De val door Marga Minco

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover De val
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 893 woorden
  • 16 oktober 2001
  • 100 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
100 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1983
Pagina's
92
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De val
Shadow
Frieda Borgstein woont in een bejaardentehuis. Ze is 84 jaar oud. De gebeurtenis die haar leven heeft beheerst is het wegvoeren van haar man en kinderen tijdens de oorlog. Zelf was zij juist boven in huis toen de Duitsers kwamen. Waarom werd het huis niet verder doorzocht en waarom hebben ze haar niet meegenomen?
Frieda Borgstein woont in een bejaardentehuis. Ze is 84 jaar oud. De gebeurtenis die haar leven heeft beheerst is het wegvoeren van haar man en kinderen tijdens de oorlog. Zelf was…
Frieda Borgstein woont in een bejaardentehuis. Ze is 84 jaar oud. De gebeurtenis die haar leven heeft beheerst is het wegvoeren van haar man en kinderen tijdens de oorlog. Zelf was zij juist boven in huis toen de Duitsers kwamen. Waarom werd het huis niet verder doorzocht en waarom hebben ze haar niet meegenomen?
De val door Marga Minco
Shadow

Titel: De val Auteur: Marga Minco

Ik heb dit boek gekozen omdat ik al eerder werk van Marga Minco heb gelezen, en dat is me bevallen. Mijn eerste persoonlijke reactie: in het begin leek het boek me niet leuk maar dat kwam ook omdat het verhaal pas begint als Frieda Borgstein in de put valt, maar daarom eigenlijk ook meteen eindigt. Later werd het boek dus ook beter. De zinsopbouw en het woordgebruik vond ik wel lastig.

Samenvatting: Frieda Borgstein is een bejaarde die in een bejaardentehuis woont. Haar man Jacob en haar kinderen Olga en Leo zijn opgepakt tijdens de 2e W.O. door de Duitsers. Ze zou eigenlijk samen met Hein Kessels (verzetsman), naar Zwitserland vluchten, maar toen hij op een dag iets te vroeg was en frieda een extra vest haalde, werden Hein, Jacob, en de kinderen opgepakt door de SD’ers. (Frieda was niet opgepakt.) Frieda bleef achter in het bejaardentehuis en heeft veel contact met Ben Abels, die vroeger op het kantoor van Jacob werkte. Als ze op een dag naar de bakker gaat om gebak te halen voor haar verjaardag, valt Frieda door de storm in een put. Ben rent naar buiten om haar uit de put te halen, en ze leeft nog, maar later overlijdt ze alsnog vanwege haar zware verwondingen. Vanaf dat moment gaat het verhaal verder met Ben Abels… . Na het ongeluk had hij Hein Kessels gezien. Ze spraken af om met elkaar bij te babbelen. Toen ze elkaar weer ontmoet hadden vertelde Hein dat hij Jacob erg mocht en hem gekend had via zijn vader. In de oorlog zat hij in een verzetsgroep en toen hij hoorde dat er groepen waren die je naar Zwitserland brachten, dacht hij meteen aan Jacob. Op 21 april ging hij naar de familie Borgstein om ze naar Zwitserland te brengen. Toen hij voor de deur aanbelde en er open werd gedaan kwam er een auto waarin SD”ers
zaten. Zij hadden toen de familie opgepakt ( behalve Frieda). Samen met Hein kessels.

Hein was de enige die later nog teruggekeerde. Hij heeft nooit gepraat met Frieda omdat hij zich ontzettend schuldig voelde, maar had er inmiddels wel spijt van dat hij nooit gepraat had. Personages: -Frieda Borgstein: Een van de hoofdpersonages. Dit hoofdpersonage verandert niet in de loop van het verhaal. Ze heeft een goed karakter en is nog vrij ijdel voor haar leeftijd. Ze heeft duidelijk geen zin meer in het leven. Ze heeft niet echt een belangrijke beslissing genomen. Ik kon me goed in dit personage verplaatsen

Tweede hoofdpersonage:

-Hein Kessels: hij heeft een goed karakter en is sympathiek. Hij is emotioneel en heeft spijt van dingen die hij vroeger heeft gedaan, die ook ernstige gevolgen hadden(de familie borgstein die werd opgepakt) Ik kon me goed in dit personage verplaatsen. Ik zou ook de beslissing genomen hebben om de familie Borgstein te “redden”.

Andere personages: -Ben Abels (heeft de man van Frieda gekend en komt in contact met Hein Kessels) -Rena van Straten(is directrice van het bejaardentehuis) -Jacob, Olga, Leo: vormden samen met Frieda het gezin “Borgstein”, maar spelen verder niet zelf een rol in het boek.

PS: Er werd niet veel over het karakter van de personages verteld, dus zijn alle karakters ook types behalve Frieda.

Verdiepingsopdracht 2 Ik vind het duidelijk over welk onderwerp de tekst gaat namelijk: het leven in de 2e W.O. Ik vind het een interessant onderwerp. Ik had al eens een boek gelezen over het onderwerp. Ik vind het verhaal dramatisch, want er komen veel dingen in het verhaal voor die erg zijn. Het verhaal bevat ook genoeg gebeurtenissen om te blijven boeien. Er was geen personage die voor me ging leven. Ik vond alle personages sympathiek, en hun beslissingen vond ik ook begrijpelijk. De bouw van de tekst vond ik makkelijk. Ik vond het verhaal ook boeiend omdat het onderwerp me interesseerde. Er werd niet echt met de tijd gespeeld en er zijn geen terugblikken. Er is een gesloten einde en de gebeurtenissen worden door personen herverteld. De tekst was goed te lezen en de manier van vertellen vond ik ook goed. De verhouding tussen beschrijving, dialoog en gevoelens is ook goed.

Verdiepingsopdracht 3:

Bij de criticus waarvan ik een stukje gelezen heb, kwamen veel positieve reacties naar boven. Hij vond met name dat de schrijfster een heldere stijl gebruikte, en vond dat er een goede bouw van de tekst was. Ook vond hij het woordgebruik gepast, en vond het thema boeiend. Hij vond het boek wel wat dun. Hij vond alleen het toeval in het verhaal wat minder(voorbeeld wat hij noemde was dat als Frieda net op tijd naar boven gaat zodat ze niet opgepakt wordt, en toen Ben de familie wilde redden er een auto SD’ers aan kwam rijden.) Daar sluit ik met ook bij aan, omdat ik bijna alleen maar positieve dingen over het boek te melden heb. (Behalve dan de wat lastige woorden, maar het toeval vond ik juist wel gepast.)

Eindoordeel:

Ik vond het een spannend boek met droevige gebeurtenissen, maar ik vond het op een leuke manier geschreven zodat je aangespoord bleef het boek te blijven lezen tot het einde. Het uitvoeren van de verdiepingsopdrachten kostte heel veel tijd en dat vond ik wel een beetje jammer, maar je komt er wel achter of je het boek ook daadwerkelijk gesnapt hebt.

REACTIES

M.

M.

He, super verslag op scholieren.com maar ik wil je iets vragen, weet je waar de val zich afspeelt? welke plaats precies?
Marleen

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De val door Marga Minco"