Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 2 minuutjes.

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!

A
Vul, voordat je de vragen van onderdeel B en C gaat beantwoorden, onderstaande tabel in. Geef bij de woorden uit de linkerkolom aan hoe de personages hun rol vervulden. In de rechterkolom geef je uitleg waarop je je antwoord baseert. Geef hierbij voorbeelden uit het boek. De vraag is dus: hoe zijn Lidy en Armanda als moeder, echtgenoot en als dochter?

 

Lidy

Armanda

Uitleg met voorbeelden

 

 

 

Moeder

   

Lidy: Ze heeft het goed gedaan zolang ze kon, ze liet haar zus op haar dochter passen terwijl zij naar zeeland ging.

 

Armanda: Ze heeft goed op Nadja gelet en ook nadat Lidy dood was gegaan na de watersnoodramp heeft ze ook goed gezorgd voor haar twee andere kinderen Violet en Allan, deze voed ze goed op. Nadja heeft haar nog altijd als haar moeder gezien.


 

Goed
 

Goed


 

 

 

 

Echtgenote

   

Lidy: Ze heeft niet veel tijd door kunnen brengen met haar man maar het ging goed tussen hen ze hadden samen een mooi dochtertje.

 

Armanda: Ze heeft nadat Lidy “dood was” (ze wist het niet) eigenlijk haar leven overgenomen het ging redelijk tussen haar en Sjoerd, ze hadden nog wel eens ruzie. Op een nacht dat Sjoerd thuis kwam werd Armanda heel verdrietig en boos omdat ze eigenlijk in feite een vervanger was van Lidy (volgens haar)


 

Goed
 

Redelijk
 


 

       

 

Dochter

Goed
 

Goed
 

Lidy en Armanda: Ze waren beide goede dochters hielpen hun ouders en letten op elkaar, zoals toen ze vroeger samen speelden.
 

 

 

 

 

 

B

  1. Waarom vraagt Armanda aan Lidy om naar Zeeland te gaan?

Armanda vraagt Lidy om naar Zeeland te gaan zodat ze haar saaie huisleventje voor een paar dagen kan opzeggen.

  1. Waarom zou Armanda moeite hebben om met Sjoerd te vrijen?

Omdat Armanda nog niet zeker wist of Lidy wel echt dood was. Ook omdat het haar echtgenoot was.

  1. Waarom scheiden Sjoerd en Armanda?

Omdat Armanda Sjoerd niet snapt en omdat Armanda denkt dat ze het leven van Lidy leid en dat ze haar eigen leven zou moeten leiden.

  1. Is Armanda gelukkig? Waarom denk je dat?

Nee, ze denkt dat ze het leven van Lidy heeft overgenomen omdat ze zich schuldig voelt ze voelt zich verantwoordelijk voor de dood van Lidy.

  1. Welke verkeerde keuzes maakt Lidy?

Lidy maakt de verkeerde keuze om naar Schouwe-Duivelland te gaan. Dat is juist het gene waar ze dood aan gaat en dat ze ’s nachts nog met Hocke en Cau mee gaat want als ze was gebleven had ze het misschien overleefd.

  1. Is Lidy bang voor de dood?

Nee, ze probeert wel te overleven maar ze is er niet bang voor.

C
Nu je deze vragen beantwoord hebt, kun je komen tot het antwoord op de hoofdvraag van deze opdracht: 'Wie is beter af, Lidy of Armanda?' Licht je antwoord toe.

Ze zijn er allebei niet beter aan toe.

Armanda leeft in feite het leven van haar zus omdat ze zich schuldig voelt omdat ze haar zus in plaats van haar naar Zeeland heeft laten gaan en Lidy gaat uiteindelijk dood en heeft moeten vechten om te overleven maar dat is niet gelukt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.