polyfemos door Evert Hartman

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover De vloek van Polyfemos
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 932 woorden
  • 25 juli 2007
  • 66 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
66 keer beoordeeld

Boekcover De vloek van Polyfemos
Shadow
De vloek van Polyfemos door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens
Titel: De vloek van Polyfemos (de avonturen van Odysseus)
Auteur: Evert Hartman
Uitgever: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 1994
Het aantal hoofdstukken: 28.
Het aantal bladzijden: 219.
Het genre: Mythologie.
Het thema: Mythische verhalen van Odysseus

De verwachting
Het lijkt mij een mooi boek. Ook de titel trok mij aan. Vooral omdat ik van boeken die in de geschiedenis spelen leuk vind. Het leek ook wel een spannend boek. Ik dacht dat het voor een grootdeel over de Trojaanse oorlog zou gaan. Maar toen ik de achter kant las bleek het over de terugtocht te gaan. Maar mij lijkt het erg leuk.

Ik vind dit verhaal in één woord:
Avontuurlijk


Waar gaat het verhaal over? Gebruik ongeveer 15 zinnen
Deel 1:
Het begint vlak na de slag van Troje en Odysseus en zijn mannen beginnen aan de terugreis naar Ithaka. Maar het gaat slecht en veel mensen overleven het begin van de reis al niet en ze verdwaalden ook nog. Uiteindelijk komen ze op een eiland met Kyklopen en daar ontmoeten ze Polyfemos, de zoon van de god van de zee: Poseidon. Hij eet veel mensen op en om te ontsnappen maken ze Polyfemos blind en als ze wegvaren roept Polyfemos naar zijn vader: “Laat hem nooit thuiskomen en laat het anders heel lang duren en eenzaam zijn al zijn mannen verliezen!” Ze krijgen het nog moeilijk met Poseidon.
Deel 2:
Ondertussen ging het in Ithaka niet goed, Telemachos (de zoon van Odysseus) zat opgescheept met ruim honderd edele mannen die zichzelf ‘vrijers’ noemden.
Deze mannen wilden met Penelope trouwen, omdat ze dachten dat Odysseus nooit meer terug zou keren.
Toen Telemachos een bericht van godin Athene kreeg ging hij meteen op zoek naar zijn vader. Tot hij in Sparta beland.
Deel 3:
Nadat Odysseus zeven jaar op het eiland van Kalypso had doorgebracht kreeg hij heimwee naar Penelope en Telemachos. Kalypso moest hem laten gaan en Odysseus ging op een eigen gebouwd vlot naar huis.
Met de hulp van een zeenimf kwam hij bij het eiland van de Faiaken. Dit waren vriendelijke mensen die hem naar Ithaka brachten. Daar aangekomen had hij nog een taak; de vrijers doden. Odysseus verzon met behulp van godin Athene een list om niet meteen herkend te worden door de vrijers. Hij kreeg zolang onderdak bij een boer die hem echter niet herkende. Met behulp van Telemachos en anderen lukte het om alle vrijers te doden.

Benoem de karakters van de hoofdpersonages.
Odysseus: Odysseus is een dappere en slimme koning. Maar soms neemt hij wel veel risico en dat gaat soms ten koste van zijn bemanning. Door bijvoorbeeld aan land te gaan bij de Kikonen.

Telemachos: Telemachos wind zich erg op over de vrijers. Ook hij is erg moedig. Omdat hij veel heeft meegeholpen tegen de vrijers.
De vrijers: Houden van eten en drinken en willen graag met Penelope trouwen.
Penelope: komt weinig voor maar lijkt mij slim. Zij zou bijvoorbeeld iemand kiezen om mee te trouwen als ze klaar was met het doodshemd. Maar alles wat zij had geweven trok zij er weer uit.
De Trojanen: Zijn heel erg opstandig. Zo zijn ze bijna bij Ithaka maar dan laten ze de winden los, wat Odysseus verboden had.

Zijn de personages sympathiek of onsympathiek?
Odysseus: Wisselend. Soms riskeert hij levens maar is niet vaak boos. Als hij boos is het meestal wel terecht. Bijvoorbeeld toen de Trojanen de runderen van Helios opaten terwijl hij dat had verboden dan is het terecht dat hij boos word.
Telemachos: is best sympathiek. Alleen als hij aan mensen een hekel heeft is hij niet zo sympathiek. Bijvoorbeeld bij de vrijers. Die maakten hem razend.

De vrijers: onsympathiek. Ze dronken en aten het paleis van Telemachos leeg en scholden mensen uit.
Penelope: is onduidelijk. Om dit te bepalen komt zij te weinig in het boek voor.
De Trojanen: meestal zijn die onsympathiek. Zij zijn ook heel opstandig en doen soms juist de dingen die Odysseus verboden heeft.

Nodigt het verhaal jou tot denken uit?
Het verhaal zette mij niet aan het denken maar ik leerde wel een klein beetje meer over de Griekse godenwereld. Ik dacht er wel aan hoe het zou zijn om je vader 20 jaar niet meer te zien.

Herken je zaken die zich in het dagelijks leven afspelen?
Ik herkende de zaak van de Griekse goden. Er zijn niet meer zo veel mensen die in de Griekse goden geloven maar wel in andere godsdiensten.
Ook dat Odysseus meteen begon te vechten. Praten bestond toen ook al toch?
Tot slot ook nog dat Telemachos nog zo wanhopig word om zijn vader. Er zijn kinderen die hun die ook zo wanhopig zijn.


Ben je het eens met de keuzes van de hoofdpersonen?
Overal aan land gaan hoe gevaarlijk het ook is vind ik maar dom van Odysseus. Hiermee sterven veel bemanningsleden.
Het oog van Polyfemos uitsteken was de enige oplossing die nog kon. Anders zouden allemaal opgegeten worden.
De vrijers vermoorden. Is natuurlijk niet goed maar ik kan het mij voorstellen dat Odysseus dat wilde. Volgensmij dacht hij: “Zij hebben Penelope en Telemachos van binnen vermoord dus doe ik dat ook!” maar ik ben het er niet mee eens.

Noem twee tekstfragmenten die opvielen in de zin van boeiend enz.
Eigenlijk is het hele boek boeiend. Ook is het hele boek iets om over na te denken. Wat ik boeiend vond was dat Odysseus de keuze nam om Kalyopso te verlaten. Hier nam hij het risico om zelf te verdrinken maar hij verlangde zo naar huis dat hij dat risico nam. Dat vind ik knap.
Ook vind ik het boeiend dat hij zich goed weet te vermommen en in zijn rol weet te blijven.

REACTIES

O.

O.

ok

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De vloek van Polyfemos door Evert Hartman"