Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De val door Marga Minco

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover De val
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 709 woorden
  • 25 april 1999
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
5 keer beoordeeld

Boekcover De val
Shadow
Frieda Borgstein woont in een bejaardentehuis. Ze is 84 jaar oud. De gebeurtenis die haar leven heeft beheerst is het wegvoeren van haar man en kinderen tijdens de oorlog. Zelf was zij juist boven in huis toen de Duitsers kwamen. Waarom werd het huis niet verder doorzocht en waarom hebben ze haar niet meegenomen?
Frieda Borgstein woont in een bejaardentehuis. Ze is 84 jaar oud. De gebeurtenis die haar leven heeft beheerst is het wegvoeren van haar man en kinderen tijdens de oorlog. Zelf was…
Frieda Borgstein woont in een bejaardentehuis. Ze is 84 jaar oud. De gebeurtenis die haar leven heeft beheerst is het wegvoeren van haar man en kinderen tijdens de oorlog. Zelf was zij juist boven in huis toen de Duitsers kwamen. Waarom werd het huis niet verder doorzocht en waarom hebben ze haar niet meegenomen?
De val door Marga Minco
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel
De Val

Auteur
Marga Minco

Verschijnen 1e druk
1983

Aantal bladzijden
93

Titelverklaring
Frieda maakt in haar leven twee keer een beslissende val: de eerste keer ontkomt ze door een val aan de dood; de tweede keer kost de val haar het leven.

Samenvatting
Frieda Borgstein woont in een bejaardentehuis. Morgen wordt ze 85 jaar en wil ze, voor het eerst sinds 40 jaar, deze verjaardag vieren. Ze wil zelf taartjes halen en ze moet naar de kapper. Er hoeft niemand met haar mee. Onderweg valt ze in een put, waarin monteurs van de gemeente aan het werk zijn.
Ze verbrandt in het hete water. Ze heeft jaren rondgelopen met de vraag waarom ze haar vroeger, in de oorlog, niet hebben meegenomen met vluchten naar Zwitserland. Toen ze voor de deur op Hein, die hen weg zou brengen, stonden te wachten, was zij nog even naar boven gerend om een vest voor haar dochter te halen. Frieda was gevallen en had ze weg horen gaan. Het was niet Hein, maar het waren de SD-ers die Jacob (haar man) en haar kinderen meenamen. Dat heeft ze nooit geweten, want niemand heeft het haar ooit verteld.

Later wordt, in het bejaardentehuis, door Hein verteld hoe het is gegaan. Frieda heeft altijd gedacht dat Hein Kessels hen niet wou helpen maar een agent was van de Duitsers.

Biografische gegevens van de auteur
De naam Marga Minco dateert uit haar onderduiktijd. Haar geboortedatum is Sara, al snel veranderd in Selma. Ze is joods opgevoed en door stom toeval heeft ze de tweede wereld oorlog overleefd. Na de lagere school ging ze naar de Nutsschool voor meisjes, waar haar liefde voor lezen en schrijven tot bloei kwam.
In 1938 werd ze, op een reeks verhalen, aangenomen als leerling-journaliste bij de Bredasche Courant. Het Algemeen Handelsblad publiceerde ook verhalen. Direct na de capitulatie in mei 1940 werd ze ontslagen op aandringen van een vooraanstaand NSB-er.
In de eerste na-oorlogse jaren is ze weer gaan schrijven.

Indeling van het boek
Het boek is ingedeeld in 16 korte ongenummerde hoofdstukken.

Genre
Psygologische novelle.

Thema van het boek
Het hoofdthema is een gegeven uit de Tweede Wereldoorlog.
Andere thema’s zijn: de isolering van het individu door een boze macht (de oorlog).

Motieven in het verhaal
Het toeval, of beter: het noodlot, speelt een belangrijke rol.
Ander belangrijk motief is de onmogelijke liefde. Frieda kan geen liefde meer aan haar man geven. Ze neemt zijn portret overal mee naar toe.
Het motief van de herhaling is ook een zeer belangrijk motief. Wat er op de beschreven ochtend gebeurd is in feite een herhaling van wat er veertig jaar geleden is gebeurd.


Hoofdpersoon
De hoofdpersoon uit het boek is Frieda Borgstein.
Het boek beschrijft deel van Frieda’s leven.
Frieda Borgstein is een karakter: koppig, erg kras en goed bij de tijd. Ze is eigengereid, soms wat autoritair, hartelijk, attent en altijd bereid om te helpen.

Belangrijkste bijpersonen
De belangrijkste bijpersonen zijn:
haar overleden man Jacob
haar kinderen
twee monteurs van de gemeente-werken:Baltus en Verstrijen.
Ben Abels; klusjesman van het bejaardentehuis en vroeger jongste bediende bij Jacob op kantoor.
Hein Kessels; zou ze helpen vluchten naar Zwitserland.

Perspectief/Vertelsituatie
De gebeurtenissen zien we vanuit de verteller.
We leren de gedachten en gevoelens van Frieda Borgstein en Hein Kessels kennen.

Tijd
Het verhaal is niet chronologisch. Er zitten flash-backs in het verhaal. Er komen geen tijdsprongen in het verhaal voor. Het verhaal beslaat een dag, de dag voor Frieda’s verjaardag.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in een grote stad. Deze ruimte is niet functioneel. Het had elke willekeurige stad of dorp kunnen zijn. Er wordt overal aan straten gewerkt.

Er zijn geen historische achtergronden aan te wijzen.

Spanning
Er zijn niet echt speciale gebeurtenissen waar spanning in zit. De spanning zit vooral in het totale verhaalgebeuren.

Fantasie en realiteit
In het echt is iets soortgelijks gebeurd. Dit verhaal is daarop gebaseerd.

Stijl
Het is een vrij makkelijk boek. Er worden geen lange zinnen of moeilijke woorden in gebruikt.

Waardering
Het is een dun en vrij makkelijk boek. Door de spanning leest het goed door. Het boek is boeiend en aangrijpend. Ik kon me goed inleven in de hoofdpersoon, er wordt goed en duidelijk beschreven hoe zij zich voelt. Jammer genoeg loopt het niet goed af met Frieda, maar ze is wel verlost van de vraag waarom ze zonder haar zijn gevlucht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De val door Marga Minco"