1 Uitgever: Lemniscaat

Jaar: 1988Samenvatting

Jan Jacobs van Leemputte, een brouwersknecht, wordt uit de stad Antwerpen verbannen omdat hij wordt verdacht van ketterij. Hij laat het er echter niet bij zitten en gaat op pad om nieuw werk te vinden. Op zijn tocht komt hij Catharina (een rijke dame) tegen die hem meeneemt naar Utrecht, waar hij uiteindelijk werk vindt als brouwersknecht. In Utrecht werkt hij veel en hard en trouwt uiteindelijk met Catharina. Samen stichten ze een brouwerij en wordt Jan meesterbrouwer. Maar dan komen de Spanjaarden naar de Nederlanden om iets tegen de opstand te doen. Ze nemen de Vredeborch in om Utrecht in de gaten te houden. Er wonen maar weinig van de soldaten in de Vredeborch de rest wordt ondergebracht bij Utrechtse families. Zo ook bij de van Leemputtes, die inmiddels al 4 kinderen gekregen hadden: Digna, Daniël, Adam en Catrientje. Digna werd in de loop van het boek verliefd op een van de Spanjaarden die bij hun waren ingekwartierd. Later werd die Spanjaard, Don Francisco Fernando d’Avila gehete, opperbevelhebber van de Vredeborch. Digna en Francisco houden zielsveel van elkaar alleen het kan niet. Het zou een schande voor de familie betekenen een beschaafd Nederlands meisje met een Spanjaard dat kan niet samen. Ze zijn zo verliefd dat ze samen gaan wonen in de Vredeborch. Haar ouders zijn het er beslist niet mee eens maar Digna is zo verliefd dat ze bij Francisco blijft. Omdat Digna niet wil dat haar familie te schande wordt gemaakt loopt ze gesluierd rond zodat niemand haar herkent. Ze werd de geheimzinnige schone genoemd.

Na een jaar krijgen Digna en Francisco samen een kindje, Francesca genaamd. De bevolking van Utrecht wordt steeds opstandiger. De Utrechters willen dat de Spanjaarden Utrecht uit gaan. Ze ervaren de Vredeborch als een bedreiging. Jan Jacobs en wat anderen worden leiders van schuttersgroepen. Ze vallen de Vredeborch aan. Don Francisco krijgt de opdracht te vertrekken uit de Vredeborch, maar dat doet hij niet omdat Digna niet met hem mee wil. Hun dochter Frencesca, sterft na een paar maanden. Digna is er kapot van. Terwijl de Vredeborch in belegering is ontsnapt Digna uit de Vredeborch. Ze keert terug naar haar ouderlijk huis. Op deze manier is er voor Don Francisco geen rede meer om in Utrecht te blijven, waarna de Spanjaarden uit de stad vertrekken. De Vredeborch, die van de Spaanse koning is, wordt nog steeds gezien al een bedreiging. De mannen durven hem niet af te breken, waardoor de vrouwen onder leiding van Catharina hem gingen afbreken.

5.) Personen· Jan Jacobs van Leemputte is een moedige man, in het begin van het boek is hij 20 jaar. Aan het eind van het boek is hij heel wat ouder (zo’n 50 a 60 jaar). Hij strijdlustig en heeft hij veel doorzettingsvermogen.

· Don Francisco Fernando d’Avila is een Spaanse edelman. Het is een hele eerlijke en aardige man. Ook is hij opperbevelhebber van de Vredeborch.

· Catharina Berges van Voorne is een bazige vrouw uit een rijke familie.

· Digna van Leemputte is hun eerste dochter en is een heel knap meisje met een eigen wil.

· Don Francisco Fernando d’Avila is een Spaanse edelman. Het is een hele eerlijke en aardige man. Ook is hij opperbevelhebber van de Vredeborch.

· Daniël van Leemputte is hun eerste zoon. Hij is wat vreemd vergeleken bij de rest van de familie en houd erg van christelijke dingen.

· Adam van Leemputte is een vrolijke jongen die vol kattenkwaad zit.

· Catrientje is hun laatste kind en net als een Digna een heel knap meisje maar wel een beetje verwend.· Peter van Dam komt uit Amersfoort en is de eerste vrijer van Digna.

· Pieter, een hele luie knecht die ook werkt in de brouwerij.6.) PlaatsHet boek speelt zich vooral in Utrecht af. Sommige kleine stukjes spelen zich af in Antwerpen en in de buurt van Vreeswijk.7.) TijdHet verhaal speelt zich zo tussen 1548 en 1576 af (precieze jaartallen worden niet vermeld). Er zijn wel terugblikken waarin er stukjes verteld worden over belegeringen op steden op steden en dorpen. De bedoeling daarvan is om te laten weten hoe dat soort belegeringen op steden verliepen en hoe verschrikkelijk de plunderingen waren. Er werden namelijk mensen vermoord en verkracht. De terugblikken hebben niets te maken met de personen uit het boek. Voor de rest staat het boek wel in chronologische volgorde.8.) Begin10.) PerspectiefHet verhaal is in het hij-perspectief geschreven.11.) TitelHet boek heet ‘De val van de Vredeborch’, omdat dat één van de belangrijkste dingen is die gebeurd in dit boek.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.