De vloek van Polyfemos door Evert Hartman

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 636 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 11 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1994
Pagina's
219
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Kinderjury 13-16jaar (1995 Winnaar)

Boekcover De vloek van Polyfemos
Shadow
De vloek van Polyfemos door Evert Hartman
Shadow
Als Odysseus na de strijd met Troje weer gaat om verder te varen. Komt hij op een eiland genaamd Ismaros. Daar wonen de Kikonen. Dat zijn geen vrienden van Odysseus. Maar omdat Odysseus honger heeft en al zijn andere mannen ook besluiten ze toch om aan land te gaan en eten te zoeken. Op het eiland wonen niet de tegenstanders van Odysseus. Ze kunnen daar plunderen wat ze willen dat doen ze ook. Odysseus gaat naar een huis en ziet in dat huis een gezin met 1 vader 1 moeder en 1 kind. De vader draagt een soort mantelachtig iets aan en zegt dan tegen Odysseus als zijn mannen hem of zijn gezin doden dan dood Appolo hun. Odysseus doet de man niks en krijgt dan een zak met wijn. De man zegt dat dat de lekkerste wijn ooit is. Oddysseus ging weg maar hij vertrouwde het niet dat ze niet werden aangevallen en zei tegen zijn mannen dat hij weg wou maar zijn mannen waren dronken en luisterden helemaal niet meer naar hem. De volgende morgen werden ze wel aangevallen, maar ze winnen dat wel. Odysseus en zijn mannen gaan dan weer weg varen.
Toen zaten ze al snel in een storm en werden ze naar een eiland afgedreven waar een vreselijke cycloop woonde namelijk Polyfemos. Polyfemos een doden paar van Oddyseus’ mannen en toen maakte Odysseus de kykloop blind aan zijn oog. en Odysseus zij dat hij niemand heette en toen riep Polyfemos zijn vrienden en zei dat niemand hem blind had gemaakt. odysseus ontsnapte en een paar van zijn mannen van Oddyseus. Toen hij weer in zijn boot was riep Odysseus Polyfemos en schelde hem uit, toen sprak Polyfemos een vloek over hem uit dat hij nooit meer terug zal komen. Ze kwamen in een storm en die bracht hen weer naar een ander eiland en nog een paar andere.


Sprong naar de gebeurtenissen op Ithaka zo'n 10 jaar later.

Telemachos, de zoon van Odysseus is nu een man van zo'n 20 jaar. In het huis van z'n moeder en vader zit het helemaal vol met zogenaamde vrijers, die allemaal met zijn moeder, Penelope, willen trouwen, Maar Penelope wacht nog altijd op de terugkomst van haar man.
Op een gegeven moment krijgt Telemachos een boodschap van de godin Athene. Zij zegt hem dat hij zijn vader moet gaan zoeken en dat doet Telemachos meteen. Als eerste ging hij naar het eiland Pylos waar een oude vriend van Odysseus woonde maar die kon hem niet vertellen waar zijn vader was. Toen hij op een ander eiland kwam vertelde iemand hem dat zijn vader bij de nimf Calypso zat.

In dit deel worden de gebeurtenissen 10 jaar na de schipbreuk verteld.

Odysseus vond dat het tijd werd om terug te gaan naar Ithaka. Hij hield het niet langer uit op dit eiland. Hij miste zijn vrouw en zoon te veel.
Dit zei hij ook tegen Calypso, bij wie hij al jaren op het eiland gevangen zat. Ze liet hem gaan en Odysseus kon zonder te veel moeite terug komen op Ithaka. Daar werd hij ontvangen door een schapenherder. Odysseus vertelde hem wie hij was maar midden in zijn verhaal werd hij plotseling onderbroken. Zijn eigen zoon kwam eraan. Telemachos hem niet en toen Odysseus hem vertelde wie hij was geloofde Telemachos hem niet meteen. Maar Odysseus maakte hem duidelijk dat hij wel degelijk zijn vader was.
Telemachos nam hem mee naar het paleis waar de vrijers nog altijd waren.

Hij overzag wat voor puinhoop de vrijers ervan maakten maar dat was nog voor later zorg. Hij moest eerst een stelletje goeie mannen aan zijn kant krijgen zodat hij de vrijers op z'n zachtst gezegd het paleis uit kon jagen. Het lukte hem en toen moest hij zijn vrouw er nog van overtuigen. Met veel moeite kreeg hij het toch voor elkaar.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De vloek van Polyfemos door Evert Hartman"