Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Auteur: marga Minco

Titel: De val

Jaartal eerste druk: 1983

Aantal bladzijden: 63· Korte samenvatting (plot):

Frieda Borgstein woont in een bejaardencentrum. Zoals gewoonlijk zijn ook nu haar gedachten weer bij haar man Jacob en haar kinderen Olga en Leo. Op 21 april 1942 zijn zij opgepakt door de Duitsers. Frieda heeft hen nooit meer gezien. Het was de bedoeling dat ze die dag naar Zwitserland zouden vluchten, maar in plaats van iemand van het verzet, Hein Kessels, stonden de Duitsers voor de deur. Door het toeval was Frieda nog boven, zodat zij niet meegenomen is. Kessels had hen verraden. In het bejaardenhuis heeft Frieda vooral contact met Ben Abels, die vroeger op het kantoor van haar man gewerkt heeft.

De volgende dag wordt ze 85 en wil ze voor het eerst sinds veertig haar verjaardag vieren. Ze moet daarvoor onder andere naar de bakker. Buiten zijn twee mannen bezig in een stadsverwarmingput op straat, maar zij hebben verzuimd om een hekje rond de put te zetten. Frieda valt in de put en overlijdt aan haar verwondingen.Ben Abels heeft inmiddels Hein Kessels ontdekt en een afspraak met hem gemaakt. Ben denkt tijdens de begrafenis terug aan dat gesprek dat een dag eerder plaatsgevonden heeft. Kessels had hem verteld dat hij geen verrader was en dat het lek ergens anders gezeten moet hebben. De Duitsers wisten alleen dat hij mensen op zou halen en niet hoeveel, daarom kon Frieda ontsnappen. Kessels is zelf opgepakt en hij heeft in drie concentratiekampen gezeten. Hij heeft nooit de moed gehad om dit aan Frieda te vertellen.

· Genre:

Hoewel de meeste gebeurtenissen zich niet in de oorlog afspelen, speelt die oorlog een hele grote rol in De val. Daarom kan De val niet echt een oorlogsroman genoemd worden, maar meer een boek over de nasleep en de verwerking van de oorlog.· Thema:

Toeval lijkt mij samen met oorlogservaringen het beste thema.

De grote rol die toeval in dit verhaal speelt, waar je toch gemakkelijk overheen leest, wordt je pas duidelijk als aan het einde Kessels je erop wijst hoe toevallig het was dat Frieda net boven was. Of dat de Duitsers hem misschien niet waren gevolgd als hij gewoon zes minuten later naar Borgsteins huis was gegaan.

Ook oorlogservaringen is een goed thema, want met Frieda zelf mag dan wel niets gebeurd zijn, ook al is ze misschien nog nooit een Duitser tegen gekomen, toch beïnvloedt de oorlog ook haar leven erg sterk. Zo kan een oorlog eenieders leven beïnvloeden, en zelfs ik zou mijn hele familie kunnen verliezen. Als jij je kunt voorstellen hoe dat is, dan weet je dat dat een heel belangrijk thema is in dit boek.

· Belangrijkste personages:Frieda Borgstein:Zij is een 84-jarige vrouw die in een bejaardentehuis woont. Van haar gezin is zij de enige overlevende van de Tweede Wereldoorlog. Voor Frieda’s gevoel is die oorlog nog niet voorbij: ze weet nog steeds niet waarom de Duitsers haar niet meegenomen hebben en de rest van haar gezin wel. Ze komt er ook niet achter. Round character.Ben Abels:

Abels werkte voor de oorlog op het makelaarskantoor van Jacob Borgstein, Frieda’s man. Tegenwoordig werkt hij in het bejaardentehuis waar Frieda woont. Hij is de enige die een normaal contact met Frieda heeft. Hij komt er na de dood van Frieda achter waarom zij niet meegenomen is. Round character.Jacob, Olga en Leo:

Dit zijn respectievelijk Frieda’s man, dochter en zoon. Zij zijn in de oorlog om het leven gekomen. Flat character.Baltus en Verstrijen:

Zij zijn monteurs die reparatiewerkzaamheden verrichten aan de stadsverwarming. Ze zetten voor het gemak geen hekjes rondom de put waarin ze werken. Flat character.Hein Kessels:

Kessels is de verzetsman die het gezin Borgstein naar Zwitserland zou brengen. Door zijn onervarenheid of door een lek in de organisatie kwamen de Duitsers erachter en werden de Borgsteins opgepakt. Flat character.· Wie is het interessantste personage?

Frieda Borgstein: Wat zij mee heeft gemaakt. Ongelooflijk. Man en kinderen dood en jij nog levend. Dat moet zeer moeilijk zijn geweest. En ook fascinerend hoe ze uiteindelijk om kwam. Door de val in een put.· Setting

Tijd

Het eigenlijke verhaal speelt zich af in een paar dagen in 1983: de dag van Frieda Borgsteins dood tot en met de dag van haar begrafenis. Maar voor Frieda telt de tijd niet zo, voor haar is het bijna altijd nog 21 april 1942. Het verhaal is niet chronologisch verteld en het bevat veel flashbacks.

Plaats

De belangrijkste ruimtes zijn het bejaardentehuis waar Frieda Borgstein woont en de straat voor dat bejaardentehuis: daar bevindt zich de put waar Frieda in valt. In welke stad De val zich afspeelt, is onduidelijk: het is een stad aan een rivier.

· Vertelsituatie:

Er is een alwetende verteller. Hij weet alles van de personages: wat ze denken en wat ze voelen. Hij komt bijv. steeds op de putten van de stadsverwarming terug. Vaak ook wordt deze alwetende verteller afgewisseld door personale vertellers: het zijn dan de personages door wiens en wier ogen we het verhaal meebeleven.· Structuur

-De val heeft zestien niet-genummerde hoofdstukken.

-Open begin, gesloten einde.

-Er zijn veel flashbacks· Uitleg titel.

De val heeft een tweeledige betekenis. De eerste is dat een joods gezin tijdens de tweede wereldoorlog naar Zwitserland wil vluchten, maar in de val loopt en in de handen van de Duitsers belandt. De tweede betekenis slaat op de val van Frieda Borgstein in een put. Ik vind het erg goed gekozen, het heeft twee goede betekenissen.· Oordeel.

Ik vond het een leuk boek. Het was makkelijk te lezen. Het onderwerp boeit me wel. Ik houd ook wel van romans omdat daar dingen gebeuren die vaak jezelf niet overkomen, maar je wilt vaak (in dit geval niet) dat ze je overkomen. Ik zou andere aanraden dit dunne boekje ook te lezen. Het boekje is kort maar krachtig.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

goed hoor ga zo door!!!!!!lekkerding!!!!!!!!!!!!!

16 jaar geleden