Verhaalanalyse: “de tweeling”
Schrijver: Tessa de Loo
Verklaring titel:
De titel is ‘de tweeling’ omdat de hoofdpersonen Lotte en Anna een tweeling zijn. Een tweeling die na de dood van hun beide ouders uit elkaar worden gehaald. In dit boek ontmoeten ze elkaar weer na vele jaren en halen ze ouder herinneringen op.
Motto:
Het motto van dit boek staat voorin en is:
Die Welt is weit, die Welt ist schön, wer weiss ob wir uns wiedersehen.
Genre:
De genre van dit boek is een roman. Het is een oorlogsroman.
Opgedragen aan:
Voorin het boek staat dat dit boek is opgedragen aan 2 personen.
Dit staat voorin het boek.
‘Voor mijn moeder en Maria Hesse’
Thema:
Het thema van het boek is een moeizame hereniging van de twee tweelingzussen.
Na de dood van hun beide ouders zijn ze uit elkaar gehaald, en zien ze beiden een andere kant van de 2e wereldoorlog.
De idee:
De idee van dit boek is de relatie tussen Nederland en Duitsland. De schrijfster vindt dat de kwaadheid tussen Nederland en Duitsland na al die jaren maar weer eens moet verdwijnen. In dit boek brengt ze dan niet Nederland en Duitsland bij elkaar maar Anna en Lotte. Anna laat het in dit boek zien van de kant van Duitsland en Lotte voor de kant van Nederland.
Opbouw van het boek:
De opbouw van het boek bestaat uit 3 delen. Het eerste deel is het ‘interbellum’, de periode tussen de eerste en tweede wereldoorlog. Het interbellum bestaat uit 10 hoofdstukken. Het tweede deel is de ‘oorlog’, de tweede wereldoorlog. Dit deel bestaat uit 10 hoofdstukken. Het 3e deel de ‘vrede’ (‘après le déluge encore nous’), na de oorlog toen er vrede kwam.
Tijd:
Het verhaal is niet chronologisch, omdat er veel flashbacks in het verhaal zitten. Omdat de tweeling Anna en Lotte elkaar heel lang niet heeft gezien, kijken ze samen terug op hun leven met onder andere de tweede wereldoorlog. Ze vertellen elkaar hoe ze bepaalde periodes in hun leven hebben meegemaakt.
Vertelde tijd:
De tweeling speelt zich waarschijnlijk af ergens in de jaren rond 1990. Het verhaal duurt ongeveer één of twee weken.
Vertelsituatie:
De vertelsituatie is auctoriaal.
Ruimte:
Het verhaal speelt zich op meerdere plaatsen af. Eerste speelt het zich af in Duitsland, in Keulen. De tweeling Lotte en Anna woonden daar met hun vader en moeder. Na de dood van hun ouders gaat Anna naar een boerderij van Oom Heinrich in Duitsland, Lotte gaat naar familie in Nederland. Verder zijn er nog wat ruimtes. Voor Anna zijn dat de plaatsen Wenen, nog een aantal andere plaatsen in Oostenrijk, vlak over de grens bij Polen. Voor Lotte zijn dat de plaatsen Deventer en den Haag. Voor beide zussen is er natuurlijk nog een ruimte, het kuuroord in Spa, in de Ardennen in België
Karakters, personages:
Ik begin met de tweeling Bamberg, de hoofdpersonen.
Anna Grosalie (eerst Bamberg):
Anna is de ene helft van de tweeling. Ze gaat na de dood van haar ouders bij haar oom Heinrich, in Duitsland wonen. Ze nu bijna 76 jaar. Ze praat graag en is best druk. Ze wil haar zus Lotte graag haar levensverhaal vertellen.
Lotte Goudriaan (eerst Bamberg):
Lotte is de andere helft van de tweeling. Ze gaat na de dood van haar ouders bij familie in Nederland wonen. Lotte is nu bijna 76 jaar. Ze heeft donker en steil haar. Ze is nuchter, rustig, muzikaal en ze wil zich niet te veel van haar zus Anna aantrekken. Ze wil het niet meer over het verleden hebben. Maar na een tijdje begint Lotte zich wel wat van Anna aan te trekken, en begint ze Anna te accepteren.
Dan hebben we ook nog andere personen uit het boek die ik nu ga behandelen.
Vader Bamberg:
De vader van de tweeling komt niet zo lang in het boek voor. Hij is als hij in het boek voorkomt al ziek. Hij sterft, als Lotte en Anna 6 zijn, aan TBC.
Moeder Bamberg:
De moeder van Anna en Lotte komt eigenlijk niet levend in het boek voor. Ze moest een mooie vrouw zijn geweest die achter de kassa in een winkel werkte, waardoor de omzet was verdubbeld.
Tante Kathe:
Tante Kathe komt net als de vader en moeder van Lotte en Anna alleen maar in het begin van het verhaal voor. Ze helpt de vader van de tweeling met het opvoeden en de vader zorgt ervoor dat Lotte en Anna, na het overlijden van hem, op haar naam staan.
David de Vries:
Hij komt ook kort in het boek voor en hij is de grote liefde van Lotte. Hij is Joods en hij wordt, als hij muziek aan het maken is, opgepakt en afgevoerd. Later heeft Lotte niets meer van hem vernomen.
Martin Grosalie:
Martin is de man van Anna. Ze trouwen als Martin nog vecht in het leger. Bijna aan het einde van de tweede wereldoorlog sneuvelt hij.
Ernst Goudriaan:
Ernst is een vioolbouwer, die onderduikt bij de familie waar Lotte woont. Ze worden in de oorlog verliefd op elkaar en Ernst en Lotte trouwen aan het einde van de oorlog. Ze gaan in den Haag wonen.
Oom Heinrich:
Nadat vader Bamberg is overleden neemt hij Anna in huis. Hij is getrouwd met tante Martha. Anna vindt hem erg aardig en ze kan het goed met haar oom vinden. Maar als oom Heinrich Anna heeft geslagen(dit is de reden dat Anna onvruchtbaar is), kan Anna niet meer met hem overweg.
Tante Martha:
Tante Martha is de vrouw van oom Heinrich. Anna vindt haar een verschrikkelijke vrouw die net doet alsof ze zelf heel veel in het huishouden doet, terwijl Anna het eigenlijk allemaal doet.
Tante Vicki en oom Franz:
Nadat ze weg is gegaan bij oom Heinrich en tante Martha, gaat ze hier wonen. Maar ze blijft hier niet lang wonen, want ze gaat al snel bij de familie Stolz wonen.
Theo de Zwaan:
Hij was een goede vriend van de vader van Anna en Lotte.
Pastoor Jacobsmeyer:
De pastoor was een man die altijd voor Anna klaarstond. Hij zorgde ervoor dat Anna wegkwam bij oom Heinrich en tante Martha.
De familie Frinkel:
Onderduikers bij Lotte in huis. Het zijn een vader en een moeder met hun zoon Bram.
Ruben Meyer:
Ruben is ook een onderduiker bij Lotte in huis. En is via de kapper bij hun in huis terecht gekomen.
Leon Stein:
Leon is altijd al een vriend van de familie van Lotte geweest. In de oorlog duikt hij dus onder bij Lotte thuis.
Familie Stolz:
De familie bestaat uit Frau en Herr Stolz en hun dochter Gitte. Anna komt hier als eerste werkadres nadat ze bij oom Heinrich en tante Martha is weggegaan.
Frau von Garlitz(-Dublow, gravin von Falkenau):
Frau von Garlitz heet Charlotte. Het is een lieve vrouw die samen met haar man een groot slot bezit. Daar is veel personeel nodig, dus Anna komt er in dienst als kamermeisje.
Frau Schmidt:
Anna heeft maar een kleine tijd bij haar gewerkt. Ze is niet zo heel aardig en interesseert zich niet zo veel in Anna. Maar toch brengt ze Anna op het idee om een studie te volgen.
Stijl:
Dit boek is goed te lezen, op een paar woorden na. Er staan soms namelijk wat Duitse, Franse of Nederlandse moeilijke woorden tussen waar je soms even goed over na moet denken. Maar vaak als je verder leest, kom je er wel uit.
De tweeling door Tessa de Loo


In De tweeling ontmoeten twee bejaarde vrouwen, een Duitse en een Nederlandse, elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het kuuroord Spa. Wat ze dan nog niet weten is dat ze samen een al in de kindertijd gescheiden tweeling vormen.
De volstrekt verhollandste Lotte, die tijdens de oorlog joodse onderduikers heeft beschermd, staat wantrouwig tegenover haar her…
In De tweeling ontmoeten twee bejaarde vrouwen, een Duitse en een Nederlandse, elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het kuuroord Spa. Wat ze dan nog niet weten is dat ze…
In De tweeling ontmoeten twee bejaarde vrouwen, een Duitse en een Nederlandse, elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het kuuroord Spa. Wat ze dan nog niet weten is dat ze samen een al in de kindertijd gescheiden tweeling vormen.
De volstrekt verhollandste Lotte, die tijdens de oorlog joodse onderduikers heeft beschermd, staat wantrouwig tegenover haar hervonden tweelingzus, maar ze wordt door de verhalen van Anna geconfronteerd met de keerzijde van haar eigen werkelijkheid: het leiden van gewone Duitsers in oorlogstijd.
De tweeling – een van de grootste Nederlandse literaire successen aller tijden – is een aangrijpende roman over het doorwerken van het verleden en werd verfilmd door Ben Sombogaart. Het boek heeft een aanzienlijke rol gespeeld bij een veranderende houding van de Nederlanders in hun denken over de Duitsers.


REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden