Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De vijand door Jos Vandeloo

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover De vijand
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 975 woorden
  • 24 februari 2002
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
20 keer beoordeeld

Boekcover De vijand
Shadow
De vijand door Jos Vandeloo
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijver: Jos Vandeloo Titel: De vijand Druk, plaats, jaar van uitgave: 14e druk, Antwerpen, 1988 Jaar van eerste uitgave: 1962 Motivatie: ik had nog geen boek en dit sprak mij wel aan, verder was het een niet al te dik boek. Persoonlijke reactie: het was een leuk boek om te lezen er zaten wel spannende stukjes in maar andere kant was hij ook wel saai omdat er erg weinig in gebeurde. Samenvatting: De ikpersoon woont in een dorpje dat de ene keer door de Duitsers en de andere keer door de Amerikanen is verovert. Op dit moment is het van de Amerikanen. Tegenover zijn huis staat een tent met 4 Amerikaanse soldaten. Zei behoren tot het bevrijdingsleger. De ikpersoon komt vaak bij hun en daarom kent hij ze erg goed. Ze praten over allerlei zaken zoals: meisjes, oorlog enz. op een dag is er weer oorlog en moet de familie samen met andere dorpsbewoners de schuilkelder in. Ze blijven erg lang in de schuilkelder van het is een hevige oorlog. Als het stil is gaan een paar mannen uit de schuilkelder op onderzoek uit. Ze vinden een gewonde soldaat, ze besluiten om hem te helpen. Ze leggen hem in een dichtbijstaand schuurtje en verzorgen hem. Als de mannen terug komen en weer in schuilkelder zitten gaan opeens de zandzakken voor de kelder weg een grote groep met Duitse soldaten staan daar buiten. Ze moeten 1 voor 1 naar buiten komen. De bevelhebber denkt dat zei de Duitse soldaat hebben gedood. de Duitse soldaten nemen de mannen mee. De ik-persoon ziet langzaam zijn vader verdwijnen.
Verdieping: Hoofdpersoon: Het ik-personage: zijn naam en uiterlijk is niet gekend. Hij woont samen met zijn ouders, zijn twee broers en een zus op het platteland van een Belgisch grensdorpje. Hij is 15 jaar en is verliefd op Bea. Door de vriendschap met de soldaten wil hij later ook graag soldaat worden.Door de oorlog is hij zijn vertrouwen in vreemde mensen kwijt. Wanneer de Duitse soldaat. neergeschoten wordt, beseft hij dat de soldaat ook een slachtoffer geworden is van de oorlog, net als hij. Uiteindelijke doel: De ik-persoon heeft geen uiteindelijk doel alleen hoopt hij dat de oorlog zo snel mogelijk is afgelopen en dat hij geen dierbare personen in zijn omgeving verliest. Invloed op het karakter: Naar mate de oorlog vordert komt de ikpersoon steeds meer te weten over de oorlog en gaat hij er anders tegen aan kijken. Ook praat hij met de Amerikanen en daar door verandert hij ook. De hoofdpersoon maakt niet echte beslissingen in het boek. Dit kan dus ook geen gevolgen geven. Het is een beetje rustige jongen. Ontwikkelingen van de hoofd persoon De hoofdpersoon maakt een duidelijke ontwikkeling door, hij verandert van een jongen in een meer volwassen persoonlijkheid. Hij maakt dingen mee die elke puber meemaakt zoals: liefdesverdriet en piekeren over van alles en nog wat. de oorlog maakt hij ook een ontwikkeling door, aan het begin van het verhaal is de hoofdpersoon een jongen die ondanks dat hij de moeilijkheden van een oorlog heeft meegemaakt een redelijk rustig persoonlijkheid, aan het eind van de oorlog is hij een duidelijk oorlogsslachtoffer door het wegvoeren van zijn vader en de dode Duitse soldaat. Kon je jezelf in de hoofd persoon verplaatsen: Ja en nee, de jongen is van je eigen leeftijd dus sommige dingen herken maar aan de andere kant hij maakt een oorlog mee en die heb je zelf niet meegemaakt daarom weet je alleen wat je leest in het boek.
Overige personen: · Paps is net zo iemand als de hoofdpersoon. Hij is heel stil en eigenlijk haat hij de oorlog. Volgens hem is alles Amerikaans, dus het beste. Hij is soldaat en een goede vriend van de hoofdpersoon. · Houston is iemand die altijd over meisjes praat en het er altijd over heeft. Hij is ook een soldaat en de hoofdpersoon kent hem wel, maar niet zo goed als Paps. · Mac is eigenlijk een heel gewone man. Hij praat heel snel en is net als Paps en Houston ook soldaat. · Karl is de laatste van de vier soldaten. De hoofdpersoon vertrouwde hem vanaf het begin al niet helemaal. Voor de rest geen gewone soldaat · Bea is nog een jong meisje van ongeveer dezelfde leeftijd als de hoofdpersoon ze is nog heel speels en groeit langzaam op. Ze is een vriendje van de hoofdpersoon, maar ze hebben niks met elkaar. · De vader en de moeder van de hoofdpersoon zijn net zoals de normale vaders en moeders. De hoofdpersoon bewondert zijn vader echt en wil net zo als hem worden. Karakters: · de hoofdpersoon; Het hele boek gaat over wat de hoofdpersoon denkt en voelt. · de vader; De persoon vertelt veel over zijn vader, over zijn gedrag, karakter en de liefde voor hem. · de moeder; Bij de moeder gaat het vooral over dat ze verandert door de oorlog, aan het begin is ze nog vrolijk en levendig maar aan het einde wordt dat steeds minder. Types: · Paps; Houston, Mac en Karl; van deze vier Amerikaanse soldaten wordt alleen beschreven hoe ze er uit zien en hoe de hoofdpersoon ze vindt. · Bea; Over Bea wordt alleen geschreven hoe de hoofdpersoon haar ziet, over dat hij op haar verliefd is en de plannen voor de toekomst met haar. Rollen van de overige personen. De vier soldaten: deze moeten het land heroveren van de Duitser die het hebben ingenomen tijdens de oorlog. Bea – heeft geen rol in het spel. Vader – hij moet de ikpersoon op voeden en strijd met andere mannen van het dorp. Moeder – zij moet de ikpersoon opvoeden. Ze is tamelijk rustig. Kijk van de personages. Ik ben het niet eens met Paps hij denk dat alles wat maar Amerikaans is het beste is en dat is niet zo. Ik ben het met de ik-persoon eens hij denkt dat niet alleen de soldaten van het bevrijdingsleger oorlogsslachtoffer zijn maar ook de Duitsers.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De vijand door Jos Vandeloo"