De verbouwing door Saskia Noort

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover De verbouwing
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2557 woorden
  • 19 juni 2011
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
55 keer beoordeeld

Boekcover De verbouwing
Shadow

Wanneer plastische chirurg Mathilde haar privékliniek opent, lijkt dit een glansrijke stap in haar carrière. Maar haar huwelijk wankelt, de verbouwing van haar huis verloopt rampzalig en de komst van een ex zorgt ervoor dat Mathilde in een benarde positie belandt.

Wanneer plastische chirurg Mathilde haar privékliniek opent, lijkt dit een glansrijke stap in haar carrière. Maar haar huwelijk wankelt, de verbouwing van haar huis v…

Wanneer plastische chirurg Mathilde haar privékliniek opent, lijkt dit een glansrijke stap in haar carrière. Maar haar huwelijk wankelt, de verbouwing van haar huis verloopt rampzalig en de komst van een ex zorgt ervoor dat Mathilde in een benarde positie belandt.

De verbouwing door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boekverslag

De Verbouwing – Saskia Noort


A. Verwachting
Ik heb dit boek gekozen omdat ik Saskia Noort een goede schrijfster vind. Ook vind ik dat haar boeken makkelijk door te lezen en interessant zijn. Bij de titel ‘De Verbouwing’ had ik meer gedacht aan het verbouwen van een huis en niet aan een plastisch chirurg maar het maakte mij wel enthousiaster om te gaan lezen.



B. Titelbeschrijving

Titel: De Verbouwing
Ondertitel: Geen ondertitel

Auteur: Saskia Noort
Jaar van eerste uitgave: 26 februari 2009
Gebruikte druk: Vijfde druk (maart 2009)
Genre: Literaire thriller
Aantal pagina’s: 276
Aantal hoofdstukken: 54
Aantal illustraties: 0
Uitgegeven bij: Anthos Amsterdam.
Motto’s: Het motto is: “Creep”van Radiohead.
I don’t care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When I’m not around.
You ‘are so fucking special
I wish I was special.



C. Samenvatting
Mathilde van Asselt-Fortuin opent op een dag haar privékliniek. Ze gaat dat vieren met een etentje met haar man Rogier en haar puberzoon Thom. Thom is zestien jaar oud en Rogier haar echtgenoot is 14 jaar ouder dan zij is. Hun huwelijk heeft een forse knauw gekregen sinds Rogier aan depressies lijdt. Een andere tik die ze moet verwerken, is het feit dat ze al een hele tijd in een te renoveren woning verblijft. Daarbij komt dat Mathilde het etiket van succesvolle vrouw heeft gekregen en Rogier min of meer voor een 'loser’ doorgaat, die ook nog eens teveel drinkt, wat het seksleven voor Mathilde aanmerkelijk minder prettig maakt. Omdat Rogier eerder weggaat met Thom, besluit Mathilde nog naar een bar te gaan. Daar ziet ze voor het eerst sinds tijden een jeugdvriend, Johan, waar ze een korte relatie mee had op het gymnasium. Ze vertelt hem over de verbouwing in hun huis en niet toevallig blijkt hij een reputatie en relaties te hebben in de aannemerswereld.

De volgende dag hoort ze van de ‘groene’ aannemer en Rogier weer absurde plannen om het huis te verbouwen. In verband met de stijgende grondwaterspiegel willen ze nu het huis gaan ophogen


De zondag erna gaat ze naar de kliniek die net geopend is. Ze wil een beetje tot zichzelf komen, want Rogier drinkt meer dan goed voor hem is. “Toevallig” komt Johan langs en hij wil wel verder met haar: hij adviseert haar van Rogier af te gaan. Johan Delver vertelt zijn financiële plannen aan Mathilde: hij wil een keten van klinieken openen en met de naam van Mathilde zal dat gaan lukken.

Intussen is Thom ook als verteller in het verhaal gekomen. Hij vindt dat hij maar rare ouders heeft die weinig tijd aan hem besteden. Hij is een echte ‘Einzalgänger’: ook op school heeft hij geen vrienden. Kort daarna ziet hij zijn vader smoezen met een andere vrouw: daarover wordt hij erg kwaad.

Intussen is Mathilde aan haar deskundige werk als plastisch chirurg begonnen. Er worden voor haar rozen op het werk bezorgd en ze zijn natuurlijk van Johan die haar vraagt of ze verder met hem wil in de opzet van de klinieken. Wanneer ze thuiskomt, vertelt Rogier over een Poolse vrouw (Marzena) die een klusbedrijf heeft en hem wel wil helpen met Poolse arbeiders om de klussen sneller te klaren. Bovendien wordt het veel goedkoper. Mathilde ziet in dat Johan hier de hand in heeft. Rogier wil Hylke daarover bellen, maar hij hoort dat hij van de weg gereden is door een automobilist en dat hij dood is. Op de crematie van Hylke ontmoeten Mathilde en Rogier Johan en Marzena. Mathilde gaat akkoord met de opdracht aan Marzena. De Polen die worden ingehuurd, moeten echter in het tuinhuis van Thom slapen. Thom vindt de Polen later wel “cool”: hij drinkt alcohol en blowt met hen.

In een volgend hoofdstuk vertelt hij ook dat ze in wapens handelen en hij heeft intussen een pistool van hen gekocht.

Wanneer de Polen na een ruzie willen stoppen, belt Mathilde naar Johan. Die zet ze weer aan het werk en hij zegt ook dat hij nu cash geld heeft om de financiën voor Mathilde (die inmiddels grote schulden heeft door de langdurige verbouwing en de opening van de kliniek) te regelen.

Johan laat haar kennismaken met ene Kimmy (van een nagelsalon) en ze krijgt er een slecht gevoel bij. Ze wil eigenlijk geen uitbreiding van de klinieken en wil afhaken. Maar Johan dreigt dan dat hij Rogier en Thom in zijn macht heeft. Later belt hij haar op om te vertellen dat het geïnvesteerde geld van 1 miljoen euro intussen van anderen afkomstig is en die willen wel waar voor hun geld zien. Het gaat aan alle kanten mis, want thuis merkt ze dat Rogier en Marzena nu een verhouding hebben.

Dan komt de dreiging wat betreft haar zoon Thom uit. Hij heeft wodka gedronken en lijkt door iemand gevangen gehouden te worden. Mathilde zoekt hem in de disco, waar enkele meisjes alleen weten te vertellen dat hij met een enge man gezien is. Later wordt hij door Johan gevonden in zijn eigen tuin en naar het ziekenhuis gebracht, waar ze dus een nieuwe comazuiper binnenkrijgen. Misschien heeft hij ook wel GHB binnengekregen. De dienstdoende arts is nogal misprijzend in de richting van Mathilde. Thoms ’ maag moet worden leeg gepompt, maar kort daarop is hij alweer zelf uit het ziekenhuis weggelopen.

Intussen heeft Mathilde in de kliniek bezoek gekregen van ene Eus die een Poolse hoer Juli heeft meegenomen. Het jonge meisje heeft een perfect lichaam, maar moet grotere borsten van Eus krijgen. Mathilde vindt dat dit niet hoeft en dan komt de aap uit de mouw. Eus is de man die het grote geld heeft binnengebracht in de kliniek en die kan haar weigering niet goed velen. Hij wil zijn geld terug met een half miljoen aan rente erbij. Mathilde wordt wanhopig: haar zoon is weggelopen en ze moet het geld terugbetalen, maar ze weet niet hoe ze daaraan moet komen. Ze weet wel dat ze eindelijk Rogier moet inlichten over haar afspraak met Johan en Eus. Eus opnieuw op bezoek met Johan en dan komt het ware verhaal naar buiten dat hij een 3-jarig meisje Cindy een nieuwe lever wil geven en Juli moet die gaan leveren. Mathilde wordt dus nu betrokken in orgaanhandel, want wanneer ze zo’n transactie een kleine twintig keer zou hebben gedaan, is ze van de schulden van Eus verlost. Ze weigert, maar de prijs die dit inhoudt, is de verdwijning van Thom, die ondertussen in handen van Johan is.

In het huis van Johan is Thom inmiddels bij zijn speurtocht naar eten en drinken gestoten op een dossier dat Johan over de kliniek, Mathilde, Rogier, en Hylke heeft bijgehouden. Hij doorziet de criminele activiteiten van Johan en wil weglopen met het dossier. Maar één van de Poolse bewakers wil hem tegenhouden en hij moet zich los vechten. Er wordt ook op hem geschoten en hij raakt gewond. Mathilde wil met Marzena praten en belt haar uit bed bij Rogier. Ze spreken af in een hertenkamp en daar vertelt Marzena dat Cindy haar eigen dochtertje is. Mathilde vertelt haar over de ethische en lichamelijke problemen die zouden ontstaan wanneer ze Juli zou verlossen van een stukje lever en dat bij Cindy zou inplanten. Ze weet Marzena te overtuigen een plan te bedenken, waarbij ook Cindy kan worden geholpen.


Thom is naar de kliniek gevlucht met het dossier. Hij ontmoet zijn moeder en vertelt haar alles. Hij wil naar de politie gaan, maar hij is aan zijn enkel gewond. Dan start Mathilde toch de operatie van Juli: Kimmy wil niet aan het bedrog meewerken, want Mathilde is alleen van plan een borstcorrectie te doen. Eus Krijgsman en zijn Poolse bewaker worden neergeknald door een andere door Marzena ingeschakelde Pool en de dappere Thom neemt ten slotte Johan voor zijn rekening. Alle sporen van bloed e.d. worden uitgewist, het lijk van Johan wordt naar buiten gesleept en Mathilde belt 112. De politie denkt aan een afrekening in het criminele circuit.

In het laatste hoofdstuk krijgt Mathilde de sleutels van haar gerenoveerde huis van Marzena. Die woont intussen gelukkig samen met Rogier. Bovendien kan Cindy met het netwerk van Mathilde waarschijnlijk aan een nieuwe lever worden geholpen. De laatste opmerking in de thriller gaat over het gevoel dat Mathilde heeft dat ze haar zoon weer heeft teruggevonden.


D. Verhaalanalyse

Vertelsituatie

Er zijn twee ik-vertellers in dit boek. De belangrijkste is de 40-jarige, plastisch chirurge Mathilde van Asselt. Naarmate het boek vordert komt er een andere ik-verteller in het verhaal: haar 16-jarige zoon Thom. Die begint een steeds grotere rol te spelen en daarom neemt hij naar het einde toe steeds meer hoofdstukken voor zijn rekening. In tegenstelling tot de hoofdstukken van Mathilde zijn de stukken verteltekst van Thom meestal erg kort: één à twee bladzijden. Aan het einde van de thriller komen Thom en Mathilde weer samen.


Tijd
Het is duidelijk dat het een verhaal in het voorjaar is en dat we in de deze eeuw zitten. Maar er komen nergens precieze data en jaartallen voor. De vertelde tijd is kort, maar enkele weken. Het laatste hoofdstuk speelt zich waarschijnlijk wat later in de tijd af: de verbouwing is dan namelijk klaar. Er komen enkele flashbacks in voor, dit is ter verduidelijking van het verhaal.


Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Noord-Holland. En het dorp waarin Mathilde woont is niet ver rijden van Amsterdam. Ook vertelt Mathilde dat ze met Thom wandelingen maakte op het Bloemendaalse strand. Haar kliniek ligt in de duinen.


Personages

Mathilde
Mathilde is de hoofdpersoon in dit verhaal. Ze is ook de vrouw van Rogier en de moeder van Thom. Van beroep is ze een succesvol plastische chirurge met een nieuwe privékliniek. Haar probleem is dat ze te perfectionistisch is waardoor ze haar gezin een beetje in de steek laat en daardoor ook haar huwelijk dreigt te mislukken. Wanneer ze niet haar operaties jas aan heeft is ze formeel gekleed.

Rogier

Rogier is de man van Mathilde en de vaker van Thom. Ook is hij een depressieve ex-psycholoog. Samen met een vriend wil hij zijn huis verbouwen, maar omdat hun plannen steeds veranderen, komen ze niet ver met het verbouwen. Als hij later een relatie met Marzena aangaat, gaat het ook steeds beter met zijn gezondheid.

Thom
Thom is de zoon van Rogier en Mathilde. In het begin van het boek uit Thom het niet, maar hij geeft veel om zijn moeder. Hij heeft bijna geen vrienden op school en zit daarom vaak te gamen. Later denkt hij met de Polen vrienden te zijn geworden maar dat blijkt niet zo te zijn. Aan het einde van het boek is hij erg blij dat zijn moeder meer tijd aan hem besteed en dit versterkt hun band.

Marzena
Een Poolse vrouw met eigen klusbedrijfje. Ze werkt zelf voor Johan, omdat Eus haar dochtertje Cindy ergens vasthoudt. Net als Mathilde is ze er in getuind toen Johan haar in de val lokte door te doen alsof hij haar zou helpen na haar man omgebracht was. Uiteindelijk bedenken Marzena en Mathilde samen een plan waar iedereen baat bij heeft. Ook gaat ze een relatie aan met Rogier.

Johan
Johan is een ex-vriendje van Mathilde toen zij beide op het gymnasium zaten. Hij regelde het geld waarmee Mathilde haar schulden terug kan betalen, wat hij weer heeft gekregen van Eus. Hij probeert haar te laten doen wat hij wil door haar te laten weten dat hij Rogier en Thom in zijn macht heeft. Hij werkt voor Eus, een organenhandelaar. Hij is erg mysterieus in het begin, maar later kom je er achter dat hij zich met criminele handel bezig houdt.


Thematiek
Het thema van dit boek gaat over het opzoeken van je grenzen. Dat het verhaal over een plastisch chirurg gaat is dus zeer gepast. De chirurg geeft dagelijks mannen en vrouwen een ooglid -of buikwandcorrectie, een facelift of borstvergrotingen maar worden deze mensen daar echt gelukkig van? Een volmaakt lichaam geeft nog geen volmaakte geest. Mathilde heeft wel haar eigen grenzen. Ze voert ze de onnodige borstvergroting van Juli niet uit en werkt ze ook niet mee aan de levertransplantatie. Ook roept ze de hulp in van een vrouw die een relatie met haar eigen man begonnen is.

Ook Thom overschrijdt een grens: hij is eigenlijk aan zijn lot overgelaten door zijn ouders. Dan is het logisch dat hij gehoor vindt bij de Polen en later bij de “begripvolle”Johan. Wanneer hij echter door het gevonden dossier achter de criminele activiteiten van Johan komt, gaat hij die grens niet over en vlucht. Om aan het einde Johan neer te schieten, is natuurlijk ook een grensoverschrijding.



Een ander motief in dit boek is de verslechterde relaties in het verhaal. Doordat Mathilde als erg succesvol word gezien en haar man depressief is word hij als een ‘loser’ gezien. Hierdoor word hun relatie er niet beter op. In zo’n situatie zijn het vaak de ‘foute mannen’ die hierop reageren (Johan).

Ook laat Rogier zich verleiden door Marzena en groeien Mathilde en hij steeds meer uit elkaar. Achter dit alles zat Johan, die ook Hylke uit de weg heeft geruimd om het plan te laten slagen.

Toch blijkt aan het einde dat de gevoelens van Marzena en Rogier echt zijn. Het huis dat helemaal verbouwd is staat symbool voor de verbouwing in Mathildes leven.


De belangrijkste thema’s zijn:
- het opzoeken van de grenzen in het bestaan.
- de verslechterde relatie tussen man en vrouw.
- de moeder-zoon relatie


Andere motieven zijn:
- het streven naar een volmaakt lichaam
- overspel
- orgaanhandel
- de criminele onderwereld


Stijl

Over het algemeen een simpele zinsopbouw met wisselende lengtes van de zinnen. Soms zitten er wel lange zinnen in, die zijn verwarrend. De woordkeuze is eigenlijk niet verassend, origineel of iets speciaals. Ik vind soms wel de vergelijkingen die ze maakt enigszins humoristisch.


Literatuur geschiedenis
Saskia Noort (1967) is schrijfster, columniste en moeder van twee kinderen. Saskia Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, gevolgd door haar tweede thriller De eetclub. Voor beide boeken werd Saskia genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek.


In mei 2006 verscheen Nieuwe buren, een adembenemend spannende en provocerende thriller over seks en liefde, en over de drang naar vrijheid – maar ook over de allesoverheersende angst daarvoor. Eind februari 2009 is haar thriller, De verbouwing verschenen. Deze spannende grensverleggende thriller gaat over de maakbaarheid van het hedendaagse leven en de bijkomende druk om te presteren en er goed uit te zien.

Haar columns zijn gebundeld in Babykoorts, Aan de goede kant van 30 en 40. Begin 2010 won Saskia met de Franse vertaling van De eetclub de prestigieuze Prix SNCF. De prijs, toegekend door de Franse lezers is vergelijkbaar met onze NS Publieksprijs.

Het succes van haar boeken werd in november 2010 bekroond met de verkoop van het 2 miljoenste exemplaar. Het maakt Saskia Noort Nederlands best verkopende thrillerschrijfster ooit.

Haar boeken zijn in vele talen vertaald en zijn verkrijgbaar in onder andere Albanië, Brazilië, Bulgarije, Duitsland, Denemarken, Engeland, Griekenland, Italië, Noorwegen, Rusland, Spanje en Turkije.


Eigen mening
Ik vond het boek makkelijk te lezen, dit kwam door dat het verhaal door twee hoofdpersonen in de ik-vorm word verteld. Ook vond ik het spannend en wilde steeds weer doorlezen om te zien hoe het verhaal verder ging. Mijn verwachting dat het makkelijk te lezen zou zijn is uitgekomen. In tegenstelling tot mijn verwachting van het verhaal. Het verhaal ging over een plastisch chirurg en heeft toch wel een ‘diepere boodschap’.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De verbouwing door Saskia Noort"