De vloek van Polyfemos door Evert Hartman

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover De vloek van Polyfemos
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 532 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
22 keer beoordeeld

Boekcover De vloek van Polyfemos
Shadow
De vloek van Polyfemos door Evert Hartman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: De vloek van Polyfemos: de avonturen van Odysues
Auteur: Evert Hartman
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: Niet bekend Persoonlijke reactie: Ik vind dit een Interessant boek omdat je wat over de oude Grieken leert, het is wel een somber boek maar het is erg mooi beschreven hoe Odysseus zich voelt. Het is een best makkelijk boek als je getraind bent en het is nooit saai. Je begrijpt hoe Odysseus zich voelt en waarom hij doet wat hij doet. Samenvatting: Door het plan van Odysseus, het paard van Troje, was de 10 jaar durende oorlog afgelopen. Hierna keert Odesseus terug naar Ithaka, zijn thuisland, waar zijn vrouw, Penelope, wacht. Het zit hem niet mee. Op de terug reis komen ze langs het eiland van de Cyclonen, hier gaan ze aan land om eten te halen. Hier komen zij een Cycloon tegen die Odysseus en zijn mannen opsluit in zijn grot. In de nacht steken Odysseus en zijn mannen het ene oog van de eenoog Polyfemos uit en vluchten onder de buiken van enorme schapen. Hierdoor worden Odysseus en zijn mannen vervloekt. Op de weg terug naar huis verdwaalt het schip van Odysseus, hierna komen zij bij de god van de wind die hen helpt door hun een goede wind te geven. De westenwind. De andere winden zitten in een zak die Odysseus heeft meegekregen. Als Odesseus en zijn schip bijna thuis zijn doen de mannen van Odysseus de zak open en zijn ze weer heel ver weg van huis. Na nog een maand varen kwamen ze bij de poort naar de hel waar ze doorheen moesten, dit lukte, maar aan de andere kant vernietigde een enorme draaikolk het schip en Odysseus’s mannen. Odysseus zelf overleeft dit en komt op een eiland terecht waar een godin leeft. Hier brengt hij zeven jaar door. In deze tijd heeft hij steeds meer heimwee naar zijn geliefde thuisland Ithaka, zijn vrouw Penelope en zijn zoon Telemachos. Op het ergste moment spoelt er een vlot aan en Odysseus vertrekt van het eiland, naar huis. Onderweg word zijn vlot kapotgemaakt door Poseidon, de vader van Polyvemos en God van de zee. Hierna wordt hij door een zeenimf naar een eiland gebracht waarvan hij eindelijk terug bij Ithaka komt. In Ithaka vermoord Odysseus de vrijers die met Penelope willen trouwen met behulp van de Godin Athene. Na twintig jaar is Odysseus eindelijk weer thuis.
Biografie: Geboortedatum: 12 juli 1937
Geboorteplaats: Dedemsvaart, Nederland
Overleden: 7 april 1994 Biografie: Toen Evert Hartman 10 was verhuisde zijn familie naar Kampen. Na de HBS en militaire dienst ging hij sociale geografie studeren aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij sloot deze studie in 1965 af, maar was toen al begonnen met lesgeven. Hij was docent aardrijkskunde op een middelbare school in Hoogeveen. Hij bleef daar lesgeven tot 1992, toen hij zich helemaal op het schrijven toelegde. Hij was in 1973 gedebuteerd met een roman voor volwassenen. Na nog drie romans verscheen in 1979 zijn eerste jeugdboek. Evert Hartman was getrouwd en had twee zoons. Boeken: 1979 Oorlog zonder vrienden
1980 Vechten voor overmorgen
1982 Het onzichtbare licht
1984 Gegijzeld
1986 Buitenspel
1987 Morgen ben ik beter
1988 Het bedreigde land
1989 De droom in de woestijn
1991 Niemand houdt mij tegen: een avontuur in de 22ste eeuw
1993 De voorspelling
1994 De vloek van Polyfemos

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De vloek van Polyfemos door Evert Hartman"