Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De val van de Vredeborch door Thea Beckman

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover De val van de Vredeborch
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1176 woorden
  • 13 maart 2003
  • 145 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
145 keer beoordeeld

Boekcover De val van de Vredeborch
Shadow
De val van de Vredeborch door Thea Beckman
Shadow
Titel: De val van de Vredeborch. Auteur: Thea Beckman. Uitgerij: Lemniscaat. Samenvatting: Jan Jacobs van Leemputte, een brouwersknecht, wordt uit de stad Antwerpen verbannen omdat hij wordt verdacht van ketterij. Hij laat het er echter niet bij zitten en gaat op pad om nieuw werk te vinden. Op zijn tocht komt hij Catharina tegen die hem meeneemt naar Utrecht, waar hij uiteindelijk werk vindt als brouwersknecht. In Utrecht werkt hij veel en hard en trouwt uiteindelijk met Catharina (een rijke dame). Samen stichten ze een brouwerij en wordt Jan meester-brouwer. Maar dan komen de Spanjaarden naar de Nederlanden om iets tegen de opstand te doen. Ze nemen de Vredeborch in om Utrecht in de gaten te houden. Er wonen maar weinig van de soldaten in de Vredeborch de rest wordt ondergebracht bij Utrechtse families. Zo ook bij de van Leemputtes, die inmiddels al 4 kinderen gekregen hadden: Digna, Daniël, Adam en Katrientje. Digna werd in de loop van het boek verliefd op een van de Spanjaarden die bij hun waren ingekwartierd. Later werd die Spanjaard, Don Francisco Fernando d’Avila gehete, opperbevelhebber van de Vredeborch. Digna en Francisco houden zielsveel van elkaar alleen het kan niet. Het zou een schande voor de familie betekenen een beschaafd Nederlands meisje met een Spanjaard dat kan niet samen. Maar ze zijn zo verliefd dat ze samen gaan wonen in de Vredeborch. Haar ouders zijn het er beslist niet mee eens maar Digna is zo verliefd dat ze bij Francisco blijft. Omdat Digna niet wil dat haar familie te schande wordt gemaakt loopt ze gesluierd rond zodat niemand haar herkent. Ze werd de geheimzinnige schone genoemd. Na een jaar krijgen Digna en Francisco samen een kindje, Francesca genaamd. De bevolking van Utrecht wordt steeds opstandiger. De Utrechters willen dat de Spanjaarden Utrecht uit gaan. Ze ervaren de Vredeborch als een bedreiging. Jan Jacobs en wat anderen worden leiders van schuttersgroepen. Ze vallen de Vredeborch aan. Don Francisco krijgt de opdracht te vertrekken uit de Vredeborch, maar dat doet hij niet omdat Digna niet met hem mee wil. Hun dochter Frencesca, sterft na een paar maanden. Digna is er kapot van. Terwijl de Vredeborch in belegering is ontsnapt Digna uit de Vredeborch. Ze keert terug naar haar ouderlijk huis. Op deze manier is er voor Don Francisco geen rede meer om in Utrecht te blijven, dus de Spanjaarden vertrekken uit de stad. De Vredeborch, die van de Spaanse koning is, wordt nog steeds gezien al een bedreiging. De mannen durven hem niet af te breken. En daarom gaan de vrouwen onder leiding van Catharina hem afbreken. De hoofdpersoon. Jan Jacobs van Leemputte is een moedige man en heel erg slim. In het begin van het verhaal is hij 20 jaar maar aan het eind tussen de 50 en de 60 jaar. Verder is hij strijdlustig en heeft hij veel doorzettingsvermogen.
Probleem van de hoofdpersoon. De Nederlanden werden aangevallen door de Spanjaarden. De oorlog wordt uiteindelijk gewonnen door de Nederlanden. Digna wordt verliefd op een Spanjaard en gaat met hem samenwonen. De Spanjaarden worden verjaagd en Digna komt weer terug naar huis. De andere hoofdpersonen. Catharina Berges van Voorne is een bazige vrouw uit een rijke familie. Digna van Leemputte is hum eerste dochter en is een heel knap meisje met een eigen wil
Daniël van Leemputte is hun eerste zoon. Hij is wat vreemd vergeleken de rest van de familie en houd erg van christelijke dingen. Adam van Leemputte is een vrolijke jongen die vol kattenkwaad zit. Catrientje van Leemputte is hun laatste kind en net als een Digna een heel knap meisje maar wel een beetje verwend. Peter van Dam komt uit Amersfoort en is de eerste vrijer van Digna. Don Francisco Fernando d’Avila is een Spaanse edelman die heel eerlijk en aardig is. Verhoudingen tussen personen. De verhouding tussen Digna en haar familie verslechterd want haar ouders zijn het er niet mee eens dat ze met een Spanjaard gaat. Dat is een schande, en de familie van Leemputte heeft een goede naam. Aan het eind van het verhaal als Digna terug naar huis komt is alles vergeven en vergeten. De manieren waarop je de personen kent. Heel de familie van Leemputte ken je van binnen uit want daar draait het hele verhaal om. Van hen worden de gevoelens nauwkeurig beschreven en daardoor kan je jezelf goed in deze personen inleven. Het beste leer je Jan kennen want dat is de hoofdpersoon over hem weet je echt alles Waar speelt het verhaal zich af. Het boek speelt zich vooral af in Utrecht. Sommige kleine stukjes spelen zich af in Antwerpen en in de buurt van Vreeswijk. Hoeveel tijd er loop tussen begin en eind. Ongeveer tussen 1548 en 1576 precieze jaartallen worden niet vermeld.
In welke volgorde staan de gebeurtenissen. Er zijn wel terugblikken alleen die draaien niet om personen uit het boek. Er worden stukjes verteld over belegeringen op steden op steden en dorpen. De bedoeling daarvan was is om te laten weten hoe die belegeringen op steden verliepen. Hoe verschrikkelijk de plunderingen waren er werden mensen vermoord en verkracht. En hoe blij Utrecht moet zijn dat dat hen niet is overkomen. Bedoelingen van de schrijver: De schrijfster wil je laten weten hoe de 80erjarige oorlog verliep. Maar ook hoe het was met die Spanjaarden in de stad en hoe het was als een keurig Utrechts meisje verliefd werd op een Spanjaard. Verhaalsoort. Het is een historische roman. Mening. Ik vond het een erg leuk en goed te lezen boek, net zoals alle andere boeken van Thea Beckman. Het is echt gebeurd en daarom is het ook zo realistisch. Je kunt je goed in de personen verplaatsen omdat de gevoelens en emoties erg goed worden uitgedrukt. Het is ook een spannend verhaal want er gebeuren veel dingen op momenten waar je het niet verwacht. Het is dus een onvoorspelbaar verhaal. Situatie uit het boek. Ik vond de ontsnapping van Digna een spannend stuk uit het boek. Ze ging verkleed als man zodat ze minder zou opvallen. Alleen wordt ze gepakt door een soldaat. Ze sluiten haar op in hun hoofdkwartier. Ze durft niets te zeggen over wie ze eigenlijk is want dat zou een schande betekenen. De volgende dag moet ze voor de rechtbank verschijnen. Dinga heeft het geluk dat ze moet worden begeleid door haar broer Adam. Op weg naar de rechtbank doet ze haar vermomming uit en haar broer Adam helemaal verbaasd laat haar gaan. Tegen de officier zegt hij maar dat ze per ongeluk is ontsnapt om geen argwaan te wekken over Dinga’s plotselinge terugkeer.
Informatie over de auteur. Thea Beckman is in 1923 in Rotterdam geboren. In 1945 trouwde ze met Dirk Hendrik Beckman. Ze kregen 3 kinderen: Rien, Jerry en Marianne. Thea Beckman schrijft vooral historische kinderboeken en vertelt er in haar boeken heel uitgebreid over. Ze wil alles weten over de gebruiksvoorwerpen en kleding in die tijd. Ze leest veel en reist naar de plaatsen waar het verhaal heeft gespeeld. Thea Beckman schrijft heel realistische verhalen die ik erg mooi vind en ze daarom bijna allemaal heb gelezen.

REACTIES

B.

B.

hej leuk dat je dat hebt gedaan ik moest een verslag maken over dat boek dus had nie veel te doen . hahah grtjes badr

19 jaar geleden

D.

D.

Thnx ik heb volgende dag boektoets en niet gelezen. Ik heb dit helemaal uit me hoofd geleerd

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De val van de Vredeborch door Thea Beckman"