De tweeling door Tessa de Loo

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover De tweeling
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 834 woorden
  • 17 januari 1999
  • 140 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
140 keer beoordeeld

Boekcover De tweeling
Shadow

In De tweeling ontmoeten twee bejaarde vrouwen, een Duitse en een Nederlandse, elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het kuuroord Spa. Wat ze dan nog niet weten is dat ze samen een al in de kindertijd gescheiden tweeling vormen.

De volstrekt verhollandste Lotte, die tijdens de oorlog joodse onderduikers heeft beschermd, staat wantrouwig tegenover haar her…

In De tweeling ontmoeten twee bejaarde vrouwen, een Duitse en een Nederlandse, elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het kuuroord Spa. Wat ze dan nog niet weten is dat ze…

In De tweeling ontmoeten twee bejaarde vrouwen, een Duitse en een Nederlandse, elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het kuuroord Spa. Wat ze dan nog niet weten is dat ze samen een al in de kindertijd gescheiden tweeling vormen.

De volstrekt verhollandste Lotte, die tijdens de oorlog joodse onderduikers heeft beschermd, staat wantrouwig tegenover haar hervonden tweelingzus, maar ze wordt door de verhalen van Anna geconfronteerd met de keerzijde van haar eigen werkelijkheid: het leiden van gewone Duitsers in oorlogstijd.

De tweeling – een van de grootste Nederlandse literaire successen aller tijden – is een aangrijpende roman over het doorwerken van het verleden en werd verfilmd door Ben Sombogaart. Het boek heeft een aanzienlijke rol gespeeld bij een veranderende houding van de Nederlanders in hun denken over de Duitsers.

De tweeling door Tessa de Loo
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel De Tweeling Over de schrijver Tessa de Loo, dit is een pseudoniem, deze heeft geen speciale betekenis. Ze heeft haar pseudoniem ontleend aan Tessel en Theresia en overgrootmoeder Van Loo. Inspiratie in Tessenderloo in België. Plaats van uitgave Groningen en Deurne Jaar van uitgave 1998 Over het boek Dit literaire werk verscheen voor het eerst in 1993, het boek bevat geen illustraties. Het boek telt 414 bladzijden De omslag Twee lange bruine vlechten op een tafel ofzo met druppels water
Achtergrond Tessa de Loo Tessan de Loo is op 15 oktober als Johanna Martina (Tineke) Duyvené de Wit in Bussum geborenals oudste van een gezin met drie kinderen. Eerste levensjaren doorgebracht in Hilversum en Amsterdam. Vader was chemicus in een farmaceutisch bedrijf. Tessa was 5 jaar verhuisd naar Oss in Brabant. Atheïstisch opgevoed en mocht de godsdienst lessen op school niet volgen van haar ouders. Vanaf 15jr. schreef ze verhalen. 20jr getrouwd, 1971 een kind. Verhuisd naar de Achterhoek. Gestopt met studie en verhalen schrijven, 2 jaar later verhuisd naar Texel lesgeven. 1976 weer studeren. Vlak voor mo-b-examen ging ze weer verhalen schrijven verhalen schrijven en studeren niet te combineren, stopt met studie. 1980 verhuisd naar Groningen 1975 verhaal in VN, 1978 verhaal in Opzij, positie van de vrouw het opgeheven onderwerp. Daarna minder anekdotische verhalen. Haar pseudoniem ontleend aan Texel en Theresia en overgrootmoeder Van Loo inspiratie in Tessenderloo in België. Verhalenbundel: de meisjes van de suikerwerkfabriek kreeg 2 prijzen. Stijl van Tessa eenvoudig en soms spannend. Het Rookoffer, Isabelle Genre Roman Motto Die Welt is weit, die Welt is schön, wer weiss ob wir uns wiedersehen Inhoud De tweeling is uit elkaar gehaald bij de dood van hun ouders en ze weten niet of ze elkaar ooit nog terug zien. Opdracht Voor mijn moeder en Maria Hesse . Met haar moeder zal ze wel een moeder dochter relatie hebben gehad en Maria Hesse ken ik niet. Titelverklaring Het hele boek gaat over een tweeling in het begin van het boek vinden ze elkaar terug en daarna vertelt ieder haar belevenissen van voor de oorlog en in de oorlog en een stukje van na de oorlog. Tijd De gebeurtenissen spelen zich af in het heden, en rond de oorlog, de vertelde tijd is 1 week. De chronologie wordt in het werk consequent aangehouden, zowel in de gebeurtenissen die vanuit de historie verhaald worden als in de weergave van de week die de zussen in Spa doorbrengen.
Opvallende zaken m.b.t. de tijdsbehandeling De voortdurende flashbacks Ruimte Voor Lotte is de Ruimte waarin de hoogtepunten van haar leven zich afspelen uitermate beperkt. Zij komt als zesjarige in het ' Hollands huis' terecht waar zij geneest van tbc, haar zang loopbaan ziet beginnen en eindigen en waar zij haar twee geliefden ontmoet. Voor anna ligt het veel ingewikkelder . zij komt vanuit het stadse Keulen in een achterlijke situatie op het platteland terecht, waar zij als 'de facto' slavin moet functioneren. Niet alleen is zij letterlijk mobiel als zij de familie Von Garlitz eenmaal heeft ontmoet , die haar in staat stelt om in Duitsland en naar Oostenrijk te reizen in het kielzog van haar geliefde, maar ze beschikt ook over een sociale mobiliteit. Van een geminacht wezen op een boerderij to een jong meisje dat nazi-Gauleiters al in een vroeg stadium de stuipen op het lief jaagt, die zich van de verzorgster van de garderobe weet op te werken tot de huishoudster bij een aristocratische familie. De Plaats heeft geen invloed op de gebeurtenissen, er is geen sprake van een symbolische ruimte Sociaal milieu Voor Lotte een Atheïstisch middenstandsmilieu. Voor Anna: eest een Boerenmilieu en daarna middenstand en daarna aristocratisch milieu. Hoofdpersonen Anna en Lotte Voornaamste bijpersonen De vader en moeder van Lotte en mevrouw Von Garlitz Dynamische personen Anna en Lotte Statische personen De vader en moeder van Lotte en mevrouw Von Garlitz Round character Anna en Lotte Flat character De vader en moeder van Lotte en mevrouw Von Garlitz. Typen De Oom en zijn vriendin van de boerderij. De Vriend van Anna, de vluchtelingen in het huis van Lotte Beschrijving van het karakter van de hoofdpersonen Anna wil overtuigen.
Lotte wil haten. Het lukt geen van de zussen om op het oorspronkelijke standpunt te blijven staan. De Duitse weet zeker dat ze haar zus kan overtuigen met ' wij hebben het echt niet geweten en werden als domme mensen en goede gelovigen door het regime misbruikt'. Lotte raakt ondanks zichzelf onder de indruk van Anna's verhalen. Maar elke nieuwe vorm van ellende in Duitsland weet zij te pareren met de constatering dat het Duitse volk 'begonnen' is. Perspectief De tweeling is geschreven vanuit het perspectief van de alwetende verteller die de hoofdpersonen in een vertelheden verhalen laat vertellen over het verleden, door de vertelwijze wordt de lezer deelgenoot gemaakt van de manier waarop de dames op elkaar reageren Structuur Het werk is verdeeld in drie delen. De eerste twee delen tellen elk tien genummerde hoofdstukken. Het derde deel omvat vier hoofdstukken. Begin Het begin is in medias res Einde Het einde is gesloten

REACTIES

G.

G.

ik heb er veel aan gehad. dank je wel

21 jaar geleden

A.

A.

Geachte M/MV
Ik wil graag meer informatie over de tweeling in welke effect op het verhaal heef het wanneer de schrijver zo met de tijd werkt.

En bedankt,
Asdjad

20 jaar geleden

S.

S.

BEdankt

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De tweeling door Tessa de Loo"