Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Boekverslag (klassieker) Fictiedossier 2e Klas
Titel: De val van Vredeborch.
Auteur: Thea Beckman
Uitgever: Lemniscaat.
Samenvatting:
Het verhaal speelt zich af in 80-jarige oorlog in Utrecht. De hervorming krijgt steeds meer volgelingen en Karel V geeft orders de hervorming de kop in te drukken.
1548, Jan Jacobs van Leemputte wordt verbannen uit Antwerpen en de provincie Brabant wegens verdenking van ketterij. Jan gaat op pad en in Vreeswijk, in de buurt van Utrecht, ontmoet hij Catharina Berges van Voorne. Als zij hoort dat hij een brouwersknecht uit Antwerpen is, biedt zij hem een baan aan in de brouwerij van haar broer Willem. Jan gaat mee met Catharina en kan meteen aan de slag bij de brouwerij. Na een moedige heldendaad, hij verslaat een basilisk, krijgt hij burgerrechten en wordt hij tot meesterknecht benoemd. Dan wordt Jan uitgenodigd bij de familie Van Voorne en wordt hij dronken gevoerd. Dat deden ze in die tijd om te kijken hoe de man reageerde, werd hij verdrietig of vrolijk dan was hij een geschikte man, werd hij boos dan was hij ongeschikt. Jan had een “droeve dronk” en trouwde met Catharina. Ze kregen vier kinderen; Digna, Daniël, Adam en Catrientje. De vader van Catharina overlijdt en Jan neemt de brouwerij van haar broer over, het gaat goed met de van Leemputtes. Maar ook in Utrecht zijn beeldenstormen. De hertog van Alva zweert de hervorming met wortel en tak uit te roeien en komt met een leger naar Utrecht om de vesting Vredeborch te versterken. Op orders van de hertog van Alva worden zijn soldaten bij de burgers ingekwartierd. Ook de van Leemputtes krijgen soldaten in huis. Een Spaanse officier en zijn bedienden. Digna wordt verliefd op de Spaanse officier (Don Fransico ) en ze hebben een gelukkige tijd, tot dat haar moeder aan haar vraagt wanner ze nou eens haar 'vrijer' mee naar huis nam. Digna schrikt en verzwijgt alles, ze verbreekt haar relatie met Don Fransico. Dan wordt Don Francisco uitgezonden om opstandige steden tot overgave te dwingen. Als hij terug komt is hij bevorderd tot bevelhebber van de vesting. Digna besluit naar hem toe te gaan en ze blijft bij hem wonen. Ze krijgen een dochter, Francesca. Na een paar maanden overlijdt hun dochter en Digna lijdt daar onder. Maar als na een hele lange tijd de Vredeborch belegerd wordt, besluit Digna te vluchten. Nu Digna niet meer bij hem is besluit hij terug te keren naar Spanje en de Vredeborch prijs te geven. Maar de vesting de Vredeborch blijft, een bedreiging voor de stad. De mannen durven de Vredeborch niet te slopen! Daarom komt Catharina van Leemputte in actie, samen met veel andere vrouwen uit de stad maken een begin met het slopen van de Vredeborch. Daarna doen de mannen ook mee en al spoedig is de Vredeborch gesloopt.....

Hoofdpersonen:

Jan Jacobs van Leemputte


Catharina van Leemputte (eerst Berges van Voorne)
Digna van Leemputte
Daniel van Leemputte
Adam van Leemputte
Catrientje van Leemputte
Het grootste probleem van de hoofdpersonen is dat de bezetting van de Spanjaarden en het bestaan van de vesting de Vredeborch. Verder zijn er in het verhaal nog andere problemen, zoals: Digna die met Don Francisco gaat en nog wat ''persoonlijke'' dingen.

Bijpersonen:

Peter van Dam (de eerste vrijer van Digna)
Don Francisco Fernado D'Alva (opperbevelhebber van de Vredeborch en Digna's vrijer)
Elvira Hartwater (een vriendin van Adam en dienstmeid bij de familie Borst)


Christiaan Borst (beste vriend van Adam)
Willem Berges van Voorne (broer van Catharina)

Eigen mening:

Ik vind het onderwerp van het boek leuk omdat dit soort onderwerpen mij aanspreken. Wat ik verwachte dat zou gebeuren is uiteindelijk gebeurd, de Vredeborch is gevallen. Het onderwerp word goed uitgewerkt, het verhaal komt steeds terug op de Vredeborch. Het onderwerp is verrassend uitgewerkt, ik dacht dat een leger de Vredeborch zou slopen en uiteindelijk beginnen de vrouwen ermee. De gebeurtenissen zijn geloofwaardig, ze lijken naar mijn idee op die tijd en hoe het er toen aan toe ging. De gebeurtenissen zijn verrassend en origineel, je hebt een vermoeden wat er gaat gebeuren waar het gebeurt vaak heel of net even anders dan je had verwacht. De hoofdpersonen zijn heel levendig, ze worden door de auteur zo geschreven dat in het verhaal komt te zitten en van alles mee beleeft. Je komt genoeg te weten van de personages door middel van meningen van anderen en gedachten van de personages. De personages veranderen door gebeurtenissen en dat wordt duidelijk beschreven en goed beschreven en wordt daar door heel aannemelijk. Het verhaal is spannend opgebouwd er gebeurd genoeg om je aan het lezen te houden en het wordt ook niet langdradig. Er zijn meerdere verhaallijnen en die zijn duidelijk op elkaar aan gesloten. Het verhaal is duidelijk geschreven en goed volgbaar. Dit komt ook doordat er tussen door nog stukjes geschiedenis worden verteld, die stukjes zijn kort en houden het verhaal op gang.
Het verhaal heeft een passend slot, het eindigt wanneer het onderwerp van het boek ook afgelopen is. Het verhaal was makkelijk te lezen, dat komt door het taalgebruik en als je een woord niet weet dan is er een verklarende woordenlijst achterin. Ik vond het een prachtig boek net zo als andere boeken van Thea Beckman.
Over Thea Beckman:

Thea Beckman werd op 23 juli 1923 in Rotterdam geboren. Haar vader was werkloos, waardoor ze niet rijk opgroeide, ze hielp thuis dan ook mee in de huishouding. Ze kon dan dus ook niet studeren of zo. Als kind wilde ze al schrijfster of ontdekkingsreiziger worden. Na haar mulo-diploma, had ze wat kantoorbaantjes, totdat ze trouwde in 1945. Ze kreeg drie kinderen. Sinds 1956 woont ze in Bunnik. Naast het huishouden en de kinderen opvoeden begon ze met schrijven, puur om bij te verdienen. Ze schreef journalistieke stukjes voor in damesbladen en de Haagse Post. Toen haar kinderen groot waren, besloot ze om echt te gaan schrijven. Ze haalde haar atheneum-diploma en ging psychologie studeren. Ze interesseert zich vooral voor geschiedenis en de toekomst. Vanaf 1970 begon ze echt met boeken schrijven. Ze schrijft hele verschillende boeken. Voordat ze aan een boek begint bereidt ze zich goed voor; ze bezoekt het gebied waar het verhaal zich afspeelt, bestudeert plattegronden en boeken… Haar boeken bevatten dan ook aardig wat feiten. Aardig wat van haar boeken zijn al bekroond, zoals: Zwerftocht met Korilu, Kruistocht in Spijkerbroek, Stad in storm en nog vele anderen. In 1984 kreeg zij de Huib de Ruyterprijs voor haar historische boeken, omdat zij daarmee een nieuwe tintje aan het geschiedenisonderwijs heeft gegeven. Haar boeken (dat zijn er nu inmiddels 29) zijn ook in andere talen vertaald, zoals in het Engels, Spaans, Duits, Japans, Russisch… In de nacht van 4 op 5 mei 2004 overleed Thea Beckman in haar woonplaats Bunnik.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.